Helhetshälsa-havreprotein

Näringspulver – varför, vilka och när? – En miniguide

Annonssamarbete med Helhetshälsa

Näringspulver är ett snabbt, enkelt och smidigt sätt att boosta maten med extra näring, vitaminer, mineraler eller protein. Idag ska jag berätta om fyra favoriter, varför och hur jag använder dem. 

Innan vi börjar vill jag nämna att näringspulver inte ska ses som ett substitut för en varierad och balanserad kost.

Näringspulver Guide

Näringspulver – fyra favoriter

Dessa fyra näringspulver presenteras i ordningen jag använder dem mest. Det vill säga jag använder Havreprotein mest och Supergreens minst frekvent av dessa fyra olika. I följande del berättar jag mer om varje pulver, och längre ner i inlägget hittar du information om hur du kan och hur jag brukar använda dessa i min och familjens kost.

Havreprotein

Helhetshälsas svenska Havreproteinpulver har betydligt högre proteinhalt än exempelvis havregryn eller mathavre som ligger runt 13%. Detta havreproteinpulver innehåller hela 53 % protein och innehåller alla essentiella aminosyror. Jag tycker att det är gott, enkelt att använda och det funkar bra för min mage, som brukar vara lite bråkig när det kommer till olika proteinpulver. 

Ultralife

Ultralife är ett näringspulver som innehåller mineraler, vitaminer, fettsyror, kolhydrater, aminosyror och protein – helt enkelt det mesta som kroppen behöver. Faktum är att det är så näringsrikt att om du äter detta pulver behöver du inte ett separat multivitamintillskott. Pulvret är baserat på risprotein och har en god smak av vanilj. Det funkar för de allra flesta magar och ofta för de med olika allergier. Perfekt för dig som tränar eller känner att du behöver tillföra kroppen extra näring. Detta pulver är så gott i smoothies och nice-cream och jag tillsätter alltid extra Havreprotein också.

Nyponpulver

Ett nyponpulver med ovanligt god smak. Helhetshälsas ekologiska nypon till nyponpulvret växer soligt för att få solmogna och plockas inte förrän de är helt mogna. Först då har de nått sin fulla kapacitet av näringsämnen. Du kan känna det på smaken av nyponpulvret. Jag har testat många olika varumärken, och detta är helt klart det godaste! Helhetshälsas nyponpulver räcker i hela 5 månader, då endast 1 tsk per dag är rekommenderad portionsstorlek. Pulvret är whole food*. Det framställs av hela nyponen, inklusive kärnorna, men frukthåren har tagits bort för att säkerställa högsta kvalitet. 

*Vad betyder whole food

Begreppet beskriver livsmedel som är så nära sin naturliga form som möjligt. Det betyder att den är skonsamt omhändertagen, utan att ha genomgått omfattande bearbetning (som kokning, rostning på hög värme eller liknande) eller raffinering. Det gör att fler näringsämnen bevaras bättre.

Supergreens

Supergreens är ett greenspulver med hela 37 olika ingredienser, varav flera är koncentrerade extrakt*. Det betyder att du får betydligt mer av de utvalda växternas specifika ämnen än om de enbart hade torkats och malts.

SuperGreens innehåller en rad grönsaker, groddar, örter och alger. Dessutom ingår mjölksyrabakterier. En allt-i-ett-produkt rik på fibrer som du enkelt blandar i vatten, juice eller smoothies. 

*Vad betyder “Koncentrerade extrakt”?

Det betyder i detta fall att vattnet avlägsnats från växten och det ämne man vill åt blir mer koncentrerat. När du tar en matsked SuperGreens får du till exempel Aloe vera-koncentrat motsvarande en hel tesked färsk aloe vera gel. Av lakritsrot får du motsvarande 300 mg rot per portion.

Varför det kan vara bra att tillsätta olika näringspulver i sin kost?

Att tillsätta näringspulver är ett snabbt enkelt och i många fall ett prisvärt alternativ för att näringsoptimera sin mat. Jag använder ett gäng näringspulver dagligen och på veckobasis, och har gjort det närmare tio år. För mig skänker det extra smak, annorlunda konsistens, nya smakupplevelser och framförallt är det enkelt! Här kommer två sammanfattande punkter.

 1. Ökat näringsinnehåll: Näringspulver innehåller i många fall ämnen eller är berikade med vitaminer, mineraler, protein eller fibrer. Det kan ge en boost av näringsämnen som annars kanske är svåra att få i sig i tillräckliga mängder genom vanlig kost.
 1. Praktiskt och bekvämt: Att använda näringspulver gör det enklare att få i sig specifika näringsämnen utan att behöva äta många olika saker i en större mängd. Det kan också ligga allergier bakom vissa näringsämnen som gör att det är svårt att nå upp till en viss nivå av ett ämne. Om man tränar mycket och vill optimera sitt proteinintag kan proteinpulver vara både bekvämt, prisvärt och smidigt. 
Näringspulver
Mina fyra favoriter.

Hur använder man näringspulver?

Det är väldigt enkelt! Här kommer ett gäng förslag hur du använder mina favoriter och i vilka recept de kan passa. 

Havreprotein

Detta havreprotein kan du ersätta en del av ditt mjöl med i olika recept, på så vis ökar du proteininnehållet i receptet utan att påverka resultatet. Som exempelvis kan du tillsätta det i: pannkaka, våfflor gröt, plättar, i vegobiffar, bröd, scones och kakor. 

Proteinpulver till barn

Ett tips om du har barn som äter vegetariskt eller vegankost: Blanda pulvret med komjölk eller sojadryck. De innehåller aminosyror som tillsammans med havreproteinet ger en komplett aminosyraprofil. Den milda havresmaken passar också mycket bra ihop med mjölk.

Ultralife

Ultralife passar i smoothie, proteinshake, med valfri mjölk, i glass. Om du blandar med mjölk är det ett fint kvällsmål fullproppat med näring. Många mår bättre om de inte vaknar med lågt blodsocker på morgonen. 

Nyponpulver

Nyponpulver är en doldis skulle jag säga, men väldigt användbar. Den passar fint i nyponsoppa (givetvis) i bröd, i gröt, smoothie, chokladbollar/dadelbollar, nice cream. 

Supergreens

Supergreens passar bra i grön smoothie, med juice, med vatten, i yoghurt, och även gott att blanda i salladsdressing med mycket syra. Då produkten är sötad med stevia är den söt, så just i sallad är det härligt att blanda sött och syrligt. 

Näringspulver
Ultralife & Supergreens

Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige

Jag är så glad att få fortsätta mitt samarbete med Helhetshälsa. Du kanske har sett videon när jag besökte deras fabrik och kontor i Borghamn? Det var en helt underbar dag! 

Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet. Visionen är ”marknadens renaste tillskott”. I största mån undviker de allergener som soja, mjölk och gluten, och i den mån det går väljer de ekologiska och närproducerade råvaror. 

 • Produkter utan onödiga tillsatser som är enkla för kroppen att ta upp.
 • Alla produkter är vegetariska, och majoriteten är även veganska.
 • Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa har alltså sedan starten haft målsättningen att producera marknadens renaste tillskott, utan onödiga tillsatser. De producerar tillskott i lättupptagliga former, och eftersom dessa former ofta tar stor plats i kapseln är doserna ibland lägre än andra märken. Därför kan du behöva ta fler kapslar. Men resultatet blir istället att din kropp får i sig mer näring, och mindre fyllnadsmedel och annat som finns i andra tillskott av lägre kvalitet.

Kraven ovan ställer höga krav på tillverkningen och flera av produkterna kräver till viss del manuellt arbete för att kunna hålla sin höga kvalitet. Det gör att Helhetshälsas produkter till mångt och mycket är ett hantverk. Vilket du kan se kort i videon jag länkar ovan.

Näringspulver
Hoppas att det ska smaka.

Recept där du kan använda näringspulver från Helhetshälsa

 • Gröna drinken – Tillsätt Supergreens, jag rekommenderar 1/2-1 msk.
 • Grön smoothie – Tillsätt Supergreens, jag rekommenderar 1/2-1 msk.
 • Smoothies – här kan du tillsätta havreprotein, supergreens, nyponpulver och Ultralife! Till ett glas smoothie, typ 2,5 dl är cirka 1 msk av havreprotein eller ultralife lagom och cirka 1 tsk supergreens eller Nyponpulver. 
 • Glutenfria våfflor – tillsätt havreprotein cirka 1 dl istället för 1 dl havregryn eller gör morotsvåfflor och tillsätt ½ dl nyponpulver till smeten.
 • Bananplättar – tillsätt havreprotein, cirka ½ dl 
 • Glutenfritt nyponbröd – I detta recept finns Helhetshälsas Nyponpulver
 • Glutenfritt morotsbröd med nypon – I detta recept finns Helhetshälsas Nyponpulver
 • Hemmagjord Nyponsoppa!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök