LCHF Mellanmål

Chokladgranola – Mitt nya och äldre recept

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Chokladgranola är så gott hälsar barnen. Jag är egentligen ingen chokladgalning – som otroligt många jag känner är. Men något fick mig att blanda ihop denna skapelse i alla fall. Och jag tror att jag kan hittat en ny favorit. Den här tillägnar jag min älskade syster och min dotter Betty. Håll till goda mina chokladmonster!

Chokladgranola hade jag redan ett recept på på lesscarbs så jag har valt att slå ihop mitt nya (det första) med mitt gamla (det senare) recept om någon gillar det och vill laga det igen. Det känns ju fånigt att radera ett recept som många säger är bra. 

CHOKLADGRANOLA

TILL CIRKA 5 D, detta är det nya receptet

* När det kommer till sötning föredrar jag Björksocker eller om du äter strikare LCHF funkar Sukrin eller liknande bra. Vill du ha något flytande och är okej med mer kolhydrater men ändå vill hålla det på den nyttigare skalan kan du använda Yaconsirap. Sirapen framställs från en rot och den innehåller bland annat kalium, antioxidanter och inulin, som är ett ämne som gynnar tarmbakterierna. Den har därför prebiotiska egenskaper (motsatsen till probiotika och man kan enkelt säga att det är mat till probiotika) Den främjar både immunförsvaret och matsmältningen. Själva sockret tar inte upp av kroppen och påverkar därför inte blodsockret enligt vad jag läst, däremot har jag inte mätt mitt blodsocker själv när jag testat den. Men som jag alltid säger, den är söt, och smakar sött. Detta är viktigt att tänka på om du har problem med sockersug eller liknande. Ett alternativ är ju också att hoppa sötningen helt, och att de som i så fall kräver lite extra sött sötar själva vid servering med lämpligt sötningsalternativ.

Kolla gärna om det finns något härligt erbjudande på Bodystore via min sida för erbjudanden och rabatter

GÖR DIN GRANOLA SÅ HÄR:

 1. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Vispa äggvitan bubblig. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och de hackade blandade nötterna.
 3. Fördela smöret med fingrarna tills konsistensen är sammanhängande som en stor klump.
 4. Smula sedan granolan över en plåt och in i ugnen.
 5. Rör runt försiktigt var tredje minut. Nötterna ska vara krispiga utan att smulorna bränns. Det tar cirka 15-20 minuter. Förvara i kylskåp i tätslutande burk.
  (Detta eftersom det är fett i granolan, då håller den sig fräsch längre)

Chokladgranola

Ingredienser till ca 5 dl chokladgranola (äldre recept)

Jag väljer att behålla det eftersom fler av er gillar det

Gör så här:

 1. Vispa äggvitan skummig, och blanda ner resten av ingredienserna (det blir som en stor kokosboll ungefär om du klämmer ihop den).
 2. Smula ner blandningen på en klädd plåt, gärna stora bitar.
 3. Ställ in i ugnen i 150 grader i 12-15 minuter.
 4. Öppna luckan och rör runt var 3 minut.
 5. De tjocka bitarna ska ha torkat, utan att de små bränns.
 6. När allt svalnat, blanda ner kakaonibs och kokoschips. (Detta eftersom det är fett i granolan, då håller den sig fräsch.)

HÄR KOMMER NÅGRA TIPS VAD DU KAN HA TILL GRANOLAN:

Är du sugen på att testa någon annan av Lesscarbs granolor hittar du dem i länken. Det är supergott att värma bär (söta efter smak) och toppa med granola = smulpaj = magiskt gott och enkelt! Servera med en klick vispad kokosgrädde eller vispad grädde.

Hoppas att det ska smaka!

4.6/5 (7 Reviews)
4/5 (5 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Hej!
Tänkte testa att göra detta, verkar väldigt gott! Vill bara kolla – blir lite förvirrad av att läsa de två olika recepten. Hur ska man göra med kakanibsen? Ska de blandas i efter ugnen? Det verkar så om man läser det gamla receptet eller räknas de till de torra ingredienserna under punkt 2 i det nya receptet? Kanske en dum fråga, men har inte koll på kakaonibs 🙂

Hej!
Jag har har läst att man bör blötlägga frö och nötter i 8 timmar innan man äter dom. Kan man göra det först och sen låta dom torka och sen göra granolan på dom?

Hej Fanny!
Vad menar du med sötning i receptet?

Tacksam för svar.

Mvh
Therese

Du kan välja den sötning du föredrar, exempelvis sukrin, björksocker, honung eller kokossocker eller vad du helst önskar att använda när det kommer till sötning. 🙂

Hej! Kan man använda något annat än ägg för att få till krispigheten? Mina barn är tyvärr allergiska. Med vänlig hälsning Linnea

Hej! Jag undrar hur länge den står sig i tättslutande burk i kylen? Pratar vi dagar, veckor? ? tack på förhand <3

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök