PMS

PMS – behandla dina besvär med kost och naturläkemedel

Annonssamarbete med Bodystore.com

PMS, Premenstruellt Syndrom, är vanligare än du tror och de flesta kvinnor drabbas till och från av olika grader av PMS. Själv har jag kämpat med PMS i många år. Här hemma hade barnen börjat kalla mig en tickande bomb, eller Häxan Surtant. Det gick till och med så långt att de tillverkade en flagga med texten ”kåd röd” på, som jag kunde vifta med när jag hade PMS. Då visste de att de skulle hålla sig i skinnet, haha! 

Det senaste året har jag dock testat lite nya saker och faktiskt lyckats få min PMS under kontroll. Jag mår mycket bättre och hoppas att mina tips kanske kan hjälpa några fler av er därute som kämpar varje månad. Så är du också i behov av en röd flagg, tycker jag definitivt att du ska läsa vidare i det här inlägget och ta del av alla mina tips och råd för att minska dina PMS-besvär.

Missa inte min fastnålade händelse PMS på Instagram, där ni som följer mig delat era beskrivningar/upplevelser och liknande. Kramar <3

PMS-lesscarbs

Rabattkod hos Bodystore vecka 35

Denna vecka, vecka 35 får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs35

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller till den 5/9 kl 23:59.

Inlägget innehåller:

 1. PMS – vad är det egentligen?
 2. Hur kan du lindra din PMS?
 3. Antiinflammatorisk kost
 4. Få ordning på kortisolet – minska kaffet
 5. Hälsosamma fetter – omega 3
 6. Kosttillskott för hormonell balans
 7. Träning och rörelse
 8. Stötta tarmen

PMS – vad är det egentligen?

PMS är kopplat till andra halvan av menscykeln. Symptomen kan vara både psykiska och fysiska och kan bland annat innefatta humörsvängningar, trötthet, svullnad, oro, ömma bröst, aptitförändringar, huvudvärk och viktökning. Symptomen börjar någon gång efter ägglossningen och varar till nästa mens. (Alltså allt mellan ett par dagar upp till två veckor!). Vissa upplever väldigt många symptom och andra har inga besvär alls. 

Det är inte helt klart vad PMS beror på men det verkar finnas en koppling till våra hormonnivåer och främst hormonet progesteron. Mellan mens och ägglossning stiger hormonet östrogen, efter ägglossningen är det progesteron som tar över. Men för många som upplever PMS stiger inte progesteronet tillräckligt under andra halvan av menscykeln. Det har också börjat diskuteras kring huruvida inflammationer i kroppen kan påverka progesteronnivåerna negativt och bidra till mer PMS-besvär. Detta genom att inflammation dels minskar progesteronet men också ökar östrogenet och därmed stör balansen mellan dessa två hormoner. 

Hur kan du lindra din PMS?

Så vad kan du själv göra för att försöka lindra din PMS? Nyckeln ligger i att balansera hormonerna och att minska stressen och de låggradiga inflammationerna i kroppen. (Låggradiga inflammationer är tysta inflammationer som ofta pågår i kroppen under lång tid utan att vi märker av dem.)

Antiinflammatorisk mat – ett sätt att lindra PMS

Antiinflammatorisk kosthållning är en snäll kosthållning eftersom den främst handlar om vad du kan lägga till för att dämpa inflammationer och boosta ditt försvar, och inte innehåller så många förbud och pekpinnar. När det kommer till PMS kan det dock vara bra att faktiskt fokusera lite extra på att ta bort de mest inflammationsdrivande livsmedlen för att komma åt roten till problemet. Se därför över din kosthållning och försök undvika socker, glutenfyllda mjölsorter, mejerier, processad mat och vegetabiliska oljor som är rika på omega-6 (kokosolja, olivolja och avokadoolja räknas inte in här). 

Förutom dessa inflammationsdrivande livsmedel som bör plockas bort finns det massa härligt som du kan lägga till i din vanliga kosthållning. Några extra härliga livsmedel som boostar din kropp lite mer än andra är: 

Du kan läsa mycket mer i mitt maxade inlägg Antiinflammatorisk kost – stärk immunförsvaret, håll dig frisk och hitta både inköpslista och recept. 

buljong lesscarbs
Det är så gott med hälsosam och näringsrik mat som gör gott i kroppen.

Få ordning på kortisolet – minska kaffet

Många känner en ökad stress i kroppen vid PMS och kaffe och koffein stressar på ditt system ytterligare genom att stimulera kortisol- och adrenalinutsöndringen i kroppen . Kroppen går in i ett överlevnadsläge när dessa hormoner aktiveras. I det läget går progesteronnivåerna ner eftersom kroppen prioriterar att producera mer stresshormoner istället för könshormoner.

Är du en stor kaffedrickare kan det vara svårt att sluta abrupt. Försök istället trappa ner kaffet och byt ut mot andra varma drycker. Några av mina favoriter att ersätta kaffet med är kamomill- och lavenderte, vanilla chai, chaga-te, gurkmeja-latte med vaniljsmak. Testa dig fram och hitta dina favoriter. 

Hälsosamma fetter – Omega 3

Tyvärr är många av oss rädda för att få i oss för mycket fett idag. Men nyttiga fetter gör under för hälsan och är särskild viktig för oss kvinnor. Inte minst är fett bland de viktigaste näringsämnena för att bibehålla en hormonell balans i kroppen. Nyttiga fetter med hög andel omega-3 minskar också inflammationerna i kroppen och hjälper därför ytterligare till att lindra PMS-besvär. 

Se till att få i dig bra hälsosamma fetter utan inflammationshöjande omega-6. Välj smör, ghee, olivolja och kokosolja i matlagningen. Ät avokado och kokos. Ät nötter och frön med bra omega-3/omega-6 balans. Bra exempel på det är macadamianötter, pekannötter, hasselnötter, cashewnötter eller mandlar. Glöm inte att blötlägga nötterna så du kan tillgodogöra dig näringen bättre. Ta gärna också tillskott av omega-3 för att vara säker på att du får i dig tillräckligt. Jag gillar verkligen Omega-3 Premium Lemon från Arctic Med. Vill du hellre ha omega-3 i tablettform rekommenderar jag Super EPA från Thorne

Vill du läsa mer om omega-3 kan du göra det i mitt inlägg Välj rätt omega 3 tillskott!

Kosttillskott för hormonell balans

Jag har själv lidit av riktigt jobbig PMS i flera år. Men för ungefär ett år sedan blev jag tipsad om ett kosttillskott som är specifikt utformad för att lindra PMS och stödja kvinnors hormonella balans. Kosttillskottet heter Wo-Ho! och jag är impad av innehållet som är rent och genomtänkt, precis som jag gillar det. Wo-Ho! innehåller bland annat:

 • Salvia som enligt studier visat sig kunna stödja kvinnans hormonbalans och sköldkörtelns normala funktion. Salvia stöttar också välbefinnandet under menstruationsperioden.
 • Jamsrot som har använts under mycket lång tid för att lindra PMS- och klimakteriebesvär, samt smärtsam menstruation.
 • Vitamin B6 och biotin – B6 bidrar till att reglera den hormonella aktiviteten. B6 och Biotin samverkar för att bibehålla normal psykologisk funktion. Dessa två näringsämnen har även visat sig vara betydelsefulla för att bibehålla normala slemhinnor och hud.

Att ta Wo-Ho! har verkligen gjort stor skillnad för mig och jag behöver inte längre vifta med min “kåd röd”-flagga, vilket känns grymt! Om du också upplever PMS-besvär rekommenderar jag starkt att du provar det. Wo-Ho! finns antingen i kapselform som du hittar här eller så kan du ta det som ett flytande tillskott som du hittar här

Ett annat kosttillskott som kan hjälpa vid PMS-besvär är magnesium. Vill du läsa mer om denna fantastiska mineral och hur man kan få i sig det på bästa sätt, tycker jag du ska läsa mitt stora magnesiuminlägg.  

PMS-lesscarbs-woho
Många gillar WO-HO, testa du också!
Lesscarbs-tillskott
Magnesium finns i många olika former, hitta den som passar dig bäst!

Träning och rörelse

Att röra på dig regelbundet och få in motion i din vardag kan göra under för att lindra PMS-besvär. När du tränar får du mer energi, cirkulationen i kroppen ökar och minskar eventuella kramper och framförallt frigörs endorfiner som är ett måbra-hormon som minskar vår nedstämdhet och gör oss gladare. Endorfiner har dessutom smärtstillande effekt i kroppen. Jag tränar precis lika tungt som vanligt vid mens, och mår absolut sämre om jag inte tränar. Dock slår jag aldrig PB eller liknande vid mens och lyssnar på kroppen. Gör det du också.

PMS-lesscarbs-instagram

Stötta tarmen

Ett av de vanligaste symptomen vid PMS är nedstämdhet och humörsvängningar. En av de viktigaste signalsubstanserna som reglerar vårt humör och får oss att känna glädje och välbefinnande är serotonin. Det mesta av kroppens serotonin bildas faktiskt inte i hjärnan utan i tarmen. Därför är det extra viktigt att se till att tarmen mår bra och att du har tillräckligt med goda tarmbakterier. Detta gör du enklast genom att tillföra kroppen probiotika – goda bakteriestammar. Det kan du göra antingen genom att äta mat som innehåller mycket probiotika, såsom surkål, kimchi, och yoghurt, eller genom att ta ett bra tillskott. Mina favorittillskott när det gäller probiotika är Pro 30 Plus från Alpha Plus och LactoVitalis Pro från Holistic.

Jag har också skrivit ett det maxade inlägget Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja? som du kan läsa om du vill lära dig mer om probiotika och hur det kan påverka din hälsa.  

Det här var mitt inlägg om PMS och hur du kan lindra dina besvär med kost och tillskott. Jag hoppas att du kanske plockat upp något nytt tips som du kan använda om du lider av PMS. Har du några andra bra tips på hur man kan lindra sina besvär så blir jag jätteglad om du skriver dem i en kommentar här nedanför. 

PMS-choklad
Visste du att kakao innehåller magnesium och att det kan på grund av magnesiumbrist falla sig så att du blir extra sugen på choklad vid PMS/mens? Här mina glutenfria no bake kärleksmums, måste testas!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök