Är Gelatin nyttigt?

Äta gelatin – nyttigt, hälsosamt och hur gör man?

Äta gelatin eller inte är ett ämne som kommer upp till som tätt. Därför tänkte jag att det är lika bra att skriva ett inlägg och samla ihop mina tankar och vanligaste frågorna/svaren. Jag kommer bland annat berätta om skillnaden mellan kollagen och gelatin som många undrar kring, samt hur du ersätter gelatinblad med gelatinpulver.

Pannacotta utan grädde
Min mejerifria pannacotta med choklad, recept inom kort här på bloggen. Så länge finns massor av andra goda recept på pannacotta i detta inlägg.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Inlägget innehåller

  • Rabattkoder hos Bodystore
  • Pure Gelatin från Nyttoteket
  • Gelatinblad till gelatinpulver
  • Är det nyttigt att äta gelatin?
  • Gelatin eller kollagen?
  • Flera intressanta hälsoinlägg

Rabattkoder hos Bodystore

Med jämna mellanrum har jag rabattkoder hos min grymma partner sedan många år, Bodystore. Där handlar jag allt från mat till solskydd, tillskott, städgrejer och skönhetsprodukter. För att hålla koll på aktuella rabattkoder rekommenderar jag dig att undersöka min sida erbjudanden och rabatter, kolla Instagram och min Facebooksida där jag berättar om aktuella koder.

Jag har en egen minishop hos Bodystore där jag samlat mina favoritprodukter, den hittar du via knappen nedan.

Pure Gelatin från Nyttoteket

Sedan flera år tillbaka har jag använt produkter från Nyttoteket som du som följer mig säkert känner till. Jag väljer självklart deras Pure Gelatin som kommer från gräsbetande kor som inte ätit antibiotika. Det vill säga det är inte från gris, som de flesta andra gelatinsorter tillverkas av. Gelatin består av aminosyror och protein och är en stor källa till kollagen. Den kan användas i varm dryck, soppor/grytor som näringsbooster, men också till kalla desserter/bakverk/godis för att stelna vätska. 

Gelatinblad till gelatinpulver

Såhär ersätter du gelatinblad med gelatinpulver:

1 tsk gelatinpulver ersätter 2 gelatinblad

När du använder gelatinpulver ska du alltid låta 1 tsk gelatinpulver svälla i 1 msk vatten. Rör ihop gelatinpulvret med vattnet och låt svälla ungefär fem minuter. Detta gör att du minskar risken för klumpar maximalt. Hoppa inte över detta steg, tips från coachen. Här hittar du som sagt flera recept på pannacotta, som man såklart har gelatin i.

Är Gelatin nyttigt?
Låt gelatinpulvret svälla i vatten före användning. Så mycket enklare att använda då.

Är det nyttigt att äta gelatin?

En sak vi kan vara överens om är att dagens kosthållning skiljer sig från den kost så kort tillbaka som vad mina farföräldrar åt som barn. Om vi går ännu längre tillbaka skiljer det sig ännu mer. Jag är SÅ mycket för att äta ren och naturlig mat. Att se till vårt ursprung och förenkla. Den mängd mjöl många får i sig idag är ett exempel som jag är övertygad om inte är fördelaktigt för vår hälsa. Det går som tur är enkelt att förändra, med mina recept exempelvis. Att inte äta en regnbåge varje dag, att äta mycket halv- och helfabrikat, mycket mjölmat, mjölk och socker kommer om inte förr så i alla fall senare leda till ohälsa i någon form, det kan jag skriva under på. En del i vår kost som många helt slutat äta är senor, skinn, brosk och långkok med märg och ben (samt inälvor). I dessa delar finns rikligt med kollagen som vår kropp drar nytta av.

De som börjar äta kollagen/gelatin och upplever hälsoförbättringar kan såklart inte exakt säga vad som hänt i kroppen. Men förmodligen är det näringsämnet glycin och eller L-lysin som kroppen tillgodoser sig. Glycin finns generellt i väldigt liten mängd i andra proteiner, men gelatin och kollagen är alltså ett undantag där mängden är runt 30%. Det finns 20 aminosyror, varav 9 stycken är essenstiella och måste tillföras via kosten. Glycin räknas som en av de icke-essentiella aminosyror som kroppen kan tillverka själv. Aminosyror bygger tillsammans upp protein och dess sammansättning styr vilken funktion proteinet får. Glycin är den aminosyra som har den enklaste sammansättningen. Men som jag skrev innan fick vi förmodligen i oss en högre andel glycin tidigare i och med den kost vi åt då.

Vad kan glycin göra i kroppen?

Glycin fungerar som signalsubstans i det centrala nervsystemet. Glycin i ren form har testats i studier där det används som sömnhjälpmedel för att minska trötthet och snabba på återhämtningen. Glycin är också mycket viktig för leverns avgiftningssystem, kan påverka hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan på positivt sätt för att nämna några saker. Väljer du ett rent tillskott med glycin, som exempelvis detta, missar du L-lycin som också finns i gelatin/kollagen. Några fördelar med L-lycin är att den påverkar bentillväxt, upptag av kalcium, ökar elasticiteten i senor och kärl med mera.

Så sammanfattningsvis kan sägas att enligt min mening är det nyttigt att äta gelatin. Sedan handlar det givetvis om ett helhetsperspektiv på din hälsa, din kosthållning och sätt att leva. Bara för att du äter en tsk/msk gelatin och gör resten som vanligt kommer förmodligen inte göra underverk, men jag kan ha fel, och ingen vore gladare än jag om så var fallet.

Är du sugen på att läsa mer om kollagen och dess effekter på hälsan + recept rekommenderar jag detta maxade inlägg om kollagen. Jag har själv ätit kollagen i flera års tid, då det är så enkelt att blanda i bakverk, smoothies, kaffe, soppa/grytor och till och med rent i en glas vatten. Den enda nackdelen jag ser med gelatin är ju att den stelnar, vilket inte alltid är att föredra, som i en kall gazpacho på sommaren eller i ett glad vatten på morgonen. Men i alla fall där du har något varmt och du ska dricka/äta det direkt spelar det mindre roll om du väljer gelatin eller kollagen.

Dricka benbuljong
Mina föräldrar uppskattar också en kopp buljong då och då.

Äta Gelatin eller kollagen?

Gelatin är kokt kollagen och har förmågan att stelna vätska, vilket kollagen i sig inte har. Vill du äta gelatin av hälsoskäl skulle jag välja benbuljong framför att äta rent Gelatin. Då får du i dig gelatin + många fler näringsämnen. Benbuljong är avkok från ben, man kan också använda hud, senor och till och med kyckling/ankfötter är vanligt i andra länder. När du kokat buljongen en lång stund frigörs flera läkande ämnen ut som kollagen, prolin, glycin och glutamin. Buljong innehåller även mineraler, kalcium, fosfor, magnesium, svavel och kisel, för att nämna några. Benbuljong är näringstätt och lätt för kroppen att smälta.

Vill du inte koka egen buljong har Bodystore en hel rad att välja bland. Du hittar all benbuljong på Bodystore här. Min favorit är benbuljong i pulverform med smak av örter, också den från Nyttoteket. Jag brukar tillsätta 1 msk till en stor tekopp med kokt vatten och lite havssalt i.

Fler intressanta hälsoinlägg

Gillar du när jag skriver denna typ av inlägg? På tema hälsa och skönhet? Jag har betydligt fler, här finns en lista på läsvärda inlägg som jag varmt kan rekommendera.

3.8/5 (6 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök