Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Chiaägg – Ersätta ägg i recept, snabbt och lätt!

Chiaägg – Ersätta ägg i recept, snabbt och lätt!

Chiaägg – enkelt sätt att ersätta ägg i recept. Du behöver bara två ingredienser varav det ena har du i kranen. Toppenbra va? Jag har testat att använda dessa i min vitkålswraps, bröd och våfflor, och det funkar utmärkt. Hoppas att det funkar bra för dig också!

Chiaägg är ett bra alternativ om du har slut på ägg, vill undvika ägg eller bara testa nått nytt. Vad vet jag vad du har för anledningar, men många finns det. Jag tycker att detta är ett toppentips i alla fall, och jag hoppas att du får stor nytta av detta, precis som jag har.

 

Chiaägg

 

Chiaägg – receptet

Det är egentligen samma princip som min chiabas (det var därför jag valde att blanda den så, för att underlätta om man även vill ersätta ägg med det)

Du behöver:

  • 1 msk chiafrön (jag använder dessa från Vita prana)
  • 3 msk vatten

Du kan också använda chiamjöl eller mortla chiafröna om du vill ha slätare ägg. Jag upplever inte att de ”knastrar mellan tänderna” i brödrecept, utan de smälter in bra. Men vill du vara extra extra säker kan du ju mortla lite först.

Gör så här:

Blanda ihop chia och vatten, låt svälla en stund, 10-15 minuter. Klart att använda!

Chiaägg

Skål, nått att röra med, vatten, chiafrön = allt du behöver!

 

Chiaägg

Mät upp chia och vatten.

 

Chiaägg

Blanda runt tills det är en homogen massa.

 

Chiaägg

Klart!

 

Receptinspiration – där du kan byta äggen mot chiaägg

 

Chiaägg

Lesscarbs smarriga pizza

 

chiaägg

semlor

 

chiaägg

Våfflor

 

Chiaägg

Blomkålspizza

Chiaägg

Nöt- och fröbröd, riktigt gott.

Fakta och påståenden om chiafrön

Först och främst, chiafrön är ett frö från en sydamerikansk växt ”Salvia Hispania L”. De är rika på omega-3 och innehåller även omega 6- och 9 fettsyror, vitamin A, B1,2,3,6 och 8 samt vitamin E. Mineraler som kalcium, kalium, järn, magnesium, fosfor och zink och en hel del antioxidanter.

Det finns en hel del teorier kring chiafrön som jag ofta får höra från mina läsare. Ett är att det är farligt att äta för mycket. Mig veterligen finns inga studier som bekräftar detta. Däremot vet jag att det finns ”varningstexter” med föreslagna mängdangivelser, och dessa finns för att varna för att fröna är rika på kalorier (haha)  Det finns inga andra dokumenterade risker med dessa frön, och de är inte giftiga som linfrön. Däremot är de rika på fibrer och har man känslig mage kan man börja lite försiktigt.

Vissa menar också att dessa frön är onyttiga för att de innehåller Omega 6. Omgea 6 är först och främst essentiellt för oss, men idag får många tyvärr i sig allt för mycket omega 6 vilket rubbar balansen mellan omega 3 och 6 (som man vill ha så nära 1:1 förhållande som möjligt) Att byta ut två ägg mot 2 chiaägg i ett helt recept eller äta en chiapudding då och då är absolut inte värre än att äta kött och fett fett från konventionellt uppfödda grisar eller spannmålsmatad fågel, som båda har en väldigt skev balans mellan omega 3 och 6. Äter man i övrigt bra och rena livsmedel ser jag inga som helst problem med chiafrön. Nog om detta!

 

Hoppas jag inspirerade dig att testa, jag blir själv hungrig när jag sitter och skriver detta! Vi hörs snart igen.

 

5 Responses to Chiaägg – Ersätta ägg i recept, snabbt och lätt!

Lämna ett svar