Benbuljong

Benbuljong – läkande egenskaper och väldigt gott

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag sparar alltid benen från hel kyckling, kycklingklubbor och gör buljong på dem. Det är enkelt, gott och väldigt nyttigt. Bra källa till salt också om man har svårt att ta ”saltshottar” Du kan använda vilka ben du vill!

Benbuljong

Ingredienser:

  • 1 kycklingskrov eller ben från ungefär 1 kg kyklingklubbor eller liknande (du kan använda andra ben också)
  • 1,5 liter vatten
  • 1-2 msk vinäger
  • 1 tsk Herbamare örtsalt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • Gärna ett knippe persiljekvistar (kan uteslutas)
  • Annat jag gillar att ha i är: Selleri, rotselleri, andra rotfrukter jag har hemma, ingefära, chili, tamarisoja. De tre sistnämnda ger lite mer asian touch.

Gör så här

  1. Sjud cirka 5-8 timmar en ledig dag, du kan späda med mera vatten och salta extra efter smak.
  2. Sila av grönsaker och ben. Buljongen håller minst 1 vecka i kylen.

Du kan stoppa ner de grönsaker du har hemma, det mesta funkar och ger smak och djup åt buljongen. Jag brukar slänga i lagerblad, vitlök, pepparrot eller vitpeppar ibland för att variera. Vinägern har man i för att dra ut nyttigheterna ur benen, så den är viktig.

Supergott att ha som bas i soppor och grytor. Frys gärna in portionsbitar om du vill använda den i matlagning. Men godast tycker jag det är att dricka en kopp eller två. Jag räknar det som noll carbs för den som är intresserad av det 🙂

Benbuljong
Ett hett tips är att testa min ramen! Så god.

Tips!

Om du gillade det här receptet,
kolla gärna in min snabba heta LCHF-wok med sjögräsnudlar

3.9/5 (53 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

12 kommentarer

Har alltid trott att buljongkok är svårt, och dragit mig för att prova. Vet inte varför jag tror det? Kanske är det dags för ett försök =)
Ska det sjuda med lock?

Det är superdubermegaenkelt! 🙂
Jag brukar sjuda utan lock, men då måste jag alltid fylla på med både salt och vatten så det är nog egentligen bättre med lock. Haha. 🙂

Hei.
Jeg forstår det sånn at man også kan lage buljong av ”benrester” fra stekt kylling(hel skrott, lår, vinger). Har jeg missforstått, eller? Bør ikke buljong kokes av råe ben og skrotter?
Ellers, takk for mange, mange både gode og innspirerende tips og resepter?

Hej, Fanny! Kokade benbuljong för andra gången igår. Första gången blev den perfekt och gele’ig men denna gången blev den inte det, den har inte geleat sig någonting, den har bara vattnig konsistens. Jag gjorde på samma sätt som förra gången tycker jag, den stod och kokade hela dagen i cirka 12h. Vad kan ha gått fel? Jag använde kycklingben/skrov och kalkon. Enda skillnaden var att förra gången använde jag vitvinsvinäger och denna gång öppen cider vin äger men det borde ju inte spela någon roll.

Spelar det någon roll vilken sorts kyckling man använder? Exempelvis om man tar en grillad från disken på Ica? Förstår att detta kanske inte är det bästa men hör gärna hur du tänker kring det 🙂

Det är såklart bäst med en ekologisk som innehåller mycket näring. Jag själv skulle varken köpa eller koka buljong på en färdiggrillad från Ica. Men det går såklart att koka fond på dess ben. Kramar till dig.

Just nu kokar jag Buljong enl ditt recept här, men Anv ben från nöt. När allt kost upp, bör man ju SKUMMA!? Vi som varit köttproducenter har alltid skummat koket! Det bör ju göras, då proteiner stelnar och flyter upp till ytan. Dessa kan annars ge en besk smak. Och dessa finns ju i alla ben från djur. Det tycker jag borde stå i receptet.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök