Lesscarbs Lesscarbs
Tillaga spagettipumpa – bästa sättet

Tillaga spagettipumpa – bästa sättet

Tillaga spagettipumpa är verkligen enkelt. Gott är det också. Du kan använda den som tillbehör till kött, fisk eller fågel eller fylla den med exempelvis köttfärssås. Jag har länge letat efter en spagettipumpa, men nu hittade jag den på min närmsta ICA, och den var inte så fasligt dyr heller. 

Spagettipumpa är i säsong ungefär augusti-november. Om du sparar några kärnor kan du odla själv nästa år. Det ska jag göra hos min mamma så vi har sparat några frön. Dessa går ju också att rosta och äta som vanliga pumpakärnor, så släng dem inte. Pumpa är en riktig favorit, jag har inte lärt mig smakskillnaden på alla ännu, men det är en rolig grönsak som man kan göra många olika saker med, soppa, kakor, paj, pytt-i-panna med mera.

Spagettipumpor innehåller ungefär 7 gram carbs/100 gram för dig som räknar dina carbs.

Tillaga spagettipumpa i ugn

Det här tycker jag är det enklaste sättet att tillaga spagettipumpan.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tvätta och dela pumpan i 2 delar på längden.
  3. Gröp ut kärnorna.
  4. Salta och lägg sedan pumporna med köttsidan nedåt på en plåt.
  5. Slå i lite vatten i plåten, någon cm i botten räcker.
  6. Tillaga cirka 30 minuter. Köttet ska vara mjukt.
  7. Låt svalna lite och kröp sedan ur köttet genom att dra med en gaffel eller kniv i cirklar med start från mitten. Då får du så mycket spagetti som möjligt. Jag drog med en gaffel i mitten första gången och insåg att jag hade sönder alla fibrer så det mer blev ris. Men smaken var ju där ändå. 😉
tillaga spagettipumpa

Visst är de fina?

tillaga spagettipumpa

De har ett väldigt hårt skal, och jag tog inte min allra skarpaste kniv (snyggaste dock) så det är ett tips, ta en vass jäkel.

tillaga spagettipumpa

Slå på vatten, mängden är inte supernoga.

tillaga spagettipumpa

Dessa är klara!

tillaga spagettipumpa

Fas-urgröpning inleds.

tillaga spagettipumpa

Här ser du close-up på köttet. påminner lite om nudlar. Goda tycker jag!

Tillagning i vatten

Du kan också koka den hel i cirka 15 minuter. Sedan gröper du ut köttet och kryddar. Jag har alltid olivolja på. Jag har dock inte någon så stor kastrull och tycker att det känns dumt att värma så mycket vatten när det är så lätt att göra i ugnen.

 

Fylld spagettipumpa

  1. Fyll med köttfärssås
  2. Pulled-kött (många recept)
  3. Gröp ut allt kött, blanda med smakrik ost, mögelost eller parmesan, lägg tillbaka i skalet och gratinera 10-15 min. Ringa över god olivolja vid servering.

Hoppa att det smakar, och att du hittar en pumpa så du kan testa.

Tips

Stekbläcken från Pallares har jag skrivit om innan i detta inlägg, de är snygga och praktiska, jag har alla (hehe) storlekar. Man kan även sätta dem direkt på grillen och tillaga mat på dem. Får snygg patina.

Jag använder alltid oraffinerat havssalt, jag har även skrivit ett inlägg om det tidigare om du är nyfiken.

tillaga spagettipumpa

Här är bläcken helt nya.

Vi hörs snart igen.

Annons
banner-mataventyret-bok

Kommentera