Bentonitlera-lesscarbs

Bentonitlera – världens bästa detox för hud och hår!

Inlägget innehåller adlinks till Jordklok

Bentonitlera – Vart har du varit hela mitt liv? För ett tag sedan började jag blanda in bentonitlera i min hudvårdsrutin och nu klarar jag mig inte utan! Det är en så härlig ritual och den detoxande leran gör min hud så ren och fräsch. Dessutom är det hur enkelt som helst att använda leran – och det går att göra på många olika sätt. Läs vidare för att få veta allt om vad bentonitlera är och hur du kan använda den. 

Bentonitlera-lesscarbs
Den är en rejäl burk lera.
Hemmaspa
Det är så mysigt med ett eget hemmaspa!

Vad är bentonitlera?

Bentonitlera kommer från vulkanisk lera som blandades med salt för miljontals år sedan. Det är en giftfri mineral som finns naturligt på några få platser i världen (i det här fallet Mojaveöknen i Kalifornien, USA). Bentonitleran från Akvantum Naturally heter Magnetic Clay Bath och består av en blandning av natriumbentonit, kalciumbentonit och himalayasalt. Den är inte ätbar utan ska bara användas för utvärtes hudvård och detox. 

Varför ska man använda bentonitlera? 

Lerbad är något som använts för sina helande egenskaper i tusentals år. Bentonitleran har två unika egenskaper som gör den särskilt bra på att rensa kroppen från skadliga ämnen. Det ena är att leran har en stark negativ laddning. Tungmetaller och andra gifter har positiva laddningar. Bentonitleran binder därför till sig dessa och för ut dem ur kroppen. Det andra är att bentonitlerans kristallstruktur separerar lättare än annan lera. Det betyder att när den blir blöt så expanderar den väldigt mycket och drar till sig andra partiklar. Därför kan leran användes som ett effektivt och behagligt sätt att detoxa kroppen genom huden, utan att behöva belasta matsmältningssystemet.  

Bentonitlera-kroppsdetox
Du kan göra kroppsinpackning eller lägga dig i ett lerbad.

Hur ska jag använda leran?

Blanda 1,5 dl pulver i en köksmixer med minst dubbelt så mycket varmt vatten. Mixa och späd med mer varmt vatten tills leran är helt upplöst och slät i konsistensen. Fortsätt så tills du har önskad mängd lera. Det går såklart lika bra att ta lite lera i taget och vispa till det för hand med en vanlig ballongvisp. 

Bentonitlera-mask
Blanda till en konsistens som du gillar, vissa vill ha tjockare, andra mer tunn.

Lerbad och helkroppsmask

Det vanligaste sättet att använda leran är att ha det i ett bad. Använd då 2,5-7 dl lerpulver och mixa ner i ljummet vatten. Bada i 10-20 minuter. Börja med den mindre mängden lerpulver och den kortare tiden i badet och öka på successivt om det känns bra. Skapa gärna rörelse i vattnet med kroppen så att leran cirkulerar runt din kropp. Vill du inte bada hela kroppen är fotbad ett alternativ. Perfekt för trötta, slitna fötter. 

Har du inget badkar kan du göra en helkroppsmask istället. Blanda då lerpulvret med lite mindre vatten än till badet så att det blir en tjockare konsistens. Smörj sedan in kroppen med den och låt verka i 10-20 minuter. Se till att skölja bort all lera från din kropp med ljummet vatten när du är klar. Smörj gärna in huden med en skön olja på fuktig hud.

Skölj badkaret eller duschen ordentligt och låt vattnet rinna ner i avloppet någon minut för att se till att ingen lera fastnar där.

Bentonitlera-lesscarbs
Jag köpte en bred pensel för några år sen, som är perfekt för ansiktsmasker. Tror att den egentligen är till för highlighter.
Bentonitlera-lesscarbs
Se så bra den är och hur enkelt det är att pensla ut.

Ansiktsmask med bentonitlera

Jag älskar att använda leran till en skön ansiktsmask. Jag tar då ett par matskedar lerpulver och vispar ihop med varmt vatten till en härlig mix som jag smetar ut i ansiktet (tänk på att undvika området runt ögonen). Jag gillar att ha leran lite tjockare så den sitter kvar ordentligt och inte rinner av. Sedan lutar jag mig tillbaka en stund och låter leran göra sitt jobb. När leran stelnat sköljer jag bort den med ljummet vatten och smörjer in ansiktet med några droppar jojobaolja. Att använda bentonitleran som ansiktsmask är särskilt bra för personer med fet hy, eftersom den normaliserar fettet och lindrar akne. Jag tycker att huden ser renare och fräschare ut direkt. 

Detoxa armhålorna

Ett annat riktigt bra tips är att använda leran till att detoxa armhålorna. Särskilt om du använder deodorant. Mixa till lerpulver och varmt vatten till en lagom tjock blandning och smeta in i armhålorna. Det hjälper dig att svettas mindre. Många upplever också att svetten luktar mindre. Dessutom hjälper masken din kropp att göra sig av med deodorantrester (såsom aluminium och andra kemikalier om du inte använder giftfria sorter utan dessa ämnen). 

Detoxa armhålorna

Hårinpackning

Hårinpackning av bentonitlera är ett utmärkt sätt att rena håret från tungmetaller och kemikalier från färgningar och andra behandlingar. En hårinpackning kan också hjälpa till att balansera din hårbotten och passar extra bra om du har mjäll eller lätt får fett hår. Gör lerblandningen lite lösare för att kunna arbeta in den i håret. Har du längre hår är det toppen att tillsätta några droppar olja i lerblandningen, annars upplever jag att håret lätt blir väldigt torrt. 

Några saker att tänka på:

  • Använd inte skålar eller verktyg i metall när du använder leran. 
  • Leran skadar inte avlopp förutsatt att den blandats ut ordentligt med vatten. Skölj noga bort rester av lera från badkar och dusch efter användning. 
  • Leran kan dra ut en del mineraler och elekrolyter ur kroppen. Fyll därför på med vätska efter badet/inpackningen och vila. 
  • Leran rekommenderas inte för personer som är gravida eller ammar. 

Dryck till ditt hemmaspa

Det är som sagt viktigt att fylla på med dryck när du gjort någon form av lerbehandling. Här kommer några tips på näringsrika (och goda) drycker som jag tycker att du ska testa. 

Lemonad
En härligt bubblig lemonad!

Som du märker är jag helt såld på bentonitleran och den är är en av de bästa produkter jag testat när det gäller naturlig detox. Dessutom är den helt underbar att använda och lämnar huden fräsch och fin. Den perfekta julklappen – till dig själv eller någon du tycker om.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

9 kommentarer

Hej!! Jag har nyss bytt kattens toalettsand till miljöpellets FRPN Bentonitlera just för dess totala bidrag till miljöförstörelse. Helt omöjligt att bryta ner och transporteras som sagt från andra sidan jorden.
Absolut det bästa kattsand men när jag läste om hurmiljöfarligt och just att det bara läggs på högar som växer här, tänkte jag om. Bara en not om bentonitlera alltså.
Mvh, Mona

Bentonitlera skadar tarmarna. Aktivt kol kväver tarmarna och hindrar näringen från att tas upp. De hindrar syre från att tas upp av de goda bakterierna (de dåliga bakterierna behöver inget syre). Hämtat ifrån Anthony Willams live från youtube och instagram 2021-08-06. Ville bara dela med dig om att du skadar din kropp och uppmanar andra till försämra sin hälsa med Leran du rekommenderar och gillar. Du kanske inte är medveten om vilken skada Leran gör i kroppen?

Som det står i inlägget: ”Den är inte ätbar utan ska bara användas för utvärtes hudvård och detox.” Jag rekommenderar alltså inte att äta leran, vilket tydligt framgår. Jag tycker det är mycket märkligt att du skriver att jag uppmanar till att försämra människors hälsa, när du uppenbarligen inte läst mitt inlägg.

I en Fb grupp rekommenderar de bentonitlera för tarmrening.
Det verkar ju konstigt om den är så farlig.

Har du sett betonitlera i hemmagjord tandkräm? Vet du varför det inte rekommenderas till gravida och ammande, är det bara det vanliga att det inte är testat (för att ingen tjänar pengar på det), som alla andra naturläkemedel? Tänker också på det att det skulle skada tarmarna, om man har det i tandkräm (som man ju spottar ut) borde det inte vara problem för det?

Finns det nånstans man kan köpa storpack. Om man ska ha 2,5-7dl i ett bad blir det mååånga paket att köpa från Jordklok och väääldigt dyra bad.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök