Chiasylt – snabb och enkel sylt att göra själv

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore, Jordklok och kökets favoriter

Chiasylt är en supersnabb, enkelt och god hemlagad sylt som håller bra i kylen några veckor (extra länge med bra hygien som alltid). Sylten kan också smaksättas med lite olika smaksättningar, och det tipsar jag om längre ner i inlägget. Jag tipsar också om mina godaste recept som du kan ha till chiasylten. Hoppas att det ska smaka.

Chiasylt lesscarbs
Så gott och bra att ha hemma. Se längre ner i inlägget vad du kan ha sylten till.

Chiasylt – Recept

Till cirka 5 dl sylt

Gör chiasylten såhär

  1. Jag använde blandade bär jag hade hemma, till stor del vinbär och jordgubb.
  2. Koka bären på låg värme, vissa bär, som exempelvis hallon kan behöva en liten skvätt vatten. Frysta jordgubbar är ju vattnigare och kan behöva mindre vatten men behöva delas lite innan de kokas. Jag föredrar att slänga i en skvätt vatten ändå så det inte riskerar att koka torrt.
  3. Tillsätt valfri sötning, valfri mängd, men ca 1/2-1 dl tycker jag är lagom.
  4. Koka på låg värme cirka 10 minuter.
  5. Dra av från plattan, tillsätt 1/2 dl chiafrön, rör om.
  6. Forsätt röra om med jämna mellanrum under 5-10 minuter.
  7. Häll upp på ren burk, jag använder uteslutande Weck jars. De är giftfria, stapelbara och fina! Finns i många olika storlekar.

Tips på hur du smaksätter chiasylt

  • 1 msk finhackad ingefära eller lite torkad ingefära, så gott!
  • Även ca 1/2 tsk kardemumma är mumma att ha i.
  • 1/2-1 tsk (smaka dig fram) lakritspulver passar perfekt till hallon- och blåbärssylt!
  • Vaniljpulver är aldrig fel och verkligt lyxigt i sylten, ta i en liten sked
  • Jag brukar göra sylten på blandade bär, men det är även gott med rena bär som vinbär, hallon, blåbär eller jordgubbar.

Bra att ha tillhands

Snyggaste kastrullerna från Vargen & Thor, har alla delar i svart och älskar dem! Har även besticken, så fina.

Träslev, har endast i trä och rostfritt, plast, och speciellt svart plast kan släppa kemikalier som inte är så trevliga att få i sylten. Mer om detta och mycket annat på tema giftfritt kan du läsa i min och Martinas bok Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser, som du köper direkt från mig.

Goda recept till chiaylt

Här kommer ett gäng recept som passar magiskt till chiasylt. Hoppas att du hittar något som smakar.

Chiasylt till bananplättar
Här ser du mina smarriga bananplättar, mums!
Chiasylt till våfflor
Här är mina rödbetsvåfflor med massor av gott! Bland annat vispad kokosgrädde blandat med chiasylt.
glutenfritt zucchinibröd
Det är aldrig en dum idé att rosta en skiva bröd och lägga på chiasylt och en stark ost! Barndomsminnen minst sagt.
4.8/5 (5 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.