proteinguide

Välj rätt proteintillskott – En enkel guide

Annonssamarbete med Bodystore.com

Välj rätt proteintillskott, en djungel, jag vet! Men jag har samlat ihop alla era frågor ni ställde på Instagram (missa inte att följa där också) och jag har försök besvara det mesta, och tack för alla frågor, detta ämne engagerade och jag fick otroligt många bra frågor! Ni är bäst, och jag är väldigt tacksam att vi kan dela så mycket med varandra.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – välj rätt proteintillskott – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Inlägget innehåller

 • Rabattkod hos Bodystore
 • Vad är protein?
 • Vad är fullvärdigt protein
 • Proteinpulver jag rekommenderar
 • Fakta om proteinpulver (bygger på mina följares frågor)
 • Kort om aminosyror och BCAA & EAA
 • Frågor och svar om protein och proteintillskott
 • Flera intressanta hälsoinlägg

Rabattkod hos Bodystore

Med jämna mellanrum har jag rabattkoder hos min grymma partner sedan många år, Bodystore. Där handlar jag allt från mat till solskydd, tillskott, städgrejer och skönhetsprodukter. För att hålla koll på aktuella rabattkoder rekommenderar jag dig att undersöka min sida erbjudanden och rabatter, kolla Instagram och min Facebooksida där jag berättar om aktuella koder.

Vecka 20 finns aktuell kod, ange koden: LESSCARBS20

Den ger dig 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Kan ej kombineras med andra rabattkoder.

Jag har en egen minishop hos Bodystore där jag samlat mina favoritprodukter, den hittar du via knappen nedan.

Välj rätt proteintillskott
Här ser du min havregrynsgröt med ärtprotein.

Vad är protein?

Protein är ett av våra makronäringsämnen tillsammans med fett och kolhydrater. Dessa tre ämnen är avgörande för våra metabola processer i kroppen. Med olika kosthållningar kan man variera mängden av dessa på olika sätt och uppnå lite olika resultat. Vissa äter mer fett, andra mer kolhydrater och andra mer protein. Men olika kosthållningar är inte vad detta inlägg ska handla om. (Även om det är väldigt intressant)

Protein du äter lagras i dina muskler och de har olika funktioner i din kropp. De ingår i alla vävnader, fungerar som byggstenar i musklerna, och som transportör eftersom det bland annat ingår i blodets hemoglobin som transporterar syre till cellerna. Protein har också en viktig roll i kroppens förmåga att skapa och bibehålla hormoner, antikroppar och enzymer, som alla är otroligt viktiga för kroppen. Detta är exempel på vad protein gör i kroppen, det finns givetvis mer. En av dessa saker är att protein även fungerar som en energikälla, även om det inte är kroppens första, eller snabbaste sätt till energi.

Vad är fullvärdigt protein?

Protein byggs upp av ungefär 20 aminosyror, och av dessa är nio essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste äta oss till dem, eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Fullvärdiga proteinkällor: Kött, kyckling, fisk, ägg och mjölkprodukter. Äter man vegetariskt/veganskt behöver man kombinera flera proteinkällor för att optimera sitt proteinintag.

Välj rätt proteintillskott – Proteinpulver jag rekommenderar

Här kommer en lista med proteinpulver jag tycker har ett bra innehåll, vilket känns som en bra punkt i ett inlägg som heter ”Välj rätt proteintillskott”. Utan aspartam, sukralos, och andra ämnen som jag väljer bort i min kost. Se vad som kan passa dig. Många proteinpulver är inte supergoda (det är därför så många sorter innehåller smakämnen och sötning för att de ska bli godare) men det är helt klart en vanesak om du frågar mig. Du kan också blanda ihop flera olika pulver till en schysstare blandning som passar dina smaklökar bättre.

Växtbaserade proteinpulver

 • Ärtprotein – 80% protein. Utan socker, sötningsmedel, tillsatser eller andra smakämnen. Detta är det protein jag äter varje dag. Jag har vant mig vid smaken, tycker det funkar till mycket. Absolut inte gott enligt mig att dricka med vatten, men det går. Men helst blandar jag i smoothie, gröt eller chokladshake.
 • Risprotein – Ekologiskt – 80% protein. Utan socker, sötningsmedel, tillsatser eller andra smakämnen. Många tycker att detta är mer bra än gott, om du förstår hur jag menar.
 • Havreprotein – 53% protein, smakneutralt, enkelt att blanda i smoothies och likanande då den inte har så distinkt smak.
 • Ärt- och havreprotein – 85 % protein, med chokladsmak (sötad med Stevia) Fördelen med detta proteinpulver är att det består av både ärta och havre. Dessa kompletterar varandra på ett sätt som gör att proteinet blir fullvärdig. De aminosyror det finns lite av i havre finns det mycket av i ärtor och tvärt om. Du kan såklart blanda ihop dessa två själv om du inte vill ha chokladsmak eller stevia. 
 • Hampaprotein – 50% protein. Detta är ett fullvärdigt protein. Inte min mest personliga favorit om jag ska vara helt ärlig, men funkar bättre om man blandar med andra proteinpulver, eller blandar över rostade grönsaker, i dressing eller liknande. 

Animaliska proteinpulver

 • Holistic Proteinpulver – 75% protein. Detta är ett ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat från Holistic utan sötningsmedel och soja. Det anses av många  vara den bästa proteinkällan tack vare den balanserade aminosyraprofilen. De är lättupptagliga och Holistic gör även sin egen enzymblandning vilket gör proteinet unikt.

Här kommer ett laktosfritt proteinpulver som efterfrågats av många!

Fakta om proteinpulver (bygger på mina följares frågor)

Varför äta proteinpulver?

Proteinpulver är ett kosttillskott. Det finns många olika typer av proteinpulver från animaliska och växtbaserade källor. Det vanligaste som de flesta känner till är vassleprotein, eller whey, som det heter på engelska. Vassleproteinet är en restprodukt från osttillverkning. När man tillsätter löpe i mjölken (ett enzym) delar sig kaseinet och mjölkfettet från vasslet. Man filtrerar och torkar sedan vasslet och kan ta fram olika typer av vassleprotein. 

Vad är proteinpulver?

Det är ett billigt och enkelt tillskott om du av något skäl behöver få i dig större mängd protein. Det kan vara att du tränar mycket, du tränar hårt, vill öka eller bibehålla muskemassa. Välj rätt proteintillskott utifrån dina personliga preferenser och lyssna på din kropp!

Vad innehåller ett bra proteinpulver?

Enligt mig, få ingredienser, rena råvaror. En innehållsförteckning som du förstår, så du är medveten om vad du äter. 

Vad ska man undvika i proteinpulver?

Enligt min personliga mening: Onaturliga sötningsmedel, fyllnadsmedel, tillsatser. Det finns rena alternativ utan ovan, som jag anser vara bättre alternativ. Se min lista ovan med sorter som jag tycker är bra.

När ska man ta proteinpulver?

Det finns egentligen inget exakt svar. Det beror på kan man säga. Vad är syftet med att äta det och vad äter du i övrigt? Många gillar att ta proteinpulver som mellanmål, andra efter träningspass, andra till frukost. Vissa menar att det är vesäntligt direkt efter träning, medan andra menar att du lika bra kan vänta och äta en middag när du kommer hem (eller det mål du tänkte äta efteråt. Jag personligen äter gröt eller smoothie med proteinpulver på morgonen samt en gång till mellis under dagen. Det är snabbt och enkelt och lätt att få i mig. 

Är det bättre med naturliga proteinkällor istället för proteinpulver?

Det enkla svaret är enligt min mening ja, men det kan vara lite beroende på också. Om du av något skäl vill få i dig mer protein är det betydligt enklare att dricka proteinpulver än att äta 1 kycklingfilé. “Nackdelen” med kycklingen är att den ger mer mättnadskänsla, vilket inte alltid är önskvärt om man behöver öka på sitt energiintag. Det är lättare att dricka mer energi än att tugga den. Jag har personlig erfarenhet av just detta då jag under 2021 dubblade mitt födoämnesintag, då hade jag aldrig orkat äta allt protein i “fast form”. 

Ett annat argument som oftast brukar föras fram med proteinpulver är att det är enklare att ta med sig än mat i fast form, och det har absolut en poäng. Även om allt går med planering! Ett annat argument många brukar lyfta kring proteinpulver är att det är billigare per gram protein än exempelvis en köttbit, och enklare att transportera. 

Hur äter man proteinpulver?

Du kan blanda det med vatten, någon valfri mjölk, ha i smoothies, juice, gröt, bakning och flera andra exempel. Men att blanda med vatten/mjölk är nog den enklaste lösningen.

Hur får man bort alla klumpar?

Enklast är att mixa allt i en blender/matberedare/stavmixer. Eller låta allt sjunka och sedan blanda noga med en gaffel. Beror lite på märke också, hur enkelt det blandar sig. 

Varför får jag ont i magen av proteinpulver?

Vissa sorter kan vara kämpiga för magen. Jag klarar inte av vassleprotein/kassein. Inte ens laktosfria alternativ. Testa dig fram! Välj en sort som känns bra för dig, det finns många olika och att välja rätt proteintillskott för just dig kan ta några påsar, om du inte har koll på hur olika livsmedel påverkar din mage och mående.

Är det bra att äta proteinpulver om man inte tränar?

Har du svårt att äta mat eller på annat sätt skulle må bra av att få i dig mer näring kan det vara ett alternativ att exempelvis boosta en mellis-smoothie med. Men tillskott i någon form ska självklart aldrig ersätta en måltid.

Kan man hoppa över proteinpulver i ett recept?

Det beror helt på vad proteinpulvret fyller för funktion. I smoothie och liknande brukar man kunna hoppa över helt. I gröt också. Om det ingår som ingrediens i pannkakor/våfflor brukar det gå att ersätta med lite mer mjöl. Liksom i kakor och liknande. Det är svårt att ge ett rakt svar, när proteinpulver kan användas på lite olika sätt. 

Kan man ge proteinpulver till barn? Kan man ge till ungdomar 12 & 16 år

Jag skulle i så fall i första hand välja benbuljong, som jag ser som den mest naturliga produkten. Jag skulle personligen undvika alla vassleproteiner då de kan förvärra acne och var lite jobbigare för tarmen. Ungdomar har redan mycket hormonellt som pågår i kroppen, och av den anledningen tycker jag att man bör dra ner på mejerier i stort och framförallt mjölkprotein i stor mängd, som vassleprotein. Testa i så fall ärtprotein, eller naturellt benbuljongspulver

Skadligt att äta dagligen?

Det är inte min uppfattning. Sedan spelar självklart mängd och sort roll. Och som alltid, jag tycker det är viktigt att variera sin kost för att öka sitt näringsintag. Så att äta något i för stor mängd för ofta är aldrig en bra idé. Men 1 skopa proteinpulver eller två om dagen ser jag inte som något hälsovådligt. Jag har ätit det i över 1 års tid, dagligen, och jag har god hälsa. Även på pappret.

Kort om aminosyror och BCAA & EAA

Det finns som jag skrev innan, två huvudgrupper: essentiella aminosyror och icke-essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror behöver tillsättas via kost och de icke-essentiella aminosyrorna kan kroppen istället tillverka på egen hand vid behov. 

BCAA – Branched Chain Amino Acids. BCAA består av aminosyrorna leucin, isoleucin, valin. Dessa aminosyror är essentiella, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem. Dina muskler består till ungefär 30 % av dessa aminosyror. Många menar att BCAA också bidrar till återhämtning efter träning samt motverkar träningsvärk. Det finns mycket forskning på BCAA, men väldigt få långsiktiga studier (vem skulle vilja bekosta den liksom?)

Tas med fördel före, under och efter ett pass. Jag brukar ta 1 skopa under mitt pass, och 1 skopa efter passet. Jag väljer någon BCAA med smak från Better You, tycker de är väldigt goda. 

EAA – Essential Amino Acids. EAA består av aminosyrorna leucin, lysin, fenylalanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine. Man får alltså i sig allt som man får i sig via BCAA när man dricker EAA, men där får man även lite extra. EAA tas med fördel på tom mage 2-3 timmar före ett pass. Jag väljer någon EAA med smak från Better You, tycker även dessa är väldigt goda. 

Välj rätt proteintillskott
Här har jag blandat lite av min chiabas med kokosmjölk (väldigt krämig) och vaniljpulver samt varvat proteinsmoothie och chiabasen. Snyggt va?

Fler frågor och svar om protein och proteintillskott

Ska man ta kreatin?

Ska och ska, haha! Återigen, det beror på mål och mening med det. De flesta som tar kreatin gör det för att de kört fast i träningen och vill få ut lite mer ork och därmed göra några fler reps under passet. Det finns massor av olika sätt att ta kreatin, och det ligger utanför detta blogginlägg. Jag äter inte kreatin och har aldrig testat. 

Nackdelar med proteinpulver?

Vissa upplever problem med magen när de äter proteinpulver. Om så är fallet brukar växtbaserade proteinpulver vara snällare för magen, och jag skulle i så fall testa dem

Är vassleprotein onaturligt för människor?

Det är mycket svåra frågor i detta blogginlägg, haha! Allt är en tolkningsfråga känner jag, och jag ger min bild av det hela, sedan är det upp till var och en att avgöra vad som passar din kropp och inte. För mig är det inte naturligt att människor dricker komjölk alls, men om man gör det är det mest naturliga att dricka det i ren form eller att sträcka sig till andra mejeriprodukter. Att ta tillvara på allt vid osttillverkning tycker jag i sig är bra och det uppmuntrar jag absolut, vilket man gör när man tillverkar vassleprotein. När man separerar fram vasslet blir ju mängden per protion större än om man dricker ett glas mjölk, och de som reagerar på laktos och mjölkprodukter kommer förmodligen inte må bra av att äta allt för mycket proteinpulver om det görs på vassle. Jag föredrar att välja vegetabiliska källor till mitt proteinpulver, men det är ju framförallt för att min mage och komjölk är en trist kombination.

Vilket proteinpulver är paleo och antiinflammatoriskt?

Jag skulle i så fall gå mot benbuljongshållet. Mitt förslag är de från Nyttoteket. Real Broth är ett pulver som framställs genom att långkoka märgben från svenska gräsbetande kor, vilket ger en produkt av av högsta kvalitet. Pulvret innehåller cirka 80% kollagen av typerna I och III. Real Broth har också en hög proteinhalt på 84 %.  Real Broth finns i naturell, choklad och en klassisk buljongsmak, spices.

Hur mycket tar du av benbuljongspulvret?

Detta blir en följdfråga, på ovan tema. Jag brukar ta 1 rågad matsked savory spice och lite extra salt i en stor kopp vatten. Ofta som frukostdryck, mellanmål eller om jag känner mig väldigt hungrig innan jag lägger mig. 

Vad är kassein bra för?

Kasein finns i mjölk (mjölk består till ungefär 80% av kasein, resten är vassle). Det är detta man använder för att tillverka ost. Kasein används som ett muskelbyggande protein, och är ett långsamt protein. Det är därför de som äter det väljer att ta det på kvällen, så kroppen hinner jobba med det under natten. Om du är laktosintolerant eller känslig mot mjölkprodukter är kasein inte något för dig. Du kan få uppblåst mage, magsmärtor, för att inte tala om du har mjölkproteinallergi, då är det direkt olämpligt och kan ge dig en rad allergiska reaktioner. Kasein har en härligt fluffig konsistens, och många menar att det är väldigt gott! Jag äter det inte på grund av överkänslighet mot mjölkprodukter, så jag har ingen personlig erfarenhet. Skulle jag köpa något skulle jag få lite problem tror jag, då jag inte hittat något med vettigt innehåll. Alla jag hittat innehåller sötningsmedel (aspartam, acesulfam-K) och eller sukralos, två ämnen jag inte vill äta.

Proteinpulver i havregrynsgröt

Det är enkelt att tillsätta lite proteinpulver i havregrynsgröten, eller annan gröt för den delen. Jag brukar ta ungefär 20-30 gram per portion. Det brukar vara lagom. Och lite mer vatten än vanligt, men det är för att jag verkligen inte uppskattar för tjock gröt. Testa gärna min havregrynsgröt med ärtprotein och gurkmeja.

Laktosfritt proteinpulver

Laktosfria proteintillskott var en vanlig fråga från er som följer mig. Det är vanligt att reagera på mjölkproteinet, och i proteinpulver är det ju rätt koncentrerad mängd. Det finns dock en hel del annat att testa när du letar, men som sagt, spelar ingen roll vad andra äter eller tycker – välj rätt proteintillskott för just dig. Du kan välja något veganskt, eller något animaliskt. Här kommer några förslag: 

 • Laktosfritt proteinpulver från better You – 75% protein Svenska råvaror, sötat med stevia, finns i olika smaker. 
 • Ärtprotein – 80% protein. Utan socker, sötningsmedel, tillsatser eller andra smakämnen. Detta är det protein jag äter varje dag. Jag har vant mig vid smaken, tycker det funkar till mycket. Absolut inte gott enligt mig att dricka med vatten, men det går. Men helst blandar jag i smoothie, gröt eller chokladshake.
 • Real Broth naturell
Välj rätt proteintillskott
Här ser du benbuljongen från Nyttoteket.

Fler intressanta hälsoinlägg efter välj rätt proteintillskott!

Jag hoppas att du gillade mitt maxade inlägg – Välj rätt proteintillskott! Jag som skriver heter Fanny Lindkvist. Jag är utbildad kostrådgivare, träningsnörd och älskar mat och matlagning i alla former. Jag har betydligt fler inlägg av detta slag. Här finns en lista på läsvärda inlägg som jag varmt kan rekommendera.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök