Göra Ghee – klarifierat smör, gott och enkelt

Göra ghee, det är lätt! Det är många som efterfrågat recept på Ghee, vilket jag tänkt att göra många gånger men det har inte blivit av. Men nu så. Nu är det klart. Superbra att steka i, lägga på en bit fisk eller blanda med ugnsrostade grönsaker. Hoppas att det ska smaka! 

Göra ghee, det är både billigare och godare än att köpa tycker jag. Du kommer förvånas över hur enkelt det är. Jag använder det att steka i, att ha på rostade grönsaker till fisk med mera. Vad använder du Ghee till? Kommentera gärna 🙂

Göra Ghee

Göra Ghee – receptet

  • Smör, 500 g – 1 kg. Jag använder eko saltat, men du kan ta det smör du önskar. Vissa sorter skvätter mer, då kan du lägga över en sil eller liknande som skydd, och sänk värmen.
  1. Lägg smöret (500 g-1 kg) i en tjockbottnad kastrull. (Det bränns lätt i rostfri kastrull och gjutjärn kan ge smak)
  2. Låt puttra utan lock på väldigt låg värme, gärna upp till två timmar.
  3. Skumma av det vita ”skummet” som bildas på toppen, men rör inte om. Det som hamnar på botten ska ligga där. Du kan ha lite högre värme i början för att få fart på det hela, men sänk sedan så du inte bränner allt.
  4. Skumma ett par gånger under tiden. Rör inte om i smöret, den bruna fällningen ska vara kvar på botten. Smöret är färdigt när proteinresterna i botten är mörkbrunt, använder du en termometer ska den uppnå 118 grader.
  5. Låt svalna av lite och sila upp i en väl rengjord glasburk. När det stelnar kommer det bli gyllengult och tjockare i konsistensen.
  6. Ghee håller sig minst en månad i rumstemperatur och två månader i kyl om du använder rena redskap.

Jag vet att vissa gör ghee i sin crock-pot, har du en kan du ju testa 🙂 Här är en recension av min potta.

Göra Ghee
Det doftar ljuvligt vill jag lova!
Göra Ghee

Här ser du den svalnade versionen.

Ghee för mjölkproteinallergiker?

Vissa klarar ghee bra, andra inte. Jag rekommenderar inte att testa om man är hyperkänslig, det kan ju teoretiskt finnas lite rester kvar. Har du erfarenheter? Lämna gärna en kommentar!

Göra Ghee

TIPS! – Om du gillade det här receptet hittar du massor av recept och inspiration min kokbok “Det stora matäventyret”.  Du lär dig även matsmarta tips och hur man involverar barnen i köket. Alla recept är fria från mjölk, gluten, socker och passar både LCHF- och Paleo-kost!

Du hittar ett signerat exemplar av boken här: Det Stora Matäventyret

3.8/5 (47 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

28 kommentarer

Hej!
Jag gjorde ghee efter detta recept men kokade bara 30 minuter. Resultatet verkade bli som du beskriver det. Men vad är fördelarna med den längre koktiden?
Bästa hälsningar Carin

Att mjölkproteinet verkligen kokar ner till botten, att smöret inte överhettas (om man kör låg temp länge) Men även att man får en maillardreaktion, som är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser. 🙂

Jag gör egen ghee sedan ett par år. Jag kokar 1 timme och hållbarheten är 6 mån o kylskåpet. Varför bara 2 månader i hållbarhet?

Jag har läst det tidigare, men det är ju perfekt om det håller längre. För mig tar det slut mycket snabbare än så, på någon vecka eller så så jag har aldrig haft det så länge.

Hej o tack för all inspiration! Undrar om själva andelen som försvinner blir stor? Smör är ju rätt dyrt och hela produkten i förpackning går ju att äta. Eller är det som tas bort ändå inte värdefullt? Mvh Rebecka

Det är inte mycket som försvinner, endast det mesta av mjölkproteinet, det brukar bli lite-lite på botten och lite skum. Ghee får en lite annan smak än smör.

Läste att inom Ayurveda i Indien har man ”lagrat” ghee längre än våra bäst-före-datum, ända upp till 100 år… och att det botar diverse åkommor… hej å hå. Tala inte om det för Livsmedelsverket bara…

Haha nej det är bäst att vi håller tyst om 😉 Men kanske ska lagra lite till kommande generationer, kanske blir värt en förmögenhet. Kram!

Fettprocent borde rimligen vara 100 %, kalorier har jag ingen aning om, men borde vara liknande som olja. Hälsningar Fanny

Hej, Fanny!

Jag får en del ghee över (kanske en deciliter max) som ligger på botten med det ”orena” vilket gärna flyter med ifall jag försöker komma åt det sista av ghee’et. Var ska man kasta det? Om du nu ens får rester som jag.
Om jag har förstått rätt så ska allt ”orent” stanna i botten, men jag kan inte höja temperaturen eftersom det skvätter så mycket (jag använder osaltat smör). Har du några tips och svar till mig?
Tack för allt du gör!

Hej! Jag har inte sett detta förrän nu. Sorry. Det blir ju lite lite rester som jag slänger i soptunnan för att spara avloppsrören. Kan du inte köra ännu lägre temp längre då? Eller testa annat smör? Valio skvätter ex mycket mer än andra märken. Jag vet att LIDL har ett osaltat från gräsbetade djur, men det är inte svenskt eller eko, men det kanske du kan testa istället? Det är också osaltat. Tack själv. Uppskattar att du tittar in och lämnar kommentarer då och då. 🙂 <3

Hej Fanny.
Tack för bra tips. Har också en fråga angående hur man silar av smöret, går det bra i en vanlig mindre sil?

Hälsningar Lia

Hej Lia! Det ska räcka att du häller av det försiktigt, du ska inte behöva en sil, du märker när det sista kommer så tippar du tillbaka kastrullen och börjar om försiktigt tills du inte får bort mer, annars skulle jag testa typ ett kaffefilter, eftersom partiklarna är så små. Kram!

Hej!
Kan man använda detta att steka i? Tål detta het? uppvärmning

Ställer en glaskanna, med ett helt smörpaket i (utan omslag såklart), i ugnen på 50 grader nån timme.
Man ser när det är klart, behöver inte skumma av, lätt att hälla av allt ghee utan att få med sig ”slagget” – och lätt att hälla över det sista ner i nån förpackning som man kan kasta. Och inget skvättande.. ?

Jag skulle inte blanda i utan ha vid sidan om. Rapsolja ska helst inte upphettas, och speciellt inte av god kvalitet! Kram!

Tack för ett lätt läst recept, lätt att dela till vänner som vill testa.
Jag är mjölkproteinallergiker och haft rejäla reaktioner innan vi bara spår av protein så har inte vågat testa ghee innan. Men i höstas när jag gick en kurs i Holistisk hormonbalans så kändes det som att kroppen var redo att testa och jag har sedan dess ätit det regelbundet oh märker många positiva egenskaper, så som att min kroniska värk från fibromyalgi blivit mindre och att jag är lättare längre ?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök