vad-ska-man-ata

Svar på era frågor!

Jag bad er ställa frågor till mig på min facebooksida i början av veckan och här kommer svaren. Tack för frågorna, det var väldigt roligt att svara på dem. Kanske för att det var så olika frågor! Missade du frågestunden och har en fråga? Skriv den i kommentarsfältet! FRÅGA: Vill passa på att tacka för alla dina inspirerande recept! Har du några tips på bra ketos mellanmål?

SVAR: Jag brukar inte äta mellanmål alls när jag är keto, för mig behövs det inte. Ser till att äta bra frukost, lunch och middag. Men om du behöver:

hallon-och-kokosbollar
Hallon- och kokosbollar, även Bettys favorit 🙂

FRÅGA: Vad spanar du efter när du är på loppis? Har du någon favoritloppis? Vad är bäst? Fasta välgörenhetsloppisar eller bordsuthyrning/bakluckeloppis eller något annat? Fäster du dig vid dina loppisfynd eller gör du dig av med dem Är du priskänslig eller handlar du det du vill ha oavsett pris? Finns det något du inte skulle köpa på loppis? Har du några andra bra loppistips? Var hittar man containrar? Är det ett storstadsfenomen?

SVAR: Tack för din fråga om loppisar! Det är ett stort intresse liksom containrar. Haha. Jag älskar mindre loppisar och att göra billiga fynd. Jag är inte mycket för att handla dyra saker när jag är på loppis, om det inte är något jag letat efter eller kan sälja vidare dyrare. Jag fäster mig väldigt mycket vid mina fynd, kanske därför vi var tvungna att sätta dit extra hyllor och hyllplan i mitt arbetsrum. Jag köper inte underkläder, 80-90 talsgrejer, plast, träskulpturer eller liknande. Mitt bästa tips är att surfa runt och kolla vad saker kostar, och se potential i saker. Jag köpte exempelvis ett superfult skåp i furu som jag målade i en matt grå färg och det är riktigt snyggt och coolt idag.

Man hittar containrar i bostadsrättföreningar, och jag har tjänat närmare 10 000 kr på den som brukar stå nära mitt hus. Mitt bästa fynd är en Bumling från Atelje Lyktan (mässing) som jag bytte el på och sålde för 2500 kr. Jag vet inte om det är ett storstadfenomen, men jag kan inte motstå att göra fynd. Jag har hittat så otroligt mycket fina saker som slängs helt i onödan. Om det finns grovsoprum brukar de också ge bra utdelning, men containrar är bäst eftersom de står kortare tid och folk ”passar på” att slänga på ett annat sätt.

oxkind-lesscarbs
Här ser du massor av loppisfynd  och på tallriken är det oxkind.

FRÅGA: Har du några tips o idéer om hur man ”hjälper” sina barn att äta mindre socker/kolhydrater? Vet såklart att det är förälders ansvar, men tyvärr är mina kids redan hocked, men jag vill ta tag i det.

SVAR: Det beror ju givetvis på hur gamla barnen är. Ju mindre desto lättare såklart. Jag är mycket för att prata om vad som händer i kroppen om man äter olika saker. Varför vissa livsmedel är bättre än andra och liknande. När vi slutade med mjölkprodukter exempelvis ville Sixten gärna ha sin yoghurt (han var då ungefär 4 år) då sa jag att den var slut och att hans mage kommer att må bättre om han inte äter den. Jag sa också att jag och pappa Zarko också ska sluta med det och då var det såklart enklare. Jag tror också väldigt mycket på att involvera barnen i allt som rör maten och matlagning, och det är bland annat det min kommande kokbok/inspirationsbok kommer att handla om. 🙂

kokosyoghurt_probiotika_MG_9936fanny
Involvera barnen i god och nyttig mat! Här gör vi egen yoghurt med kokosmjölk

FRÅGA: Om jag håller mej till produkter med 5 kalorier /100 g är det bra ? Måste man mäta och väga ? Äter mkt grönsaker ska jag räkna kalorier på dom oxå ? Måste man träna när man äter lchf ? Väntar på att få komma till ryggspecialist på ackis, så nu kan jag inte träna något knappt.

SVAR: Jag tror att du menar 5 kolhydrater / 100 gram. 🙂 Menar du det så är det en bra början. Du behöver inte mäta och väga, men du bör ha koll så du lär dig hur man fördelar en portion på ett bra sätt. Många kan äta fritt av godkända grönsaker. Du kan spana in min grönsaksguide här. Du behöver självklart inte träna för att äta LCHF, men det är väldigt hälosamt att träna, eller i alla fall röra på sig. Om du inte kan hårdträna kan du röra på dig minst 30 minuter per dag genom att gå/cykla eller vad som passar dig och din kropp.

biffsallad
Jag älskar sallader och äter det ofta och gärna, här en biffsallad.

FRÅGA: Har du nåt tips för att slippa ketoseksem? Behöver äta väldigt strikt för att må bra (knäpp mage) men får de förbaskade eksemen hela tiden.

SVAR: Det är svårt med de där eksemen. För vissa funkar det bara med att lägga till lite mera kolhydrater i form av rotfrukter. Om du har en knäpp mage finns det förmodligen saker du kan jobba med där, exempelvis 100 % mejerifri, bort med alla frön/nötter, tillsätta prebiotika, mera vätska, mindre stress, man kan testa glutamin och olika enzymer. Att vara strikt är inte alltid den enda lösningen ville jag ha sagt. 🙂

kalrotspytt_kycklingbiffar
En kålråtspytt är relativt lite kolhydrater och bra för magen.

FRÅGA: Vad rekommenderar du att äta innan/efter träning och behövs det något extra?

SVAR: Jag äter mat före och efter träning. Brukar oftast träna efter en frukost på 2-3 stekta ägg med majonäs eller smör alternativt äggröra. Efter träningen äter jag lunch. Äter du bra och balanserat bör du inte behöva något extra. Men detta blir ett väldigt generellt svar eftersom allas dagar ser olika ut och man tränar olika saker och olika tungt. I perioder har jag använt BCAA-tillskott som jag tyckte var bra. Hm, varför slutade jag med det egentligen? Kanske ska börja igen 🙂

aggrora
Äggröra med smör är ju kanon före träning.

FRÅGA: Dina tankar kring 24 timmars fasta? För? Emot? Hur ofta?

SVAR: Jag är för fasta av olika längd om du har en sunt förhållningssätt till ditt ätande och din kropp. Med det menar jag inga tidigare eller nuvarande ätstörningar. Har du det bör du inte fasta. Dit tillhör jag, eftersom jag haft ätstörningar i tonåren. Om du inte haft det är 24-timmarsfasta något som både höjer förbränningen, reglerar aptiten och boostar ditt tillväxthormon (vilket är en fördel om du tränar)

Du får helt enkelt testa dig fram hur ofta det är lämpligt för just dig, men jag vet flera som kör 24-timmarsfasta relativt ofta, ungefär 1 gång per vecka och ibland mer än så. Middag till middag brukar dock vara enklast, eftersom man sover däremellan. 🙂

Zarkos fettkaffe-recept
Många tillåter sig i alla fall svart kaffe när de kör lång-fasta.

FRÅGA: Hur gör du för att räkna ut hur många gram kolhydrater du äter per dag? Alltså, hur håller du reda på det? Tack för din blogg och fina recept!

SVAR: Eftersom jag ätit LCHF i fem år är det inte så svårt att räkna ut ungefär i huvudet. Mer än så brukar jag inte räkna, men om jag verkligen vill veta exakt väger jag saker. Det kan ibland vara roligt och se om jag har rätt, vilket jag nästan alltid har. 😉

kottfarsrora-low-carb-rice
Exempel på välbalanserad tallrik, low carb rice, avokado och smarrig köttfärsröra med persilja/dijon.

FRÅGA: Jag tog prover via Werlabs och såg att mitt P-Ferritin låg på 160. Fick inte någon kommentar fr dom att kontakta läkare, så jag antar att det ändå är ok. Men jag har ändå kontaktat vårdcentralen och väntar på att få komma dit. Men hur ser du på värdet jag har? Någon kommentar eller nåt råd? Alla mina andra värden var bra!

SVAR: Min erfarenhet säger att ett högt ferritin tyder på en pågående inflammation i kroppen. Att dina värden var ”bra” säger tyvärr inte så mycket. Skolmedicinen och funktionsmedicinen där jag rör mig har ofta olika meningar vad som är ett optimalt/bra värde. Jag brukar tolka Werlabs tester, är du intresserad av det kan du kontakta mig här.

FRÅGA: Vad är ditt bästa tips för att energiboosta kroppen?

SVAR: Ketos! Mycket vatten, bra sömn, bort med alla mejeriprodukter, mindfulness, mindre stress, att fatta bättre beslut, träning, ren, naturlig mat.

fanny-matfotograf
Ett av mina bättre beslut som gett mig så mycket energi är att våga satsa på mina drömmar. Att inte göra som man ”ska” utan som jag vill.

FRÅGA: Vad ska man reda en sås eller stuvning med? Jag provade med mandelmjöl, men blev inte nöjd med konsistensen. Har du nåt tips?

SVAR: Först och främst koka ner koka ner. Om du äter Cremé fraiche och grädde behöver du absolut inte reda. Tillaga såsen i en stekpanna så är sannolikheten större att du behöver spä den än att reda den. 🙂 När jag åt mejeriprodukter redde jag aldrig någon sås, gryta eller stuvning. Smidigt värre. Nu när jag äter mejerifritt väljer jag de få gångerna jag äter en varm sås att ha den lös.

Du kan inte använda mandelmjöl eller exempelvis pofiber, det binder inte vätska som vetemjöl eller liknande. Mitt bästa tips är att du häller upp några snapsglas med vatten och blanda i ett kryddmått fiberhusk, ett kryddmått mandelmjöl, ett kryddmått pofiber och så vidare så du lär dig vad som händer när det blandas med vätska.

Om du verkligen tycker att det behöver redas av (då kan du inte kokat ner det tillräckligt) kan du testa pyttelite arrowrot som finns bland kryddorna i mataffären. Jag vet att många använder det med gott resultat. Stort lycka till!

hostgryta
Höstgryta, min godaste gryta för dig som äter mejerier, superkrämig och god.

 

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök