Hel kyckling i ugn är magiskt gott och en familjefavorit hos oss. Min man tycker att det är top tre maträtter jag lagar, och vi brukar ofta bjuda vänner på detta. Därför tänkte jag tipsa om detta till midsommar. Så skönt med en enkel, men magiskt god middag! Dessutom regnsäker, funkar lika bra oavsett väder, vilket brukar vara tacksamt under vår svenska sommar.
Hel kyckling i ugn går att variera på mängder av sätt. Jag gillar att hålla det enkelt. Jag brukar alltid utgå från smör i någon form, antingen som det är, eller göra ett aromsmör med det jag har hemma. På samma plåt slänger jag på de grönsaker jag är sugen på. Det blir så gott när grönsakerna tar smak av smöret och kycklingen som samlas på plåten. Till detta vill i alla fall vi ha en stor sallad, och min man tycker att min persiljepesto är ett måste. Jag tänkte tipsa om några olika goda såser/röror i detta inlägg som kan lyfta och variera den här rätten på flera olika sätt.
Label Rouge – ett kvalitetsmärke
Jag blev glad när jag fick frågan att tillaga ett recept och berätta mer om Label Rouge, eftersom jag tycker att det är viktigt att fler människor där ute i stugorna förstår vad riktigt bra fågel är. Om fler lär känna denna märkning kommer efterfrågan på bättre alternativ öka i Sverige och fler kommer att förstå varför man ska välja fågel och annat kött av hög kvalitet, både för smaken, men framförallt för djurens välmående. Och glöm inte heller att din kropp mår bra av kött och grönsaker av bästa kvalitet.
I Sverige är det ganska få som känner till att det finns många olika kvalitetskategorier för fågelkött. Ras, slaktålder, foder, utomhusvistelse eller inte – allt beror på uppfödningsmetoden, som definieras på europeisk nivå. När det kommer till standardkyckling ligger fokus ofta på en effektiv produktion, vilket många gånger innebär både sämre förhållanden för fåglarna och sämre smak på köttet. Kycklingar som slaktas relativt unga har ett smaklöst kött som som saknar textur. De har helt enkelt inte använt sina muskler tillräckligt mycket. En smak med karaktär kräver tid. Det är därför en långsam uppfödning med respekt för fåglarnas naturliga behov har så stor betydelse för köttets kvalitet.
Label Rouge-fåglar uppfyller flera viktiga krav
Label Rouge är inget varumärke, utan ett kvalitetsmärke som tilldelas kvalitetskött av nöt, kalv, lamm, gris och fågel. Det startades på 1960-talet i Frankrike av fågeluppfödare som ville slippa den industriella produktion som bredde ut sig vid den tiden. Label Rouge-märket är en unik garanti för att Europas strängaste krav på produktion med omsorg om djurens välbefinnande uppfylls (finns inget liknande i resten av Europa)
Externa, oberoende och godkända certifieringsorgan kontrollerar att kravlistan noggrant efterföljs på alla delar av produktionsleden. Varje fågel kontrolleras individuellt minst en gång under uppfödningen.
- Label Rouge-kycklingar är alltså gårdskycklingar uppfödda i det fria. Märket garanterar den högsta kvalitetsnivån vad gäller uppfödningsmetoderna i Europa.
- Rustika lantraser som växer upp på gårdar med fri tillgång till utomhusvistelse på vidsträckta ängsmarker, hela dagen, året runt (vilket inte är möjligt i Sverige på grund av vårt klimat).
- Långsam tillväxt: uppfödningstiden är minst 81 dagar (mer än dubbelt så lång som vid uppfödning av en konventionellt uppfödd kyckling).
- Fodret är helt vegetabiliskt och består huvudsakligen av spannmål och självklart pickar och äter fåglarna det som finns utomhus.
- Det är mindre tätt i hönshuset än hos standardkycklingar och Label Rouge-kycklingar växer upp i små grupper.
Dessa faktorer gör att köttet smakar otroligt bra. Precis som när jag var liten och vi hade egna fåglar hemma som vi födde upp och slaktade på senhösten.
Vart hittar jag Label Rouge-kyckling?
Label Rouge-kyckling finns att köpa på ICA och Hemköp i hela Sverige. Om du inte hittar den i just din butik kan du be personalen att ta in dem, eftersom den är nationellt listad i båda dessa butikskedjor.
Hel kyckling i ugn från Label Rouge – Fannys sommarplåt med vitlök, örter och citron
Du behöver
- 100 gram smör
- 2 stora vitlöksklyftor, rivna
- Chiliflakes och svartpeppar och örtsalt efter smak
- 1 hel kyckling från Label Rouge
- Örtsmöret från ovan
- 1 ekologisk citron
- 1 näve färska örter
- 1 huvud färsk vitkål (se fler tips nedan)
- Några rejäla nävar färskpotatis (se fler tips nedan)
- Gräslök efter smak
Hur lagar man hel kyckling i ugn?
- Blanda samman allt till vitlökssmöret, låt gärna stå en stund för att få fram smakerna (om du har tid)
- Lägg kycklingen i en djup plåt. Fördela smöret under skinnet, jag brukar dra med ett finger längst filéerna, ner mot klubborna och överallt där jag kommer åt. Resten av smöret kan du gnida in kycklingen med samt stoppa in “i magen”. Fördelen med dessa långsamt växande raser är att skinnet är tjockt och hållbart, jämfört med de snabbväxande, som ofta går sönder när man ska försöka pilla in smör och liknande.
- Lägg in ½ citron och en näve färska örter “i magen”. Salta och peppra runt om kycklingen.
- Ställ sedan in plåten i förvärmd ugn på 200 °C och sänk temperaturen till 150 °C. Tillagningstiden är ungefär en timme per kilo.
- När det är ca 30 minuter kvar, lägg på grönsakerna (som du saltar) på plåten, och slå över den sky som bildats på plåten så grönsakerna tar smak. I samband med detta höjer du temperaturen till 200 °C (den sista halvtimmen) så att skinnet blir knaprigt. Låt kycklingen vila ca 10 minuter före servering.
- Medan kycklingen står i ugnen gör du sallad och andra tillbehör, som någon/några röror jag tipsar om nedan.
- Vid servering klipper du över färsk gräslök eller andra färska örter i valfri mängd. Jag delade också resterande halva citron i skivor och la på vid serveringen. Det ger en härlig fräschör till grönsakerna, och ser såklart väldigt trevligt ut.
Tips på grönsaker som passar plåten
Kål av alla slag passar toppen. Jag älskar vitkål, rödkål, blomkål, broccoli. Skär dessa i lite större bitar. Vi du inte använda färskpotatis kan du såklart använda andra rotfrukter eller bara köra kål.
Såser/röror som passar till
2 svinnsmarta tips
- Ta tillvara på skyn som samlas på plåten. Blanda den med valfri grädde, en skvätt tamarisoja, och eventuellt lite redning, jag brukar använda lite xantangummi eller arrowrot. Då får du en god gräddsås. Du kan spara skyn i frysen om du inte vill använda den direkt. Skyn kan också sätta smak till soppor eller grytor.
- Samla ihop alla ben från kycklingen och koka fond på benen. Här hittar du receptet på benbuljong.
Hoppas att detta inspirerar dig att laga hel kyckling i ugn. Det är så enkelt och gott. Har du en smaksättning att dela med dig av som jag bara inte får missa, eller något annat gott med hel kyckling, tveka inte att lämna en kommentar, det gör mig glad.
4 kommentarer
Hej!
Har problem när jag gör kyckling i ugn, både hel men även klubbor, att det börjar ryka och stänka efter nån halvtimme. Så när jag öppnar luckan kommer det massa rök/os, och stänkandet gör att vi måste rengöra ugnen innan vi använder den nästa gång.
Har blivit så jobbigt så vi har slutat laga kyckling. Har du nåt tips?
Välj någon djupare form kanske?
Tack för givande och intressant inlägg om kvalité kyckling. Jag funderar på om du vet ifall det finns någon svensk motsvarighet till Label Rouge då jag förstod av inlägget att det främst avser franska uppfödare? Jag tänker om Label Rouge kan jämställas med exempelvis Reko ekologisk kyckling? Personligen tycker jag bättre om att stödja lokala svenska uppfödare än att importera men vill självklart av egna skäl också ha bästa kvalité.
Tack också för en väldigt bra blogg, uppskattar både bloggen och ditt Instagram-konto.
Vänliga hälsningar från Mimmi i Uppsala.
Hej! Den finns ingen motsvarighet kring uppfödning och djurhållning i Sverige. Kycklingar från Label Rouge lever närmare 100 dagar, vilket inte finns i Sverige, tror ungefär de lever i 70 dagar i Sverige som max, Reko har uppgifter om det på sin sida. Det är kyckling av god kvalitet också, men Frankrike har en mer än 300 årig tradition kring kyckling och uppfödning och betydligt fler raser och liknande. Vi gör alla våra val, och jag tycker att denna kyckling är så bra! Många köper ju exempelvis parmesanost och liknande som har en större miljöpåverkan totalt sätt än visst importerat kött, så allt är inte svart eller vitt alltid. Kram Fanny