Elektrolyter från Vitaprana

Elektrolyter: För vätskebalans och energi

Vad är elektrolyter? 

Elektrolyter är mineraler som finns i kroppen och som spelar en viktig roll för att hålla oss friska och fungerande. I detta inlägg finns de vanligaste frågorna samlade som jag fått av av mina följare på Instagram.

Lesscarbs favoritprodukter hos Bodystore

Bodystore har en rad olika elektrolyter i sitt sortiment. I detta inlägg fokuserar jag på de från Vitaprana. Bodystores eget märke. De finns i tre smaker. Citron, hallon och vattenmelon.

Vitaprana är Bodystores egna märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.

Vad betyder ordet elektrolyt?

Ordet ”elektrolyt” kommer från de grekiska orden ”elektron” (som betyder amber) och ”lysis” (som betyder upplösning). Ordet betyder bokstavligen ”ämne som löses upp i elektricitet” eller ”ämne som leder elektricitet när det är upplöst i vatten eller smält form”. Det är mineraler som bär en elektrisk laddning och är helt nödvändiga för många kroppsfunktioner som att reglera vätskebalansen, musklerörelser och kroppens nervsignaler.

Några exempel på elektrolyter är:

  • Natrium (Na+)
  • Magnesium (Mg2+)
  • Kalium (K+)
  • Kalcium (Ca2+)
  • Klorid (Cl-)
  • Fosfat (PO4^3-)

Är elektrolyter livsnödvändiga?

Ja, i allra högsta grad. De är livsnödvändiga för kroppens normala funktioner. Denna grupp av mineraler är involverade i en mängd olika processer som är avgörande för överlevnad, som vätskebalans, nervsignaler och för att musklerna ska fungera normalt. Tänk även på att hjärtat är en muskel! Med det sagt, elektrolyter är absolut livsnödvändiga för att kroppen ska fungera normalt.

Elektrolyter från Vitaprana

Elektrolyter från Vitaprana finns i tre olika smaker och förädlas i Sverige. De innehåller åtta aktiva ingredienser för att förbättra vätskeupptaget och ersätta förlorade mineraler. Den innehåller naturliga aromer, är sötad med stevia. Det innehåller bland annat himalayasalt, magnesiumbisglycinat och OptiMSM®, men även zink som bidrar till ett välfungerande immunsystem. 

Vill du läsa mer om MSM rekommenderar jag mitt blogginlägg som handlar om MSM. Vill du läsa mer om salter rekommenderar jag mitt blogginlägg: Salt, allt du behöver veta”. 

Var noga med hur du doserar, det ska inte vara för starkt. 1 tsk blandas i 5-6 dl vatten. Det gör också att en burk räcker länge! 

Elektrolyter med smak
Hallonsmak är min favorit! Älskar att tillsätta extra syra, typ citron/lime.

Hur kan elektrolyter hjälpa mig?

Att dricka drycker som är rika på elektrolyter kan vara till hjälp på flera sätt:

  1. Öka energinivåerna: Elektrolyter är viktiga för energiproduktionen i kroppen. Om du har en bra elektrolytbalans kan du förbättra dina energinivåer och minska risken för trötthet.
  2. Förbättra vätskebalansen: De hjälper till att öka vätskeupptaget i kroppen, eftersom det innehåller salter och liknande som binder vätska. 
  3. Återställa vätskebalansen: Om man är ute en varm dag och svettas mycket räcker det oftast inte med att endast dricka vatten. Du behöver även fylla på med elektrolyter. Det kan du göra genom att ta lite oraffinerat havssalt, men det är ännu mer effektivt att dricka ett glas elektrolyter. Då kommer du snabbare återställa balansen av dessa mineraler i kroppen. 
  4. Förebygga muskelkramper: Elektrolyter som kalium och magnesium är viktiga för muskelfunktionen. Det kan hjälpa dig som har problem med muskelkramper under exempelvis träning.

Vem passar elektrolyter för?

Elektrolyter passar alla som är aktiva eller svettas mycket, särskilt under träning eller i varmt väder. De är också användbara för personer som ofta har kramper i musklerna eller som behöver öka sin vätskeintag. Jag tycker att det är helt perfekt att ta med i en flaska en solig dag på stranden eller när vi är ute och arbetar en dag i trädgården. 

Elektrolyter vid träning
Underbart att lägga en liten gnutta Elektrolyter i en vattenflaska! Denna rostfria vattenflaska älskar vi här hemma.

Finns det några risker med att dricka elektrolyter? 

Det är aldrig bra att överdriva, med något egentligen. För mycket av vissa elektrolyter, som natrium, kan vara skadligt för hälsan och kan leda till exempelvis högt blodtryck. Det är alltid viktigt att följa anvisningarna på förpackningen! 

Fler hälsoguider och tips på läsning

Jag skriver många olika blogginlägg på tema hälsa, kost, näring, skönhet och hushåll. Jag lägger ner mycket tid för att skapa intressanta, lärorika och nyttiga inlägg.

12 hälsoprodukter att ha hemma
10 hälsoprodukter att ha hemma, massor av smarriga produkter jag älskar!


Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök