Glutenfria wraps är något jag fått frågan om att ta fram under en längre tid. Jag har ett par vitkålswraps som blir förvånansvärt lika vanligt bröd i min kokbok, Det stora Matäventyret, men dessa är lite meckigare att göra än dessa som jag nu kommer att dela receptet på. Dock ska betonas att de wraps som finns med i kokboken passar dig som äter LCHF, medan dessa i detta inlägg är godkända inom paleo, samt glutenfria och veganska.
Glutenfria Wraps – Paleo, vegan och supergoda
Du behöver
- 150 g cassava mjöl (klicka på länken, det rosa är länkar) (1 dl + knappt 1 dl)
- 1 tsk oraffinerat havssalt
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk olivolja, kokosolja eller ghee
- 200 g varmt vatten (2 dl)
Gör dina glutenfria wraps så här
- Blanda samman alla ingredienser i en skål. Se steg för steg nedan.
- Låt degen vila några minuter innan du delar upp den.
- Dela sedan degen i 8 bitar och rulla dem runda.
- Kavla ut wrapsen mellan två bakplåtspapper, eller använd en tortillapress. Finns även denna variant av tortiallpress med mer tyngd i. (adlinks till Kitchen Time)
- Stek i torr, riktigt het panna, någon minut på varje sida. När de släpper från pannan vänder du, sedan brukar jag vänta tills wrapsen börjar bubbla lite i degen, då tycker jag att de är klara. Lägg sedan mellan en handduk.
- Ät direkt! De blir torra om de ligger länge. Dock tycker Betty att de smakar helt fantastiskt när de är torra och knapriga, haha.
Recepttips!
- Testa min tacokål, så gott och hela familjens favorit!
- Fyll wrapsen med en röra (då håller de sig mjuka) perfekt till picknick. Här är en god kycklingröra, här en tonfiskröra och här Paulas Parmesanröra.
- När vi ändå pratar glutenfria wraps tycker jag att du ska testa mina omelettwraps också!










Lesscarbs Guide till glutenfri bakning
Det är många som undrar ”kan jag ersätta x med y” och liknande frågor. Därför tänkte jag samla ihop alla mina bästa tips i ett och samma inlägg.
Mina favoriter när det kommer till glutenfritt mjöl
Mina favoriter är alla näringsrika och naturligt glutenfria mjöler. Jag föredrar att blanda ihop egna varianter och tillsätta husk själv. Om du köper en färdig mix är den redan blandad med stärkelse och bindmedel, som en färdig produkt. Då kan du sedan inte hoppa rakt in i mitt recept för glutenfri limpa och förvänta dig samma resultat. Så följ mina recept med ”riktigt mjöl”, inte färdiga mixer, för då kan jag inte garantera att resultatet blir som tänkt.
- Bovetemjöl – Egentligen en ört, inget sädesslag. Naturligt glutenfritt. Vissa tycker att smaken är lite speciell i början, men den vänjer man sig vid. Det är i alla fall min erfarenhet. Bovete är väldigt snällt för magen, och kan ersätta vetemjöl och rågsikt i recept. Förutom detta innehåller bovete alla de essentiella aminosyrorna och gör det därmed till en fullvärdig proteinkälla. Du kan också köpa helt bovete och koka som ris eller använda i bakverk och bars. Tänk dock på att helt bovete alltid ska skållas i kokhett vatten före användning (tillagning) eftersom det innehåller ett ämne, fagopyrin, som kan orsaka allergiska reaktioner. Vattnet kommer bli lite svagt rosa, sen blir det bra.
- Teffmjöl – Teff är ett sädesslag från de etiopiska och eritreanska högländerna. Det är detta mjöl man använder om man lagar injera (något jag verkligen vill göra snart!) Teff är naturligt glutenfritt och innehåller höga halter av fiber, protein, järn och kalcium. Ljust teffmjöl har samma näringsvärde som mörkt mjöl, det är bara färgen som skiljer.
- Durramjöl – Durra är ett smakrikt sädesslag som ursprungligen kommer från Afrika. Mjölet är ett fullkornsmjöl vilket innebär att det är mineral- och fiberrikt. Ett naturligt glutenfritt mjöl från ett gräs, Durra. Innehållet liknar våra vanliga spannmål, och många menar att det är det mjöl som mest liknar vetemjöl.
- Glutenfria havregryn – Älskar havregryn, och tycker att de är så användbara. Jag brukar faktiskt aldrig köpa havremjöl utan mixar havregryn till ett fint mjöl i min blender. Billigare och inte alls svårt.
- Fiberhusk – Innehåller malda psylliumfröskal. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har FiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléaktig konsistens som binder samman degen. Den kladdar mindre och blir lättre att jobba med. Helt smak- och luktfri. Funkar utmärkt till bakpulverdegar, mjuka kakor, småkakor och kex. FiberHusk är tack vare sitt rika fiberinnehåll, också ett mycket bra fibertillskott. Många dricker ett glas vatten med en tsk husk varje kväll för att få fart på magen (hålla den i trim) men husken kan också hjälpa till vid avgiftning. Finns också som kaplar, exempelvis dessa.
I samma kategori kommer de favoriter när jag bakar LCHF/Paleo-bröd och liknande. Samt lite annat jag alltid har redo för mitt bakande:
Glutenfria recepttips
Alla mina över 800 recept är glutenfria här på lesscarbs.se, men här är några stycken som ”bara är glutenfria” ej LCHF eller Paleo.
- Glutenfri limpa
- Glutenfritt rödbetsbröd
- Glutenfritt bröd med nypon och frön
- Glutenfria veganska pannkakor
- Glutenfritt havreknäcke
- Glutenfria veganska bananplättar
- Glutenfria våfflor



9 kommentarer
Any chance you could translate The flatbread recipe into English?
Check this out! https://lesscarbs.se/translate/
Hej! Det här har ingenting med inlägget att göra men jag ställer frågan ändå för är så IMPONERAD av din kreativitet när det kommer till mat!
Om ett par veckor ska jag vandra med några kompisar. Det blir en vandring på ca 6 timmar i helt okej terräng så inget extremt. De andra vill att vi stannar och äter på vägen och tänker ta med sig mackor och pastasallad och jag mår aldrig bra av bröd och pasta… Har du några idéer kring vad man kan ta som är keto eller åtminstone lowcarb och som är gott kallt och funkar som utflyktsmat? Just nu är det enda jag kan tänka på några ketobiffar som jag smörar innan jag går hemifrån. Det kan nog bli ganska gott men provar att ställa frågan om du har några andra idéer! Kan ju vara najs inför sommaren också??
Keep up the good work med din blogg den äger!!
Hej! Det jag kommer på direkt är matmuffins eller omelettwraps! Båda finns på bloggen 🙂 Kram!
Jag undrar om detta verkligen funkar för LCHF med så mkt stärkelse? 86gr kolhydrater på 100gr? Ser för övrigt smaskens ut!
Hej! Nej som det står i receptet är de glutenfria, veganska och paleo, inte LCHF 🙂 Gör gärna mina vitkålswraps i min kokbok istället, de är LCHF (och KETO) Här är länk till boken: https://bit.ly/2kjfuA1 Kram Fanny
Hi,
I followed all steps but the result was not the same as what you showed in the pictures.
I had to throw it away :/
Hej, är det något annat än cassava i ditt cassavamjöl? Köpte cassavamjöl på en utländsk butik men degen på den blir inte alls tjock, inte fast den har stått en timme..
Det är bara cassava vad jag vet, och den blir tjock direkt, vad är det i din?