kakao lesscarbs

Kakao – allt du behöver veta, recept och inspiration

Kakao är ett fantastiskt livsmedel. Inget gör andra så glada som när jag bakar något med choklad. Choklad är för mig något lyxigt och något vi ska njuta av. Egentligen är jag ingen vidare choklad-tjej. Det kan väl vara trevligt och så, men skulle inte välja det framför annat, vilket de flesta av mina kvinnliga vänner tycker är mer än extremt märkligt. Haha! Trots det har jag satt ihop ett inlägg mer mer info om kakao, goda produkter jag gillar och använder samt massor av goda recept med choklad. Hoppas att det ska smaka! 

Rabattkod hos Bodystore vecka 48

Denna vecka, vecka 48 får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs48

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller till den 5/12 kl 23:59.

Nötkakor med choklad
Nötkakor med choklad, recept finns längre ner i receptlistan.

Produkter på tema choklad/kakao som jag har hemma

 • Kakaosmör i “pengar”
  Använder väldigt ofta i bakning, i varm choklad och hudvård. Här finns ett inlägg om kakaosmör
 • Kakaosmör i block
  Denna fungerar på samma sätt som ovan men är förpackad som ett block, som du istället skär av.
 • Kakaonibs
  Använder ofta, så gott! På frukostgröten, yoghurt, smoothies, på granola, i bakning och tillsammans med jordnötssmör och banan.
 • Kakaopulver 250 g
  Mindre förpackning kakao.
 • Kakaopulver 500 g
  Större förpackning kakao.
 • Kakaomassa
  Denna fungerar perdekt till att göra choklad av, men även i bakning och till varm choklad. 
 • Kakaobönor (hela) 500 g
  Detta är som kakaonibs men hela, dessa är goda att krossa och ha i hemgjord choklad eller granola. Blir väldigt stark chokladsmak/bittert så jag föredrar ändå nibsen som är mer finfördelade. Men vet att många älskar dessa just på grund av dess storlek. Så det är en smaksak.
 • Benbuljong med kakaosmak Från mina favoriter Nyttoteket med högt proteininnehåll och god smak. Funkar utmärkt att använda i bakning där man vill ha kakao och sötning. 
Fatbomb-med-vit-choklad
Fatbombs med vit choklad, både kakao och kakaosmör.

Hur framställs kakao?

Kakao har använts under tusentals år och har under historien kallats gudarnas föda, och det är just vad det latinska namnet Theobroma cacao betyder. Kakaon trivs i tropiskt klimat som på många platser i Asien, Afrika och Sydamerika. Träden blir många meter höga och frukten växer direkt på stammen, vilket jag själv sett när jag besökt Asien och Sydamerika. Själva kakaofrukten är ungefär 20 centimeter lång och i frukten finns kakaobönorna. Dessa torkas för att sedan rostas.

Tre olika typer av kakaobönor

Det finns tre olika sorters kakaobönor som odlas i större skala och dessa står för 100 % av produktionen som sedan sprids kommersiellt. Dessa är Forastero, Criollo och Trinitario.

Forastero

Den största delen är sorten Forastero som står för närmare 85-90% av produktionen. Denna sort är mer motståndskraftog mot yttre påverkan och ger stora skördar. Den är billigast av dessa tre sorter, och har också den mest ensidiga smaken, med större del beska. Därför brukar man blanda upp denna sort med trinitario eller criollo för att få till en mer fruktig och blommig smak. Nästan alla billigare chokladprodukter består till största del av forastero. 

Criollo

Odlas framförallt i sydamerika, och anses vara den finaste av dem alla. Den ger mycket fin choklad med mjuk, len smak med mindre bitterhet och mer blommiga och fruktiga toner. Den är också mycket ljusare i färgen än Forastero. Plantorna är dock mer känsliga, och det är mer osäkert för odlarna att odla dessa, vilket gör dem mer exklusiva och därmed dyrare än andra sorter.

Trinitario

Denna sort är spännande! En orkan förstörde större delen av ön Trinidads Criollo-odlingar och då planterades Forastero-plantor som tål mer. Men, det som då hände var att dessa korsbefruktades spontant och vips hade vi en ny kakaosort. Den har fördelarna av båda sorterna, mer tålig, men mer balanserad smak med större del fruktighet. Trinitario odlas främst i Karibien och Madagaskar och anses också vara en finare sort än Forastero.

Kakao nyttigt?

Kakao innehåller massor av antioxidanter, bland annat flavonoler, som är en typ av antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler. Kakao innehåller också polyfenoler, som är det ämne (också en antioxidant) som ger grönsaker, frukter, kryddor och bär sin, färg, doft och smak. Detta ämne skyddar dessa växter mot bakterier, svamp och parasiter och i våra kroppar verkar de antiinflammatoriska och har en viktig roll som prebiotika (mat för de goda tarmbakterierna), som gör att dessa kan öka i antal. Läs gärna mitt blogginlägg om probiotika, där jag även berättar mer om prebiotika. 

Mina hälsofavoriter med kakao 

 • Innehåller kraftfulla antioxidanter som bland annat boostar vårt immunförsvar.
 • Kakao innehåller också vitaminer som A, B1, B2 och E, mineraler som zink, kalcium, järn, och magnesium. Dessutom innehåller kakao krom, som minskar sockersuget. Du kan även testa att ta tillskott av krom om du har mycket sockersug.
 • Kakao sägs öka vår lust, detta eftersom kakao innehåller aminosyran tryptofan. Tryptofan behövs för att skapa serotonin i kroppen, som är en signalsubstans som reglerar ilska, lust, sömn och vårt humör i största allmänhet. Man brukar kalla serotonin för vårt “må-bra-hormon” låga nivåer ger enkelt förklarat motsatta känslor inom oss.

Kakao på huden?

Ekologiskt kakaosmör binder fukt och lugnar och skyddar huden. Mycket bra för torr och sprucken hud. Kakaosmör är rikt på E-vitamin och polyfenoler som ökar hudens spänst. Vissa menar att det är perfekt att smörja en gravidmage med. 

Jag brukar göra ansiktsmask med kakao i, den innehåller som jag skrev massor antioxidanter och är samtidigt mjukgörande. Stort plus att den doftar så ljuvligt! 

kakao i ansiktsmask
Här ansiktsmask med kakao.

Chokladrecept – mina godaste recept samlade på ett ställe

bananbröd lesscarbs
Bananbröd med choklad. Passar perfekt till fikat eller när helst du önskar.
kakao recept
Här är min superenkla chokladpaj, så magiskt god. Det är även kakaonibs på toppen.
LCHF Mellanmål
Chokladgranola, ett måste att testa. Har även fler smarriga recept på granola. Här hittar du min granolasamling.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

1 kommentar

Härlig inspiration! Men du nämner ingenting om att kakao har höga halter av oxalater och att många som idag är hälsomedvetna och lever hälsosamt tyvärr har höga oxalathalter i kroppen som skapar diverse problem i våra kroppar. Hade varit intressant att läsa mer om tycker jag.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök