Glutenfritt nyponbröd

Glutenfritt nyponbröd – barnens favorit

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Glutenfritt nyponbröd är ett syrligt, gott och mättande bröd som hela familjen älskar. Det är lätt att göra och går bra att frysa in. Det blir väldigt saftigt också och jag hoppas att du vill testa! 

Glutenfritt nyponbröd får förutom den goda smaken en väldigt fin färg. Sådär lite mörkare, vilket gör att man upplever det nyttigare på något konstigt inpräntat vis. Jag berättar mer om nypon nedan, och det här brödet passar med alla typer av topping. Här finns ett inlägg med tips på bröd och goda tillbehör om du föredrar ett recept som är LCHF/paleo.

Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod hos Bodystore till mina läsare.

Mer om nypon

Nypon är extremt näringsrikt och innehåller mer C-vitamin än många andra frukter och bär, dessutom är nypon rika på magnesium, flavonoider, antioxidanter och Betakaroten. Betakaroten kan lagras i underhudsfettet och kroppen kan omvandla det till vitamin A när det behövs. Man tror att betakaroten kan skydda mot solens farliga strålar och ge huden en solbrun färg.

Som vi pratar om i poddavsnitt 11 om antioxidanter sker hela tiden en oxidation av kroppens celler som orsakas av fria radikaler. Dessa bryter ner våra celler och föråldrar dem i förtid. Detta är såklart inget man vill låta fortgå, och att tillsätta näring rikt på antioxidanter är ett bra vapen mot dessa fria radikaler och som skydd mot våra celler. Både C-vitamin och flavonoider är extremt rika på antioxidanter.

Det finns ett flertal studier gjorda på nypon och de har bland annat visa sig lindra ledvärk och artros (tack vare sin antiinflammatoriska och smärtstillande verkan) studier har också visat att nypon kan lindra högt blodtryck. Detta är inget naturläkemedel men om du upplever förbättringar i din hälsa bör du prata med din läkare och se över din medicinering. Som min farfar exemeplvis, som efter att börjat med lågkolhydratkost kunde sätta ut en av hans mediciner för högt blodtryck. Du kan läsa hans historia här, min farfar är stencool!

Värt att tillägga i detta fall är att C-vitamin inte klara så höga temperaturer, vilket gör att du inte ska äta detta bröd i tron att du får i dig stora mängder vitamin C. Andra vitaminer och mineraler klarar sig bättre vid ”bröd-temperaturen”. Men det blir så himla gott med nyponsmaken i brödet.

Glutenfritt nyponbröd

Du behöver
Gör så här
  1. Torrosta fröna. Låt svalna.
  2. Följ sedan receptet för den glutenfria limpan och blanda samman nyponmjölet med det övriga mjölet.
Tips
  1. Du kan addera rivna morötter i smeten, kanske 3-4 dl
  2. Du kan också välja vilka frön/nötter du vill, eller utesluta helt.
  3. Du kan göra portionsbröd också, gör i lämplig storlek, kolla exempelvis på detta recept glutenfritt rödbetsbröd.
  4. Det är supergott att ha nyponpulver i smoothie (länk till min stora smoothiesamling)
  5. Nyponpulvret kan du tillsätta i mina veganska glutenfri pannkakor, ca 3-4 msk, du kan också tillsätta det i gröt.

Glutenfritt nyponbrödGlutenfritt nyponbrödGlutenfritt nyponbröd

4.2/5 (11 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök