fbpx
Lesscarbs Lesscarbs

Om mig Fanny, som driver Lesscarbs.se

Vem är Fanny?

Jag är en kreativ, passionerad idéspruta som älskar mat. Jag älskar att laga, bjuda andra och står gärna i köket all min lediga tid. Jag var alltid med min mamma i köket och började sedan experimentera själv och därefter fick mina barn följa med i köket från födseln.

Vad jobbar du med?

Jag sa upp mig från mitt heltidsjobb 2015 och har sedan dess arbetat med min egen verksamhet. Det innefattar lesscarbs.se med tillhörande sociala kanaler, skriva böcker, content i form av recept och bilder till andra företag, events och föreläsningar.

fannyVarför lågkolhydratkost

I tonåren fick jag IBS, och stora problem med magen. När jag hade fött vår son 2011 och gått upp över trettio kilo bestämde jag mig för att testa LCHF. Jag gick ner mina gravidkilon, 36 för att vara exakt på ungefär sex månader. Min mage var helt plötsligt mycket bättre! Läs mer om LCHF och IBS här.

Jag har alltså ingen övervikt längre, jag tränar regelbundet och mår bra. Jag varierar mängden kolhydrater i perioder. Jag äter alltså strikt LCHF/keto till mycket mer liberala varianter. Grunden i min kosthållning ligger i det rena och naturliga. Jag äter tillsatsfritt i den mån det är möjligt och undviker alla mejerier utom smör. Jag är alltid 100 % glutenfri, utan undantag.

inredning-lesscarbs

Vad gör dig glad

Extrapriser på ekologiska varor och kött. Laga mat och äta, och att spendera tid med min familj och mina barn. Jag är också väldigt intresserad av färg, form och inredning. I framtiden ska jag köpa en Jettson till min man och Ägget till mig själv. Så kan vi hålla varandras skrynkliga händer på ålderns höst.

Det stora matäventyret – min bok

Läs allt om min kokbok i detta sammanfattade inlägg Den är supergrym och jag hoppas att du köper den om du inte redan gjort det.

Om lesscarbs

Vart får du din inspiration ifrån?

Jag får inspiration från min mamma, när jag äter något som inte är riktigt 100 och när jag bestämmer mig för att inte handla och bara använda det vi har hemma.
kokstillbehor-lesscarbs

Vad klarar du dig inte utan i köket?

Vad är viktigt för dig?

Jag brinner för att få människor att förstå att det som stoppas i munnen påverkar hälsan. Det låter ju självklart för många, men det låter helknäppt i ännu fleras. Det är något vi måste ändra på. Det behöver inte vara så komplicerat, man behöver inte spendera timmar i köket eller nödvändigtvis göra storkok och egen buljong. Det räcker att välja smart. Och få till det tänket. Då undviker man de värsta fällorna.

Ett annat intresseområde är att leva så rent som möjligt, att leva giftfritt i den mån det är möjligt. Jag älskar att plastbanta, minimera och återanvända.

Jag önskar även att barn kunde få växa upp utan mängder av socker. Barn är extra känsliga för vad deras kroppar utsätts för, och socker är absolut ingenting de behöver.
gonsaker-lesscarbs

”Kan man äta grönsaker eller?”

Den frågan får jag ofta. Svaret är: JA SÅKLART! Min stora kärlek i köket är grönsaker och det är dem jag utgår ifrån i all mat jag gör. Jag vill äta ren mat utan tillsatser, säsongsbetonat och klimatsmart. Då är grönsaker ett bra val och speciellt närodlat och ekologiskt. Jag tycker att det är viktigt att jag som vuxen visar grönsakernas värld för mina barn. Jag har gått lite djupare in på barnens mat här.

Tips på bra läsning på lesscarbs.se

#Jagsmygerinte

Som medlem i Influencers of Sweden står jag för en etisk och professionell bloggbransch. Jag följer de riktlinjer som finns och jag har skrivit under uppropet #JagSmygerInte. Jag följer alltså marknadsföringslagen och vill vara tydlig mot mina läsare/följare kring vad som är sponsrat innehåll och produktplacering på lesscarbs.se och i mina sociala kanaler.

Kontakt

Hör gärna av dig om du vill veta mer om mina recept, samarbeta, anlita mig för receptjobb/matfotojobb eller som kostrådgivare.

36 Responses to Om mig Fanny, som driver Lesscarbs.se

 • Hej Glad att jag hittade hit. Tack

 • Vilken underbar sida du driver, otroligt inspirerande och ”rena” recept.

 • Hej hittade din sida och tyckte den verkade vettig att testa recept från. Har själv ibs och kronisk magkatarr. Har bara blivit allt sämre och sämre och kan i stort sett inte äta något alls för att jag antingen spyr eller får fruktansvärt ont. Hoppar ibland maten och äter måltidsersättare för att slippa äta och få ont. Jag har tyvärr dåliga idéer på mat och äter många gånger dålig mat för magen. Skulle gärna vilja få lite tips på fler recept om du har för middagen. Skulle vilja lära mig att äta rätt för att må bra. Har vart hos dietist men hon visste inte hur hon skulle hjälpa mig då hon inte visste mycket om ibs. Du håller inte i några matkurser eller har tänkt på det, tror att du skulle få många som skulle vilja testa och få chansen att lära sig om bra och ren mat. Med vänliga hälsningar Therese

  • Tack vad roligt att höra. Men inte kul att höra att du mår så dåligt… Min IBS är i stort sett helt borta! I Mars är jag utbildad kostrådgivare inom LCHF/Paleo och efter det kommer jag att hålla i kurser. Jag säger gärna till när. Har du ätit LCHF länge? Testat många av mina recpet? Vad gillar du sås ka jag ge dig många bra tips. Kram!

 • Hej, ja men vad kul. Hojta till när du börjar hålla kurser så bokar jag platts direkt! 🙂 Har inte lagat speciellt mycket lchf mat innan ,är en nybörjare inom lchf. Jag har inte testar så många av dina recept än men håller på för fullt. Lax med svartkål och parmesan var det Godaste jag ätit!!! Kombon med ingredienser var så passande. Följde ditt recept nästan till fullo och allt blev så bra. Bra skrivna recept. Skulle vilja få tips på fler marinerade grönsaker som man kan ha till maten och såser. Har lite svårt att kombinera tillbehör till fisk eller kyckling. Brukar bli en tråkig sallad eller ingenting , lite andefattigt kanske. Vill gärna att maten ska smaka mycket och lite hetta gör inte något. Ikväll blir det ditt recept med vitlök och örter och kyckling med blomkålsris. Ska bli kul att smaka 🙂 kram och tack för inspiration/ Therese

 • Hej! Vad kul att ha hittat hit. Har kört i 9 månader, men har en väldigt envis kropp och bara tappat 4 kg. Fick oxå en dotter i mars-14. Kram och tack för inspirationen! Mvh Matilda

  • Hej vad kul att du är här. Jag har en mer tacksam kropp i så fall, har gått ner mer än 25. Hur äter du? Får du i dig tillräckligt med fett?

 • Hej! Har just hittat din sida och måste bara säga att den är väldigt trevlig och recepten ser fantastiskt goda ut. Ska genast börja plocka recept härifrån till vår veckomeny 🙂 Tycker det känns som att du gör väldigt fräsch lågkolhydratkost. Ibland blir jag lite trött på alla recept med bara grädde, creme fraiche och ost i massor. Det här ser ut att passa mig perfekt!

  • Vad kul att höra Kerstin! Jag använder mejerier så sparsamt som möjligt. Och du prickade precis, fräscht är otroligt viktigt för mig! 🙂 Varmt välkommen och hoppas att du ska trivas. 🙂

 • Wow! Jättebra sida!!! Har själv 2 barn på 18 mån och 5 mån, gör för närvarande min specialistutbildning till kirurg och har inte så mycket tid över att följa de (ofta krångliga) recepten som finns. Men dina recept verkar så enkla att göra! Har hittills gått med 10 kg efter min senaste graviditet och har 10 kg kvar. Tyvärr fick jag inte med mig maken på lchf (han tyckte det var för enformigt att i princip bara äta bacon) men nu kanske det går med dina recept, blir så glad när jag ser att din man verkar ära med god aptit!! Mvh!!

  • Glömde skriva namn på mitt förra inlägg 🙂

  • Men vad roligt att höra, blir verkligen jätteglad. Vill verkligen inspirera med enkla recept, så härligt att det kommer fram! Bra jobbat med två barn så tätt och utbildningen på det, vilken superwoman! Mina barn äter också med god aptit, precis som min man så det är skönt! Kramar till dig, bara skriva om du undrar något!

 • Tack för en inspirerande blogg! Uppskattar ditt sätt att få ihop goda recept utan att krångla till det! Du verkar vara jätteduktig på det du gör!Har ätit lchf ett tag men har antagligen ätit förmycket mejerier eftersom vikten stått still, så nu skall jag pröva dina recept o hopppas på bättre resultat!

  • tack Maria för dina fina ord! Det värmer. Mejerier stället ofta till det, inte bara rent viktmässigt utan också hormonellt. prov att dra ner på dem, har ju massor av mejerifria recept. Jag uppskattar verkligen det enkla, det är lättast så med två små barn. Lycka till nu och hör av dig om du behöver hjälp, kanske en matanalys för att se vad som kan vara boven till utebliven viktminskning. Kram!

 • Hej. Har precis hittat till din sida.
  Blir grymt sugen att prova massor av dina recept. ☺.
  Kommer definitivt följa sidan //J

 • Hello Fanny, thank you very much for all the information on this website. It is a real gem. I am so happy I found you! (via the Dietdoctor site) The recipes I’ve tried are really very good and I will try many more 🙂 Being from Holland I have to use Google translate so sometimes I have some trouble understanding the ingredients and such but I always get there in the end. Some of the products you use are not available in Holland. Can you give me advice how to substitute the potato flakes? Could I use coconut meal for instance? I would like to try the micro Bread. Thank you for your answer. Love from Holland, Em

  • Hi! Nice to hear from you! 🙂 Potato flakes is potato fibers really, and you can use almond flower or some other nut- flower of your choice. Have a great day! 🙂

 • Fantastisk sida med väldigt många ”MÅSTE TESTA” recept!!! Diabetiker sedan många år som planerar att dra ner rejält på kolhydraterna för hälsans skull!! Tur att jag hittade hit!!!

 • hej Fanny!
  La om min kost till lchf för dryga 2,5 månad sedan pga just mycket svåra eksem. Jag ville inte fortsätta medicinera med kortison (vem vill det..). I alla fall såg jag ingen effekt alls under en lång period men för 3-4 dagar sedan hände något och i dag är jag i princip eksemfri! Är otroligt glad jag slipper använda alla kortisonkrämer och t.o.m. tabletter jag fått och jag tycker även det är märkligt jag inte blev informerad om att en kostomläggning kunde hjälpa, detta fick jag luska ut på egen hand.
  I vart fall är jag otroligt glad att jag hittat din hemsida och är just i färd med att baka dina ”mejerifria pofiberbröd” 🙂

  tack för många fina recept som verkligen hjälper mig och min familj planera vår vardag; nya på lchf som vi är.

  mvh Anna

  • Hej Anna. Det var väldigt roligt att höra! Eksem har nästan alltid med obalanser i tarmen att göra, så att lägga om kosten är en förutsättning för att bli bra. Din kropp kanske kände sig redo nu 🙂 Stort lycka till med ert nya friskare liv och du är varmt välkommen här hos mig. Kram!

 • Hej Fanny!
  Jättetrevlig sida detta!
  Jag vill försöka äta LCHF men jag äter inte kött , bara fisk. Jag tycker att det blir så svårt och enformigt. Har du några tips?
  Med vänlig hälsning från Linda

  • Det finns ju hur mycket som helst du kan göra! Variera såserna/tillbehören så blir ju variationen stor. Jag skulle kunna leva på fisk och skaldjur. Gör olika typer av majonäser, örtsmör och liknande. 🙂

 • Vilken fin Om mig sida. Så roligt med en liten intervju av dig själv nästan. Jag tror jag ska sno idéen nån dag 😉
  Min om mig sida är lite för kortfattad än så länge.

 • Tack för en inspirerande sida med mycket gott. En fråga när det gäller receptens ugnsvärme, är det för ”vanlig” ugn om det inte står något annat i receptet?

 • Spännande med all inspiration.

 • Hej Fanny!
  Vilken bra sida du har! Jag har snurrat runt med olika ”sätt” att äta utan resultat som jag önskar…har inte jättemånga kg att gå ner men vill bli av med min svullna mage…
  Jag har testat LCHF tidigare men inte mejerifritt så nu har jag börjat om efter dina recept o utesluter mejeri så långt det går ( ingen mjölk i kaffet som jag haft i 40 år 😉 o använder nästan enbart kokosfett. Det känns bra såhär långt o tänker verkligen ge det en chans. Har lagat jättegod mat och håller mig mätt på frukost, lunch o middag.

  • Åh toppen! Jag hoppas verkligen att det går vägen den här gången. Jag är övertygad om att din kropp kommer att tacka dig med mindre mejerier 🙂 Kram!

   • Tack! Ja jag hoppas det!
    Har dock lite svårt med ”hur mkt” fett man skall äta till varje mål.
    Om jag äter t ex kyckling som jag steker i kokosfett…o ev gör en gryta med kokosgrädde i….blir det för mkt fett med en avocado till då (som jag läst är bra att ha till bara stekt kyckling?
    Äter tex gärna dina scrambled ägg med kardemumma till frukost o har då en klick kokosgrädde o blåbär till. Är det tillräckligt (steker i smör o kokos)
    Eftersom jag haft svårt att ”få till det” tidigare vill jag så gärna göra rätt denna gång 🙂
    Ha en fin dag o Tack för en massa goda recept o bra tips du bjuder på!
    Kram från Göteborg

    • Du kan knappt äta för mycket fett. Man brukar säga 2-3 msk rent fett till varje måltid. MINST. Du kan absolut ha en avokado till som du skriver. Om du har svårt att få till det skulle jag verkligen rekommendera min matanalys så kan vi kolla på mängderna efter din kropp! Kram 🙂

Lämna ett svar