Olja för huden

Olja för huden – vilken ska jag välja?

Annonssamarbete med Bodystore.com

Olja för huden är ett ämne som efterfrågats av många. Det är ett av alla de önskeinlägg som jag samlade in från er på mitt Instagram-konto. Det är egentligen inte så svårt att hitta en bra olja till huden, om man vet vad man letar efter. Därför tänkte jag dela med mig av några av mina favoriter för olika hudtyper. 

Olja för huden kan både vara bra och dåligt. Allt handlar om vilken produkt man väljer till sin hudtyp. Jag har skrivit några favoriter, som passar till olika hudtyper och några tips hur du kan använda dem.

Tänk bara på att all olja du applicerar på din hud ska vara på fuktig hud så att du både binder in fukt och fett i huden. Applicera aldrig på torr hud, du vill ha både fukten och fettet!

Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Olja för huden
Jag har hällt upp oljan i en glasflaska med pump, för enklare dosering. Man behöver inte alls mycket.

Olja för huden – mina 7 favoriter

Här är några av mina absoluta favoriter!

1. Avokadoolja

En fet, näringsrik olja som fungerar bra till torr hy, mogen hy, hud med besvär som exempelvis hudinflammation, eksem, hudsprickor samt på solskadad hud. Fungerar också bra till dig med många rynkor. Skön att smörja in ansiktet med morgon och kväll. Går även bra att äta, på exempelvis sallad, men då brukar man köpa lite större flaskor.

Du hittar avokado-olja här

2. Nattljusolja

En favorit som fungerar mycket bra vid atopiskt eksem, inflammation, psoriasis, pigmentfläckar samt torr hud rent generellt.  Förutom viktiga fettsyror innehåller oljan vitaminer som är bra för huden, exempelvis E-vitamin.

Nattljusolja är en ”torr” olja. Det betyder att den inte känns oljig/kladdig och torkar in snabbt. Det gör att den passar bra till dig med fet hud och akne. Även utmärkt som nagelolja istället för dessa med parfym och liknande man kan köpa om man gör naglarna eller har lätt att få torra nagelband.

Du hittar nattljusolja här

3. Kokosolja

Lär ju inte var någon nyhet att kokosolja är bra? Väldigt näringsrik och har massor av olika användningsområden, jag har faktiskt skrivit ett helt inlägg om den.

Men i stora drag är kokosolja antibakteriell och kan därför med fördel används vid inflammationer i huden, vid svampinfektion eller som hjälp vid eksem. Den är också bra för inpackningar till håret/problem med hårbotten, till intimvård (istället för tvål) samt som lotion efter dusch på vintern när huden vill ha lite mer fukt. Den balanserar huden brukar man säga, och den passar därför många hudtyper. Vissa med acne och rosacea gillar den, medan andra menar att den känns för fet, prova dig fram!

Du hittar bra och prisvärd kokosolja här

4. Mandelolja

Mandelolja är en halvfet olja som passar extra bra för dig med torr till känslig hy. En favorit hos mig att smörja in mig med. Använde den också alltid till barnen när de var blöjbarn. Funkar bra till massage, intimvård, för inpackningar, som lotion, för att ta bort make up med mera! Den går också att äta.

Du hittar bra mandelolja här

5. Jojobaolja

Jag tror detta är min absoluta favorit! Den är extremt användbar och jag har alltid mist 1 flaska hemma. Den går snabbt in i huden och är en av de mest mångsidiga oljor jag känner till. Den funkar att använda till de flesta hudtyper, även de som brukar vara väldigt känsliga.

Du hittar bra jojobaolja här

Jojoba är en buske som främst odlas för att komma åt det flytande vaxet som finns i växtens frö.  Så egentligen är det ett flytande vax och inte en olja. Den är unik eftersom den är extremt långkedjig och inte en triglycerid. På ren svenska betyder det att den är mer lik mänskligt talg än många andra vegetabiliska oljor. Det gör att den inte täpper till porerna och funkar bra för dig med lite fetare hud. Trots detta tränger den ändå lätt in i huden utan att lämna en oljig hinna på huden. Den är väldigt mjukgörande samtidigt som den skyddar huden och man blir verkligen mjuk och len! Denna olja är den jag rekommenderar vid rosacea.

Jojobaolja har antibakteriella egenskaper och det gör att den passar perfekt vid rakning, antingen som ”raklödder” eller efter rakning. Den passar också bra vid svampinfektioner i underliv eller fötter. Jag vet också många som använder den att smörja in hårbotten med, vid klåda eller mjäll. Den är också härlig att göra inpackningar med till håret.

Mina tre favoriter med jojobaolja: 

  • Använda som raklödder (smörj in före du rakar alltså)
  • Smörja in sig efter dusch
  • Om man har problem med mjäll är det super att smörja in hårbotten med jojobaolja

6. Arganolja

En riktigt härlig ”lätt” olja mycket rik på vitamin E. Den sägs motverka ärrbildning, lugnar irriterad hud (exempelvis eksem/psoriasis/akne) eftersom den har antiinflammatoriska egenskaper samt påskyndar läkning av skadad hud och stöttar åldrad hud. Den tränger snabbt in i huden och den fungerar fint att smörja runt ögonen, som annars ska hållas borta från allt för feta produkter då detta område är känslig för för mycket fett.

Du hittar bra arganolja här

Oljan har en dokumenterad förmåga att minska fina linjer, och det gör att många älskar att använda den som anti-age-olja. Arganolja är också väldigt poppis att ha i håret. Ett väldigt enkelt sätt är att ta några få droppar och massera in i hårtopparna, för att motverka torrt och frissigt hår.

Extra! Visste du att arganolja också är god i matlagning? Den har en härlig smak som uppskattas i det Marockanska köket, vilket är den enda platsen trädet växter på.

7. Hampafröolja

Hampoljan framställs ur frön från örten Cannabis sativa, Men! Ja för det kommer ett men, oljan innehåller varken THC eller några andra psykoaktiva substanser. Detta eftersom det bara är fröna som används för att utvinna olja, inte blommor eller andra växtdelar.

Du hittar bra hampafröolja här

Hampafröolja går snabbt in i huden och funkar därför bra till fet hud, dig med acne och rosacea. Men också till känslig och skadad hud. Den är rik på både omega 3 och 6, två essentiella fettsyror. Dessa fettsyror hjälper till att reparera skadade hudceller, påskyndar återbildandet av nya friska hudceller. Dessa är också viktiga för att hudcellerna ska bygga upp ett starkt skydd mot exempelvis sol och kyla.

Det finns hampaolja som är billigare som endast avser att smörja på huden, men  vill du även äta den rekommenderar jag denna variant av hampafröolja.

Olja för huden
Insmord med jojobaolja, visst får huden fin lyster?

Så tar du hand om dina oljor

  1. Köp olja i små mängder, om det inte är något som du konsumerar mycket och ofta förstås, så de snabbt tar slut.
  2. Man ska helst inte förvara oljor långa perioder eftersom de då riskerar att härskna och bli dåliga.
  3. Skaka inte flaskor med olja, det gör att du skakar in syre i oljan och den härsknar snabbare. Skruva åt korken ordentligt.
  4. Det bästa är att förvara oljor i mörka eller ogenomskinliga behållare. Då skyddas dem från ljus och de oxiderar långsammare. Förvara mörkt och svalt. I kylskåpet eller i ett skåp.

Hoppas att du gillar mitt inlägg om olja för huden. Det var roligt att skriva. Har du någon fråga är du såklart välkommen att ställa den, som vanligt. Vi hörs snart igen!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

11 kommentarer

Mycket intressant. ? Jag har aganolja och kokosolja hemma. Gillar dom väldans mycket. smörja fötterna med kokosolja, gör att jag slipoer fila dom. Arganolja i hår och runt ögonen är perfekt. ?

Hej Fanny! Står att rabattkoden går ut 30/9 ?
Använde några droppar arganolja i mitt duschskum(rituals Sakura) och wow,behövde inte ens smörja mig efteråt så tack för tipset??
Ha en bra dag

Hej! Ja det gjorde den. Jag har inte möjlighet att uppdatera alla blogginlägg efter att de skrivits, därför uppmanar jag till att hålla koll på min erbjudande och rabattsida för aktuella koder. 🙂 Vad härligt! Olja är magiskt!

Jag vill gärna testa olja till mig. Har extrem känslig Hudiksvall reagerar på många produkter. Är också väldigt solkänslig, kliar o får utslag av solen. Vilken hade du rekommenderat då? De flesta kändes vara för känslig hud. Hade velat ha både till ansikte o kropp. Kropp inte lika känslig

Som frisör måste jag dock få varna lite för arganoljan. Efter en längre tids användning så bildar den en beläggning som sakta men säkert kväver håret. Det känns torrt men kladdigt på samma gång kan man säga. Jag har fått göra långa rensningar på hår som blivit förstörda av oljan.
Ska man, trots att det finns många andra att välja på, välja arganolja så bör man rensa håret med jämna mellanrum. Djuprengörande produkter och verkligen peela håret där man använder arganolja. Men helst inte använda den alls ? menar inget ont men har sett såna hemska resultat och arganoljan är den gemensamma nämnaren. Moringaolja och kokosolja är bättre lämpade för håret då dom (plus avokadooljan men den luktar inte så gott i håret) är dom som går in bäst i fjällskiktet. ♥️

vad rekommenderar du för olja till aknebänegen hy, gärna en som snabbt går in i huden, vill helst inte att det ska kladda så mycket, finns den nån som man kan använda både på ansikte och på kroppen?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök