vitaprana-favoriter

Matchalatte med kakaosmör och kardemumma

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Matchalatte är något flera av er efterfrågat, och jag vill såklart göra er nöjda och glada. Här kommer mitt recept med kakaosmör och kardemumma. Läs gärna mer om matchans egenskaper och tips hur du kan använda det. Hoppas det smakar! 

Matchalatte kan göras på flera olika sätt, jag gör den mejerifri. Personligen tycker jag att den behöver någon form av sötning då matchan i sig kan vara rättså bitter i smaken. Det är ju trots allt malda blad från teplantan. Du kan söta med precis vad du vill, jag brukar använda björksocker, men sötströ, stevia sweet crystals eller liknande fungerar lika bra. Vill du inte använda sötningsmedel men är okej med yaconsirap, rismalt eller honung kan du ta det istället.

Vad är matcha?

Matchapulver framställs av ett japanskt ekologiskt (det jag väljer) te. Man maler helt enkelt ner de hela bladen, vilket gör att upptaget av de nyttiga ämnena ökar än om man bara hade gjort vanligt te på bladen. Matchan innehåller gott om polyfenoler, en typ av antioxidanter som i studier har visat sig skydda mot högt blodtryck, hjärtsjukdom och cancer. Vad man ska vara medveten om är att matcha innehåller tre gånger så mycket koffein som en kopp vanligt te, men varken jag eller andra vana drickare jag känner upplever någon form av kraftig koffeinkick. Det kan ha att göra med det lugnande ämnet l-theanin som också finns i pulvret. Dock är det inte att rekommendera som det sista du dricker på kvällen, då är guldlatte – eller guldmjölk ett mycket bättre alternativ.

Matchalatte

Till två koppar

  • 1/2-2 tsk matchapulver
  • 1 dl kokosmjölk eller kokosgrädde + lite till topping om du vill
  • 4 dl vatten
  • 1 msk kokosolja (jag föredrar med smak)
  • 2 ”pluppar” kakaosmör (de jag köper säljs i mindre plattor, se bild nedan)
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk sötning, jag föredrar björksocker (länk till inlägg där du kan lära dig mer)

Gör så här

  1. Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme 5-7 minuter. Smaka gärna av om den är så söt som du vill, eller om du vill ha i mer matcha.
  2. Skumma lite kokosmjölk genom att blanda den med lite vatten och kör med stavmixer till ett fint skum. Hemligheten är att mjölken precis ska slå mellan luften och mjölken, gärna i en cirkelrörelse, då blir bubblorna små. Jag brukar slå burken lite mot bänken om det är några stora bubblor med.
  3. Häll upp teet i en kopp och toppa med den skummade mjölken och gärna lite extra kardemumma på toppen.

 

Matchalatte
Jag brukar skumma upp lite kokosmjölk med vatten med stavmixern så det blir lite bubbligt på toppen. Toppar det hela med kardemumma, och gärna en gnutta kanel.

 

matchalatte
Här kan du läsa mitt inlägg om kakaosmör, som jag skrivit innan. Barnen älskar att äta dem som godis, haha!

 

Matchalatte
Visst är mina loppis-koppar helt magiska? Köpte två stycken för en 50-lapp om jag inte minns fel. Bra kap!

 

Hoppas att du gillade detta recept, vi hörs snart igen. Tills dess, ta hand om dig.

5/5 (1 Review)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök