Mitt naturliga husapotek

Husapotek – tips på saker att ha hemma

Annonssamarbete med Bodystore.com

Husapotek är något som jag velat skriva om länge. Då och då tipsar jag om olika saker jag har i mitt husapotek via min Instagramsida och varje gång får jag massa följdfrågor. Så nu har jag äntligen satt ihop det här maxade inlägget med alla mina favoriter som jag tycker att man ska ha i sitt husapotek. Läs vidare för tips på sårrengöring, omslag, hjälp vid matförgiftning och mycket mer. 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. 

Rabattkod hos Bodystore vecka 43

Denna vecka, vecka 43 får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs43

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller till den 31/10 kl 23:59.

Husapotek
Några saker jag använder flitigt från mitt husapotek.

Inlägget kring mitt husapotek innehåller:

  1. Husapotek – min lista
  2. Akuta skador och smällar
  3. Sår och brännskador
  4. Förgiftning och matförgiftning
  5. Förkylning och halsont

Husapotek – min lista

Husapotek är något som alla borde ha hemma. Man vet aldrig när olyckan är framme eller någon blir sjuk. Då är det skönt att vara förberedd och ha det som behövs hemma. I det här inlägget vill jag dela med mig av vad jag har i mitt husapotek som jag inte skulle klara mig utan. Jag hoppas att du hittar något som du inte tänkt på innan och att det ger dig inspiration till att sätta ihop ditt eget husapotek. 

Här har du innehållet i mitt husapotek:

Läs vidare för att se vad jag använder i olika situationer. 

Akuta skador och smällar

Med akuta skador menar jag när någon ramlar och slår sig, stukar en fot eller får ett blåmärke efter en smäll. Vid sådana tillfällen behövs dels något som minskar smärtan för stunden men också något som motverkar att det blir värre på lång sikt. 

Omslag

En av de bästa tipsen vid akuta skador är att lägga på ett omslag. Beroende på typ av skada kan du använda kalla eller varma omslag. Kalla omslag är bra vid stukningar och vrickningar, de hjälper även vid bulor och bristningar. Generellt kan du tänka att så fort det finns risk för svullnad så är kalla omslag att föredra. Varma omslag passar istället vid mer allmän värk i leder och muskler. Även vid mensvärk kan ett varmt omslag hjälpa. Mitt bästa tips för att enkelt göra ett kallt eller varmt omslag är att använda en vetekudde som du både kan värma i micron/ugnen eller kyla ner i frysen.  

Arnikasalva

Det finns många växter och örter som är användbara vid värk och smärta. Arnika eller Slåttergubbe som det också heter är en av dessa och finns ofta att köpa i form av olja eller salva. Arnikasalva är ett växtbaserat läkemedlen som använts länge för att lindra tillfälliga muskel- och ledsmärtor, stukningar, stelhet, svullnader och blåmärken. Salvan kan med fördel smörjas på huden under ett kallt eller varmt omslag. 

Husapotek
Arnikasalva, grymt bra att ha hemma.

Ta hand om sår och brännskador – i mitt husapotek

Vid sår och brännskador är det framförallt viktigt att se till att såret är rent och att minska risken för infektioner. Använd gärna en ren pincett för att plocka bort större smutspartiklar (exempelvis grus och stenar). Spola sedan rent såret med vatten och en bra sårtvätt (se nedan). Avsluta med plåster om det behövs. 

Väteperoxid

Jag använder alltid väteperoxid för att rengöra sår, tycker det är den bästa sårtvätten som finns. När väteperoxiden kommer i kontakt med blod börjar den skumma och omvandlas till vatten och syre. På så sätt “kokar den ur” såret och tillför syre som bakterierna inte trivs i. Av denna anledning är den också jättebra att använda för att undvika stelkramp. Väteperoxid fungerar också till att desinficera smutsiga ytor och händer. Jag har köpt små sprayflaskor som jag förvarar väteperoxiden i och har med mig i bilen, i väskan och lite varstans. 

Kolloidalt silver

Kolloidalt silver har använts mot sjukdomar i hundratals år. Min farfar berättar till exempel att det användes flitigt mot infektioner när han var ung. Men sedan kom antibiotikan och sjukvården blev allt mer effektiv och användandet av kolloidalt silver minskade. Idag används det främst för behandling av brännsår inom sjukvården. 

Kolloidalt silver är ett väldiskuterat ämne och det finns många starka åsikter om hur bra det är och i vilken utsträckning det ska användas. Personligen använder jag inte kolloidalt silver invärtes. Jag är ingen skeptiker till dess antimikrobiella effekt, men jag ser inget behov till att dricka det. Däremot använder jag kolloidalt silver som sårtvätt eller omslag på besvärliga sår och framförallt brännskador då det både förhindrar infektioner och påskyndar läkningen. 

Kamomill

Om du inte har väteperoxid eller kolloidalt silver hemma är kamomill ett bra alternativ. Denna fantastiska blomma har många fina egenskaper, en av dem är att den lindrar och förebygger infektioner. Koka upp kamomillen som te och låt svalna, använd sedan som omslag eller tvätta såret med det. 

Husapotek lesscarbs
Väteperoxid är ett måste att ha hemma! Min man lägger i småflaskor som dessa, för att kunna ha på lite olika ställen. Som i träningsväskan, bilen och liknande.

Förgiftning och matförgiftning

Att leva med småbarn är inte alltid lätt. Oavsett hur bra koll man har på dem krävs det bara några sekunder för att olyckan ska slå till och de ska få i sig något de inte borde. Därför anser jag att en av de viktigaste sakerna i alla barnfamiljers husapotek borde vara aktivt kol. 

Aktivt kol

Aktivt kol görs av träkol som upphettas till höga temperaturer utan tillgång till syre. Det verkar som en magnet och binder till sig vätska och andra ämnen. Därför har det använts i tusentals år till allt från vattenrening till skönhetsprodukter. 

Inom sjukvården används aktivt kol bland annat vid förgiftning. Det binder till sig de flesta läkemedel, växt- och svampgifter och många andra ämnen och minskar därför upptaget i kroppen. Helst ska det aktiva kolet intas inom 5-10 minuter från förgiftningen och förhållandet ska vara 1:10 mellan kol och gift. Innan du ger aktivt kol vid förgiftning är det viktigt att du alltid kontaktar Giftinformationscentralen via 112. I vissa situationer passar det nämligen inte alls att ge aktivt kol, exempelvis om någon fått i sig frätande ämnen, cyanid eller petrolemprodukter. 

Även vid matförgiftning eller magsjuka kan det hjälpa att inta aktivt kol. De skadliga ämnena eller magbakterierna binds då upp i kolet och kan lämna kroppen. Aktivt kol färgar avföringen svart, men är mild och snäll mot tarmarna och skadar inte tarmslemhinnan. 

Drick mycket vatten när du använder aktivt kol för att hjälpa till att skölja de skadliga ämnena ur kroppen. Tänk också på att låta det passera minst 2 timmar efter intag av medicin eller kosttillskott för att inte förstöra effekten av dessa.

Jag har skrivit ett helt inlägg om aktivt kol och allt du kan tänkas behöva veta om det. Du hittar inlägget här. 

Aktivt kol - allt du behöver veta
Aktivt kol har många användningsområden!

Förkylning och halsont

Förkylningar beror på virusinfektioner och det bästa sättet att undvika dem är att stärka kroppens immunförsvar. Vårt försvar byggs upp av många delar. Det handlar om vad du äter dagligen, vilka tillskott du tar, om du får tillräckligt med sömn och motion, dina stressnivåer och mycket mer. I mitt inlägg 12 tips för att boosta din hälsa under hösten har jag samlat massa bra råd om vad du kan göra för att på ett enkelt sätt ge ditt immunförsvar lite välförtjänt stöttning. 

Självklart är ett starkt immunförsvar ingen garanti för att undvika alla slags virus och vi kommer alla råka ut för en och annan förkylning. Det första jag gör när någon i familjen eller jag själv blir förkyld är att blanda till min dunderdryck med citron och ingefära. (Tips: den är precis lika god om man inte är förkyld.) Jag ser också till att laga bra förkylningsmat, det vill säga mat som är god och som stöttar kroppen, samtidigt som den är enkel att tillaga även om du är krasslig och inte har någon som tar hand om dig. Förutom detta är nedan tips toppen för att komma på banan igen vid en förkylning. 

Echinacea

Echinacea (röd solhatt) är en av de mediciner som är bevisad att hjälpa vid förkylning. Det stärker både immunförsvaret och lindrar hosta och heshet. Om du tar echinacea från de första förkylningssymptomen kan det både förkorta förkylningen och motverka att det bryter ut i första taget. Echinacea hittar du bland annat i Kan jang.

Honung

Honung är en riktig dundermedicin mot förkylning och är särskilt effektivt mot symptom i de övre luftvägarna. Honungen är både bakteriedödande och sårläkande. Dessutom innehåller den probiotiska bakteriestammar som boostar immunförsvaret. 

Manukahonung är en honungssort som är gjord av nektar från manukaträdets blommor. Nektar från manukaträdet innehåller ämnet methylgloxal (MGO) som har en antibakteriell effekt. Eftersom MGO är betydligt tåligare än väteperoxid som ger vanlig honung dess antibakteriella egenskaper, har manukahonungen en extra antibakteriell effekt.

För att få den största effekten av honungen ska du undvika att värma den över 40 grader, för då börjar många av de nyttiga enzymerna brytas ner. Ta en tesked honung med några timmars mellanrum vid förkylning. Det går såklart fint att blanda ner i te eller annan dryck också men låt gärna drycken svalna lite först. 

Detta var mina bästa tips på vad som borde finnas i ett husapotek för att klara de vanligast förekommande händelserna. Jag hoppas att du känner dig inspirerad att göra ditt eget apotek. Om du vill tipsa om något ytterligare som du borde finnas i ett husapotek blir jag jätteglad om du skriver en kommentar.

ingredienser till ansiktsmask
Här ser du honung och lite annat jag brukar ha i ansiktsmask, på tal om honung. Missa inte mitt inlägg om ansiktsmasker du kan göra själv.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

4 kommentarer

Hej,
Jag vill gärna läsa de studier som bevisar att Echinacea stärker immunförsvaret och förkortar förloppet vid akut viral faryngit. Du får gärna länka dem. För övrigt tycker jag att det är problematiskt att hänvisa till honung som en dundermedicin mot förkylning genom att vara bakteriedödande. Som du själv uppger är ju förkylning oftast en virussjukdom med rhinovirus eller adenovirus i näsa och bihålor. Symtomlindring kan vara en tillräcklig anledning men kan vad jag vet inte förkorta sjukdomsförloppet.

Tacksam för svar
David Victorin
Leg läkare, ST läkare Öron Näsa Halssjukdomar

Hej David! Jag har köpt medicin mot hosta på apotek i Grekland. Var skeptisk när jag upptäckte att de de rekommenderat till mig i princip bara var honung. Men, den hjälpte mot hostan. Vet att ni läkare är skeptiska till allt som inte är kemiskt framställt och utforskat, men själv har jag många gånger blivit hjälpt av ex homeopatiska preparat. Tror att vi alla är olika och att även svenska läkare behöver vara lite mer öppna för att annat än det som kommer från läkemedelsindustrin kan hjälpa.

Vill tipsa om avkok på timjan som drickes som te tillsammans med honung hjälper mot torrhosta!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök