kokosyoghurt_probiotika_MG_9963fanny

Barn och LCHF / Paleo

Jag har skrivit om detta ämne tidigare, men jag känner att det kan vara dags att ta upp det igen. Självklart kan barn också äta ren, naturlig och tillsatsfri mat! Det är inte fett som är skadligt, det är den överdriva sockerkonsumtionen och all annan modern mat som billiga växtoljor och modernt vete som ställer till det. Här kommer mina bästa tips om du vill ge bra mat till dina barn, med gott samvete. 

Kan barn äta LCHF och/eller Paleo

Mitt enklaste svar är ja! Självklart! Absolut. Skillnaden mellan LCHF och Paleo är ligger främst i mejerierna, eftersom Paleo är mejerifritt och en klassisk LCHF tillåter mejerier. Man tillåter även frukt i mer generös mängd inom Paleo där främsta fokus ligger vid ren och naturlig mat, och man är ofta mer generös med kolhydraterna.

LCHF handlar ju för de flesta mer om att begränsa kolhydraterna, vilket man inte behöver göra när det handlar om barn. Barn tål kolhydrater bättre än vuxna, men det betyder inte att deras kroppar tål vad som helst. Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. När jag säger att de kan äta mera kolhydrater menar jag framförallt rotfrukter av alla slag, bär, nötter, LCHF/Paleo bröd och man kan även lägga till några glutenfria stärkelsekällor som exempelvis bovete, vildris eller baljväxer i form av bönpasta eller liknande som inte klassas som varken LCHF eller Paleo (undvik dock alla sorter gjorda av soja)

Olika kost hemma och på förskolan

Det här är en mycket vanlig fråga i olika forum på Facebook. Oroliga föräldrar tror att deras barn kommer att bli tjocka om de äter ”vanligt” på förskolan och LCHF hemma.

Jag försöker tänka så här:

Om jag erbjuder mina barn mättande och näringsrik mat hemma kommer det leda till att barnen gör bättre val när de inte är hemma. Mina barn äter alltid något äggbaserat till frukost, vilket gör att de står sig bra fram till lunch. När de sedan kommer hem äter vi något från lesscarbs.se och jag tillsätter extra fett på deras mat, ofta i form av olivolja som båda gillar. Jag brukar oftast inte göra något extra tillbehör till dem på middagen, eftersom jag vet att de fått i sig tillräckligt med kolhydrater på förskolan ändå.

Tänk helhetsperspektivet över dagen, mer kolhydrater på skolan kan enkelt balanseras med mindre hemma. Använd sunt förnuft och lär barnen äta grönsaker som är tillagade på olika sätt. Vitt bröd, kex, saft, kakor, pasta är det inte något barn som behöver. Det finns ingen direkt näring i det.

Hur ska man tänka kring barnens mat?

Prata ihop dig med barnens andra förälder, ju tidigare desto bättre såklart. Kom fram tillsammans hur ni ska göra.

Vill du inte att ditt barn ska äta gluten? Strid på förskola/skola tills du får igenom det. Det har jag gjort.

Prata igenom med anhöriga och vänner hur ni valt att göra när det kommer till socker. Förhoppningsvis kan det inspirera andra att göra bättre val. Om mormor/farmor vill ”skämma bort” barnen med socker och sött säg såhär:

Du får gärna skämma bort dem hur mycket du vill med din tid och närvaro, men respektera oss när vi inte vill att det ska innebära socker.

Hur mina barn äter

Mina barn äter helt glutenfri, mejerifri och sojafri kost. Alltid. Oavsett tillfälle och plats. Åker vi bort eller ska på kalas har vi med något som fungerar för dem. Sixten brukar baka något om han ska på kalas som han tar med sig och oftast har hans kompisars föräldrar anpassat fikat så det passar även honom.

Mina barn har aldrig ätit burkmat, klämmisar, köpt välling eller gröt. Jag har gjort det ”jobbigt för mig” och lagat allt från grunden och erbjudit dem smakrik mat och bjudit in dem att hänga med i köket. Min son Sixten har först hängt i babybjörn, sedan suttit i barnstol för att sedan stå vid min sida i köket. Han är snart en mästerkock och så klok och förstående liten kille, det samma gäller för Betty och hon är i stadiet ”häpa dej mamma” (hjälpa dig mamma) och ska vara med och röra och hacka och vispa. Och duktig är hon, mina vänner blir chokade när de ser henne, eftersom hon ser så värdsvan ut, trots att hon inte ens är tre år gammal.

Här finns ett bra recept på äggmjölk som man kan använda som välling eller till mellis.

Är mina barn friska?

Ja! De ligger över normala kurvor (vi är dock långa och hela min släkt är det) och framför allt följer de sina egna kurvor perfekt. Ingen av dem har varit undernärd eller haft näringsbrister som många försöker skrämma upp en med.

Relaterade inlägg:

zucchini_chia_plattar_betty

bacon_wok_sixten

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

17 kommentarer

Att man skulle kunna få näringsbrist av lchf eller paleo ?????
Jag har precis börjat med AIP pga mina tarmar och lite ovant är det att äta frukt. Jag har svårt att äta rester till frukost, jag kan göra äggröra men just nu är ju ägg bannlyst. Har gjort en variant på paleoyoghurt, avokado, banan, bär och kokosmjölk. Längtar tills jag kan utöka kosten med iaf ägg och smör ?

Haha, ja det är en gåta hur folk tror det. Det blir ju inte så mkt frukt om man ska hålla sig till 15-20 gram fruktos per dag. 🙂 Haha, du får ta en dag i taget, snart mår du bättre igen 🙂

Jag imponeras av att du gör det ”jobbigt för dig” och att du orkar stå emot dagens samhälle. Möter du mycket motstånd, och hur funkar det i förskola/ skola?

Jag möter självklart visst motstånd, men det är också många som imponeras och inspireras i det tysta. Exempelvis var vi hos några vänner som hade en pinata och jag tänkte ”hjälp, hur ska jag lösa detta” men när den väl smälde flög det ut leksaker och tatueringar och liknande, inget godis, och de sa att de tänkte på det jag sa att det inte alltid behöver vara socker. Det var väldigt fint gjort tycker jag, och jag blev väldigt rörd. Just i det sammanhanget hade jag ju inte sagt något utan de hade tänkt själva 🙂

De menar att förskolan ska vara sockerfri så jag pratar ofta med dem. Fröknarna säger nej när andra föräldrar vill ta med glass och fika när någon fyller och och liknande. Får de något extra ibland så vill jag ha en förklaring till varför. Och är det avslutningar och liknande finns det alltid frukt som alternativ.

Jag har alltid varit en sådan som går mot strömmen och säger vad jag tycker, så för mig är det nog mindre jobbigt än för andra som måste börja sticka ut.

Kram!

tack för att du är jobbig o går mot strömmen som du skrev i föregående svar.. det ger lite inspiration till t.ex. mig att oxå göra det. jag kanske måste börja med det! för att slippa ge mitt barn massa onödigt överallt. ”oftast har hans kompisars föräldrar anpassat fikat så det passar även honom.” ja det vore ju rena lyxen för min del, här är det tvärtom – släktingar blir ARGA (ja, flera har sagt det rakt ut!) om man säger till barnet att det inte får ta hur många kakor det vill för ”de kommer så sällan hit”. alltså menar de att mamman (föräldrarna i de fall man är två) inte ska bestämma över sitt eget barn utan det ska den man hälsar på göra?! :O

nu är ju inte min son glutenintolerant så han får inte ont i magen men han blir hård i magen av massa bröd o liknande. det kanske jag kan ange som hälsoskäl förresten 🙂

Hej! Förstår din frustration. Det finns flera sätt att göra det på. Först och främst måste du prata med de berörda. Säg varför du inte vill att han ska äta x eller y. Berätta att han blir dålig i magen, att han bli sugen på mer eller vad det nu kan vara. Säg att ni gärna ses men att det kanske inte måste innebära att äta. Ni kan träffas annan tid än ätartid, eller knytis, eller fruktspett eller något liknande. Säg att de gärna får ha vilka känslor de vill men att du vill att de ska respektera ditt val, oavsett vad de tycker om det. Och säg det innan de köpt/bakat fika så de inte tar illa upp. Det är ditt barn och du har rätt att styra hans val så länge du är med och han är under 18 år. 🙂 Kram och lycka till!

Hej Fanny!
Har du nåt bra tips på mejerifritt bröd till snart 9 månaders barn. Söker ett mättande, mjukt bröd (inga tänder än men tuggar ganska bra ändå) gärna med äggula o annat nyttigt ? tack på förhand!

Hej Fanny”
Undrar varför inte barn ska äta soja eller gäller det även vuxna?
Mvh Maria ?

Sojaprodukter innehåller lektiner, fytiner och ämnen som är hormonstörande. Inget jag vill ge mina barn. 🙂 Finns massor att läsa om detta och även olika ”tro”. Jag tycker inte soja är för någon. Hälsningar Fanny

Hej
Jag vill också att min son ska hjälpa till (snart tre år) men det är mycket som är varmt. Att hacka grejer vore toppen men antingen är knivarna för slöa och går inte att hacka med eller för vassa och man måste göra tillsammans. Vad använder din lilla att hacka/skära med? Jag vill gärna involvera min mer. Men det vore ju kul att hitta på nåt som han kan göra utan att jag måste stå en millimeter ifrån, då kommer man ju ingen vart om det ska vara så hela tiden. Jag känner mig så fantasilös haha. Han vill röra i varma grytor på spisen, vispa så allt flyger. Eller skära med supervass kniv, hm. Men jag vet också att när han har lagat mat smakar han av saker han itne äter sen vid matbordet så jag vill verkligen att han ska vara med istället för att jag ska sätta honom framför paddan. Behöver idéer.

Håll i dig Maria! I maj smäller det! Hela min bok handlar om EXAKT detta!! :)))) korrar nu för fullt 🙂

Hej! Mina barn äter lchf hemma och många runt oss tycker det är förskräckligt. Sover barnen över hos mina föräldrar accepterar inte min mamma mina val utan ger dom vitt bröd när jag inte vill. Hon lyssnar på livsmedelsverket och säger att lchf är farligt för barn. Jag försöker prata med henne men det går inte.

När jag ser allt mina barn får på dagis får jag panik. Vill inte att dom ska äta så men vill inte att dom ska känna sig annorlunda. Vet inte hur jag ska gå tillväga heller.

Får dina barn kramp på nätterna? Jag får ofta det och tar då salt shottar. Kom på nu att dottern på snart 3-år vaknar mkt på nätterna och skriker och klagar över ont i benen. Det är nog salt brist. Hur gör du med dina barn som äter lchf jämt med salt och tillskott? Har precis läst din senaste bok. Dock är det mkr jag inte kan göra då dottern inte tål äggvita.

Hej! Vad jobbigt det låter. Det är ju dina barn och du måste kunna prata med de som umgås med barnen vad som är okej och inte. Jag vet inte hur jag ska råda, jag hade inte accepterat det. Vi äter inga speciella salttillskott men använder bara bra salt hemma. När det kommer till boken kan du exempelvis göra både vitkålswrapsen och sesamknäcket med chiaägg istället för ägg. Kram Fanny

Hej Fanny!
Jag har länge velat satsa på paleokost helt och hållet (har bara varit halvhjärtat hittills). Vi är noga med att äta ren mat, men vill få bort alla snabba kolhydrater och sockerprodukter.
Men då känner jag att vi måste göra något åt förskolan om vi ska göra det helhjärtat och det är där det blir problem. Barnen är 2 och 4 år, den lille vägrar i princip alla grönsaker och den store vill bara ha pasta och bröd om han får bestämma. Jag mår så dåligt över detta och känner att det måste få ett slut. Men hur ska jag gå tillväga? Kan man kräva specialkost av förskolan? Jag var tvungen att ha intyg från bvc bara för att den lille skulle få mejerifritt i maten då han liksom jag är överkänslig mot mjölk.
Jag är inte rädd för att säga ifrån vad gäller kosten, men tvekar på att jag kommer få igenom det. Liksom jag är rädd att barnen kommer bli jätteledsna om de helt plötsligt inte får äta det de andra äter, och det de brukar få äta. Stora killen ligger under sin viktkurva och är petig i maten och väldigt känslig humörsmässigt, så är rädd för o ta detta steget, samtidigt som jag vet så väl att jag vill ge dom och vår familj det bästa.
Förlåt för långt inlägg! Men har du något tips så hade jag varit såå tacksam ?

Jag gör insatser där jag kan påverka. Skolan är svårare. Man kan få specialkost antingen genom dialog eller intyg. Verkar vara olika. Lita på din magkänsla, det brukar jag göra och det brukar bli bra 🙂 <3

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök