Lindra torr hy

Lindra torr hy – enkla, naturliga tips och råd

Annonssarbete med Bodystore

Lindra torr hy är en väldigt vanlig fråga som dyker upp på framförallt Instagram när jag har frågestunder. Jag var helt säker på att jag redan har skrivit ett inlägg om detta, men där hade jag fel. Därför gör jag det nu. 

Torr hy är ju framförallt vanligast på vintermånaderna, men många har problem året runt. Det hade jag, och barnen också, men vi har lyckats lindra torr hy med några enkla knep och annan hudvård. Här kommer mina bästa tips och råd för att lindra torr hy.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – Lindra torr hy – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 12

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr. Ange rabattkoden: FANNY12

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 12

Hos Bodystore har jag samlat mina favoritprodukter.

Tips: Se gärna aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter

Inlägget innehåller

 • Torr eller yttorr hud?
 • Varför få man torr hy?
 • Hudvårdsrutin för torr hy
 • Tillskott vid torr hy
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Torr eller yttorr hud?

Först och främst skulle jag vilja lära dig skillnaden mellan torr och yttorr hud. För det spelar faktiskt roll, om du har det ena eller andra. Eller en kombination av båda, vilket också är möjligt. Ofta när man testat saker för “torr hy” kanske man egentligen har yttorr hy, och då finns det lite annat att tänka på. 

Torr hud är när huden har talgbrist (sebum) medan yttorr hud är mer tillfälligt då din hud har brist på vatten och fukt. Men man faktiskt både ha torr och yttorr hy samtidigt, vilket såklart inte är så roligt.

Vanliga tecken på torr hy kan vara: 

Din hy är matt och livlös. Du har hudsprickor som kan vara både ytliga och större/djupare som blöder. Din hy kan kännas väldigt stram, oftast efter att du duschat eller badat. Du har tendens till/eller har problemhy som eksem, psoriasis eller liknande. 

Vanliga tecken på yttorr hy kan vara: 

Din hy har många fina linjer eller ytliga rynkor. Din hy upplevs matt och livlös. Du kan ha klåda i hyn, torra partier, fjällig hy eller torra läppar. Röd och/eller irriterad hy. 

Varför får man torr hy?

Det kan självklart ha lite olika förklaringar, men några av dem kan vara: 

 • Ålder
 • Fel mat
 • Väder
 • Fel hudvårdsprodukter 
 • Vatten

Ålder

Din ålder påverkar din talgproduktion, eller snarare androgener, alltså sexhormoner. Barn har lägre talgproduktion än en vuxen, och en kvinnas avtar i raskare takt från runt 40 år, medan mäns talgproduktion håller sig mer eller mindre konstant tills de blir uppåt 70-80 år. Det betyder att olika skeenden i livet kan behöva mer eller mindre “smörj”. 

Fel mat

Man brukar säga att tarmen är hudens spegel. Kosten påverkar mer än vad många tror, och det finns en viktig poäng att undersöka om något du äter retar mage/tarm och påverkar huden mer eller mindre för att lindra torr hy. För min sons del klarade han inte mjölk, när vi slutade med den försvann alla hans hudproblem. Från torr till normal på förvånansvärt kort tid. Jag brukar rekommendera att skriva en matdagbok. Är det något du äter mer av, eller kanske till och med mycket av? Vad händer om du testar att äta mindre av det eller utesluter under en period? Om du upplever förbättring kan du testa att ersätta livsmedelt med något som fungerar bättre så tarmen och hyn får “läka” och sedan kanske det funkar i mindre mängd igen senare.

Det kan också vara en god idé att boosta tarmen med probiotika, enzymer eller mer färgglad mat och nyttiga fetter för att lindra torr hy. Vill du lära dig mer om detta finns dessa inlägg där du kan lära dig mer:

Väder

Huden påverkas givetvis av omgivningen och miljön vi befinner oss i. Jag har exempelvis aldrig haft så dålig hy som när det var vinter och jag var hemma och slipade väggar hela dagarna. Huden är extra känslig för kraftiga temperaturväxlingar och större förändringar i luftfuktigheten. Även om det är skönt med en sprakande kamin gör det luften mer torr, lägg då på ett vinterlandskap med kraftig kyla, där har du förändringar som huden inte uppskattar. Har du mycket torr luft inomhus kan du skaffa luftfuktare, eller ställa skålar med vatten i närheten av element.  

Vatten 

Vatten i sig är uttorkande för din hy. Om du dessutom kombinerar vatten med starka hudvårdsprodukter blir huden snabbt yttorr och “dåligt väder” i kombination med detta är inte optimalt för en välmående hy. Om du fortsätter att göra detta kommer du rubba din naturliga fettbalans i huden, kommer det leda till att du får torr hy (inte endast yttorr) Om man låter huden arbeta själv kommer den reglera talgen mellan de olika hudlagren, då huden alltid strävar efter balans.

Fel hudvårdsprodukter

Det mest välgörande för min familjs hy är att börja med aleppotvål. Jag har skrivit ett helt blogginlägg om den, och jag rekommenderar varmt att du läser det för att lindra torr hy och för att minska plastförpackningar och oreda i duschen:

 Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Konventionella hudvårdsprodukter innehåller ofta starka ämnen som gör mer skada än nytta. Dessa är ofta billiga, hållbara (oxiderar inte, men är inte bra för din hy) och kan skapa “beroende” av produkter då den rubbar balansen mellan fukt och fett, vilket gör att du upplever att du behöver fler och andra produkter, när det bästa kanske är att sluta helt och börja med naturliga produkter istället. Det är inte bara tvålar och vatten som kan torka ut huden. Här kommer en lista på ämnen att undvika i hudvård: 

Parabener

Parabener är ett omdebatterat konserveringsmedel. EU förbjöd 2014 vissa av dessa, då de misstänks vara allergiframkallande, hormonstörande och cancerframkallande. Dock finns vissa kvar och är tillåtna: exempelvis: methyl-, ethyl-, propylparaben. Undvik dessa! 

SLS – Syntetiska lödderämnen

Dessa ämnen används för att ge den löddrande effekten. Detta ämnen är är starkt uttorkande och kan sabba fuktbalansen i huden.  Om du använder exempelvis en ansiktssåpa istället, är den både milt rengörande och återfettande och återfuktande på samma gång. 

Mineraloljor

Mineraloljor (även kallat parrafin) är en restprdoukt från petroliumindustrin och finns i både hudvårdsprodukter och schampo/balsam. Denna olja har inga naturligt fuktgivande egenskaper, och kan täppa till dina porer och rubba hudens naturliga balans mellan fett och fukt. Men den förekommer ändå, eftersom den är billig att tillverka (syntetisk) och härsknar inte. 

Artificiella dofter

Artificiella doftämnen kan benämnas som “parfum” i innehållsförteckningen, men kan i själva verket bestå av många olika kemikalier. Många upplever problem med syntetiska dofter, som allergi, klåda och torr hy. Välj istället naturliga dofter, det brukar stå uttryckligen på innehållsförteckningen då detta är mer exklusivt. 

PEG 

PEG (polyethylene glucol) är ett syntetiskt emulgeringsmedel. PEG-ämnen är svårnedbrytbara i naturen och oxiderar lätt. När den oxiderar kan formaldehyd bildas och detta ämnen kan orsaka kontaktallergi och eksem och är under lupp i forskning.

Torr hy produkter

Hudvårdsrutin för torr hy

 • Exfoliera med måtta – Det är alltid bra att exfoliera huden för att skapa bättre förutsättningar för huden att absorbera näringen du tillför. Du kan använda en mjuk borste, eller en naturlig ansiktsskrubb för att lindra torr hy. Men lyssna på huden och gör det inte för ofta. Du kan göra peeling själv, eller köpa, här kommer några förslag: 
 • Ansiktsmask för torr hy – Jag har skrivit ett blogginlägg om naturliga ansiktsmasker, som du kan läsa och skapa recept från, eller så finns det som du kan köpa om du föredrar det: 
 • Återfukta dagligen – Detta gäller speciellt dig med yttorr hy, men man kan som sagt ha både och. Dessutom kan en torr hy ha svårt att absorbera näring och fukt från produkter och då är ansiktsvatten en perfekt bas före krämer och oljor.
 • Välj rätt ansiktskräm – Använd en fetare ansiktskräm med extra mycket näring för att hålla huden mjuk och smidig en längre tid. En tumregel är att det är bra om det blir en hinna på huden, för om den fortfarande känns torr eller sugs in direkt är det inte rätt kräm för dig. Jag brukar i vissa fall ha ansiktsolja över min ansiktskräm (speciellt vissa vintrar när det varit mycket kallt) 
 • Istället för krämer/serum och liknande
 • Som rengöring
 • Över dag- och nattkrämer
 • För att berika andra produkter med extra fett.

Man ska alltid applicera olja på fuktig hy. Då ger du huden både fett och fukt, och oljan kommer också tränga in bättre. På så sätt lindrar du torr hy på allra bästa sätt! Bra oljor för torr hy:

Aleppotvål lesscarbs

Tillskott vid torr hy

Helhetshälsa Lesscarbs
Här ser du ett gäng härliga produkter från Helhetshälsa.

Andra intressanta hälsoinlägg

Jag hoppas att du gillade mitt inlägg – Lindra torr hy. Jag har skrivit många andra hälsoinlägg, här hittar du länkar till dem.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök