Sesam- och chililax med fänkål och chilimajonnäs

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Detta är en enkel rätt att göra, och brukar överraska gästerna på ett positivt sätt. Många brukar inte ha ätit fänkål på det här sättet, och laxen och såsen i kombination smakar ljuvligt!

Sesam- och chililax med fänkål och chilimajonnäs

Ingredienser till 4 portioner:

  • 800 gram laxfilé (välj gärna kravmärkt)
  • 1,5-2 tsk salt
  • ½ msk chiliflakes
  • ½ dl skalade sesamfrön
  • 4 mindre fänkålshuvden
  • 1 citron, saft och skal
  • Salt och neutral olja
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha eller annan stark chilisås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta laxen, strö över chiliflakes och sesamfrön, tryck till dem med handen så de fastnar.
  3. Dela fänkålen i halvor eller kvartsbitar beroende på storlek. Salta och gnid in med lite olja. Baka i ugnen tillsammans med laxen.
  4. Stek i ugnen eller grilla försiktigt tills fisken uppnår 52-56 grader, använd gärna termometer.
  5. Innan servering riv över citronskal och pressa över citronsaften på fänkålen.
  6. Blanda samman majonäsen med den starka chilisåsen, smaka dig fram till den styrka du föredrar. Ibland behövs en gnutta salt.

Tips!

Om du gillade det här receptet borde du även kolla in min sallad med lax, fetaost och mandlar

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.