Minska matsvinnet, vem säger nej till det? Men hur gör man rent praktiskt? Och vad är viktigt att tänka på vid planering, inhandling och sedan med sina rester? Allt detta benar jag ut i detta inlägg. Glöm inte att följa mig på Instagram för daglig inspiration, om du inte redan gör det.
Några populära inlägg med produkter från Kökets favoriter
- Stor skärbräda i trä + tips hur du tar hand om din skärbräda (stor rabatt just nu + min kod ovan är en riktigt bra deal)
- Klippa, hacka, skär och riv, mina favoritprodukter
- Stavmixer, matberedare och blender, mina bästa tips
- Grönsakssvarv, vilken ska jag välja?
Hur mycket mat slängs i onödan?
Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person (källa Naturvårdsverket) Jag blir galen på matsvinnet. Det kostar pengar(!) men det är mer än så. Det kostar också vår miljö. Att producera mat skapar (bland annat) växthusgaser och att frakta hit mat är också en resurskrävande process. Allt detta sker HELT i onödan om vi sedan slänger maten rakt ner i soptunnan. Att minska matsvinnet kommer därför vara en insats för både din plånbok och miljön.
Pratiska tips för att minska matsvinnet
- Planering är A och O. Köp inte mer än du vet att du kommer att göra av med.
- Ställ i ordning saker i kylskåpet så du inte förvarar det som snart går ut längst in där ingen hittar det.
- Sänk temperaturen i kylen. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C.
- Köper du storpack, frys in delar av det så det inte blir dåligt. Eller laga en större sats och frys in i portioner till senare. Bra frystemperatur är -18 °C.
- Så fort du kommer hem från affären, ställ in kyl/frysvaror direkt så håller de längre och riskerar inte att bli dåliga lika enkelt.
- Undvik att förvara mat i direkt solljus, och på sommaren, ha inte kylskåpsvaror framme under en längre tid, bättre att ta fram lite i taget eller ta precis det man behöver och sedan ställa in i kylen igen.
- De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp, men det finns vissa undantag. Hur du förvarar din mat har jag skrivit mer om i detta inlägg.
- Titta, lukta och smaka och våga lita på dina sinnen! Mat som förvaras på rätt sätt blit sällan dåliga för att datumet passerats.
Planera
- Titta igenom noga vad som finns hemma och vad som saknas. Kanske kan du laga något av den där burken oliver som aldrig äts upp, kanske tapenade? Och till det ha kålen som börjar se lite hängig ut? Gör ugnsbakad kål av den! Tänk snarare på det du har än vad du är sugen på. Jag får mycket inspiration av tom kyl och ekande skafferi.
- Utmana dig själv att använda minst 5-6 ingredienser du inte vet vad du ska göra med. Fråga kompisar vad de hade lagat, och hitta på något utifrån det.
Väl i butiken
- När det gäller frukt och grönt, köp hellre lite men ofta, snarare än mycket som blir gammalt.
- Köp mat med kort datum! Det är både prisvärt och miljövänligt. Om du hade en plan att äta köttbullar, men det är halva priset på kycklingfärs, laga kycklingköttbullar, våga tänka om lite i affären utifrån vad som finns i svinnhyllorna. Vissa halva priset-varor går även bra att frysa in till veckan efter.
- Frukt och grönsaker som börjar bli lite skrumpna eller fläckiga går utmärkt att köpa och äta. Bara att skära bort det som ser dåligt ut.
Minska matsvinnet – ta hand om dina rester
Mycket av den mat som slängs är just rester. Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt, bara du har en positiv inställning brukar det lösa sig.
- Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, lär barnen och dig själv att hellre ta lite och sedan ta om, än att ta mycket och slänga.
- Lägg matresterna i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme kan bakterier hinna växa till. Har du en stor gryta exempelvis, dela upp den i mindre mängder, så svalnar det snabbare och tinar fortare.
- Det finns ingen magisk gräns för hållbarheten på dina rester. Om de stått i kylskåp som varit i rätt temperatur, går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat.
- Ha koll på maten i kylskåpet och frys in det som börjar bli gammalt eller som du inte vill äta just nu. Här är exempel på sådant som går bra att frysa: mejerier som mjölk, grädde, ost, matrester, stekta/kokta grönsaker, pålägg som skinka och pastej, smör med mera.
- Ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
- Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli (kål över lag) går utmärkt att ha i köttfärssås, soppa eller gryta.
- Frys in frukt i bitar och ha till smoothie. Bruna bananer är perfekta i bananbröd, nice cream eller för att söta bakverk.
- Örter som du inte hinner äta upp kan du antingen frysa in eller torka.
- Det finns Hur många sätta som helst att ta hand om dina rester, några exempel är: tacos, paj, omelett, risotto (gärna på blomkålsris) wok, pyttipanna, crepes är bara några exempel jag kan komma på just nu. Eller varför inte göra en plockmiddag av många små rester?
Recept på svinnsmart käk för att minska matsvinnet
När jag handlade häromdagen inspirerades jag till detta inlägg att skapa en middag på mat som höll på att gå ut. Jag tycker att jag lyckades riktigt bra. Vill du testa detta recept kommer det nedan. Det jag utgick från var lite trista tomater och majrova. Majrovan brukar jag inte köpa så ofta, men detta blev väldigt gott, så jag lagar det gärna igen!
Bakade tomater med grönsakspasta och fetaost
Jag gjorde egentligen exakt som receptet på ugnsbakad fetaost med tomater, men jag skippade fetaosten, och körde tomaterna längre tid och rörde om då och då tills jag hade en tjock härlig tomatsås. Det tog ungefär 20-25 minuter tills jag var nöjd.
Under tiden tomatsåsen mumsade till sig i ugnen svarvade jag majrovorna (först skalade jag dem) Majrova är lite sötare i smaken än exempelvis rättika, så jag rekommenderar att inte använda någon sötning till tomaterna, blanda majrovan med någon annan rotfrukt eller zucchini för att få bort lite av den sötare smaken. Nu är den absolut inte sockersöt, men mer söt än zucchini som jag upplever väldigt neutral. Ett mindre sött val är rättika, som är mer pepprig i smaken.
1 kommentar
Kålrabbi, inte majrova på bilden?