Giftfritt solskydd – till dig och barnen

Annonssamarbete med Bodystore.com

Giftfritt solskydd – ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag värnar såklart om min och barnens hälsa, men också vår miljö. Jag vill lämna så lite avtryck som möjligt och för mig är det självklart att välja ett solskydd som både är bra för mig, barnen och planeten. Här har jag samlat massa bra info och köptips på mina favoriter. 

Giftfritt solskydd – ännu en grej att lura i oss att välja? Nej, inte alls faktiskt, utan snarare högst relevant. Jag får lite panik när förskolan sätter upp lappar i april att barnen behöver solskydd och det börjar ploppa upp den ena värre förpackningen än den andra på barnens hyllor. Jag förstår att det är i all välmening, men jag vill med detta inlägg berätta mer om solskydd och varför man ska välja ett giftfritt alternativ, till sig själv och barnen.

Först tänkte jag berätta mer om vad du ska undvika, varför och vad som är bra att tänka på. Du får också tips på vidareläsning om ämnet intresserar dig. Sedan tipsar jag om mina favoritprodukter när det kommer till solskydd som dessutom är på 15 % rabatt den här veckan (vecka 18). Så vill du direkt till köptipset rekommenderar jag dig att scrolla ner.

 

Ämnen du ska undvika i solskydd

De syntetiska kemikalierna i solskydd som inte är ekologiska (och ofta billigare) går ned i huden och misstänks vara hormonstörande, kan lagras i huden och är bevisat miljöförstörande. Inte så trevligt med andra ord.

Listan nedan är hämtad från Förbrukarrådet som är en intresseorganisation i Norge som 2017 testade 45 olika solskydd från barn och vuxna. Du hittar den i sin helhet här. De listade de ämnen de hittade i solskydd som är hormonstörande, miljöfarliga och allergiframkallande. Kolla gärna om du hittar någon av dessa i den solkrämen du har hemma.

Hormonstörande

 • BHT
 •  Methylparaben
 •  Ethylparaben
 •  Propylparaben
 •  Benzophenone-3
 •  Etylhexyl methoxycinnamate
 •  Cyclopentasiloxane

 

Miljöfarliga ämnen 

 • Tetrasodium EDTA
 •  Disodium EDTA
 •  Limonene
 •  Zinc oxide (nano)
 •  Cyclopentasiloxane

 

Allergiframkallande ämnen

 •  Linalool
 •  Geraniol
 •  Citral
 •  Benzyl salicylate
 •  Butylphenyl methylpropional
 •  Hexyl cinnamal
 •  Citronellol
 •  Eugenol
 •  Benzyl alcohol
 •  Ethylhexyl methoxycinnamate
 •  Alpha-isomethyl ionone
 •  Coumarin

 

Vad innehåller ekologisk/giftfri solkräm?

Partikelfilter, eller fysikaliskt filter som då alltså inte är kemiska. Partiklarna lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. Vissa sorter kan ge en vit hinna på huden. Men oftast går det att smörja ut, om man är lite envis.

Giftfritt solskydd
Ej insmort skolskydd
Giftfritt solskydd
Efter liten cirkelrörelse, läs vanlig smörjning ser det ut så här, syns typ inte alls.

 

 

Titanoxid och zinkoxid

Titandioxid är en naturlig mineral som ofta finns i smink och även i vissa naturliga solskydd (i partikelstorlek) Det finns även en till, zinkoxid som är ett vanligt partikelfilter men dock inte godkänd inom EU.

Zinkoxid är förbjudet i EU när det kommer till solskydd (ej smink) eftersom det finns så lite forskning på effekterna av zinkoxid i nanoform. Nu har dock en EU-kommitté kommit fram till att zinkoxid oavsett form inte är farligt i solskydd, om max 1/4 av innehållet innehåller zinkoxid. De föreslår därför en lagändring inom EU, men det brukar ju inte gå superfort och det gör att zinkoxid fortfarande inte är godkänd av svenska Läkemedelsverket i solskydd. Zinkoxid är dock godkänt i vissa länder och tillsammans med titanoxid (i partikelstorlek) är det ett bra skydd som inte kan penetrera in i huden.  Det blir ju lite märkligt kan jag tycka när zinkoxid är godkänt att använda i smink och även hudvård till både barn och vuxna.

Vad jag läst mig till verkar det oklart om de miljöoklarheter som råder om zinkoxid snarare handlar om nanopartiklar i allmänhet, inte om zinkoxid i sig självt. Vissa ekomärken som har titanoxid i nanoform brukar vara belagda med ett ämne som gör att de inte kan oxidera på huden och ska då inte vara ”farliga”.  Men det är alltså delade meningar kring detta och vi får se vad tiden utvisar. Jag är inte rädd för vare sig zinkoxid eller titanoxid. Jag tänkte att det kunde vara bra om detta eftersom detta är en sådan sak man lätt snappar upp när man läser om eko-solskydd.

 

Giftfritt solskydd
Barn och miljö, två saker som ligger mig varmt om hjärtat.

 

 

UVA / UVB – vad är det?

”UV-strålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC, beroende på hur energirik den är. Ju mer energirik strålningen är, desto större är risken att den orsakar skador. Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket.” Detta är hämtat från Strålskyddsmyndigheten, där det finns mer bra info om detta.

Man vill ha ett bredspektrumskydd mot både UVA och UVB, det brukar deklareras på förpackningen.

 

Skolskydd till barn

Barn är ju som du säkert vet känsligare för yttre påverkan och kemikalier än vad vi vuxna är. Därför rekommenderas partikelfilter till barn. Jag skulle aldrig någonsin välja något annat till mina barn (eller mig), och såklart inte heller då man ser till de negativa miljöeffekterna som de kemiska solskydden för med sig.

Jag varierar SPF 30 och spf 50 på barnen om vi är på solsemester eller på stranden en hel dag. Dock har barnen alltid kepsar på sig och vi är väldigt noga med att ha tunna kläder på oss som också fungerar som solskydd samt vistas i skuggan när det är möjligt. Jag tycker dock att det är märkliga råd som jag ofta läser ”var inomhus mellan 11-15 när solens strålar är som starkast”. Vem 17 vill sitta inne en fin dag? Det kanske funkar för vissa, men jag är uppväxt utomhus på sommaren och känner mig väldigt instängd om jag skulle behöva vara inne en fin dag.

 

Giftfritt solskydd
Här var vi på Nordsjömuséet förra sommaren, väldigt roligt! Det var mycket vind så kepsarna flög av på havet.

 

Giftfritt solskydd

Jag har använd Eco Cosmetics produkter (som är ett bra giftfritt solskydd) i några år nu och är väldigt nöjd. Vi har använt dem hemma i Svedala men också på semester i exempelvis Kroatien och Alicante.

Vissa menar att dessa kan vara lite svåra att smörja in, något jag aldrig upplevt. Det är ju bara att gnugga lite för katten, svårare än så är det inte. Vill du ändå göra den lite enklare att smörja på rekommenderar jag att du blandar krämen med lite jojobaolja som går snabbt in i huden, har mycket vårdande egenskaper och sägs även har SPF 4. Du kan också först smörja huden med oljan och sedan direkt efter smörja med krämen om du inte vill blanda ihop innan. Jag har även sett på Internetz att folk blandar olja + solkrämen (eller bara solkrämen) i en gammal deoförpackning för lättare applicering. Grymt med just den här är att den är väldigt dryg, vi använde 100 ml till hela familjen 2 veckor i Kroatien utan att bränna oss. Men man ska ju inte snåla, och det gjorde vi inte heller.

Eco Cosmetics produkter innehåller såklart inte kemiska filter som går in i huden utan skyddar med hjälp av fysikaliska filter som lägger sig utanpå huden och reflekterar solens skadliga strålar. Solskydden från Eco Cosmetics är precis lika säkra och skyddande mot solens farliga strålar som traditionella solskydd.

Just nu får du 15 % rabatt på allt från Eco Cosmetics. Gäller vecka 18, 30 april-6 maj. Du behöver ingen rabattkod, priserna är redan nedasatta hos Bodystore. Skulle det vara något annat märke du hellre föredrar så har de bra rabatter på andra märken också den här veckan.

 

 

Giftfritt solskydd

 

Giftfritt solskydd
I min och Martinas bok Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser, har vi skrivit mer om giftfritt solskydd. Det är en kanonbok som jag varmt rekommenderar!

 

Giftfritt solskydd
Nu är jag insmord och redo för solen! Hoppas att du lärt dig mer om giftfritt solskydd, jag tycker nämligen det är roligt att grotta ner sig lite lagom när det kommer till den här typen av ämnen. Alla kan inte göra allt, men tillsammans kan man göra en stor skillnad.

 

 

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Jag har precis samma bekymmer och har kommit fram till samma slutsats efter mycket letande. Alla mina eksem på händerna beror på E 330, citronsyra. Jag försöker undvika det men det är ju inte alltid utskrivet tyvärr. Jag får blåsor och klåda som sitter i flera dagar. Många ”hudvänliga”cremer likaså. Där finns ofta citronsyra eller citric acid som de skriver ibland.
Tänk om vi kunde få livsmedelsverket att stoppa detta gift.

Jag måste använda solkräm efter min njurtransplantation då inte tål solen men jag tål inga solkrämerna . Jag läste ekologisk solkrämerna kan man inte heller lita på
Kan man lita på denna

Jag har köpt eco cosmetics innan, det jag undrar är vet du vad skillnaden är mellan kräm och lotion?
Sonen har jätte torr hud så han tycker det gör ont med krämen eftersom den är tjock så köpte deras lotion förra året och det gick bättre. Skyddar den lika bra tror du?

kräm är ju tjockare än lotion. Jag vet de som köpt krämen och blandat den med lite olja för att den ska smörjas ut enklare. Om han har torr hud skulle jag rekommenderar att han får mer fett i kosten, samt att du lyssnar på vårt poddavsnitt nummer 14 om läckande tarm. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.