Kliande hårbotten lesscarbs

Kliande hårbotten – varför, och hur blir jag kvitt det?

Annonssamarbete med Bodystore.com

Kliande hårbotten – varför uppstår det och hur blir du av med det? Kliande hårbotten är något som alla kan råka utför någon gång. Det kan röra sig om kortare eller längre perioder och orsakerna kan variera men vi kan enas om att det är väldigt jobbigt och kan vara svårt att tänka på annat. Senaste tiden har jag fått väldigt många frågor kring just kliande hårbotten och vad man kan göra för att bli av med det via min Instagramsida. I det här inlägget tänkte jag gå igenom de vanligaste orsakerna till att man får en kliande hårbotten och vad man göra för att förebygga och behandla det.  

Rabattkod hos Bodystore vecka 31

Denna vecka, vecka 31 får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs31

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller till den 8/8 kl 23:59.

Kliande hårbotten lesscarbs
Kliande hårbotten är verkligen INTE nice!

Inlägget innehåller:

  1. Kliande hårbotten – varför uppstår det?
  2. Kliande hårbotten – Så blir du av med det

Kliande hårbotten – varför uppstår det?

Klåda i hårbotten uppstår ofta när den naturliga fuktbalansen i din hårbotten blir rubbad och huden torkar ut. Denna obalans kan ha olika orsaker som bland annat stress, näringsbrist, temperatur- eller årstidsskiftningar, inflammationer, hormonella förändringar eller yttre påverkan (exempelvis uttorkande hårprodukter). Kliande hårbotten kan ibland också bero på allvarligare tillstånd. Om du upplever att din hårbotten kliar så mycket att du får sår på grund av klådan, eller om ser torra flagnande fläckar bör du kontakta din läkare för att utesluta att det inte är något annat såsom till exempel mjäll, eksem eller psoriasis. 

Kliande hårbotten – så blir du av med det

Aleppotvål + surskölj = bli av med kliande hårbotten

Aleppotvål är en hård tvål som består av olivolja, lagerbärsolja och vatten. Eftersom tvålen är baserad på olja är den extra snäll och torkar inte ut. Aleppotvål går alldeles utmärkt att använda för att tvätta håret och är toppen för dig som har känslig eller torr hårbotten. Tvålen finns i flera varianter och det som skiljer dem åt är mängden lagerbärsolja. Om du har problem med torr och kliande hårbotten skulle jag rekommendera att du väljer en tvål med minst 20% lagerbärsolja. Det finns även en variant som innehåller hela 30% och den lämpar sig också bra för dig med torr hårbotten, men är framförallt toppen om du har problem med psoriasis eller eksem. 

Att byta ut ditt vanliga schampo mot Aleppotvål kan i sig göra stor skillnad för en torr och kliande hårbotten. Men många som går över till att tvätta håret med Aleppotvål eller annan basisk hårtvätt upplever att deras kliande hårbotten förbättras ytterligare av att komplettera med surskölj. Surskölj är en blandning av något surt (ofta äppelcidervinäger) och vatten som hälls eller sprayas i håret och hjälper till att återställa pH-balansen i hårbotten. Surskölj verkar också som balsam på håret då det sluter hårstrået efter tvätt och ger en fin glans. Ibland gör jag bara surskölj om jag känner att hårbotten bråkar, och det är så lugnande och skönt för hårbotten.

Vill du läsa mer om Aleppotvål och surskölj ska du läsa mitt maxade blogginlägg som du hittar här. De Aleppotvålar som jag själv använder och som jag rekommenderar hittar du här:

Probiotika

Har du hört att huden är tarmens spegel? Även din hårbotten består av hud och speglar din tarmhälsa och en sund tarmflora är extremt viktigt vid alla sorters hudproblem. 70 procent av kroppens immunförsvar sitter i tarmarna och en obalans i tarmfloran kan ha stor påverkan på kroppens andra organ. Huden som är kroppens största organ är särskilt utsatt. En obalans i tarmflora kan leda till utslag, torrhet, klåda och rodnad. Genom att hålla tarmbakterierna i balans kan man motverka flera olika hudproblem som eksem, rosacea, och acne. Detta gör man enklast genom att tillföra kroppen probiotika – goda bakteriestammar som lever i tarmarna och är en viktig del i vårt immunförsvar och nödvändiga för att bibehålla en god hälsa. 

Vill du lära dig mer om probiotika ska du kolla in mitt blogginlägg Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja? Där hittar du massa information om probiotika och dess effekt på kroppen och din hälsa. Känner du att du inte behöver läsa på mer utan vill veta vilka probiotikasorter som är mina favoriter så rekommenderar jag Pro 30 Plus från Alpha Plus och LactoVitalis Pro från Holistic.

Antiinflammatorisk kost

Som jag nämnde tidigare sitter ca 70% av kroppens immunförsvar i tarmarna. Genom att äta antiinflammatorisk mat och minska låggradig inflammation i tarmarna kommer du att avlasta kroppens övriga organ och därför upplever många att problem med huden (och hårbotten) minskar vid en övergång till antiinflammatorisk kost. 

Antiinflammatorisk kost bygger på att äta näringstät, inflammationsdämpande mat med fokus på färgglada grönsaker, fet fisk, gräsbetat kött, och hälsosamma kryddor och oljor. Kosthållningen är lätt för många att ta till sig eftersom den fokuserar på vad du kan lägga till i din nuvarande kosthållning för att boosta kroppens försvar och minskar inflammationerna. Det finns få förbud och pekpinnar annat än att undvika de mest inflammationsdrivande råvarorna som är socker, vegetabiliska oljor med stor andel omega-6, fisk från områden med mycket miljögifter, gluten och till viss del mejeriprodukter. 

Vill du läsa mer om antiinflammatorisk kost har jag skrivit ett maxat inlägg om det här. Där kan du läsa om vilka fördelar olika livsmedel har, vad du bör undvika, hitta en färdig inköpslista, recept och svar på de vanligaste frågorna jag får om antiinflammatorisk kost. 

Balsammetoden

De allra flesta av dagens schampon innehåller sulfater som rengör håret på djupet, men som också tar bort det naturliga fettet från hårstråna och hårbotten. Resultatet blir torrt och slitet hår och en torr och kliande hårbotten i obalans. För att maskera hur mycket schampona sliter på håret innehåller de flesta hårprodukter idag silikon och mineraloljor. Dessa ämnen lägger sig som en hinna över hårstråna och maskerar hur slitna de är. Oljorna och silikonet är inte vattenlösliga vilket innebär att du måste använda det starka schampot för att få rent håret och det hela blir en ond spiral. 

Balsammetoden är ett riktigt bra sätt att bryta denna spiral och ge håret och hårbotten en välbehövlig paus från alla starka och uttorkande sulfater. Väldigt kort innebär det att du tvättar rent ditt hår från alla silikoner och mineraloljor en sista gång med ett sista schampo som innehåller sulfater. Därefter går du över till att enbart tvätta håret med balsam (givetvis utan mineraloljor och silikon). Du kan antingen använda ett tvättbalsam för hårbotten tillsammans med ett vårdande balsam för längderna. Eller hitta ett balsam som fungerar för hela håret. 

Balsammetoden är toppen för att få ordning på en kliande hårbotten i obalans även om det kan ta ett tag innan din hårbotten vänjer sig. Du kan läsa mer om balsammetoden i det här inlägget. Där hittar du en mer utförlig steg-för-stegguide, samt mina bästa tips på godkända produkter. 

Känner du att du vill byta ut dina hårvårdsprodukter men inte inte riktigt är redo för att gå över till balsammetoden kan du istället göra som jag och använda ett mildare schampo och balsam istället. Jag gillar verkligen Bruns hårvårdsprodukter och använder deras Silver Schampo Blond Skönhet nr 24 och Silver Balsam Blond Skönhet nr 24. Några andra toppenprodukter från Bruns sortiment hittar du här

Kosttillskott

En torr och kliande hårbotten kan många gånger bero på näringsbrist. Precis som all annan vävnad i kroppen behöver huden i hårbotten också näring. Därför kan det vara en bra idé att se över sitt intag av vitaminer och mineraler om man lider av en kliande hårbotten och komplettera med eventuella tillskott. Här är några tillskott som kan göra stor skillnad om du lider av obalans och klåda i hårbotten:

  • Kollagen är som kroppens lim som ger stadga och stabilitet till kroppens vävnader. Det stärker huden och håret och ger det elasticitet. Förutom ett tillskott av kollagen är det också viktigt att se till att få i dig de ämnen som stöttar kroppens egen nybildning av kollagen (som c-vitamin, MSM och kisel). 
  • MSM – organisk svavel är en av grundstenarna i kollagen och därför viktig för en frisk hud. MSM stöttar också tarmhälsan.
  • C-vitamin förbättrar upptaget av MSM i kroppen och är ett toppen tillskott att komplettera med. 
  • Zink kan hjälpa vid torr hårbotten, håravfall och mjäll. 
  • A-vitamin stöttar talgproduktionen och hjälper till att hålla din hårbotten återfuktad.  
  • Omega-3 smörjer din kropp inifrån och håller din hårbotten återfuktad. 

Kolla in mitt blogginlägg Kosttillskott för ett friskt och vackert hår om du vill läsa mer om kosttillskott som kan avhjälpa en kliande hårbotten och stärka ditt hår från insidan. 

Jag hoppas att du har tyckt om mitt inlägg om hur man kan komma till bukt med en kliande hårbotten. Lämna gärna en liten kommentar om det är något annat ämne du skulle vilja läsa om som du inte hittar på bloggen idag.

Kliande hårbotten
Hoppas att du kommer till ro med mina tips! Kram Fanny

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Kliande hårbotten är enligt min erfarenhet helt orsakad av tensider i hårschampot. Använder man inte schampo innehållande tensider-vilket 99% gör- så försvinner problemen omedelbart. Så testa balsameringen för att kolla och hjälper det så köp ett tensidfritt schampo.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök