Växtvärk

Växtvärk hos barn – Naturliga sätt att lindra smärtan

Annonssamarbete med Bodystore

Växtvärk är vanligt och något som många barn upplever under uppväxten. Trots att det är ett naturligt inslag när man växer, kan det vara både jobbigt och frustrerande både för barn och föräldrar. Men vad orsakar egentligen växtvärk, och hur kan vi lindra smärtan på ett skonsamt och naturligt sätt? I detta inlägg ska vi dyka djupare in i ämnet och utforska olika metoder för att lindra växtvärk, inklusive tillskott som selen och magnesium.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. Jag är utbildad kostrådgivare med 13 års erfarenhet och många timmars egna studier och intresse för holistisk hälsa i ryggen.

Rabattkod hos Bodystore vecka 51 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY51

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Vad är växtvärk?

Växtvärk är en återkommande smärta som oftast känns i benen, särskilt på kvällen eller under natten. Vanligtvis påverkas barn i åldrarna 3-12 år, och smärtan upplevs oftast i framsidan av benen, vaderna eller knävecken. Det är även vanligt hos barn och unga som växter mycket och fort på längden, vilket kan pågå längre tid än till 12 år. Det finns ingen exakt vetenskaplig förklaring till varför växtvärk uppstår, men en vanlig teori är att smärtan beror på muskler och senor som sträcks och samtidigt belastas under tillväxten.

Naturliga sätt att lindra växtvärk

Som förälder är det naturligt att vilja lindra sitt barns smärta, och tack och lov finns det flera naturliga metoder som kan hjälpa. Här är några enkla och skonsamma sätt att ge ditt barn lindring:

1. Värme

Värme kan vara väldigt lugnande för barn som upplever växtvärk. En värmekudde eller ett varmt bad kan hjälpa till att slappna av spända muskler och lindra smärtan. Var noga med att temperaturen är behaglig och lämna speciellt inte små barn oövervakade med värmeflaskor, värmekuddar eller värmefiltar.

2. Massage

Lätt massage av benen kan hjälpa till att öka blodcirkulationen och minska smärtan. Använd en naturlig olja, som mandelolja eller kokosolja, och massera försiktigt det område där barnet känner smärta. Det kan även vara ett tillfälle för lite lugn och närhet, vilket också kan hjälpa barnet att slappna av.

3. Stretching

Lätt stretching innan läggdags kan hjälpa till att förebygga växtvärk genom att hålla musklerna flexibla och spända. Uppmuntra ditt barn att stretcha benen, särskilt de områden där smärtan brukar uppstå. Här kommer några exempel på övningar som brukar vara sköna. 

Vid växtvärk är det viktigt att fokusera på mjuka, skonsamma stretchövningar som hjälper till att lindra spänningar i de områden där smärtan ofta uppstår, som ben, vader och lår.

1. Hamstringstretch (baksida lår)

  • Hur man gör: Låt barnet sitta på golvet med raka ben framför sig. Be barnet att långsamt sträcka sig framåt och försöka nå sina tår med händerna, utan att tvinga det. Det är viktigt att barnet känner en lätt sträckning, inte smärta.
  • Fördelar: Denna stretch hjälper till att mjuka upp baksidan av låren och minska spänningar i knävecken.

2. Vadstretch (Gastrocnemius stretch)

  • Hur man gör: Låt barnet stå framför en vägg, med en fot framåt och den andra bakåt, båda fötterna pekande framåt. Be barnet att luta sig framåt mot väggen medan det håller hälen på den bakre foten i golvet. Byt sedan ben och upprepa.
  • Fördelar: Detta stretchar vadmusklerna och kan lindra smärta i underbenen.

3. Quadriceps stretch (framsida lår)

  • Hur man gör: Låt barnet stå och hålla i något för balans, exempelvis en stol eller vägg. Be barnet att ta tag i fotleden på ena benet och försiktigt dra hälen mot rumpan, medan det håller knäna ihop. Håll stretchningen i 20-30 sekunder och byt sedan ben.
  • Fördelar: Denna stretch hjälper till att lindra spänningar i låren, där växtvärk ofta kan kännas.

4. Barnets position (Child’s Pose)

  • Hur man gör: Låt barnet sitta på knä med fötterna ihop bakom sig. Be barnet att långsamt böja sig framåt så att bröstet vilar på låren och armarna sträcks framåt. Detta är en viloposition som barnet kan hålla i några minuter.
  • Fördelar: Denna position är avslappnande och hjälper till att sträcka ut både ryggen och benen.

5. Tåhävningar (Calf Raises)

  • Hur man gör: Låt barnet stå med fötterna axelbrett isär och långsamt höja sig upp på tårna, håll kvar i några sekunder och sedan sakta sänka ner igen. Detta kan upprepas 10-15 gånger.
  • Fördelar: Detta är en mild stretch och styrkeövning för vadmusklerna, vilket kan förbättra blodcirkulationen och minska smärta.

Tips för stretching:

  • Mjuka rörelser: Uppmuntra ditt barn att göra övningarna långsamt och kontrollerat. Det ska inte göra ont!
  • Kvällsrutin: Stretching kan göras som en del av barnets kvällsrutin, för att slappna av musklerna innan läggdags.
  • Andning: Påminn barnet om att andas djupt och långsamt under stretchningen, vilket hjälper till att slappna av ytterligare och får även barnet att komma till ro inför natten. 
träna för att minska stress
Träning och rörelse är det bästa jag vet för att stressa av, men då behöver jag också fylla på med Magnesium!

4. Bra skoval

Att använda skor som är i rätt storlek och över lag är bekväma. Om du inte undersökt marknaden för så kallade barfotaskor tycker jag att det är dags att ta en titt i den riktningen! Det är den bästa typen av skor om man vill främja naturliga fötter och rörelsemönster. 

Selen och magnesium – naturliga hjälpare

Förutom de ovanstående metoderna, kan vissa kosttillskott vara till hjälp för att lindra växtvärk. Två mineraler som ofta nämns i detta sammanhang är selen och magnesium.

Magnesium – musklernas bästa vän

Magnesium är känt för sin förmåga att bidra till normal muskelfunktion och att förebygga muskelkramper, vilket gör det till en utmärkt naturlig behandling för växtvärk. Magnesium är avslappnande för musklerna och kan hjälpa till att lindra smärtan hos barn som lider av växtvärk.

Magnesium kan tas oralt (via munnen) i form av kosttillskott, men det finns även transdermala (genom huden) alternativ, som magnesiumolja eller magnesiumbad. MEN, Min absoluta favorit är magnesiumlotionen, och den har blivit en stående favorit hos mina följare på Instagram. Den finns som Magnesiumlotion ULTRA (med MSM) och “vanlig” Magnesiumlotion utan MSM. Båda är verkligen lika bra, men om man har extremt känslig hy kan ultran känns lite skönare på huden. Du smörjer helt enkelt in barnet med lotionen, som är som en vanlig hudkräm där det behövs. Vi brukar smörja ben och ryggen. Vissa barn (och vuxna) upplever en något stickande känsla, men det är bara positivt, då tränger magnesiumet in och gör sitt jobb. Alla barn som själva ber om “smörjet” innan de lägger sig kan inte uppleva att det är ett så stort bekymmer tänker jag mig. Det går också över inom någon minut/när man lägger sig tillrätta i sängen.

Den stora fördelen med magnesium som tillförs via huden är att man inte kan överdosera. Det gör att du kan använda produkten varje dag. Vissa klarar heller inte magnesium i tillskottsform via munnen, då vissa sorter kan påverka magen (formen oxid kan man exempelvis använda vid förstoppning för att lösa) men dessa produkter via huden påverkar alltså inte magen. Jag har skrivit ett helt blogginlägg om magnesium, som du gärna kan läsa också!

Växtvärk

Selen – för cellskydd och muskelfunktion

Selen är en kraftfull antioxidant. Det är också involverat i muskelfunktionen och kan därmed bidra till att minska smärta och inflammation som kan kopplas till växtvärk.

Selen finns naturligt i livsmedel som paranötter, fisk, skaldjur och ägg. Ett barn som äter varierat brukar inte ha svårt att få i sig selen, men ett barn som äter mycket selektivt kan givetvis ha brist på vissa vitaminer och mineraler. Då kan ett tillskott vara ett bra alternativ. Eftersom selen är ett spårämne som kroppen endast behöver i små mängder, är det viktigt att följa doseringsanvisningarna noggrant, särskilt för barn. Även om selen är viktigt för kroppen, kan för höga doser orsaka biverkningar. Jag har gett min son någon selentablett då och då om han har haft mycket växtvärk som inte går över med magnesium, men oftast hjälper det tillräckligt bra! 

Selen i paranötter

En paranöt innehåller vanligtvis mellan 68 och 91 mikrogram selen per nöt. Dock kan mängden variera beroende på var nötterna har odlats. Eftersom det rekommenderade dagliga intaget av selen är cirka 55 mikrogram för vuxna, innebär det att en enda paranöt kan täcka eller till och med överstiga det dagliga behovet. Så just Paranöt är inget man bör äta näv-vis av varje dag. Men väldigt gott att hacka ner i en sallad eller liknande för lite krisp! 

Vilka cashewnötter är bra?
Vitaprana har en hel del härliga ekologiska nötter, däribland paranöt!

Sammanfattning

Växtvärk är en vanlig och ofta smärtsam del av barndomen, men det finns många naturliga sätt att lindra smärtan och hjälpa ditt barn att må bättre. Värme, massage, stretching och bra skoval kan alla bidra till att minska den jobbiga känslan. Samtidigt kan magnesium, både oralt och transdermalt, ge ytterligare stöd till muskler och celler när man växer, men även för vuxna!

Fler hälsoinlägg

Vill du läsa mer om giftfria skönhetsrutiner och ta del av mina tips och råd tycker jag du ska kolla in de här blogginläggen: 

Om du tyckte om det här inlägget blir jag också väldigt glad om du lämnar en liten kommentar här nedanför och skriver vad du skulle vilja läsa mer om!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Jag hade växtvärk när jag var barn och jag upptäckte av en slump när jag klädde ut mig med kläder från min farmors garderob att stödstrumpor (!) lindrade och ofta helt reducerade obehaget. Enkelt och effektivt!

Att sova i stödstrumpor är inte att rekommendera dock. Men kan ju vara skönt lite på kvällen i så fall 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök