Chokladpannacotta är en storfavorit hos oss! Speciellt med denna kombination av salta nötter och bär. Vill du göra denna pannacotta next level kan du göra mellanlagret av min salted caramel kladdkaka på toppen av pannacottan när den stelnat, gör den gärna lite lösare i konsistensen så blir det som en salt kolasås på toppen. Det med salta nötter och du är i himmelriket eller så. ? Jag skulle också varmt rekommendera att använda denna pannacotta till mitt recept på pannacottapaj!
Varför Pure Gelatin?
Det kommer från gräsbetande kor som inte ätit antibiotika. Gelatin består av aminosyror och protein och är en stor källa till kollagen. Den kan användas i varm dryck, soppor/grytor som näringsbooster, men också till kalla desserter/bakverk/godis för att stelna vätska. Nyttigt, välgörande och gott med andra ord. Rabattkoden FANNY20 ger alltid 20 % rabatt på allt hos Nyttoteket.
Gelatinpulver till gelatinblad
Först och främst måste jag tipsa om mitt inlägg om Gelatin – Nyttigt, hälsosamt och hur gör man? Det är enkelt att ersätta gelatinblad till gelatinpulver.
1 tsk gelatinpulver ersätter 2 gelatinblad
När du använder gelatinpulver ska du alltid låta 1 tsk gelatinpulver svälla i 1 msk vatten. Rör ihop gelatinpulvret med vattnet och låt svälla ungefär fem minuter. Detta gör att du minskar risken för klumpar maximalt. Hoppa inte över detta steg, tips från coachen. Här hittar du som sagt flera recept på pannacotta, som man såklart har gelatin i.
Chokladpannacotta recept
Räcker till 4-6 personer
1 tsk Pure Gelatin + 1 msk vatten
5 dl kokosmjölk (kokosgrädde eller annan valfri grädde fungerar också bra)
150 gram hackad mörk choklad (jag använde 80%)
1/2 msk björksocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt
- Läs gärna mitt blogginlägg om björksocker (xylitol)
- Läs gärna mitt inlägg om att välja naturlig sötning
- Läs gärna mitt inlägg om salt – allt du behöver veta
- Såhär vispar du kokosgrädde
Gör chokladpannacotta så här
- Lägg gelatinet i en liten skål tillsammans med vattnet, rör om och låt stå några minuter. Detta ska man alltid göra med geltinpulver. Detta eftersom man på detta sätt undviker klumpar.
- Värm sedan övriga ingredienser i en kastrull. Ta bort från plattan, blanda i gelatinet tills allt löst sig, vispa ordentligt.
- Låt svalna av till ca 20 grader, på det viset kommer allt blanda sig, och vaniljen kommer inte ligga i botten. Jag brukar använda en sladdlös termometer.
- Häll upp på burkar, jag älskar Weck Jars av olika storlekar. Låt svalna minst 4 timmar eller tills pannacottan är fast, jag föredrar att göra på kvällen innan den ska ätas. Servera med salta, hackade nötter och bär på toppen. ?