lesscarbs lchf

Läsarfråga: Vilket salt använder du?

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Många verkar undra vilket salt jag använder. Så jag tar upp det idag som dagens tips 🙂 Du ska välja ett salt rikt på mineraler som är oraffinerat. 

Såhär är det: Kolhydrater binder vätska, som binder salt och mineraler. Mindre kolhydrater – MER SALT!

Men vi behöver bra salt. Inte hårt raffinerat salt där mineralerna är borta. När saltet är oraffinerat bevaras exempelvis magnesium, kalcium och kalium samt spårämnen som finns i havsvattnet.

Nybörjare på lågkolhydratkost?

Gör saltshot så här:

  • ½-1 tsk salt varje morgon första veckan
  • Före träning
  • Och varje gång du känner dig matt/seg 

Detta hjälper dig att ställa om till fettdrift utan obehagskänslor. Ofta känner du dig hjälpt inom femton minuter. Då kan du dra slutsatsen att du hade för dålig saltbalans.

Nu sist vi var i Alicante hade jag med mig en liten burk (en gammal vaniljpulverburk, perfekt storlek) med grovt havssalt som hela familjen åt av varje dag på stranden. Så har vi gjort sedan jag var liten. Min mamma var jättenoga att vi fick i oss salt, och vi har aldrig fått solsting. Det räcker inte att bara dricka, du behöver saltet också!

Jag köper både grovt (till min saltkvarn) och fint oraffinerat havssalt från Urtekram.

 

havssalt

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Hej! Jag gick en LCHF kurs och fick receptet på det här supersaltet – en del havssalt med jod, en del himalayasalt och en del örtsalt (herbamare). Det använder jag i allt.
MVH Annika

Hej Fanny, hur är det med jod? Dessa salter är väl inte jodberikade? Ser du till att få i dej jod på annat sätt och hur då i så fall?
Mvh Emma

Hej! Dessa är inte jodberikade. Men jag använder ju Herbamare Örtsalt i mina recept och i all min matlagning som innehåller Kelp som innehåller naturligt jod. Man brukar säga att tre gram berikat salt täcker dagsdosen, och den mängden får jag garanterat i mig minst per dag tack vare herbamaren. Jod finns också i alger, äggula, fisk och skaldjur, kött, aubergine, spenat med flera. 🙂

Du använder det grova saltet i din saltkvarn skriver du. Fungerar det bra tycker du? För mig går det sådär och då har jag ändå en kvarn med Peugeotkvarnhus. Vad har du för kvarn?

Hej! Det funkar kanon! Jag torkar det på ett fat över natten först innan jag har ner det i kvarnen! 🙂

Jag vet att oraffinerat innehåller mer naturligt jod än ”fabrikssalt”. Tillsätt/blanda med Herbamare som innehåller kelp. 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök