stekpanna lesscarbs

Läsarfråga: Vilken stekpanna rekommenderar du?

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till KitchenTime och Adlibris

Jag fick en ny fråga på temat köksgrejer, och jag har ju massa tips, så varför inte dela med mig av dem till er? Den här gången handlar det om giftfria stekpannor.

Hej Fanny! Tack för fenomenalt tips om mixer, jag köpte den via din sida och har gjort massor av majonäs som blir perfekt varje gång. Tack för det. Du som verkar kunnig och påläst, vilken stekpanna är bäst? Har förstått att teflon inte är så bra… Men vet inte vad jag ska välja. Har du några tips? Hälsningar Lars

Tack Lars för din fråga! Att leva giftfritt ligger mig varmt om hjärtat och jag rekommenderar att du slänger ut allt i teflon som du har hemma. Stekpannor, kastruller och formar. Detta eftersom det finns perfluorerade ämnen i dessa som är mycket svårnedbrytbara. Den mest välkända, PFOA misstänks dessutom vara cancerframkallande. Läs gärna mer om detta i min och Martinas bok Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser (länk till Adlibris)

Det är väldigt bra att tillaga mat i gjutjärn för att få i sig extra järn. Speciellt maträtter med syra, som exempelvis tomatbaserade såser. Det här är såklart ett supertips för alla småbarnsföräldrar som vill se till att deras barn får i sig det järn de behöver. Om du gör en köttfärssås i en gjutjärnsstekpanna innehåller den upp till fem gånger mer järn än om du lagar den i en kastrull eller annan panna.

Att tänka på när man väljer stekpanna:

  • Ej teflon
  • Välj en som inte är så tung
  • Med bra handtag
  • Ska vara enkel att rengöra
  • Tålig

Jag har två stycken gjutjärnspannor (28 cm) i lätt gjutjärn från Ronneby Bruk*. De är tillverkade på samma sätt som klassiska tunga pannor, men med ny teknik där samma egenskaper finns som hos en klassisk gjutjärnsstekpanna.

Delar av handtaget är i silikon och tillverkaren menar att den tål ugnsvärme upp till 220 grader. Jag har dock aldrig testat det.

Jag kan varmt rekommendera dessa pannor, de är underbara att steka i, snygga och praktiska. Tänk på att inte ha för hög värme och använda tillräckligt med fett vid stekningen för att det inte ska bränna fast. Jag har haft mina över ett år och använder dem varje dag och de är som nya! Jag valde att ha två något mindre pannor än en jättestor, det brukar bli bättre resultat att lägga mindre i två pannor än massor i en.

Om du tar hand om din panna på rätt sätt behöver du aldrig mer köpa en ny. Det vill säga tvättar av den med vatten och oljar in den då och då.

Pris och köptips

Priserna varierar på nätet, och det bästa priset för 28 cm (739 kr + fri frakt) har jag hittat hos Kitchen Time. Men just nu är det 34 % rabatt och de kostar 489 kr st.

Du hittar 28 cm här (Stekytan är 17,5 cm) vikt 1,5 kg >>

Recept perfekta för en grym stekpanna

Stekpanna Lesscarbs
Kålbas till sallad
Stekpanna Lesscarbs
Kyckling med pesto
honsbullar-fetaost
Kycklingköttbullar med fetaost

* Detta är en adlink. Det betyder att jag får en liten provision om du genomför ett köp via denna länk. Det är pengar jag använder för driften av lesscarbs.se och betala för de tjänster . Gillar du mig och min sajt och vill bidra med några kronor utan att det påverkar dig, köp din stekpanna via den här länken. Kram, Fanny!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

19 kommentarer

Vad roligt! Jag är supernöjd, hoppas att han också blir det! Kom ihåg att olja in ordentligt 🙂 Kram!

Hej! En tanke när man tittar in och ser förmånspriser. Idag är det 20 % rabatt på pannan ?

Hej! Tack för bra inlägg! Stekpanna i keramiskt stål, är de samma som teflon? Stod inte teflon nånstans när jag köpte den, men däremot keramiskt stål.. tycker ytan är rätt lik teflon, liksom nonstick. ?

Hej! Det är inte samma som teflon. Men den är också känslig, och om den får en liten repa släpper hela non stick funktionen och allt börjat fastna. Dessutom får du inte i dig järnet som man får i en gjutjärnspanna. 🙂

Hej Fanny!
Jag har bestämt mig för att göra mig av med teflonpannorna och har kikat på de i lättviktsgjutjärn som du tipsar om. Har även sökt på nätet efter andra storlekar och utföranden och stött på en lättviktare som har en non-stick-beläggning kallad Honeycomb Whitford Xylan. Jag lyckas inte hitta information om vad denna beläggning består av. Vet du? Är den giftfri eller är den lika dålig som teflon?
Tack ?

Hej har med beställt stekpannan tyckte den var jätte bra inte så tung och bra handtag

Hej! Hur ska man ta hand om pannan när den kommer hem? Jag fick en i julklapp som är påväg till mig nu och vill göra rätt från början.

Hellu!

Jag har fått en ny gjutjärnspanna från Skeppshult i present. Jag har använt den i 2 år, men fortfarande vill saker bara fastna i den. Särskilt svårt är det med omelett, som liksom gräver sig in i stekpannan ruggiga yta. Tydligen blir den bättre med tiden när den blir sliten och blank, men har du tips på hur jag kan göra fram tills dess? ?

hej,

Beställde en från Ronneby bruk. behöver man behandla den på något sätt innan första användning? Vilken olja använder du till att sedan olja in den med då och då? tack för bra blogg

Ja du behöver alltid bränna in pannan, tillsätt typ rapsolja rejält, 2 cm typ, smörj in kanterna också. sätt på låg värme, låt stå 5 min. stäng av plattan. låt svalna helt. Spara oljan för att fetta in igen. Upprepa några gånger och stek första gångerna i riktigt med fett. Den är bra när du upplever att det inte fastnar när du steker, även i mindre mängd fett.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök