Hemmagjord dressing

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchentime och Bodystore

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciellt eftersom den äts upp så snabbt av familjen. Min dotter Betty och jag kan dippa salladsblad eller gurka i den, jag har det på allt jag äter och vips är den slut.

Dressingshaker – perfekt flaska för dressing

Jag har nyligen skaffat två stycken glasflaskor för salladsdressing från Eva Solo. Min mamma hade alltid ordentliga flaskor för dressing när jag var liten, och jag älskade att skaka och hälla dressing över min sallad. Det känns ju också som en så fin present, att köpa en sån här flaska, fylla med smaksatt olja eller hemmagjord dressing och ge bort som ett kit. Garanterat uppskattad present. Om man inte äter så mycket dressingar kanske man börjar, annars kan man ju förvara smaksatt vatten, hemmagjord snaps eller smoothie i den också.

Just nu är det dessutom rabatt på dessa dressingshakers, hur bra är inte det?

De har en droppfri hällpip för att slippa spill och den är helt tättslutande. De tål diskmaskin, vilket gör dem enkla att rengöra.

Dressingshaker
Här ser du dem tomma, och toppen kan du dra av så gömmer det sig en pip under. Perfekt för hemmagjord dressing.

Dressingrecept sedan tidigare

Hemmagjord dressing – 2 nya recept

Min godaste tahinidressing – eller dipp!
  • ½ dl tahini
  • 1 rejäl msk jordnötssmör eller annat nötsmör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk Coconut Aminos eller tamarisoja
  • ½ msk sesamolja (välj en asiatisk med mycket smak)
  • Saften till ½ citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • Om du vill: en gnutta sötning, som fibersirap eller honung
  • Chili, salt och peppar efter smak. Vill du kan du också tillsätta en bit ingefära, ta ungefär som en vindruva. 

Vill du ha dippen låter du den vara som den är, vill du ha den ringlad över en sallad kan du tillsätta 1-3 msk vatten till. Smaka ev upp med mer salt och kryddor om du späder ut den. 

Fräsch dressing som passar till höst/vinter/jul eller en mörk kväll i januari. Den här måste du testa!
  • ½ dl olivolja
  • Saft och skal från en eko apelsin
  • ½ pressad citron
  • 1 msk kapris
  • 1 näve basilika
  • 2 tsk valfri senap, gärna någon grov och någon stark
  • Salt och peppar efter smak
  • Om du vill: en gnutta sötning, som fibersirap eller honung
Hemmagjord dressing med apelsin
Den här dressingen passar utmärkt till julbordet, det är gott med något fräscht som bryter av.

Hur jag helst bygger upp en sallad

När jag gör sallad vill jag ha flera olika komponenter. Något krispigt, några knaprigt, något mjukare. Helt enkelt olika texturer. Något jag gillar extra mycket och som underlättar min vardag är att skära upp olika grönsaker i början på veckan, så har man en bra grund för kommande luncher och middagar. Grönsakerna håller sig fina någon vecka i burkarna. Jag har då inte på någon sallad eller liknande utan har på det vid servering.

Här är en batch jag gjort med lite olika smarrigheter. Strimlad rödkål, rädisor, granatäppelkärnor, aktiverade solroskärnor, morotsstavar, aktiverade kikärtor, groddar, persiljepesto och grönkål.
Tahinidressing med jordnötssmör
Här ser du tahinidressingen (i flaskan) Det är så gott och fint att jobba med lite olika textur och utseende på grönsakerna. Det roligaste är att göra zoodles av grövre grönsaker som morötter, kålrot eller sötpotatis. Jag har skrivit om min grönsakssvarv i detta inlägg.
Spä ute en pesto

Jag har många recept på pesto, här finns en pestosamling. Ett enkelt sätt att göra en god dressing är att göra lite extra pesto när du väl är i farten, och sedan blanda ut den med en skvätt vatten och ev lite olja. Smaka av med lite mer salt om det behövs. Det blir en väldigt god dressing. 

Hemmagjord pesto
Här gjorde jag en pesto med blasten från rädisor. Det funkar även med blast från morötter till exempel.

Smaksatt olja – gott och enkelt

Välj rätt olja

Välj en stabil olja, jag väljer olivolja då jag tycker att det passar till det mesta. Du kan också ta kallpressad rapsolja, ekologisk rapsolja eller MCT-olja om du vill ha fördelarna av den så som extra snabb energi till hjärnan. 

Jag rekommenderar inte matolja eller solrosolja, som båda har en mycket dålig fettprofil. Den innehåller väldigt mycket omega 6 som är inflammatoriskt för kroppen i för stor mängd. 

Smaksatt olja – förslag på smaksättningen

Häll upp olja i flaskorna. Sedan tillsätter du valfri smaksättning. Här kommer mina favoriter: 

  • Vitlök – ta cirka 3-4 klyftor för den mindre flaskan som rymmer 0.25 liter. Dubbelt så många för den som rymmer 0.5 liter. Vill du kan du också sticka ner några kvistar örter, som rosmarin, oregano eller timajan, som passar bra till vitlök
  • Chili – Så mycket du vill och vågar. Du kan använda både färsk eller torkad, och du kan ha med kärnorna eller hoppa över dem för något mildare olja.
  • Timjan – Jag tar ungefär 1 kruka till den större flaskan, och ca ½ till den mindre. 
  • Rosmarin – Jag tar ungefär 1 kruka till den större flaskan, och ca ½ till den mindre. 
  • Oregano – Jag tar ungefär 1 kruka till den större flaskan, och ca ½ till den mindre.
  • Citronskal (alltid eko) – Riv av zesten med ett zestjärn eller skär mycket tunna bitar av skalet utan det vita som sitter just under skalet (det gör det beskt) Timjan är en smakkompis till citron, så det skulle också vara gott att ha i. 

Gör din smaksatta olja så här

Lägg i smaksättningen i oljan och låt dra. Ju längre tid smasättningen ligger i, desto smakrikare olja. Förvara gärna mörkt och svalt under tiden smakerna gosar till sig. Två veckors brukar vara lagom att vänta, men vissa mildare smaksättningar kan behöva längre tid. Enklast är att du smakar lite innan du silar av.

Förvaring och hållbarhet

När du sedan är nöjd silar du av smaksättningen och sedan förvarar du oljan svalt igen. Den hemmagjorda smaksatta oljan håller flera månader i kylskåp.

Smaksatt hemmagjord olja

4.3/5 (4 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök