Amma

Läsarfråga: Amma och LCHF går det ihop?

Jag tänkte att jag skulle börja besvara frågor som kommer till mig då och då. Jag delar gärna med mig av min kunskap som kostrådgivare och mina personliga erfarenheter. Jag uppskattar verkligen frågor som kommer från er läsare, och det är ju för er den här bloggen finns.

Hej Fanny. Jag undrar om det är okej att äta LCHF och amma samtidigt. Visst har du gjort det? Tack för en underbar blogg och din stora inspiration i sociala medier, kram Hannah.

Amning ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det har varit väldigt viktigt för mig att amma. Jag ammade Sixten i 14 månader och Betty i 18 månader. Båda fick smakportioner sent, vid 7-8 månaders ålder. Jag ammade alltså endast fram till det. Barnen har alltid legat fint på sina kurvor (över medel men vi är ju långa jag och min man också) De har alltid haft bra magar och mått bra. Jag har nattammat båda hela amningsperioden. De har båda utvecklats som de ska, och båda har lärt sig att gå vid 10 resp 9 månaders ålder (brukar annars vara ett argument från ”motståndare” att barnen kan ta skada av naturlig, artgen föda)

Hur mycket man går ner i vikt vid amning är högst individuellt. Vissa går inte ner alls medan andra ”rasar”. Jag vet egentligen inte vart jag befinner mig där om jag ätit enligt talriksmodellen, eftersom jag ätit LCHF båda mina amningar. Jag gick i alla fall ner drygt 30 kilo båda gångerna på ungefär 6-7 månader. (Jag la på mig väldigt mycket vid mina graviditeter, vilket också är väldigt olika)

Jag är övertygad om att de som är negativa till att amma och att äta LCHF inte förstår vad det innebär. För mig innebär det att äta naturlig mat. Mat som mättar, ger rätt typ av energi och som samtidigt ger kroppen det den behöver för att må bra och för att vara frisk. Här är ett exempel på hur en portion mat kan se ut en vanlig dag för mig:

cajun_kyckling_sallad

Viktigt att tänka på:

  • Vätska
  • Salt
  • Vitaminer/mineraler
  • Sömn
  • Stress

När du ammar har du ett större behov av vätska än normalt. Se till att dricka mycket vatten! Kaffe och te är vätskedrivande så öka inte det intaget 😉 Jag rekommenderar såklart inte heller kemiska sötningsmedel och annat skräp i till exempel fun light, lightläsk och liknande.

Kolhydrater binder vätska, utan mycket kolhydrater i kosten behöver du tillsätta salt som binder vätska och mineraler. Detta är en förutsättning för punkten ovan. Du kan inte bara dricka massor av vatten, du behöver saltet också!

Om du är för strikt finns risk att du inte får i dig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att du ska må bra och din mjölk ska vara bra. Ät varierat, färgrikt och tillaga dina grönsaker på olika sätt. Har du ont om tid kan du ha olika byttor med grönsaker i kylen och kombinera på olika sätt.

Sömn och stress är ju kanske konstigt att ta upp när det gäller amning tänker du. Men det är det inte alls. Dessa faktorer påverkar kroppen supermycket. Stressar du över din vikt och jagar kolhydrater kan det absolut påverka din viktminskning, mjölkproduktion och välmående negativt. Låt saker ta sin tid. Lev i nuet och njut av det du åstadkommit. Som nybliven mamma har du varit med om något helt fantastiskt, men som också påverkat kroppen otroligt mycket.

Jag rekommenderar:

Undvik alla typer av fasta och var inte för strikt om du inte känner din kropp mycket väl och hur den påverkas av LCHF. Det finns som jag ser det egentligen ingen anledning att vara för strikt i din kosthållning när du ammar. Jag personligen åt normal LCHF utan rotfrukter, men jag skulle nog idag rekommenderat mig själv att äta det utan problem.

Det viktigaste är att du inte ska svälta dig själv, du ska få i dig ordentligt med mat, mat som ger näring och mättar bra.

Grattis till dig som nybliven förälder och stort lycka till!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök