LCHF och IBS

Jag har en av Sveriges vanligaste magsjukdomar. Colon irritabile (IBS) . Jag tycker inte om att kalla det för en sjukdom. Det låter så allvarligt. IBS är inte farligt, trots att den kan orsaka en rad högst otrevliga problem. 

Några av problemen är magsmärtor (ofta när man har ätit), gaser, förstoppning, diarré, ibland båda två, om vart annat, svullen mage, med mera…

Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning har IBS. Många är inte ens medvetna om det. Det är ingen som vet varför man får IBS, eller vad det beror på. Det sägs också att om man väl fått det är det svårt att bli av med det. Det som går att göra är att förändra sina vanor, se över kost och motion.

IBS på grund av stress

Jag tror att jag fick IBS eftersom jag ofta stressade och överlag var mycket orolig för saker och ting. När det var som värst hade jag ont i magen hela tiden. Varje dag. Varje timme. Det var värst när jag åt. Det jag reagerade starkast på var mycket mejerier, gluten och i kombination var dessa mardrömmen. Vissa dagar kunde jag få springa (Usain Bolt style) på toaletten minst tio gånger per måltid. Det var inte njutbart att äta, eftersom det stundtals kändes som ett gift för kroppen. Det var också mycket jobbigt i sociala situationer. Tänk dig själv att behöva fisa 25 gånger på din första dejt, man kan ju inte direkt gå därifrån 25 gånger och kanske inte hålla sig heller… Det gick ju bra i alla fall, två barn och ett bröllop senare.

Jag gick till en läkare som sa att han trodde att jag hade IBS. Han gjorde inte någon större utredning, utan sa att jag skulle prova det tarmreglerande medlet inolaxol. Det har jag sedan ätit under flera års tid, varje dag vilket såklart inte är så kul.

Blev bättre med lchf

När jag äter lågkolhydratkost är mina besvär som bortblåsta. Det är som att jag bytt mage med någon annan. Den enda gången jag känner av mina besvär är om jag skulle klämma i mig massor av fibrer från exempelvis linfrön. Mitt tips till dig med IBS är att ge LCHF en chans på riktigt, några veckor för att se hur din mage reagerar. Jag säger inte att det till hundra procent kommer att fungera på samma sätt för dig som för mig, men vad har du att förlora på att testa?

Börja med att ta bort allt gluten, i alla former, även maltodextrin som ofta är en kod för gluten. Det är för övrigt en snabbare kolhydrat än socker och tillför inte våra kroppar något väsentligt. Det tål jag inte alls.

Mejerier ställer till det för väldigt många, spelar ingen roll om de är laktosfria, om du inte är laktosintolerant är det inte ett bättre alternativ med låglaktos/laktosfritt även om det tillsynes innehåller mindre kolhydrater. Den typen av mejeri har på grund av sin behandling ett mycket högre GI-värde än vanliga mjölkprodukter, vilket betyder att den höjer blodsockret snabbare. Helt onödigt med andra ord. Är du laktosintolerant brukar jag alltid rekommenderar att helt avstå från laktosfria alternativ. Det finns många fina ostar exempelvis av får/get. Mycket mat kan man laga utan gräddiga såser. Tänk bara på en krämig och fin majonäs som du smaksätter som du önskar.

Vill du ha personlig rådgivning kan du anlita mig som kostrådgivare. Se nedan.

Kostrådgivare lchf paleo

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

25 kommentarer

Hej!
Vad jag känner igen mig men tyvärr dröjde det till jag var 40 år innan jag fick hjälp (kostråd lchf) och först november 2013 (var på föreläsning med kostdoktorn och Jonas) då poletten trillade ner. Har snart fyllt en bok med dina recept och det roliga är att jag HATAR att följa recept, mycket på grund av att det sällan blir gott men dina recept (pepparpeppar) funkar bra. Jag gjorde egen majonäs men fy, där hade det nog blivit bättre om jag sett ditt recept innan men nu vet jag. Ikväll ska jag göra dina fiskburgare och sonen gick igång redan i morse ”åååh, vad gott det ska bli med bröd och allt”, hmmmmm jag hade ju tänkt servera ris till övriga familjen och stekt vitkål till mig. Jaja, så blir det om man säger fiskburgare och inte fiskbiffar =D
Tack så mycket för en suverän sida
/Magdalena

Kan du inte ta en bild på boken och lägga upp på facebook.com/lesscarbs.se, så nyfiken på den! 🙂 Det gäller att vakta tungan ibland, haha. <3

Hej Fanny,

Imponerad av din fina, intressanta sida och lättlagade godsaker. Du skriver vid IBS tar tarmen/magen inte gärna emot mycket fibrer. Tänker du fibrer frān grönsaker…? Min naturläkare menar att jag har IBS men säger att man ska äta all mat i lagom mängd.. Bor i Tyskland och kör ”huvudet i väggen” emellanåt som tex av denna utsago.

Kram Lola

Tack för dina fina ord!

Jag menar hårda fibrer från framförallt spannmål. Vattenlösliga fibrer från grönsaker funkar bra för mig, men ibland behöver vissa ta till fodmaps för att utesluta varianter av grönsaker. Jag har tyvärr bara negativa erfarenheter att äta ”lite av allt” speciellt när det gäller mage/tarm. Om du inte redan äter strikt lågkolhydratkost rekommenderar jag dig att testa. Jag erbjuder flera tjänster online om du behöver hjälp. Lycka till! <3

Tänk att jag har nyligen utvecklat IBS och är dryga 40 år gammal. Vet inte om det kom av långvarit stress samtidigt som jag dumt nog körde ägg fasta och i samband med den kom min mage att balla ut totalt. Detta började i mars i år och jag är där ännu. Precis som du skriver så är det som att jag äter gift. Kan nästan komma direkt i samband med att man äter så är det bara att springa. Vissa dagar är bättre men man är ju lixom inte kompis med dom öhm hårda grabbarna…har fått mkt bättre i magen av lchf,du vet,de där eviga fisandet lixom försvann haha…men något hände i mars så jag har jätte taskig mage,fortfarande inte gasig men ja nr 2 är jobbigt. Försöker hitta en balans i vad som gör min mage värst…tror jag har börjat reagera mot mejerirodukter tyvärr…ändå har vi laktosfritt hemma. Ägg har jag svårt för men verkar tåla eko bättre. Och det har du faktiskt skrivit om. Ibland tror jag detta ibs kan ha legat lite latent och att jag förstörde magen av äggfastan i 5 dagar…nåja men man tror det är IBS och jag tror på det mer och mer. Mår så bra på lchf men ska köra så mejerifritt som möjligt. Och sen prova vad min mage klarar. Fibrer ja de äter man ju nästan hela tiden då man lever på grönsaker och vissa rotfrukter,men det är väl ändå det man ska kunna äta. Försöker läsa så mkt som möjligt om IBS men vill inte sluta med LCHF. Tack för en bra sida du har och jag kör på många av dina recept. Gjorde din mejerifria korvstroganoff igår,så jäkla god och smakade knappt nå kokos alls.

Hej Catrin!

Låter ändå som du har förståelse för dina problem och hur de uppkommer, vad det blir bättre och sämre av. Det är en väldigt bra början! Jag tål inte mejeriprodukter, endast smör. När jag pratar om fibrer menar jag framförallt hårda fibrer (ovattenlösliga) som finns i spannmål och liknande. De mjuka fibrerna (vattenlösliga) i grönsaker är bra fibrer.

Fasta av olika typer ska man aldrig utsätta kroppen för då den är stressad, stess från psyket, stress från en sjukdom eller trötthet. Det slutar sällan bra.

Kul att du gillar korvstroganoffen, den är kalas! Finns massor av mejerifria recept, sök på exempelvis paleo, alla mina paleorecept är mejerifria lchf-recept och passar båda kosthållningarna. 🙂

Hoppas att du röstar på mig i matbloggspriset, du behöver bara gilla bilden i länken:bit.ly/rosta-lesscarbs

Tack! <3

När kommer din bok Fanny…längtar. Kollrar alltid bort mig bland recepten? Vill göra smarta lunchlådor.
Ha de gött /Marie

Den har blivit framflyttad tre gånger och jag har haft lika många förläggare. Det senaste budet är sista mars. Hoppas att det stämmer! Kram.

Hej! Älskar din sida och recept. Jag har oxå ibs och har haft i 25 år. Är 37 nu. Har ätit lchf i många år och magen blev jättebra direkt. Men förra året fick jag stora problem med magen igen. Åt mkt kvarg osv. Har sedan dess ätit mejerifritt och magen blev tipp topp. Men kan äts ost i mängder och smör. Men minsta lilla sås med nån mejeri i får magen att svullna upp osv. Vad exakt är det i dessa mejerier magen inte gillar? Får ofta frågan och vet inte vad jag ska svara då jag ju kan äta ost och smör som oxå är mejerier.

Förmodligen är det kasseinet du reagerar på. Mjölkproteinet. Det finns betydligt mer av det i flytande mejerier, och nästan inte alls i ex smör. Ost är ju ofta lagrad och då innehåller den mindre laktos också, som också kan påverka magen. Hoppas det gav lite svar 🙂 kram!

Hej och tack för alla tips och bra recept! Jag har ätit enligt LCHF några år. Sedan det konstaterades att jag har IBS har jag mer eller mindre slutat äta kål, lök, avocado mm. Jag ser att du har med det i en del recept. Har du inte reagerat på dessa ingredienser? Är det värt att testa dem?

Hej! Jag reagerar inte alls på dessa saker medan gluten och mjölk är helt katastrof för min mage. Jag tror att man måste testa själv, inget funkar för alla. Kram

Vilken fin sida! Imponerad! Den 18 maj slutade jag med gluten, laktos och kött (fick besked att ett borttaget födelsemärke innehöll malignt melanom och vill inte riskera något). Sonen tror att han har IBS – så ska genast skicka den här länken.

Tack för en jättebra sida!!!

Tack själv. Du är varmt välkommen! Hoppas att du ska trivas. Alla mina recept är glutenfria, många utan mjölk eller enkla att göra om. Kram Fanny

Jag började med lågkolhydratkost den 1 oktober 2018. För att bli bättre i magen och kanske gå ner i vikt. Jag har alltid haft en orolig mage men det har blivit värre med åren och speciellt det senaste året. Vet inte om det har något samband men blev matförgiftad förra sommaren. Min mage har tyvärr inte blivit bättre. Förutom när jag för drygt en vecka sedan började med periodisk fasta 16:8 och hoppar över frukost på vardagar. Men inte så konstigt för då får tarmarna vila i 16 timmar. Jag har beställt tid hos doktorn och hoppas på att få hjälp. Kanske är det IBS.
//Liza, 61

Vad jobbigt! Testa 100 % gluten samt mjölkfritt, brukar hjälpa. Men bra att kolla upp det också! Kram Fanny

Hej Fanny, fattar inte riktigt detta med att utesluta mejeri i LCHF det är väl konceptet. Vad gör man såser på :/?

Undrar om jg ska testa LCHF men har ibs och enligt foodmap är det mkt av dessa ingredienser man ska äta i LCHF. Mvh förvirrad tjej som har ibs men vill gå ner i vikt!

Hej! Jag känner igen mig i mycket när det gäller magbesvär orsakade av stress, konstant ont och särskilt i samband med måltid. När du började äta strikt LCHF, hur lång tid tog det innan magen kändes bättre?

/Anna

Hejsan! Jodå här är en till med IBS mage. Har försökt med ren lchf i perioder under flera år pga att det verkar som att mina tarmar tål det ena i någon vecka men inte nästa vecka alls. Tex så MÅSTE jag tydligen äta en eller två grova brödskivor varje dag med pålägg då som är fett såklart. För om jag inte gör det totalkollapsar tarmarna och jag får snällt trippa på tå till WC minst 10 ggr efter att ha ätit lchf. Så trist och utmattande! Jag vill ju äta strikt men det vill inte mina tarmar. Ibland fungerar AB-yoghurt med linfrön, men inte alltid. Yoghurt funkade i flera år men sedan kom kollapsen. Gick över till kvarg med grädde och det funkade i fyra mån, så nu går det med AB-yoghurt. Ibland. Men bröd är tydligen ett måste. Att planera sakeri förväg går ju inte alls med min mage. Letar panikartad efter en WC när vi ska nånstans. Kör nu lchf med periodisk fasta 16:8 tredje dan nu, men idag när jag åt äggsmeten och ostbiff som första mål för dagen så kollapsa magen. Grovt bröd hjälpte efter ett par Tim. Är testad för laktos och gluten och är inte allergisk. Älskar ost! Har några skivor el bitar till mat ofta. Men även när jag äter lchf, inte strikt för det går inte pga ibs, så kollapsar magen ändå! Har du några råd att ge? Fibrer verkar funka så äter frön i AB-yoghurt ibland. Hjälp!

Tack för ditt svar. Nej jag har inte prövat enzymer, men det ska jag beställa hem. Just nu tar jag Diplomag IBS tabletter i samband med måltid de senaste fyra dagarna och det verkar faktiskt fungera! Men det är dyra tabletter så enzymer är nog billigare. Jag återkommer när enzymerna kommit hem och jag prövat dem ett tag. Jag är dock osäker på om jag vågar äta utan Diplomag IBS, men jag måste nog pröva iaf. Men det är helt fantastiskt att kunna äta utan att bli uppblåst som en badboll och behöva rusa på wc direkt efter mat. Har inte ens behövt (!) äta grovt bröd! Tack för din hjälp! Skönt att ändå mitt i älendet veta att vi är fler som lider av IBS, för en del läkare vill få det till att det är psykologiskt. Helt ofattbart tycker jag. Kram i värmen!

Hej igen! Nu har jag ätit enzymer i sex dagar. Det verkade bli bättre i magen, lite grann iaf, efter dag 2. Men jag har också då inte vågat sluta ta Diplomag IBS tabletterna heller eftersom de har gjort magen bättre men inte helt bra. Idag var fösta dagen som jag var utan Diplomag IBS men har såklart tagit enzymer enligt rekommendationen. Men nu på kvällen blev jag uppblåst som en badboll igen och har fått springa på wc upprepade gånger. Verkar inte riktigt som att mina tarmar är redo än utan Diplomag IBS. Eller kan det vara något annat tror du? Jag har i fyra veckor nu ätit enligt 16:8 men lugnare mage när jag inte ätit men med Diplomag IBS har det fungera bättre, men inte bra. Med enzymer har det blivit ännu bättre såpass att magens svullnad lagt sig ordentligt och jag har inte behövt ränna på wc så fort jag ätit. Äter ju LCHF nästan uteslutande, men har inte vågat mig på att äta keto ännu enbart pga magen. Men jag hoppas komma dit tillslut. Ja, så har det gått för mig nu. Kram!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök