vad-ska-man-ata

Frågor, svar och tankar kring träning och lågkolhydratkost

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag har fått så många frågor den senaste tiden om träning, vad man ska tänka på och hur man ska komma igång. Bäst att vi reder ut det här litegrann! 

Det här är två väldigt vanlig fråga jag får:

Jag uppskattar din information om kost o kosttillskott i samband med träning. Det är inte helt lätt att veta vad man behöver lägga till när man börjat träna regelbundet.

Hej. Måste man träna eller? Jag pallar inte.

Först och främst. Man behöver inte träna för att lyckas gå ner i vikt med hjälp av LCHF eller Paleo. Kosten är ungefär 70 % av en lyckad viktminskning. Men det betyder inte att det är hälsosamt att vara stillasittande och inte röra på sig. Det är otroligt viktigt för tarmhälsa, hjärt-kärlhälsa, leder, muskler ja hela kroppen och såklart knoppen! Jag rekommenderar alla att röra på sig så mycket som möjligt, efter egen förmåga.

Att börja träna är en fråga om inställning. Alla har vi lika många timmar på ett dygn, och de som hinner med att träna prioriterar sin tid annorlunda. Det behöver ofta inte vara otroliga uppoffringar man behöver göra. Det kan handla om att ta en promenad på lunchrasten, att cykla till eller från jobbet. Den bästa träningen är den som blir av!

När jag började träna mer ”på riktigt” var jag utomhus och tränade (med sovande barn i vagnen eller som publik) eller i vardagsrummet när barnen sov (under mammaledigheten). Jag gjorde knäböj, armhävningar mot en bänk/vägg, gick upp och ner på en bänk/stol (step-up) och liknande övningar. Jag köpte sedan en kettlebell och gummiband.

När jag var bekväm med det och grundövningar valde jag att köpa ett gymkort. Nu tränar jag regelbundet och känner mig väldigt nöjd och glad. Jag prioriterar den tiden, och värdesätter den högt. Men det har tagit sin tid!

Lågkolhydratkost och träning

Tack vare högfettkost öppnar du dörrarna till dina fettdepåer som tidigare varit stängda. Du får:

  • Mer ork (på sikt eller så anpassar sig kroppen snabbt)
  • Snabbare återhämtning
  • Mindre mjölksyra

Har du precis börjat med lågkolhydratkost och är van att träna, kan du uppleva att du känner dig tung i benen, och inte har samma flyt som innan. Det är övergångsproblem som går över. Var ihärdig och se till att få i dig tillräckligt med fett och salt.

Tillskott

Det är egentligen inga speciella tillskott som är mer viktiga för att man tränar som jag ser det. Det finns de vanliga som jag alltid rekommenderar:

 

tillskott

 

Äter man dessa har man en superbra grund att stå på. Jag ser hellre att man äter mat än att ta olika proteintillskott, men det tillskott jag testat inom detta område och gillat är rent BCAA, alltså en blandning av grenade aminosyror. Jag doserar 5 g före och 5 g efter träning. Det smakar verkligen inte gott, men jag sväljer ner med lite vatten bara så funkar det. Den jag använder, från Holistic, har hög andel L-leucin och är helt fri från socker och andra kolhydrater.

BCAA

Salt

Salt är viktigt och hjälper till att bibehålla en bra mineral- och vätskebalans. Är det en varm dag tar jag alltid 1/2-1 tsk salt före träning, och jag vet många som börjar varje pass på det sättet, det behöver dock inte jag göra. Känn efter vad effekten för dig blir av salt, och anpassa efter det.

Läs om vilket salt jag använder här >>

Hur ska man äta?

Ät normal lågkolhydratkost, gärna mejerifri, som jag förordar. Ät tre gånger per dag, och var inte rädd för grönsaker. Före- och efter träning brukar jag inte äta något speciellt, utan lägger träningen i anslutningen före eller efter ett mål. Exempelvis efter frukost, efter lunch eller före middagen.

Många som börjar träna får ökad aptit och äter mer än vad de behöver. Det gör att resultaten uteblir. Jag brukar ta mitt BCAA om det var lång tid sedan jag åt eller om det är lång tid kvar tills jag ska äta. Jag brukar sällan äta direkt efter träning utan väntar till nästa mål. Jag har uppnått snabba resultat på det sättet, men alla kroppar reagerar såklart olika. Du får testa dig fram. Är du fettdriven har du jämn energi, vilket är en fördel när man ska få ihop det 🙂

1 msk kokosolja före träning eller direkt efter kan också vara ett bra knep.

cajun_kyckling_sallad
Såhär ser ofta en tallrik ut för mig.

Lesscarbs rekommenderar

Dovies workout

Instagramkonto med en supergrym kille som kör mycket funktionell träning och med kroppen som verktyg. Hans övningar är enkla, ser roliga ut och man blir verkligen peppad att köra! Följ honom 🙂

dovies
Fettfrälst! Stark, frisk & snygg på högfettkost – Av Martina Johansson

Det var när jag läste den här grymma boken som jag verkligen blev peppad på riktigt att börja träna. Jag rekommenderar alla att läsa den och jag lånar ut den hela tiden. Den är enkelt skriven och har en skön ton rakt igenom. Finns även träningsövningar i boken. Ett must have i bokhyllan! Update: Den är tyvärr slutsåld, överallt(!) men denna bok: Hormonsmart mat och effektiv träning är också superbra!

 

fettfralst

Köptips i träningsväg för nybörjare

 

traningssaker

Det här är en väldigt bra grund tycker jag, speciellt om du har svårt att komma iväg till ett gym. Det finns mängder av bra övningar att göra med kettlebell och gummiband som du hittar på Instagram och Youtube.

 

Vad är dina erfarenheter kring lågkolhydratkost och träning? Har du något tips att dela med dig av? Dela gärna med dig i en kommentar! Du kanske har en fråga? Ställ den gärna. 

 

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

13 kommentarer

Har du några matråd till oss som har hypotyreos? Jag äter gluten och sockerfritt, mjölkprodukter kanske 2ggr i veckan. Smör äter jag varje dag 🙂 Jag går inte ner alls av LCHF-kost men ökar inte heller. Nyfiken på om du har några tips! 🙂

Hej! Tack för din fråga. Den är så intressant (och vanlig) att det är bäst att jag skriver ett helt inlägg om det! Jag har lagt det i min att-göra-lista! 🙂 Men glutenfritt och sockerfritt är en bra början! Kram

Hej,

Har nyligen hittat din sida. Råkade då se denna kommentar. Jag har hypoteros och har nu börjat ära liberal LCHF. Vore intressant att höra om detta. Har du skrivit nåt om detta ? Jag hittade ignet när jag sökte på din sida.
/Susanne

Jag har ätit lchf i 4 år, och det är så bra för mig på alla sätt.Har precis börjat att styrketräna,det är både kul och gör gott för min kropp.Att ta magnesium är toppen,sover så bra och djupt.Förr gick jag alltid på toa på natten,det gör jag aldrig nu.

Det här har oroat mig lite, dom här tre veckorna jag gjort LCHF har jag inte tränat alls. Bara promenader. Jag minns från förut att jag alltid var/är hungrig som en varulv efter ett styrkepass. Det gör mig lite nervös att börja träna igen, nu när man inte får äta nåt energirikt längre efter träningen. Tänker bananer t.ex. Har du nåt bra tips om detta? Om man kommer hem med den där jätteaptiten, menar jag

Jag ska svara på en liknande fråga idag eller imorgon, så jag bakar ihop dessa till ett inlägg! Kram! 🙂

Hej,

Gällande LCHF och hårdare konditionsträning. Jag cyklar mycket landsvägscykel och tränar cirka 5 gånger i veckan. När jag nu bytt över till LCHF kost, främst för att lugna ned mitt driv i kroppen (vilket verkar fungera), så har mina muskler ingen direkt ork i det högra pulsregistret. Kört LCHF i drygt en månad och kan cykla men så snart jag ska ta i lite så säger musklerna nej eller sprutar mjölksyra. Var till och med en kortare backe som jag brukar välja att sitta ned och jobba med styrka/teknik eller spurta uppför i vanliga fall, denna gång var det frågan om jag ens skulle komma upp alls.

Försökt Googla lite kring detta och förstått att det tydligen behövs lite kolhydrater för att kunna ta i ordentligt. Pulsen är ofta ganska ok, går upp relativt fort men också ned ganska snabbt men fungerar alltså inte att ligga och trycka på någon längre tid.

Har du tips kring detta? Kommer det gå över eller måste jag äta lite kolhydrater och köra mer GI-kost?

Tack!

Hälsningar
Marcus

Hej! Det är snarare så att det kan ta tid att adaptera, några månader för att få full kräm. Kan du stå ut kan det vara värt det alla gånger, men är du otålig är det värre..

Du kan behöva adaptera under en längre tid för att riktigt komma in i fettdriften på ett bra sätt vid träning. Det kan ta upp till några månader. Vissa klarar inte av att härda ut och lägger till lite carbs. Du får testa dig fram lite, eller så ut tills din kropp har vant sig. <3

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök