Fiskgratäng med dillpesto

Fiskgratäng med dillpesto – familjefavorit!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Lagerhaus och Kitchentime

Fiskgratäng med dillpesto är ännu en fiskgratäng från mig som gick hem hos båda barnen och min man. Kändes som en fräsch och god rätt som var snabb att laga. Du kan använda vilken pesto du vill och även anpassa moset efter vad du har hemma. 

Fiskgratäng med dillpesto är även en perfekt matlåde-rätt och om du har matlådor i glas kan du tillaga maten direkt i matlådorna. Jag tänker exempelvis på dessa matlådor. Du kan välja att göra allt i en större låda och sedan äta under flera dagar eller dela upp det i fler, men mindre lådor.

Fiskgratäng med dillpesto
Välj MSC-märkt fisk när du handlar fisk! För ett hållbart fiske.

Fiskgratäng med dillpesto

Du behöver till ca 4 portioner

 • 2 mindre broccolihuvuden
 • Om du vill, 2-3 mindre palsternackor
 • 1 tinat block vit fisk, exempelvis torsk, sej eller Alaska pollock. Välj MSC-märkt.
 • Ca 1 dl dillpesto, (klicka på länken så kommer du till receptet)
 • Smör, ghee eller kokosolja till moset
 • Oraffinerat havssalt

Gör så här

 1. Koka upp vatten + salt till broccolin och skär broccolin i mindre bitar. Skala bort lite grönt från stammen och skär upp även den, inget ska kastas! Om du vill ha palsternacka i moset river du den grovt och kokar med samtidigt som broccolin. Koka till mjuk, tar cirka 7-10 min.
 2. Häll av vattnet, låt gärna ånga av 2-3 min så det inte blir ett tunt mos. Tillsätt valfri mängd fett och ev en liten skvätt valfri mjölk eller grädde (man kan använda både vispgrädde, havregrädde eller kokosgrädde, allt beroende på vad man föredrar) Smaka av med salt (eller Herbamare)
 3. Gör peston enligt receptet, länkas ovan.
 4. Sätt ugnen på 150 grader.
 5. Lägg fisken i mitten av en form (inspireras av min) salta lite extra på fisken och lägg sedan på ett tjockt lager pesto.
 6. Lägg moset runt om och ställ sedan in i ugnen tills fisken är ca 56 grader, du kan kolla så den är vit rakt igenom, men torr är aldrig trevligt. Min stod inne cirka 20 minuter.
 7. Toppa med lite dill! Servera med en stor sallad! Och kanske en skiva sesamknäcke eller en bit tjockt fröknäcke?

Mostips

Ett kanonmos är vitkålsmos, som är en stor favorit hos hela familjen!

Jag använder min Nutri Ninja till typ allt. Tyvärr har den utgått, men jag har gjort ett stort test och hittat en bra ersättare, läs mer här! Ett annat tips är den här från Champion Nutrition Just när det kommer till mos föredrar jag min stavmixer, här finns ett helt inlägg om den.

Fiskgratäng med dillpesto

Fiskgratäng med dillpesto

Fiskgratäng med dillpesto

Fiskgratäng med dillpesto
Allt du behöver för en smarrig pesto!
4.7/5 (3 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Perfekt. Jag letade faktiskt lite nya recept. Det är så lätt att hamna i en rutin med samma rätter.

Gjorde denna idag! Blev gott 🙂 sambon gav betyget ”det här är riktig mat! Det har jag längtat efter” 😉 bra betyg tycker jag!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök