Trerättersmeny med sötpotatis – Det är vad jag tänker bjuda på idag! Jag har använt sötpotatis i alla tre rätter. För du kan faktiskt använda sötpotatis till mer än vad du kanske vet om. Recepten är enkla att göra och dina gäster kommer förmodligen att vilja ha alla recept. Jag kommer också att berätta mer om sötpotatis i detta inlägg och var den största delen av sötpotatisen som finns att tillgå i Sverige kommer ifrån.
Vad är sötpotatis?
Namnet är egentligen en aning vilseledande. Sötpotatisen är nämligen inte alls en potatis. Det latinska namnet är Ipomoea batatas, och det är också därför Ila och andra finlandsvenskar säger batat istället för sötpotatis (vilket jag först tyckte var väldigt förvirrande) Sötpotatisen tillhör familjen vindeväxter och kommer från subtropiska regioner. Den är bara avlägset släkt med vår vanliga vita potatis.
Sötpotatis innehåller mycket vitamin A, särskilt betakaroten. Dessutom innehåller den vitaminerna C, E och B6 samt pantotensyra. I sötpotatisen finns även en rad olika mineralämnen som mangan, folsyra, kalium och järn. 100 g sötpotatis innehåller ungefär 20 gram kolhydrater.
Trots sitt namn och den lite sötare smaken har sötpotatisen ett lågt glykemiskt index (GI) och bidrar till att stabilisera blodsockernivån. Ett låg GI indikerar att kolhydraterna tas upp långsamt av kroppen och blodsockernivån hålls jämn. Sötpotatis som man äter okokt eller kokt med skal (t ex i sallader) har ett lågt till medel GI. Sötpotatis som är kokt utan skal har ett GI på ungefär 63-66.
Förutom att sötpotatisen håller blodsockret jämnt, har studier visat att de som har diabetes gynnas av de hälsosamma näringsämnen som kostfibrer, betakaroten, Vitamin C, kalium, magnesium och otaliga fytokemikalier – eftersom många av dessa har antioxidantiska effekter.
Trerättersmeny med sötpotatis
Jag tycker att det var en så rolig utmaning jag fick av North Carolina Sweet Potato Commission. Att skapa somriga recept med sötpotatis, och jag fick direkt idén att skapa en trerättersmeny med sötpotatis. Recepten är anpassade för fyra portioner, men det beror såklart på hur hungrig man är och om man vill ha över till dagen efter.
Alla recept är Paleo, med några små modifikationer. En liten modifikation på toppingen av rårakorna (ej havre eller mejeri ingår) och hoppa över fetaosten i salladen på varmrätten. På samma sätt är alla recept även veganska, om du väljer tångrom och havrefraiche eller liknande produkt på rårakorna och hoppar över fetaosten (eller väljer veganskt substitut) Något mer som kännetecknar recepten är att de är enkla, men framförallt jättegoda! Självklart är allt glutenfritt, som allt här på Lesscarbs.
Förrätt: Rårakor på sötpotatis och grym topping
Detta är en av våra favoriter här hemma. Och om jag har lite andra rotsaker som sjunger på sista versen brukar jag slänga i dem också. Rårakorna funkar också kalla, typ till stranden, men då brukar jag inte pressa ur vattnet, då blir de nämligen mjukare och suger inte åt sig lika mycket fett som när jag gör dem ”torrare” för att på så vis få dem krispigare och smörigare.
Du behöver
Förhållandet mellan sötpotatis och fiberhusk ser ut såhär:
- 100 gram sötpotatis
- 2 krm fiberhusk
- Salt efter smak, jag tog ca 2 krm
- Smör, ghee eller kokosolja att steka i
Till en förrätt till fyra personer skulle jag rekommendera:
- 500 g sötpotatis
- Knappt ½ msk fiberhusk (10 krm)
- Salt efter smak, jag tog knappt 1 tsk
- Smör, ghee eller kokosolja att steka i
Topping
- Stenbitsrom, löjrom eller tångrom (som på bilden, veganskt)
- Smetana, havrefraiche eller annan liknande produkt
- Valfri mängd röd lök
- Citron
- Gräslök
Gör så här
- Skala sötpotatisen och riv den på den fina sidan på rivjärnet.
- Pressa ur så mycket vätska du kan, spara gärna till senare, se tips nedan.
- Blanda noga i fiberhusk och salt. Jag rekommenderar att strö över husken, så det inte blir en stor klump. Låt stå ungefär 10-15 minuter.
- Stek i rikligt med valfritt fett, på medelvärme, några minuter på varje sida. Steker du många kan du ha ungen på ungefär 100 grader och lägga in där för att hålla dem varma. Men jag föredrar dem lite svala om jag har rom och smetana på.
- Toppa med din valda topping. På bilden nedan ser du hur jag gjort. Smaklig förrätt!
Varmrätt: Het sötpotatissallad med sommargrönsaker, feta och marinerad portabellosvamp
Jag brukar ofta marinera portabellosvamp, det är så gott! Och lite ”köttigare” än annan svamp tycker jag. Du kan marinera i vad du vill, som din vanliga köttmarinad. Svamparna kan du ha som ett vegetariskt alternativ eller som ett tillbehör.
Salladen blir så god, och den står sig några dagar, lite beroende på vad du har i. Om du vill göra en större sats, rekommenderar jag att du lägger i färska blad vid varje servering så de håller sig fina.
Min son Sixten gillar INTE blandade sallader, däremot gillar han sötpotatisen som den är, med grönsaker på sidan om, så det funkar såklart om du vill dela upp allt i skålar till barnen. Det lockar deras ögon och brukar få de lite mer kräsna att blir mer sugna att testa om det presenteras som tacos. Detta tycker jag är ett helt okej sätt att göra om man har barn. Viktigast för mig är att alla är nöjda utan att jag behöver laga olika maträtter.
Marinerad Portabellosvamp – du behöver
- Ungefär 300 gram Portabellosvamp
- ½ dl olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk tabasco eller annan chilisås (funkar även med färsk chili)
- Drygt 1 tsk dijonsenap
- Salt/herbamare, peppar
- Knappt 1 dl finhackad bladpersilja
- (om du vill 1-2 vitlöksklyftor)
Gör så här
- Rengör svamparna nog för att få bort jordrester.
- Blanda samma allt till marinaden och fördela den runt och över svamparna.
- Låt dra i minst 30 minuter. Du kan ösa svamparna några gånger om de släpper mycket vätska.
- Grilla på grillen, i grillpanna eller stek i en vanlig panna. Jag rekommenderar att du saltar lite extra vid detta moment.
Het sötpotatissallad – Du behöver
- 2 större sötpotatisar
- Olivolja, salt och peppar
- Saften från 1 större lime
- 1 större röd chili eller efter smak
- En rejäl näve sockerärtor
- 1 stor näve färsk mangold i små blad, bladspenat eller andra goda blad du gillar
- Tomater efter smak
- 2-3 färska salladslökar, använd både det vita och gröna
- 1 rejäl näve aktiverade frön eller nötter (aktiverade, salta och rostade cashewnötter är supergott)
- 1 paket god fetaost
- Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Tvätta sötpotatisen och skär den i kuber som är ungefär 2×2 cm
- Lägg i en skål och salta, peppra och ringla över lite olivolja. Blanda runt och häll sedan upp på en plåt. På detta sätt ”spiller” du mindre olja på plåten och allt blandas runt bättre.
- Ställ in i ugnen cirka 30 minuter, tills de är mjuka och fått fin färg. Låt svalna.
- Pressa all saft från limefrukten och blanda den med finhackad röd chili och en skvätt olivolja. Jag gillar det starkt! Även sötpotatisen mildrar hettan en del så våga dra på lite. Blanda såsen med sötpotatisen och låt den gärna dra en liten stund. Smaka av.
- Skölj och skär resten av grönsakerna du ska ha i salladen och skär även fetaosten i mindre bitar.
- Precis vid servering blandar du försiktigt ihop sötpotatisen med grönsakerna och fetaosten. Strö frön eller nötter på toppen.
Vill du hellre ha något animaliskt protein till kan du ta dig en titt på dessa recept:
- Kryddig kycklinglårfilé med majonnäs
- Sommarkyckling i ugn
- Örtbiffar med rostade grönsaker
- Kycklingburgare med sambal och persilja
- Fiskburgare med ingefära, chili och vitlök
Jag har kommit av mig lite på såsfronten, men några röror/såser som skulle passa toppen är:
- Fetaoströra
- Paulas parmesanröra
- Grön tapenade
- Persiljepesto
- Majonnäs med god smaksättning, vitlök skulle vara toppen.
Dessert: Chokladmousse med sötpotatis – supergott!
Detta är pricken över i på min trerättersmeny med sötpotatis, och jag tror att få kommer att gissa att det finns sötpotatis i mousset! Sötpotatisen ger en superhärlig konsistens till mousset, och den gör det också naturligt sött. Anpassa mängden sötning efter eget tycke och smak. Toppa med valfria bär eller annan frukt. Håller sig någon vecka i kylen.
- 300 gram sötpotatis
- 3 dl kokosgrädde (+ lite extra till topping om du vill)
- ½ dl kakao (gärna raw, den är lite mildare i smaken)
- 1 nypa salt
- Sötning efter smak, vi hade 2 mjuka dadlar. Du kan också ha en skvätt fibersirap, honung eller utesluta sötning helt.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela sötpotatisen på längden, lägg den med köttsidan nedåt och picka några hål i skalet. Sätt in i ugnen cirka 30 minuter, eller tills den är mjuk. Låt svalna. Dra av skalet.
- Mixa ihop alltsammans i en stark blender. För mig gick allt inte ihop så bra med min matberedare, så jag flyttade efter några minuter över mousset i en burk och stavmixade istället. Det blev en helt fantastisk konsistens efter ett tag. Så len, krämig och homogen.
- Fördela ditt mousse i burkar, och förvara i kyl, gärna upp till två timmar så smakerna hinner sätta sig.
- Ta fram en stund före servering och toppa med vispad kokosgrädde, bär och eventuellt lite hackad choklad eller kakaonibs.
Var odlas sötpotatisen?
Sötpotatisen kräver sin bonde kan man säga. Den är en tropisk grönsak och vill ha varmt klimat, något vi i Sverige inte alltid kan garantera. Många lantbrukare vågar inte ta risken att investera i sötpotatis, eftersom det är mycket osäkert om den går att odla här. Det har gjorts vissa tester, bland annat på Öland, men det finns ingen större Svensk produktion alls. Det finns en stor efterfrågan på marknaden för sötpotatis, och den förväntas bara öka.
North Carolina på Nordamerikas östkust är den största producenten av sötpotatis i hela USA och den största del av den sötpotatis som finns i våra affärer kommer från USA. Det fuktiga sub-tropiska klimatet och den sandiga lerjorden gör att North Carolina har väldigt bra förutsättningar för att odla sötpotatis. Jordbrukarna använder sig av de nyaste odlingsmetoderna och den senaste tekniken.
Där tar man sig nämligen tid efter skörden i september att lagra sötpotatisen i stora träbehållare i klimatkontrollerade hallar. Ungefär 20 procent av skörden är tillräckligt mogen och säljs direkt. 80 procent lagras, innan den släpps ut på marknaden. Under lagringen hinner mogningsprocessen fördjupa smakerna och sötpotatisen blir mer aromatisk. Det är också tack vare lagringen som sötpotatisen finns att tillgå året om.
Hoppas att du gillade min trerättersmeny med sötpotatis, det har varit väldigt roligt att skriva och fota detta inlägg. Jag blir sugen att äta ännu mer sötpotatis, det är så gott!
Får du inte nog efter min trerättersmeny med sötpotatis, har jag några fler recept här:
- Sötpotatispommes
- Smashed sötpotatis med vitlökssmör och örter
- Torsk med sötpotatis
- Sötpotatis i ugn med saftiga köttfärsbiffar
11 kommentarer
Tusen tack för din härliga och underbara inspiration av den älskade sötpotatisen. Måste testa detta vid tillfälle.
Lena
Hej och stort tack för din kommentar! Gjorde mig väldigt glad att läsa. Kram!
Kanon förslag på trerätters, kul att prova något nytt med sötpotatis som är så gott.
Tack för all inspiration som du ger oss.
// Sara
Tack själv Sara! Hoppas det ska smaka <3
Åh vilka fina bilder och vad kul att få inspo till fler saker! Kommer köpa ett gäng vid nästa handlingstillfälle och absolut testa rårakorna???
Vad kul att höra! Rårakorna är magiska!
Tack för härlig inspiration. Kommer definitivt prova rårakorna.
Vad roligt att höra! Tack för din kommentar <3
Bygg-och reparationsarbeten på tak https://imperialbygg.se/
Jag tänkte på cashewnötterna som ska både vara aktiverade, saltade och rostade – vill du förklara lite mer ingående hur man gör dessa bäst? Saltar själv? Gissar att man inte ska köpa färdigsaltade? Rostar efter aktiveringen?
Här läser du allt om blötläggning: https://lesscarbs.se/tips-och-rad/att-blotlagga-fron-och-notter/