Aktivt kolAktivt kol - allt du behöver veta

Aktivt kol – allt du behöver veta + recept

Annonssamarbete med Bodystore.com

Aktivt kol – allt du behöver veta. Ett inlägg jag har längtat efter att göra närmare 1,5 år. Det jag väntat på är egentligen de ultimata produkterna, och äntligen, ÄNTLIGEN har jag hittat dem. Så nu kör vi så det ryker.

Aktivt kol – allt du behöver veta i ett och samma inlägg. Jag blandar fakta med olika recept och hoppas att du blir inspirerad att testa. Aktivt är absolut ”den lilla svarta” som borde finnas i alla hem, med eller utan barn. 

 

Aktivt kol – allt du behöver veta: Vad är aktivt kol?

Aktivt kol, charcoal, tillverkas av träkol som upphettats till höga grader utan tillgång till syre. Märket jag rekommenderar är ett mycket rent kol som har blivit renat med ånga för att avlägsna eventuella föroreningar.

Aktivt kol är som en magnet kan man säga, som drar till sig vätska och har lätt för att fästa vid andra ämnen. Därför är det en användbar produkt när man renar vatten för att få bort skadliga partiklar och gifter så vattnet blir drickbart. Inom vården används aktivt kol vid förgiftning som ett motgift kan man säga. Jag fick exempelvis det när jag var väldigt liten och av oförklarlig anledning hade lyckats dricka lampolja (som tur var gick allt bra).

Det finns det som tyder på att aktivt kol användes av Hippokrates, som är en av de mest framträdande personerna i medicinens historia. Han går under namnet ”läkekonstens fader” och hans kunskaper och teorier revolutionerade läkekonsten i Antikens Grekland. Det är alltså ingen ny fluga, utan har använts i tusentals år till en rad olika saker. Aktivt kol används alltså inom vården, industri och till vattenrening, men det är skillnad på vilken kvalitet man använder till olika saker. Det är exemeplvis inte samma kol som används till skönhet som till vattenrening, man kan läsa på produkten vilken medicinsk grad den har, och du ska inte använda storpack som inte är avsedda för vattenrening om du vill äta/dricka kolet i sin rena form och använda till skönhet. Annars kan det finnas risk för att kolet i sig inte är tillräckligt renat och innehåller föroreningar från framställningen. Det märke jag rekommenderar är säkert för invärtes bruk.

På senare tid har aktivt kol blivit en riktig snackis inom naturlig skönhet. Det kan alltså dra till sig andra ämnen, exempelvis missfärgningar från kaffe/te/vin på tänderna. Aktivt kol bleker alltså inte emaljen på tänderna, utan renar dem från partiklar som fastnar på tänderna när vi äter/dricker. Läs mer om det nedan!

Köp aktivt kol

Aktivt kol hittar du antingen som pulver eller kapslar. Dessa är helt rena och innehåller inga tillsatser, sockerarter eller annat som egentligen inte behövs. Just nu hittar jag endast pulver som känns okej innehållsmässigt, och du hittar det i länken nedan:

Glöm inte att kolla på min sida Erbjudanden och rabatter, om det finns någon aktuell rabattkod eller så.

Det är smidigt med kapslar om du är på resande fot eller vill ta efter en vild utekväll på stan för att minska baksmälla (läs mer nedan) medan pulvret är enklare vid hud/tand-skönhetsvård. Om du bara vill köpa en av dem kan du köpa kapslarna, så kan du enkelt öppna dem om du bara vill åt pulvret. Kapslarna kan du sedan spara och fylla med exempelvis oregaonoolja om du känner att en förkylning är på ingång.

Aktivt kol - allt du behöver veta

Färdiga produkter med aktivt kol

Vill du inte göra dina egna produkter med aktivt kol finns det några stycken jag tycker har bra innehåll. Dessutom kan du faktiskt göra så att du exempelvis köper en tvål du gillar och sedan tillsätter du lite kolpulver i flaskan, så har du ändå nästan gjort den själv 😉 

Vill du köpa helt färdiga produkter med aktivt kol tipsar jag om följande: 

Hur använder man aktivt kol?

Först! Ät inte aktivt kol tillsammans med dina vitaminer, utan vänta minst 2 timmar mellan du äter/dricker aktivt kol och tar dina vitaminer. Du kan exempelvis börja dagen med aktivt kol och sedan ta vitaminerna till förmiddagskaffet/melliset eller till lunch.

När det kommer till skönhet passar aktivt kol vid detox, till rengöring av huden, håret, i ansiktsmask och bodyscrubs. Det är speciellt bra för fet hud, eller för de som har trött, stressad och glansig hud. Aktivt kol rengör på djupet, avgiftar och avlägsnar döda hudceller. Du får fin lyster i huden, men du ska inte överdriva och använda dagligen i allt du har på huden eftersom det kan vara uttorkande om du använder det i för stor utsträckning. Huden strävar ju alltid efter balans, och om du har väldigt fet hud kan du behöva hjälpa den att balanseras nedåt och om du är väldigt torr är det fortfarande viktigt att få bort döda hudceller och detoxa huden, men då är det extra viktigt att tillföra mycket fukt och gärna någon skön olja också antingen tillsammans med kolet eller efteråt. Läs gärna mitt inlägg Olja för huden – vilken ska jag välja? Där det finns massor av tips. Glöm såklart inte att tillsätta naturligt fett i din kost och drick mycket vatten, det gör underverk för din hud.

Detoxvatten med aktivt kol

Aktivt kol vid detox är en del som är poppis i hälsosvängen. Tänk på att aktivt kol inte kan skilja på gifter och bra näringsämnen eller mediciner, så du ska aldrig ta aktivt kol tillsammans med mediciner eller kosttillskott. Vänta minst 2 timmar mellan, och om du är på en kur av något slag, vare sig det är läkemedel eller tillskott bör du rådfråga den som ordinerat detta till dig, jag skulle nog i de allra flesta fall vänta med att dricka/äta kol tills kuren är över.

Blanda ½-1 tsk aktivt kol i ett stort glas vatten, pressa gärna i citron så smakar det bättre och är såklart väldigt hälsosamt. I vår podd, Fanny och Ila tipsar vi ofta om att dricka citronvatten.

Jag har även läst flera exempel på personer som har magproblem som alltid avslutar kvällen med ett glas aktivt-kol-vatten. De menar att deras magar (med eller utan tarminflammerade tillstånd) blivit hjälpta av kolet och de har sagt att deras svullnad och gasighet minskat rejält, att de fått bättre matsmältning och tack vare detta fått mer energi och kunnat prestera bättre på dagen. Då jag inte direkt lider av dessa besvär har jag själv inte testat, men om kroppen kan få hjälp att hålls ren, aktiv och fungerande kommer det givetvis gynna ditt immunförsvar och då finns det såklart stora möjligheter att må bättre. Det skadar ju inte att testa!

Aktivt kol - allt du behöver veta

Smoothie bowl med aktivt kol

Gör en smoothie och tillsätt aktivt kol. Det smakar inget och ser dramatiskt ut. Denna gjorde jag till mig och Ila som mellis, med ungefär lika delar banan och mango (ca 2 dl av varje), 1-2 msk kollagen (läs mitt maxade inlägg om kollagen här) och 1 tsk aktivt kol. Även perfekt under halloween, haha! Vill du ha fler recept på smoothies hittar du min maxade smoothiesamling här (20+ recept)

Aktivt kol - allt du behöver veta

Bleka tänderna med aktivt kol

Tandblekning är ett annat poppis område inom hälsosvängen. Det aktiva kolet ska absorberar missfärgningar och sedan spottar man ut dem tillsammans med kolet. Precis som det aktiva kolet drar gifter ur kroppen när man äter det, händer samma sak i munnen och det balanserar pH-värdet i munnen. Det gör att den är en grym kompis mot plack, karies och olika tandköttsproblem. Det enda problemet jag ser och brukar säga till min man är allt allt blir svart, förutom mina tänder, för det blir rejält svart i handfatet vill jag lova, men som tur var sköljer man bort det enkelt.

Många upplever alltså ett vitare till ett mycket vitare resultat av aktivt kol (jag själv inräknad) medan andra inte märker någon större skillnad alls. Tandläkare har varnat för metoden då det inte finns mycket forskning som med säkerhet kan garantera att det är ofarligt, men som vi vet med forskning vid det här laget, det styrs mycket av de som betalar för forskningen, och vilket företag (som inte säljer aktivt kol) vill forska på en produkt som både är billigare och mer effektiv än deras produkter? Jag vet många med utländsk påbrå som berättar att deras mor- och farförädrar alltid borstade tänderna med kolet från en brasa eller så på tomten och att det var deras tips för att hålla tänderna rena. Jag borstar inte tänderna med kol dagligen, utan kanske någon gång i veckan och ibland några dagar i följd som en kur.

Borsta tänderna med kol – gör så här:

Metod 1: Fukta din tandborste, doppa i lite aktivt kol och borsta tänderna som vanligt tills de är helt vita igen.

Metod 2: Använd din vanliga tandkräm och doppa den sedan i lite aktivt kol (detta sägs vara lite mer skonsamt för tänderna, men det beror såklart på vilken tandkräm du använder)

Just ja! Om du är en sådan som gillar oil-pulling, kan du blanda i lite aktivt kol i den oljan också.

Aktivt kol i hudvård

Hudvårdsprodukter med aktivt kol ska fungera på samma sätt som när man bleker sina tänder: att kolet ska fästa till orenheter och få bort dem. Du kan blanda i aktivt kol i ditt schampo, cleanser eller ansiktsvatten, eller blanda till egna.

Cleanser/make up remover

Blanda samman ca 2 msk kokosolja eller annan valfri olja med ca 1 tsk aktivt kol. Använd för att ta bort smink och för att rengöra ansiktet på djupet (kolet är milt exfolierande) Avsluta gärna med rosenvatten, älskar det!

Aktivt kol - allt du behöver veta
Cleanser till make up, superhärligt.

Ansiktsmask

Här kan du blanda lite hur du känner. Jag har ett fullmatat inlägg med ansiktsmasker som du kan utgå från, där kan du ta någon av de masker jag föreslår eller blanda ihop en egen med mina tips. Jag tycker om att tillsätta äppelcidervinäger i min mask då och då. AHA-syra är ett samlingsnamn för olika fruktsyror och gör den till ett bra alternativ som ansiktsmask/ansiktsvatten/toner. Den hjälper också till att få bort döda hudceller på det yttersta hudlagret, vilket kommer ge dig en spänstigare och mjukare hud med ännu mer lyster. Det kan svida liiite i ögonen i början, men det är snabbt övergående.

I den jag har på bilden:

Lindra baksmälla med aktivt kol

Om du haft en hård kväll, ta ett par kolpiller innan du lägger dig, 2-4 st brukar vara lagom, medan andra säger 1 piller per stort glas du dricker. Testa dig fram hur många du behöver. Glöm inte att dricka mycket vatten på samma gång, annars finns risk att du blir förstoppad.

Vid förgiftning

Vid förgiftningar ska du alltid kontakta Giftinformationscentralen som du når via 112. Inom 5-10 minuter bör man ta aktivt kol och mängden ska vara 1:10 mellan kol och gift. Jag rekommenderar alla barnfamiljer att ha aktivt kol hemma, såklart även om du är vuxen om blir förgiftad.

Kiki Health

Aktivt kol - allt du behöver veta
Älskar produkterna från Kikki health, de är rena, snygga och innehåller är imponerande rent. Jag har alla produkter och en favorit är deras Alkaline Powder. Gott att dricka i vatten efter träning och ha i smoothie.

Aktivt kol – allt du behöver veta har kommit till sitt slut. Detta var en hel rad tips, trix och idéer hur du använder aktivt kol. Jag har alltid aktivt kol hemma och min svåger har alltid aktivt kol i skötväskan om barnen skulle råka få i sig något fullständigt olämpligt i en park eller liknande. Hoppas att detta var inspirerande och att du lärt dig något nytt. Jag tror att jag kommer att fylla på mer allt eftersom i detta inlägg, för ett inlägg som heter ”Aktivt kol – allt du behöver veta” kanske får plats med lite mer? Nu när jag har både kapslar och pulver hemma är det enkelt att experimentera fram nya saker.

Vi hörs snart igen, och du, glöm inte att lämna en kommentar om du undrar något.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

4 kommentarer

jag se inte alla dina måttenheter !Det står bara tex 1 tsk i ansiktsmaskreceptet!detsamma kan sägas om produkter du har rekommenderat ovan!Och i dina recept saknas ofta ingrediensen bara mängden står där!Något fel måste det vara men det är irriterande!

Du har förmodligen någon adblocker på, jag har adlinks (alltså köplänkar) på vissa ingredienser, om någon undrar vart man hittar en viss sak. Då får jag några kronor per köp som gör att jag kan dela alla tips helt gratis. Om du tar bort den blockeringen kommer du att se allt. Jag har ingen annan reklam på min sida. Hälsningar Fanny

Hej! I ett knäckrecept med salmiakpulver står det att det ska vara två teskedar aktivt kol också. Vad tillför det?
Mvh Carina D

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök