Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till KitchenTime

Läsarfråga: Vilken stekpanna rekommenderar du?

Läsarfråga: Vilken stekpanna rekommenderar du?

Jag fick en ny fråga på temat köksgrejer, och jag har ju massa tips, så varför inte dela med mig av dem till er? Den här gången handlar det om giftfria stekpannor.

Hej Fanny! Tack för fenomenalt tips om mixer, jag köpte den via din sida och har gjort massor av majonäs som blir perfekt varje gång. Tack för det. Du som verkar kunnig och påläst, vilken stekpanna är bäst? Har förstått att teflon inte är så bra… Men vet inte vad jag ska välja. Har du några tips? Hälsningar Lars

Tack Lars för din fråga! Att leva giftfritt ligger mig varmt om hjärtat och jag rekommenderar att du slänger ut allt i teflon som du har hemma. Stekpannor, kastruller och formar. Detta eftersom det finns perfluorerade ämnen i dessa som är mycket svårnedbrytbara. Den mest välkända, PFOA misstänks dessutom vara cancerframkallande.

Det är väldigt bra att tillaga mat i gjutjärn för att få i sig extra järn. Speciellt maträtter med syra, som exmpelvis tomatbaserade såser. Det här är såklart ett supertips för alla småbarnsföräldrar som vill se till att deras barn får i sig det järn de behöver. Om du gör en köttfärssås i en gjutjärnsstekpanna innehåller den fem gånger mer järn än om du lagar den i en kastrull eller annan panna.

Att tänka på när man väljer stekpanna:

  • Ej teflon
  • Välj en som inte är så tung
  • Med bra handtag
  • Ska vara enkel att rengöra
  • Tålig

Jag har två stycken gjutjärnspannor (28 cm) i lätt gjutjärn från Ronneby Bruk*. De är tillverkade på samma sätt som klassiska tunga pannor, men med ny teknik där samma egenskaper finns som hos en klassisk gjutjärnsstekpanna.

Delar av handtaget är i silikon och tillverkaren menar att den tål ugnsvärme upp till 220 grader. Jag har dock aldrig testat det.

Jag kan varmt rekommendera dessa pannor, de är underbara att steka i, snygga och praktiska. Tänk på att inte ha för hög värme och använda tillräckligt med fett vid stekningen för att det inte ska bränna fast. Jag har haft mina över ett år och använder dem varje dag och de är som nya! Jag valde att ha två något mindre pannor än en jättestor, det brukar bli bättre resultat att lägga mindre i två pannor än massor i en.

Om du tar hand om din panna på rätt sätt behöver du aldrig mer köpa en ny. Det vill säga tvättar av den med vatten och oljar in den då och då.

Pris och köptips

Priserna varierar på nätet, och det bästa priset för 28 cm (519 kr + fri frakt) har jag hittat hos Kitchen Time.

Du hittar 28 cm här (Stekytan är 17,5 cm) vikt 1,5 kg >>

Recept perfekta för en grym stekpanna

köttfarsröra-med-curry

honsbullar-fetaost


* Detta är en adlink. Det betyder att jag får en liten provision om du genomför ett köp via denna länk. Det är pengar jag använder för driften av lesscarbs.se. Gillar du mig och min sajt och vill bidra med några kronor utan att det påverkar dig, köp din stekpanna via den här länken. Kram, Fanny!

Annons
banner-mataventyret-bok

2 Responses to Läsarfråga: Vilken stekpanna rekommenderar du?

Kommentera