Enkel äppelkaka är ett äldre recept som jag gjort om i ny tappning! Denna kaka är perfekt som en grund till vilken mjuk kaka som helst. Du kan använda bär eller frukter som persika, plommon eller körsbär istället för äpplen. Vill du se kakan på video, finns den på Instagram och mitt konot Fannygrejar här.
Jag gjorde denna äppelkakan (fast med päron) i helgen när min farfar kom på besök. Vill du läsa om honom och hur han som 85 åring började med liberal LCHF, läs gärna mitt blogginlägg här. Här finns också ett blogginlägg med några av farfars favoriträtter.
Enkel äppelkaka
Ingredienser till en kaka, springform 24 cm:
- 3 ägg
- 1/2 dl sötning sukrin eller björksocker (läs gärna mer om björksocker i detta inlägg)
- 3 dl mandelmjöl
- 100 g smör
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kardemumma
- 250 g fet yoghurt (motsvarar drygt 2 dl)
- 2-3 Äpplen, päron, persikor, nektariner eller varför inte några nävar körsbär på toppen
- Kanel på toppen av kakan
Gör enkel äppelkaka såhär
- Sätt på ugnen ca 170 grader (150 g varmluft)
- Vispa ägg, smör och sötning poröst, gärna med maskin så du kan göra annat medan den vispar.
- Blanda samman de torra ingredienserna.
- Rör ihop alla ingredienser (äggblandning, yoghurt och de torra ingredienserna) försiktigt och häll smeten i en smord springform. Jag brukar lägga lite kokos i botten, ta det eller mandelmjöl.
- Skär dina äpplen/päron eller annan frukt/bär och lägg på toppen.
- Strö över kanel.
- Ställ in i ugnen tills kakan stannat och fått fin färg, ca 40 minuter.
- Låt svalna helt.
Tips!
För helt mjölkfri, byt ut smöret mot kokosolja, kokossmör eller kakaosmör. Byt även ut yoghurt mot kokosmjölk eller kokosgrädde. Om du inte tål äpple/päron kan du ersätta med 2 dl valfria bär istället.
Andra goda kakor och bakverk
- Kollagenkakor med choklad och nötter
- Pannacottapaj
- Superenkel chokladpaj
- Pappas fräscha tårta
- Citronpaj LCHF
- Kladdkaka LCHF
- Salted caramel kladdkaka