Maca-lesscarbs

Maca, allt du behöver veta

Annonssamarbete med Bodystore

Maca – amazonas ginseng, energigivaren som smakar gott och dessutom är fullspäckad med näring! Denna knöl får du inte missa. Idag ska jag lära dig mer om vad maca är, vilka hälsofördelar den har, och hur den kan användas. Jag kommer också att tipsa om ett gäng andra produkter från Vitaprana, som har ny design, missa inte det!

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – Maca, allt du behöver veta – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 15

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr. Ange rabattkoden: FANNY15

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 15

Hos Bodystore har jag samlat mina favoritprodukter. Tips: Se gärna aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter

Inlägget innehåller

  • Vad är Maca?
  • Hälsofördelar med maca
  • Recept att testa med maca
  • Ny design på produkterna från Vitaprana
  • Andra intressanta hälsoinlägg

Vad är Maca?

Maca är en rot som liknar kålrot eller en rova till utseendet, men smaken är inte jämförbar. Många beskriver den som mer lik en blandning av pepparrot och palsternacka. Min uppfattning är att jag förstår jämförelsen, men jag tycker att den smakar mildare och sötare än så. Lite sött, kolaaktigt med en mycket liten rivig eftersmak, mer så skulle jag beskriva den. Pulvret har med andra ord en mild smak och det är enkelt att blanda den i gröt, smoothies, bakverk och liknande, se fler tips nedan.

Macaroten växer i Sydamerika, närmare bestämt högt upp i Anderna i Peru och Bolivia. Där är vädret väldigt tufft och varierande, vilket gör den extra tålig. Den kallas ibland för Peruiansk ginseng eller Amazonas ginseng och har använts av sydamerikaner i tusentals år.  Nästan varje del av växten utnyttjas av lokalbefolkningen där den växer. Rötterna till Maca kokas till en söt vätska eller till en gröt. Vissa jäser den till öl och bladen går bra att äta råa som de är.

Organic Maca Blend från Vitaprana kommer från ekologiska odlingar. Den innehåller tre olika former av maca (gul, svart och röd macarot) som varsamt har soltorkats och sedan malts till ett pulver helt utan tillsatser, sötning, färg och arom. Den underbara färgen och smaken som maca har naturligt räcker gott och väl. 
•    100 % maca
•    Tre sorters maca
•    Från ekologiska odlingar
•    Vegansk
•    Återvinningsbar förpackning

Maca-lesscarbs
Några nya produkter + maca från Vitapana.


Hälsofördelar med maca

Macaroten är rik på vitaminer och mineraler. Exempel på dessa vitamin C och E, selen, zink, järn och kalium. Förutom dessa är maca även rik på fibrer och flera aminosyror.

På tal om kalium så är det ett viktigt mineral som bidrar till nervsystemets normala funktion, normal muskelfunktion och underhåll av normalt blodtryck.

Järn bidrar till normal kognitiv funktion, normal energigivande metabolism, normal syretransport i kroppen och normal bildning av röda blodkroppar.

Jag har skrivit två inlägg om järn tidigare: 

En enstaka tesked om dagen räcker för att få en extra dos vitaminer, mineraler och fiber. Den ger en uppiggande känsla och många som idrottar, känner sig trötta eller behöver lite extra energi tar sig en sked maca eller två som en härlig start på dagen eller som pre workout. Jag brukar blanda min maca (1 tsk) i min havregrynsgröt med gurkmeja och proteinpulver

Om du upplever magproblem när du äter maca kan det vara bättre att blanda den i varm dryck eller mat vilket gör macan mer lättsmält. Överskrid inte 3 tsk, det vill säga 1 msk per dag.

Recept att testa med maca

Jag rekommenderar att du mixar Maca-pulvret i smoothies, shakes eller andra drycker, som matchalatte eller guldmjölk, men det går också att använda i matlagning som granola, proteinbars, choklad/ketobollar,glass eller liknande. Det ger som sagt en liten kick till det du lagar.

Guldmjölk
Här ser du min guldmjölk med kardemumma och kakaosmör, toppad med lite kokosgrädde och kanel.

Ny design på produkterna från Vitaprana

Vitaprana är Bodystores eget märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.

Några av mina favoritprodukter

Maca - Vitaprana
Här ser du ett gäng nya och fräscha Vitapranaprodukter!


Andra intressanta hälsoinlägg

Äppelcidervinäger med moder
Missa inte mitt inlägg om hur äppelcidervinäger kan förändra din syn på denna magiska dryck!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök