xylitol

Är du sockerberoende?

Sockerberoende är ingen diagnos som finns uppräknad hos sjukvården och inom och psykiatrin. Många, jag inräknad anser att det borde räknas dit. Men hittills har det varit svårt att genom forskning bevisa att människor verkligen kan bli och vara sockerberoende. Men no shit säger jag. Jag träffar folk DAGLIGEN med de tendenserna eller ett fullt utvecklat sockerberoende. För dem skulle en diagnos vara mycket värdefull och en bekräftelse på att de inte är ensamma och konstiga. Men kosten gör man bäst i att ta tag i själv. Här kommer mina tips!

 

Vad är sockerberoende?

Sockerberoende är som vilket beroende som helst. Du kan likna det vid alkoholism eller vad du vill. Är du sockerberoende kan du dämpa dina besvär, men de kommer aldrig försvinna helt. Att vara sockerberoende är mycket påfrestande, och jobbigt. Vad än värre är – inte accepterat och mycket svårt att tacka i vardagen.

Om vi tänker oss en arbetsplats. Vi har morgon/eftermiddagsfika, vi har fika vid uppsatta mål, godisskål, fredagsmys, fika när någon börjar/slutar “snack”-automat och jag vet inte allt… Ganska svårt att stå emot helt enkelt och mycket lättåtkomligt.

När en sockerberoende äter socker och sött, får de ett högt påslag av dopamin som ger dem tillfredsställelse, lugn och faktiskt även en känsla av lycka! Men, ja det finns såklart ett men.. Som med alla beroenden kommer hjärnan kräva mer för att uppnå samma känsla, och till slut brakar hell lös, där allt handlar om att dämpa sitt sug.

 

Om jag är sockerberoende, vad ska jag göra?

Det bästa sättet att komma runt detta är att börja äta riktig mat. Många av mina kunder med sockerproblematik äter knappt mat. Jag menar verkligen allvar. De äter till största del skit på ren svenska. Mackor, lättfil, kex, bröd, pommes, godis, läsk, flingor, choklad, ja du fattar. Jag kan väldigt sällan hitta riktiga måltider med mat. Allt är sött, mellanmål, fika, nått snabbt. Och de tror att de äter “rätt bra”. Men det gör dem alltså inte.

Jag rekommenderar dig som känner igen dig eller en anhörig i detta att köpa Sockerbomben 3.0 : bli fri från ditt sockerberoende (Nyupplaga) av Bitten Jonsson och Pia Nordström. En riktigt bra bok som jag verkligen tycker om.

 

Sockerbomben 3.0 sockerberoende

 

 Förändra kosten – gör så här

  1. Börja äta mat och ät dig mätt, tre gånger per dag. Frukost – lunch – middag. Läs min nybörjaguide för LCHF.
  2. Använd min grönsaksguide hur du ersätter ris, pasta och potatis
  3. Blir du sugen (vilket du kommer att bli) ät något näringrikt, som en avokado med olivolja, en skål oliver, eller en del av din matlåda (som du kan spara)
  4. Ersätt platser du förknippar med ätande och förändra dina rutiner så du exemeplvis inte går förbi kiosken på vägen hem.
  5. Undvik sötningsmedel, lightläsk och liknande!
  6. Undvik mejerier, kassein (mjölkprotein) triggar överätning och driver sug hos många
  7. Undvik frukt
sesam_chili_lax_fankal
Exempel på God näringrik måltid, Sesam/chililax med majo och rostad fänkål

 

pulled_chicken_blomkal
Pulled chicken med blomkålsris

 

Räcker det med kosten?

Min erfarenhet säger att det sällan räcker med bara kosten. Du behöver hitta strategier för vardagen. Och sätta upp mål och jobba med dig själv. Ta hjälp och börja prata, det är jobbigt, men mycket befriande. Berätta för de i din närhet om dina problem och vad du försöker göra och vad du vill uppnå. Och be om deras hjälp, stöd och pepp. Ingen klarar sig ensam.

 

Är du sockerberoende och hur tacklar du det? Kommentera gärna!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

20 kommentarer

Oj vad jag känner igen mig! Jag dämpade mina dagar med socker, åt mat med mkt socker ( vilket jag inser idag, då trodde jag att det var nyttigt) light dryck etc. Stressiga dagar och alla krav dämpade med socker. Jag hade värk, vikten steg och sedan small det i ryggen. Ett riktigt elakt diskbråck. Diskbråcket blev min största och mest onda käftsmäll. Idag är jag dock tacksam över att det hände. Där kommer vändningen. Jag har försökt gå ner i vikt hela mitt liv men 10 kg ner 15 upp… Jag valde livet, LCHF och ett liv utan socker. Idag är jag sockerfri. Jag har en bit kvar men har kommit en lång bit!!

Åh stort grattis! Vad härligt att höra. Det är du verkligen värd. Tyvärr tror jag inte alls att det är ovanligt med din berättelse. Och det skulle jag vilja att fler får upp ögonen för och att man kan finna stöd i varandra! Kram <3

Det enda som funkade för mig var att slå om till strikt LCHF och att stå ut med den vidriga abstinensen. Första dagarna var HEMSKA! Men man överlever faktiskt och man hittar strategier för att klara av det. Till exempel en bit 75%-ig choklad om suget blev mig övermäktigt. Än idag kämpar jag stundtals mot det helvetiska sockret, men det är inte alls som det har varit.

Mina tips:

*Bestäm dig en gång för alla att du ska ta kontrollen.
*Handla hem mat innan du börjar, så är det lättare att ta det som finns hemma när suget sätter in.
*Hitta stöd i andra i samma sits.
*Snedsteg är helt okej och inget att skämmas för. Ta nya tag!

Tack fina Fanny för din inspiration!

Tack Sandra! Jättebra tips. 🙂 <3 Bra kämpat, det finns fler där ute som känner som du. Och vi måste våga prata om detta mer öppet! Kram <3

Jag är sockerberoende och kommer inte ur det.Har inte druckit alkohol på 1 1/2 år,slutat röka för 5 veckor sedan,men sockret kan jag inte på egen hand komma i från ?

Det går, jag lovar! Ta hjälp. Prata om det. Anlita mig som kostrådivare/coach. Om du klarat av alkoholen klarar du sockret också! Jag tror på dig Marie! <3 Kram <3

Har varit utan socker i över en månad för första gången i mitt liv! Däremot så verkar paleo fungera bäst för mig. Jag kan inte vara utan sött helt och hållet så jag tar till exempel en frukt istället för godis på kvällen. Det funkar bättre för mig med paleo än att äta LCHF som jag testade först. Jag är inte ens sugen på godis längre, och det har varit min last sedan jag var liten! Har aldrig känt mig så pigg och glad som de senaste veckorna, det märks verkligen hur sockret har dragit ur mig all energi förut.

Åh vad härligt att höra! Många fungerar väldigt bra på paleo! Jag tror stenhårt på det mjölkfria och inte total avsaknad av carbs för de flesta kvinnor faktiskt. Runt 50 g carbs mår många av mina kunder väldigt bra på och de upplever ett mindre sug än när de var striktare, så man måste hitta sin egen väg och testa fram vad som passar sin kropp bäst. Det finns ingen generell mall. Stor kram till dig och tack för din kommentar. <3

Hej jag firade min 9 månaders dag i helgen 9 månader utan socker sötning och mjölmat. Min vändning kom när jag gjorde en Sugar utredning där jag svart på vitt fick veta att jag hade ett långt gående sockerberoende. Sockerberoende är en hjärnsjukdom så jag är inte sockerberoende jag har sjukdomen sockerberoende. Har ätit LCHF i många år men med undantag och även LCHF efterrätter och mörkchoklad, men jag tog bort allt som triggar mig nötter mörkchoklad vispad grädde efterrätter (för mig fungerar mejeri i mat i måttlig mäng bra även lite nötter i mat men inte som snacks) tog även bort alla lchf bröd inklusive fröknäcke. Jobbar i 12-stegs programmet är med i OA men även FAA finns. Mitt sörtsta tips är att ta bort alla triggers gör inga undantag se till att kropp och knopp mår bra av bra mat, jobba med de 12 stegen. Vissa dagar är fortfarande jobbiga med de blir färre och färre. Boken Fanny nämner är super bra, har även gått en 4-dagars kurs på Atreget om socker/matberoende. Nu går jag mot min första jul som socker/sötnings fri och då får jag undvika i princip alla bloggar eftersom mycket söta recept/bak recept kommer att figurere så även på denna sida och de påverkar mig väldigt negativt. Maten är bara ca 10% av beroendet så man måste jobba på bredfront för att bli fri.

Glömde ju Tack Fanny för alla fantastiska mat recept jag hittar här även om jag i vissa tider undviker din sida med tanke på bröd substitut och söta saker 🙂

Tack för värdefulla kommentarer! Jag förstår dig och respekterar ditt sätt och din väg. Låter väldigt klokt! Kram och lycka till!

Känner igen med såå i det du skriver. Känner ofta att många blandar ihop ”jag har ett stort sötsug” med sockerberoende. Det är inte samma sak. Gillar din beskrivning ”jag är inte sockerberoende, jag har hjärtsjukdomen sockerberoende”. Precis så är det!

Ja precis så är det! Många av mina kunder som är väldigt strikta tror att de är extremt sockersugna, sedan lägger de på lite mera carbs och vad händer? Deras sötsug försvinner! Alla fungerar vi olika och reagerar olika på olika saker och livsmedel! Kram <3

Jag har just gått på sockerskolan och ska nu klara mig själv. Svårt men det bara måste gå. Har beslutat mig att köra på paleo, då har jag en stor chans att lyckas.

Hej
Jag letar efter dina stekjärn som du har skrivit ett inlägg om förut men kan inte hitta det nu. Vad kan jag söka på för att hitta det? 🙂

Ha en fin lördag/Evelina, Välj Hälsa!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök