Eterisk olja

Eterisk olja – hur börjar jag och värt att tänka på

Annonssamarbete med Bodystore

Eterisk olja – som också kallas essentiell olja, är en naturlig produkt som utvunnits och pressas från olika växter, träd och bark. Eterisk olja och essentiell olja är två olika namn på samma sak. Det sistnämnda är en försvenskning av engelskans essential oil. Eteriska oljor används för olika syften och på olika sätt. Exempelvis kan de användas i hudvård, lugnande vid aromterapi eller istället för sköljmedel vid tvätt.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – Eterisk olja – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 19

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr. Ange rabattkoden: FANNY19

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 19

Hos Bodystore har jag samlat mina favoritprodukter. Tips: Se gärna aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter

Inlägget innehåller

 • Vad är Eterisk olja?
 • Eterisk olja för nybörjare
 • Hur blandar man eterisk olja?
 • Att tänka på med eterisk olja
 • Eteriska oljor – recept
 • Ny design på produkterna från Vitaprana
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Vad är eterisk olja?

Aromatiska växter producerar doftande essenser, eller enklare uttryckt, ämnen, som kan extraheras, alltså utvinnas, från bark, frukt, blommor, blad, frön och rötter. Dessa väldoftande ämnens uppgifter är att dra till sig viktiga insekter för pollinering. Men även att skydda växten mot svampangrepp, bakterier och skadeinsekter. Eterisk olja är alltså ingen olja, det är ett ämne som är lätt

Kvaliteten på eteriska oljor varierar kraftigt och det som påverkar är bland annat hur de växer, vart, hur klimatet är, hur de skördas och framställs. Ångdestillation och kallpressning är två bra och vanliga framställningsmetoder. Varje olja får sin unika kemiska sammansättning. Det är kombinationen av naturliga ämnen och koncentrationen som påverkar hur den i sin tur påverkar dig som använder den.

Det finns stora kvalitetsskillnader bland eteriska oljor på marknaden. Välj alltid strikt ekologiskt certifierade varianter. Det är en garanti att oljorna är fria från bekämpningsmedel. Det är viktigt för vår hälsa, natur och även för de som arbetar med jordbruk och framställning. Naturliga äkta eteriska oljor utvinns enbart från växtdelar och oljans kvalitet påverkas av framställningsmetod, jordmån, klimat samt skörd- och odlingsteknik. Det är många faktorer som ska samverka för att uppnå en fin olja av hög terapeutisk kvalitet.

eterisk olja

Eterisk olja för nybörjare

När man börjar använda eterisk olja kan det kännas som en jungel. Här kommer några av de mest vanliga, men testa dig fram och hitta dina favoriter. 


Hur blandar man eterisk olja?

Eteriska oljor är inte feta som vegetabiliska oljor, även om vissa kan vara trögflytande. De är högkoncentrerade essenser med en stark doft och bör av den anledningen alltid spädas ut i en basolja innan de t.ex. appliceras på huden.

Eteriska oljor är lättflyktiga ämnen vilket innebär att de avdunstar när de kommer i kontakt med luften. Det är alltså inte olja i den bemärkelsen, även om vissa är mer trögflytande. De är högkoncentrerade essenser med en stark doft och bör av den anledningen alltid spädas ut i en basolja innan de exempelvis appliceras på huden. Några exempel på basoljor är mandelolja, jojobaolja– och kokosolja. Läs gärna mitt blogginlägg – Olja för huden, vilken ska jag välja?

Du kan också blanda eterisk olja med en rad andra saker beroende på vad du vill göra. Den kan blandas i vatten, i honung, epsomsalt, schampo, balsam och mycket annat. Se mer under mina recept och tips nedan.


Att tänka på med eterisk olja

Eteriska oljor är små droppar med stor verkan. De är som jag beskrivit mycket koncentrerade, och de måste användas på rätt sätt för att vara säkra. Om du överdoserar eller använder dem på fel sätt kan du eller någon annan komma till skada. Jag är väldigt doftkänslig och klarar inte av syntetiska parfymer och dofter. Jag klarar däremot eterisk olja. Men jag skulle nog inte klara av att ha dem i en diffuser inomhus, det blir för starkt. Är du känslig som jag, eller allergiker bör du börja försiktigt och se hur du reagerar.

 • Eteriska oljor ska inte komma i kontakt med varken ögon eller slemhinnor
 • Eteriska oljor ska inte användas outspädda direkt på huden.
 • Eteriska oljor ska förvaras mörkt och svalt och givetvis oåtkomliga för barn.

Eteriska oljor oxiderar med tiden, om den utsätts för syre och värme. Det gör att oljans kvalitet och terapeutiska egenskaper minskar eller försvinner. Det är därför du ska förvara oljorna mörkt och svalt så håller dem sig längre. Många väljer därför att ha dem i kylskåpet.

Eterisk olja – recept

För huden

 • Kroppsolja eller massageolja: Tillsätt 5 droppar eteriska olja till 3 matskedar basolja.⁠
 • Ansiktsolja: 2 droppar eterisk olja + 2 msk basolja
 • Solbränna: Tillsätt 12 droppar lavendel, 7 droppar pepparmynta med 100 ml vatten alternativt aloe vera i en sprayflaska.
 • Anti-age nattcreme: 5 droppar lavendel med 2 matskedar ekologisk kokosolja eller sheasmör. Applicera blandningen på ansiktet och kropp inför natten. Naturligt vitaliserande och återfuktande som motverkar rynkor, fläckar, klåda, eksem, hudallergier och andra hudproblem.
 • Sprucken och irriterad hud: Ta 2 droppar cederträ och 4 droppar lavendel med 15 ml basolja.
 • Ansiktstvätt vid akne: 5 droppar tea tree olja med två teskedar honung. Massera ansiktet med blandningen låt verka 2 minuter, skölj av.
 • Fästingar: Se mitt inlägg med tre olika recept

För bad

 • Bad: 6-8 droppar eterisk olja blandas i 1 msk olja, tillsätt sedan i badet.⁠
 • Bastu: 20 droppar eterisk olja blandas i 1 liter vatten som hälls på stenarna.⁠
 • Fotbad: 6 droppar eterisk olja blandas med 4 liter varmt vatten.⁠ Alternativt: Blanda 1 dl havssalt med 4-6 droppar eterisk olja och fyll upp ditt fotbad med hett vatten. 
 • Avslappnande bad: Ta 7 droppar lavendel i 3 dl epsomsalt och tillsätt badvattnet.

Inhalering

 • Torrinhalering: 1-3 droppar eterisk olja på näsduk som man sedan kan dofta på.⁠
 • På bröstet eller som inhalering vid förkylning, ont i halsen och hosta, blanda eucalyptusolja med basolja
 • Ånginhalering: 1-5 droppar eterisk olja blandas i en kastrull kokt vatten, Andas in med en handduk över huvudet med ögonen stängda.⁠

För rummet

Tänk på: Doftupplevelsen kan skifta med rummets storlek, ventilation, det personliga luktsinnet och oljans doftintensitet. Starta försiktigt och öka successivt tiden som oljan förångas.

 • Aromalampa: 3-5 droppar eterisk olja blandas i aromalampans vattenfyllda skål.⁠
 • Rumspray: 10 droppar eterisk olja blandas i 2 dl vatten i en sprayflaska.⁠
 • Aromasten: 5-10 droppar eterisk olja direkt på stenen.⁠
 • I en luftfuktare: 2-6 droppar eterisk olja.

Tvätt och städ

 • Rengöringsspray: 15 droppar eukalyptus, 22 droppar citron, 18 droppar tea tree med 100 ml vatten. Skaka flaskan före användning, då eteriska oljor snabbt lägger sig på vattenytan. Ett annat recept är: 10 droppar citron och 4 droppar tea tree i en sprayflaska med 100 ml vatten eller mixa dina egna favoriter till önskad doftstyrka! 
 • Tvätt: Tillsätt 5-10 droppar eukalyptus olja direkt i tvättmaskinens trumma eller i tvättmedelsfacket. I torktumlaren droppar du 5-10 droppar på en tygtrasa som torktumlas tillsammans med kläderna. Det doftar inte bara gott utan motverkar även mikroorganismer och håller tvätten fräsch helt naturligt.

Förkylning och nästäppa

 • Tillsätt 1-2 droppar rosmarin på en näsduk. Kupa händerna över mun och näsa, inhalera någon minut eller efter behov.
 • Tillsätt 3 droppar rosmarin och 3 droppar tea tree i en rymlig skål med ångande vatten. Ta ut kontaktlinser, täck huvudet med en handduk, stäng ögonen för att undvika irritation samt ta djupa lugna andetag i ca 20 min. Starta försiktigt om du är ovan, avbryt inhalationen efter någon minut och avvakta för att se hur det känns. 

Ny design på produkterna från Vitaprana

Vitaprana är Bodystores eget märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.

Några av mina favoritprodukter

Maca - Vitaprana
Här ser du ett gäng nya och fräscha Vitapranaprodukter!


Andra intressanta hälsoinlägg

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök