Anti Aging – att åldras med värdighet och styrka

Anti aging för mig är ett begrepp som innebär mycket respekt. För den jag är, för den jag varit och den jag vill vara. Jag tycker att det är otroligt vackert att åldras, och jag ser inget behov av att dölja min ålder. Jag är trött på att samhället nedvärderar åldrande, och att det anses fult att åldras. Med åldern kommer visdom och inre styrka. Att bli äldre och att åldras handlar för mig om att bli vänligare, mer förstående och att förhoppningsvis hitta ett lugn som kanske inte finns där när man är yngre. Att allt ordnar sig, att våga lita på processen. 

Jag anser att med förståelse kommer också viljan att hjälpa sin kropp, som burit en så här långt på traven. Att ta hand om sin hud, att äta bra och att röra på sig. I mitt blogginlägg har jag samlat flera tips och råd, samt länkar till vidareläsning på detta tema. 

Bromsa åldrandet
Och innan vi börjar. Du är vacker och värdefull, precis som du är.
Anti aging
Ett gäng tillskott som jag berättar mer om i inlägget.

Anti Aging – tillskott för hud, leder, mage och kärl

När jag tipsar om tillskott som jag gör nedan är det viktigt att komma ihåg att jag inte menar att alla behöver exakt alla tillskott i listan. Ofta har man något bekymmer man tampas med, och kan behöva extra stöttning där. Eller så har du en anhörig som behöver extra stöd, då kan du tipsa vidare. Som alltid, läs igenom och ta till dig det som passar dig och din livsstil bäst. Alla tillskott från Helhetshälsa är vegetabiliska, över 90% är veganska. Alla tillskotten i listan nedan är veganska.

Här kommer tillskotten på tema anti aging som lista, och nedan kan du läsa mer om var och en. 

Tillskott för seniorer

B12 i kapsel finns även som B12 spray

B12-vitamin bidrar bland annat till:

 • Normal energiomsättning (minska trötthet/utmattning)
 • Normal funktion hos nervsystemet (som att bibehålla känsel, balans, lukt- och smaksinne)
 • Att immunsystemet fungerar normalt

B12 är ett tillskott som jag har mycket positiva erfarenheter kring. Det förekommer naturligt i animaliska livsmedel och äter du inte mycket av dessa, eller har en vegetarisk kosthållning är B12 ett tillskott att testa. 

Förmågan att ta upp B12 från maten minskar med åldern, därför finns det skäl att se över ett tillskott om du är allätare över 50 år. När man väljer B12 tillskott ska man välja biologiskt aktiv B12, metylkobalamin.

Citikolin

Citikolin Cognizin® är en produkt för hjärna och minne, eftersom pantotensyra bidrar till normal mental prestationsförmåga och zink bidrar till normal kognitiv funktion (t.ex. minne och koncentration). Citikolin – eller CDP-kolin som det också kallas – är en speciell form av det essentiella näringsämnet kolin. Det omvandlas lätt till acetylkolin och fosfatidylkolin och är viktiga ämnen i hjärnan. Förutom kolin innehåller Citikolin även cytidin. 

 • Bidrar till bildandet av viktiga ämnen i hjärnan
 • Kan hjälpa ditt minne och inlärningsförmåga
 • Vegetabiliska kapslar

Lecitin
Lecitin ingår i alla cellmembran. Hjärnan och nervsystemet innehåller höga halter. Lecitin är också en av beståndsdelarna i galla. Lecitin från Helhetshälsa är en god källa till kolin som bidrar till att bibehålla normal leverfunktion. Lecitin innehåller även fosfor som bidrar till cellmembranens normala funktion. Just denna innehåller även inositol (även kallat vitamin B8).

Detta pulver är utmärkt att tillsätta i smoothies, gröt, chiapudding, proteindryck och glass. Den ger förutom näring en god krämighet och fyllighet! 

LuteinBlå

Helhetshälsa Luteinblå för synen! Innehåller Zink och A-vitamin (i form av betakaroten), som bidrar till att bibehålla normal synförmåga. Detta tillskott är framtaget av PhD Karin Almstedt.

 • För synen – LuteinBlå innehåller Zink och A-vitamin (i form av betakaroten), som bidrar till att bibehålla normal synförmåga.
 • Antioxidanter – LuteinBlå innehåller Selen, C- och E-vitamin, som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
 • Blåbärspulver av äkta blåbär, Lutein (hela 30 mg lutein per kapsel!) och Zeaxanthin från Tagetes erecta.

KardioOptimal

KardioOptimal från Helhetshälsa är ett växtbaserat kosttillskott för blodplättar, hjärta och kärl.

 • Fruitflow® WSTC II (tomatextrakt) bidrar till att bibehålla normal blodplättsaggregation, vilket bidrar till ett hälsosamt blodflöde
 • Tiamin bidrar till normal hjärtfunktion
 • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning för normal funktion hos blodkärlen.
 • Testa gärna och se vilken effekt din uthållighet får av KardioOptimal

LedOptimal

Tillskott för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Helhetshälsas LedOptimal innehåller flera ämnen som främjar normal kollagenbildning, friska leder och brosk. 

 • Nypon för lederna
 • C-vitamin för kollagenbildning och brosket
 • E-vitamin som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
 • Zink som bidrar till att bibehålla normal benstomme
 • Mangan som bidrar till normal bildning av bindväv

Helhetshälsa LedOptimal innehåller även Turmacin® – ett unikt, patenterat extrakt av gurkmeja med bioaktiva polysackarider.

HelaBen

HelaBen från Helhetshälsa innehåller sju ingredienser för benstommen:

 • Magnesium, K- och D-vitamin, zink, kalcium och mangan bidrar alla till att bibehålla en normal benstomme.
 • C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som spelar en roll för benstommens och tändernas normala funktion. 

Q-10 

Coenzym Q10 eller CoQ10 är ett coenzym som framförallt finns i kroppens energikraftverk, mitokondrierna. Med god energiförsörjning mår även cellerna i hud, hår och naglar bra.

Nivåerna av Q-10 är som högst i tonåren och börjar sedan sjunka redan i 20-årsåldern. En studie av Q-10 visade att tillskott i 12 veckor gav minskade rynkor samt fastare och mjukare hud. Helhetshälsas är naturligt framställd genom fermentering.

Hår, Hud & Naglar

Den första tillskottet i Sverige med den unika kombinationen av MSM, hyaluronsyra, bambukisel, vitaminer och mineraler. Dessutom 100% vegansk formula. Vid en studie på MSM (1000 mg/dag) förbättrades utseendet på naglar, hår och hud inom två veckor på naglar, och inom 4 veckor på hår och hud.

 • Hyaluronsyra HAPLEX®Plus ökar elasticiteten och återfuktar huden.
 • Kisel för­bättrar hudens elasticitet och ger ökad glans åt hår och naglar. 

Digest 

Nivån av saltsyra i magsäcken minskar med åren vilket försämrar nedbrytning och upptag av protein, vissa mineraler (järn, kalcium, magnesium), B12 och C-vitamin.

Digest är ett saltsyratillskott.

Jag och farfar Palle

Anti Aging – bromsa åldrandet 

Enkla saker man kan göra för att hålla sig frisk och fräsch längre (anti aging) baserat på mina följares frågor.

Magproblem som äldre, vad ska man tänka på?

Att ta hand om din mage/tarm. är otroligt viktigt, oavsett ålder. Denna punkt kan tyckas antingen väldigt enkel eller väldigt svår. Förmodligen baserat på hur mycket problem med magen du har. Enzymer har förändrat min och mångas magar, jag rekommenderar Helazym och Digest från Helhetshälsa. 

Hur mycket vatten ska man dricka?

8 glas vatten om dagen kommer att göra underverk för din hy och välj gärna snacks med mycket vätska, som citrusfrukter, gurka, selleri och morötter. Att dricka tillräckligt mycket är också väldigt hälsosamt för matsmältningen. Anti aging handlar inte bara om hudvård som många tror, utan det är en helhet.

Stress och åldrande – vad ska jag tänka på?

Stress påverkar flera funktioner i kroppen, och det finns alltid något att göra för att minska din stress. Det enklaste är att ta hjälp. Uttryck vad som stressar dig, för din partner, familj eller vän och ventilera. Ofta finns flera saker man kan göra för att minska sin stress, men när man är mitt i det är det svårt att se skogen för alla träd. Jag har skrivit ett blogginlägg om stress, läs det gärna! 

Vilken kost är bra för äldre? Och finns det speciella saker man ska äta mer av när man åldras?

Ät paleo, eller fokusera mer på näringsrik föda. Jag har skrivit ett helt blogginlägg om att äta Paleo, samt ett om att äta antiinflammatorisk kost. Med åldern minskar ditt energibehov, men det betyder inte att ditt behov av näringsrik energi minskar. Försök att äta så ren mat som möjligt med ingen eller så kort innehållsförteckning som möjligt. Många upplever att de behöver mindre protein, eller att det är svårt att äta animaliska produkter. Då kan det vara en god idé att se över enzymerna i din mage. Har du lite enzymproduktion blir det jobbigt och svårt att bryta ner protein, och protein behövs för att bibehålla och bygga upp viktig muskelmassa.

Hur ska man träna som äldre? 

Träning och vardagsrörelse. Detta är alltid viktigt, genom hela livet. Men ju äldre man blir, desto mer viktigt att utsätta sina muskler för belastning. Detta eftersom vi runt 40 års åldern börjar förlora muskelmassa. Det handlar om ungefär tio procent av den totala muskelmassan för varje tioårsperiod. Detta är i sin tur en risk för fallskador/skelettskador, försämrad livskvalitet och försämrad ämnesomsättning.

I dag vet man väldigt lite om varför muskelmassan minskar med åren, men faktum kvarstår att den gör det. När man är ung svarar kroppen mycket mer effektivt på träning, och du behöver inte ens belasta den särskilt hårt för att se resultat. Men ju äldre man blir, desto mer belastning krävs för att bygga större och starkare muskler.

Forskning visar att äldre får ut mest av att träna med en intensitet på 70–85 % av 1RM (maxbelastningen av en repetition av en viss övning) Med andra ord bör du träna med så tunga vikter att du kan, vilket alltid är att föredra och göra max 8–12 repetitioner. Vikten du väljer ska du kunna genomföra med god teknik, vikt ska aldrig vara på bekostnad av teknik eller risk för skador.

Progressiv överbelastning handlar om att du sakta men säkert jobbar upp vikterna och utmanar dig själv vid varje pass. Det kan antingen vara med högre vikt eller fler repetitioner. Och glöm inte vardagsmotionen, gärna 30-60 minuter om dagen. 

Hjälper det verkligen att sluta röka? 

Det är förmodligen ingen nyhet att tobak skadar din och andras hälsa. Det är även riktigt dåligt för din hy. Det är aldrig för sent att sluta röka, eller att använda annan tobak. Anti aging för mig handlar om detta, att plocka bort saker som är direkt skadligt för din hälsa och istället fokusera på andra saker som är bättre.

Svårt att sova på äldre dagar, vad kan man göra?

Sov mer och av bättre kvalitet. Att få förändrade sömnmönster som äldre är inte konstigt, utan snarare ganska vanligt. Det är exempelvis vanligt att behöva gå upp och kissa på natten, eller att vakna väldigt tidigt, eller ha svårt att somna. Sömntips fungerar ofta bra oavsett ålder, och jag har skrivit ett helt blogginlägg om att sova gott, läs det gärna!

En anledning till att man kan sova sämre som äldre är att blodsockernivåerna ofta är lägre. Du kanske hört om begreppet nattmacka? Det finns något vettigt med det, sedan kan man självklart välja vad man äter som kvällsmål. Men faktum är att ett mer stabilt blodsocker innan läggdags gör att du sover bättre, eftersom bland annat utsöndringen av stresshormon minskar. Något annat som också kan hjälpa sömnen är Ashwagandha, som också kan hjälpa till att balansera stresshormonerna. Jag har själv mycket goda erfarenheter av Ashwagandha, och har skrivit ett blogginlägg om det. 

Hur minskar man ålderstecken i huden?

Se över en giftfri hudvårdsrutin med rätt produkter för just din hy. Det är det absolut bästa sättet att bevara en fräsch och ungdomlig hud. 

Eftersom fuktproduktionen i huden minskar med åldern är det viktigt att tillsätta fukt och även näring till hyn. Redan i 20-årsåldern börjar små små linjer i ansiktet dyka upp. Närmare 40 blir dessa mer synliga. Detta beror på att huden blir tunnare med åldern och mister lite av sin elasticitet. Dessutom minskar både fukt- och oljenivåerna i huden, som ger torrare hy och mer framträdande rynkor. Vilken typ av hy man har, samt hudfärg spelar in för hur framträdande rynkor man har. Att tillsätta Hår, Hud & Naglar från Helhetshälsa är en god idé. Det är det första tillskottet i Sverige med den unika kombinationen av MSM, hyaluronsyra, bambukisel, vitaminer och mineraler som kan hjälpa huden, håret och naglarna. Dessutom 100% vegansk formula. 

Hur håller man sig ung?

Jag vet inte om man måste det, i alla fall inte utseendemässigt? Jag tycker att det är vackert att åldras. Men att vara ung i sinnet tycker jag är viktigt. Ha roligt, var knasig, var busig! Du är aldrig för gammal för att ha roligt, skratta, skämta, vara barnslig och leka. Jag glömmer aldrig när jag var liten och hittade min farfar Palle som var försvunnen efter middagen framför Tv:n skrattandes framför pingvinen Pingu. 

 • Vad gör du farfar sa jag. Jag kunde inte sluta titta på honom och programmet som visades. 
 • Jag älskar Pingu sa han skrattandes, han är så vansinnigt rolig!
 • Jag log ett förvirrat leende och tänkte: Vad kul att farfar tycker om roliga program, även om han är gammal. Haha!

Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige

Jag är så glad att få fortsätta mitt samarbete med Helhetshälsa. Du kanske har sett videon när jag besökte deras fabrik och kontor i Borghamn? Det var en helt underbar dag! 

Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet. Visionen är ”marknadens renaste tillskott”. I största mån undviker de allergener som soja, mjölk och gluten, och i den mån det går väljer de ekologiska och närproducerade råvaror. 

 • Produkter utan onödiga tillsatser som är enkla för kroppen att ta upp.
 • Alla produkter är vegetariska, och majoriteten är även veganska.
 • Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa har alltså sedan starten haft målsättningen att producera marknadens renaste tillskott, utan onödiga tillsatser. De producerar tillskott i lättupptagliga former, och eftersom dessa former ofta tar stor plats i kapseln är doserna ibland lägre än andra märken. Därför kan du behöva ta fler kapslar. Men resultatet blir istället att din kropp får i sig mer näring, och mindre fyllnadsmedel och annat som finns i andra tillskott av lägre kvalitet.

Kraven ovan ställer höga krav på tillverkningen och flera av produkterna kräver till viss del manuellt arbete för att kunna hålla sin höga kvalitet. Det gör att Helhetshälsas produkter till mångt och mycket är ett hantverk. Vilket du kan se kort i videon jag länkar ovan.

Helazym & digest Helhetshälsa
Träna som Senior
Att träna är härligt!
Paleokost lesscarbs
En hälsosam kost som passar din kropp hjälper dig i alla lägen, glöm inte det.
Glöm inte att dricka mycket vatten.

Avslutningsvis – anti aging

Det är viktigt att komma ihåg att åldrande är en naturlig del av livet, och att det inte helt går att undvika åldersrelaterade förändringar. Och glöm inte att det är något härligt, ärligt och vackert att åldras naturligt. Men jag är alltid för att åldras med en god hälsa och livskvalitet i fokus. Även om ordet anti aging kan låta lite missvisande, som att man inte vill åldras, har jag lärt mig att tolka det på ett mer positivt sätt.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök