fbpx
Lesscarbs Lesscarbs

Annonssamarbete med Bodystore.com

Naturlig tandvård – välmående tänder och tandkött

Naturlig tandvård – välmående tänder och tandkött

Naturlig tandvård är något som ligger mig varmt om hjärtat. Egentligen allt som handlar om att leva rent och naturligt. Jag tror att det är rätt vanligt att se bortom maten om man har hittat ett bra förhållningssätt som fungerar. Då vill jag inte diska med diskmedel som är farligt för vattenlevande organismer (Yes) eller tvätta med sköljmedel eller gurgla munnen med massor av kemikalier. Det mesta du behöver finns hemma i skafferiet.

Naturlig tandvård behöver verkligen inte vara något krångligt och komplicerat. Det mesta är lätt att få tag på och det är snabbt gjort. Kosten är betydande för en god hälsa, och äter man skit kommer det inte vara så stor idé att ta hand om tänderna naturligt heller eftersom man drivs av saker som kanske inte är det bästa för kroppen eller tänderna. Har man, som jag, valt att leva ett sunt liv med naturlig mat, väldigt lite socker och massor av näring är det vanligt att börja se vad mer man kan optimera. Tand- och munhälsa är en sådan sak.

Rabatt hos Bodystore.com

Självklart har jag en rabatt att dela med mig av också i samarbete med Bodystore. Alla aktuella rabatter hittar du numer under fliken erbjudanden och rabatter som finns i menyn.

Naturlig tandvård – vad jag gillar

Jag älskar att öppna skafferiet och ta fram nått kul att fixa tänderna med. Haha, jag inser hur fånigt det låter. Men det är ju sant. Här kommer några produkter jag använder ofta:

Här listar jag saker jag använder ofta. Utöver detta använder jag tandtråd varje dag, utan undantag. Jag är en sån som om jag somnar i soffan eller kommer hem 03:00 använder tandtråd och borstar tänderna innan jag hoppar i bingen. Allt annat är otänkbart.

Oreganoolja – favorit!

Glöm SB12 och annat kemikaliestint. Använd Oreganoolja istället som både är bra för andedräkten och munhälsan över lag. Läs nedan hur du blandar munskölj. Oreganoolja är antiseptisk och kan döda oönskade bakterier, parasiter, svampar och är dessutom en stark antioxidant. Flera jag känner, inklusive jag själv brukar ta några droppar i ett glas vatten om jag känner att jag börjar bli sjuk. Man kan även spä ut den med kokosolja eller annan olja då vissa märken är väldigt starka och bränner på läpparna om man blandar i vatten (det har jag gjort, haha) Den är helt ogiftig, så testa dig fram!

Gurkmeja

Jag har skrivit ett helt inlägg om gurkmeja innan, och där står det även hur du bleker tänderna med det. Den är ju även så smarrig att ha i matlagning.

Bikarbonat

Väljer man naturlig tandvård fullt ut förlorar man ofta den där slipande upplevelsen som vanlig tandkräm har. Jag gillar därför att någon gång varannan vecka eller så borsta tänderna med bikarbonat. Vissa använder det dagligen men det är inte bra för emaljen då den kan slitas för mycket. Men någon gång då och då funkar bra.

Kokosolja

Kokosoljan är också antibaktriell och bra för munhälsan. Jag har även skrivit ett maxat inlägg om kokosolja tidigare, ta gärna en titt där, det är riktigt intressant! Där berättar jag även om Oli pulling som är underbart.

Naturlig tandvård

Dålig andedräkt

Förutom att:

  1. Använda tandtråd/mellanrumsborste
  2. Skrapa tungan
  3. Dricka ordentligt mer vatten

Kan du testa att gurgla munnen med 1 tsk kokosolja och 2-3 droppar Oreganoolja varje morgon efter tandborstning och vid behov.

Eller tugga en zinktablett. Det vittnar många om funkar väldigt bra.

Naturlig tandvård

Du kan ha med en liten tom vaniljburk med färdigblandat ”gurgel” i väskan eller som står på jobbet.

Tandborstar

Min absoluta favorit när det kommer till tandborstar är ju Humble Brush som jag skrivit om innan. Barnen har använt dem i flera år. Humble brush är tillverkad i 100 % ekologisk bambu och borsten är gjord av speciellt framtagen nylon. Det gör att den är fullt nedbrytbar, vilket vanliga tandborstar inte är. Jag gjorde ett test med barnens borstar för att se hur länge de skulle hålla sig i bra (ok) skick. Jag kokade dem ungefär 1 gång i veckan. Här ser du deras borstar som de använt februari-november. Alltså nästan ett helt år! Det tycker jag är väldigt bra kvalitet. Det brukar ju inte gå så lång tid men testar man så testar man.

naturlig tandvård

Självklart är borstarna lite bitna och så, men de är inte en total katastrof som andra borstar lätt blir tycker jag.

 

Tandkräm

Jag använder några olika från King Fisher, de tycker vi är bra i min familj. Barnen gillar jordgubb och jag gillar bikarbonat eller mint. Zarko kör bara den med mint. Vi använder flourfri och de är veganska. Finns även med flour för den som använder det.

Naturlig tandvård

Allt jag använder när det kommer till tand- och munhälsa

Aktivt kol

Det är ju många av er som frågat mig om det här med aktivt kol som jag håller på med. Jag köper Aktivt kol på apoteket, i tablettform som jag sedan mortlar till ett pulver. Sedan borstar man helt enkelt tänderna med det, för att få bort missfärgningar och för att tänderna ska kännas och se vitare ut. Väldigt effektivt och bra. Rekommenderas varmt.

Just ja, de små glasburkarna ”vaniljburkarna” som jag kallar dom. Det är dessa jag använder. De är helt perfekta när man ska ha med lite salt, blanda nån häxbrygd eller vad man nu har för sig en regnig torsdag i november.

 

Hoppas att du gillade detta inlägg, om naturlig tandvård. Har du en fråga, fundering eller något att säga? Lämna gärna en kommentar.

 

14 Responses to Naturlig tandvård – välmående tänder och tandkött

Lämna ett svar