Chiaägg

Chiaägg – Ersätta ägg i recept, snabbt och lätt!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Chiaägg – enkelt sätt att ersätta ägg i recept. Du behöver bara två ingredienser varav det ena har du i kranen. Toppenbra va? Jag har testat att använda dessa i min vitkålswraps, bröd och våfflor, och det funkar utmärkt. Hoppas att det funkar bra för dig också!

Chiaägg är ett bra alternativ om du har slut på ägg, vill undvika ägg eller bara testa nått nytt. Vad vet jag vad du har för anledningar, men många finns det. Jag tycker att detta är ett toppentips i alla fall, och jag hoppas att du får stor nytta av detta, precis som jag har.

Chiaägg

Chiaägg – receptet

Det är egentligen samma princip som min chiabas (det var därför jag valde att blanda den så, för att underlätta om man även vill ersätta ägg med det) Receptet nedan ersätter alltså ett ägg. Behöver du 3 ägg tar du receptet nedan gånger 3. Hoppas att det är tydligt.

Du behöver för att ersätta 1 ägg:

  • 1 msk chiafrön (jag använder dessa från Vita prana)
  • 3 msk vatten

Du kan också använda chiamjöl eller mortla chiafröna om du vill ha slätare ägg. Jag upplever inte att de ”knastrar mellan tänderna” i brödrecept, utan de smälter in bra. Men vill du vara extra extra säker kan du ju mortla lite först.

Gör så här:

Blanda ihop chia och vatten, låt svälla en stund, 10-15 minuter. Klart att använda!

Chiaägg
Skål, nått att röra med, vatten, chiafrön = allt du behöver!
Chiaägg
Mät upp chia och vatten.
Chiaägg
Blanda runt tills det är en homogen massa.
Chiaägg
Klart!

Receptinspiration – där du kan byta äggen mot chiaägg

Chiaägg
Lesscarbs smarriga pizza
chiaägg
semlor
chiaägg
Våfflor
Chiaägg
Blomkålspizza
Chiaägg
Nöt- och fröbröd, riktigt gott.

Fakta och påståenden om chiafrön

Först och främst, chiafrön är ett frö från en sydamerikansk växt ”Salvia Hispania L”. De är rika på omega-3 och innehåller även omega 6- och 9 fettsyror, vitamin A, B1,2,3,6 och 8 samt vitamin E. Mineraler som kalcium, kalium, järn, magnesium, fosfor och zink och en hel del antioxidanter.

Det finns en hel del teorier kring chiafrön som jag ofta får höra från mina läsare. Ett är att det är farligt att äta för mycket. Mig veterligen finns inga studier som bekräftar detta. Däremot vet jag att det finns ”varningstexter” med föreslagna mängdangivelser, och dessa finns för att varna för att fröna är rika på kalorier (haha)  Det finns inga andra dokumenterade risker med dessa frön, och de är inte giftiga som linfrön. Däremot är de rika på fibrer och har man känslig mage kan man börja lite försiktigt.

Vissa menar också att dessa frön är onyttiga för att de innehåller Omega 6. Omgea 6 är först och främst essentiellt för oss, men idag får många tyvärr i sig allt för mycket omega 6 vilket rubbar balansen mellan omega 3 och 6 (som man vill ha så nära 1:1 förhållande som möjligt) Att byta ut två ägg mot 2 chiaägg i ett helt recept eller äta en chiapudding då och då är absolut inte värre än att äta kött och fett fett från konventionellt uppfödda grisar eller spannmålsmatad fågel, som båda har en väldigt skev balans mellan omega 3 och 6. Äter man i övrigt bra och rena livsmedel ser jag inga som helst problem med chiafrön. Nog om detta!

Hoppas jag inspirerade dig att testa, jag blir själv hungrig när jag sitter och skriver detta! Vi hörs snart igen.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Man kan även ta linfrön, eller rättare sagt är det bättre för att: den fraktades inte över halva globen och den är billigare för det mesta (i alla fall var jag bor), men har samma innehåll och bra attributer.
Egentligen har vi ju alla ’superfoods’ redan runt hörnet, även om de låter inte so fancy.

Hej Fanny jag upptäckte dig alldeles nyss.
Undrar hur mkt chiafrön motsvarar 1 äggvita för att jag vet 2msk aquafaba motsvarar 1 äggvita och 3msk aquafaba ett helt äg
g. Tyvärr jag har inte instagram
Mvh

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök