tillaga spagettipumpa

Tillaga spagettipumpa – bästa sättet

Att tillaga spagettipumpa är verkligen enkelt. Gott är det också. Du kan använda den som tillbehör till kött, fisk eller fågel eller fylla den med exempelvis köttfärssås. Jag har länge letat efter en spagettipumpa, och blev glad när jag till slut hittade en, och den var inte så fasligt dyr heller.

Pumpa är en riktig favorit, jag har inte lärt mig smakskillnaden på alla ännu, men det är en rolig grönsak som man kan göra många olika saker med, soppa, kakor, paj, pytt-i-panna med mera.

Spagettipumpa är i säsong ungefär augusti-november. Om du sparar några kärnor kan du odla själv nästa år. Det ska jag göra hos min mamma så vi har sparat några frön. Dessa går ju också att rosta och äta som vanliga pumpakärnor, så släng dem inte.

Spagettipumpor innehåller ungefär 7 gram carbs/100 gram för dig som räknar dina carbs.

tillaga spagettipumpa
Visst är de fina?

Tillaga spagettipumpa i ugn

Det här tycker jag är det enklaste sättet att tillaga spagettipumpan.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tvätta och dela pumpan i 2 delar på längden.
  3. Gröp ut kärnorna.
  4. Salta och lägg sedan pumporna med köttsidan nedåt på en plåt.
  5. Slå i lite vatten i plåten, någon cm i botten räcker.
  6. Tillaga cirka 30 minuter. Köttet ska vara mjukt.
  7. Låt svalna lite och kröp sedan ur köttet genom att dra med en gaffel eller kniv i cirklar med start från mitten. Då får du så mycket spagetti som möjligt. Jag drog med en gaffel i mitten första gången och insåg att jag hade sönder alla fibrer så det mer blev ris. Men smaken var ju där ändå. 😉
tillaga spagettipumpa
De har ett väldigt hårt skal, och jag tog inte min allra skarpaste kniv (snyggaste dock) så det är ett tips, ta en vass jäkel.
tillaga spagettipumpa
Slå på vatten, mängden är inte supernoga.
tillaga spagettipumpa
Dessa är klara!
tillaga spagettipumpa
Fas urgröpning inleds.
tillaga spagettipumpa
Här ser du close-up på köttet. påminner lite om nudlar. Goda tycker jag!

Tillagning i vatten

Du kan också koka den hel i cirka 15 minuter. Sedan gröper du ut köttet och kryddar. Jag har alltid olivolja på. Jag har dock inte någon så stor kastrull och tycker att det känns dumt att värma så mycket vatten när det är så lätt att göra i ugnen.

Fylld spagettipumpa

  1. Fyll med köttfärssås
  2. Pulled-kött (många recept)
  3. Gröp ut allt kött, blanda med smakrik ost, mögelost eller parmesan, lägg tillbaka i skalet och gratinera 10-15 min. Ringa över god olivolja vid servering.

Hoppa att det smakar, och att du hittar en pumpa så du kan testa.

Tips

Stekbläcken från Pallares har jag skrivit om innan i detta inlägg, de är snygga och praktiska, jag har alla storlekar. Man kan även sätta dem direkt på grillen och tillaga mat på dem. Får snygg patina.

tillaga spagettipumpa
Här är bläcken helt nya.

Jag använder alltid oraffinerat havssalt, jag har även skrivit ett inlägg om det tidigare om du är nyfiken.

Vi hörs snart igen.

3.9/5 (22 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

16 kommentarer

Supergott! Familjen är helt såld på spaghettipumpa nu ?Mumsigt tillbehör och enkelt att göra i ugnen ??

Lärde mig äta spagettipumpa i USA och blev så glad när jag hittade p Ica maxi förra året.
Det är så supergott
Hade glömt hur varm ugnen skulle vara så jag googlade och kom in hos dig ?
Här blir jag nog kvar, vi har samma tänk när det gäller mat
Nyttig antiinflammatoriskt

har provat spagetti pumpan nu och tycker den är ganska smaklös.. kabocha squash är fortfarande min favorit

Hej!
Jag köpte en spagettipumpa för ett par dagar i Strömstad. Nästan omöjlig att dela, men min man fixade det. Nu har den stått i ugnen i 30 minuter, men är nästan lika hård. Hjälper det att ha den i ugnen ytterligare 30 minuter? Antagligen var den omogen? Kan den ätas då. mvh Christina

Ja låt den stå lite till, det borde inte vara några konstigheter att äta, kanske lite mindre söt/smaklös, men det kanske inte gör något. 🙂

Hej
Tack för svar! 🙂 Nu har jag köpt spagettipumpa igen, för det var ju gott. Men jag tror att matbutiken köper in det som ”halloweenprydnad” för denna var också omogen. Hur ser en mogen spagettipumpa ut? Vurderade i dag att gå ut i garaget för att bruka yxa och skruvsted….

Jag vet inte riktigt? Gul tror jag? Då har mina varit väldigt bra. Har också köpt gröna, men de är inte så bra tycker jag. Kram!

Jag låter fröna vara kvar, det blir en mustig god smak av dem. De är dessutom goda att tugga på.

Hel spagettipumpa behöver koka mycket längre, 45-60 minuter beroende på storlek och ev. kyltemperatur. Spagettin är väldigt god också sån sådan med lite asiatiska kryddor utblandade i lite kokos- eller vanlig grädde. Min favorit här är Kinesisk Five Spice -blandning
Frida

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök