Köpa LCHF bröd?

Det här en av de allra vanligaste frågorna jag ser i olika forum på Facebook. Det enkla svaret är ja. Det går. Men det är dyrt, och inte speciellt bra. Det finns däremot många varianter som många tror är okej eftersom de bara studerar kolhydratnivån, men hallå där. Då missar man en viktig sak. LCHF är alltid fritt från spannmål. Och spannmålsfri betyder glutenfri. Jag ska reda ut det här en gång för alla. Häng på! 

Om du äter LCHF i min värld innebär det en helt spannmålsfri kost. Och eftersom det bara finns gluten i spannmål kan jag inte få ihop varför gluten enkligt vissa är okej. Gluten ingår inte heller i Paleo-kost, eller clean eating. Om du bara bryr dig om kolhydratnivån och inte ser till vad du stoppar i dig kan vi sluta diskutera här. Jag är 100 % intresserad av att maximera hälsa och få mig själv och andra att må så bra som möjligt och gluten och hälsa kan jag tyvärr inte få ihop.

Låt oss undersöka några bröd

Proteinbröd – Va gott och Garant

(verkar vara i princip identisk innehållsförteckning)

Vatten, proteinblandning (12%) (VETEPROTEIN, ärtprotein), brunt linfrö, FULLKORNSRÅGMJÖL, grovmalda SOJABÖNOR (6%), SOJAMJÖL (3%), VETEKLI, gyllene linfrö, solrosfrö, SESAM, jäst, HAVREFIBER, salt, surhetsreglerande medel: natriumdiacetat, proteinrikt VASSLEPULVER.

Brödets största ingrediens är vatten. Sedan kommer några självklara nej: Fullkornsrågmjöl, sojabönor, sojamjöl, vetekli, havrefibrer.

Slutsats: INTE LESSCARBS-aproved. ”Men det innehåller bara ca 3 kolhydrater per skiva”
Jag svarar: Jaha? Men vad har det med saken att göra? Den är inte godkänd för det. Köp inte!

 

Proteinknäcke (längst upp till vänster i bild)

Oljefrön (26%) (linfrö, sesamfrön, solrosfrön), vetegluten, sojamjöl (13%), fullkorns vetemjöl, sojaproteinkoncentrat, vegetabiliska fetter (palm, kokos), rapsolja, vatten, jäst, salt, vetemjöl, äppelfiber, vetekli kornmaltextrakt, rostat vetemaltmjöl, surhetsreglerande medel:mjölksyra; emulgeringsmedel: solroslecitin, mono- och diglycerider av fettsyror.

Slutsats: NEJ. Vetegluten, fullkornsvetemjöl, vetemjöl, soja… Och förutom detta innehåller brödet även ”vegetabiliska fetter”. Detta är en varningsklocka. Det brukar alltid vara en billig olja med dålig fettbalans (inflammatorisk) dessutom är plamolja en riktig miljöbov och bör undvikas om den inte är certifierad och kontrollerad. 

Lowcarb bread (de två i mitten i bild)

Ingredienser: Vatten, vetegluten, äppelfibrer, vetemjöl, rapsolja, linfrön, solrosfrön, kruskakli, äppelcidervinäger, betfiber, jäst och salt.

Innehåller vetegluten, vilket är rent gluten och 100 % ohälsosamt.
Slutsats: Vill du må bra? Undvik! 

 

Low carb tortilla

Vatten, vetegluten, vetefiber,vetemjöl, modifierad vetestärkelse, certifierad vegetabilisk palmolja, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), salt, syra (äppelsyra, citronsyra), bak-hjälpmedel (bakpulver, natrium-pyrofosfat), konserveringsmedel (kaliumsorbat), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl), inaktiv jäst.

Innehåller förutom rent gluten (vetegluten) vetefiber,vetemjöl, modifierad vetestärkelse även citronsyra (läs mitt länkade inlägg om det)

Slutsats: Vilken vetefest! Innehållet skiljer sig inte speciellt mycket från ”vanliga” tortillas bakade med vetemjöl. Jag förstår ärligt inte hur detta bröd äts av LCHF-are. Det är så långt ifrån okej som det bara går. Nej fy farao. KÖP INTE!

 

Men om jag vill köpa nått bröd då?

Det finns ju några att välja på, här kommer ett exempel:

Solros- och pumpabröd (länk till bodystore)

 

Kan man köpa LCHF bröd?

Men där kommer min snålgen in. Jag kan inte motivera att köpa en brödmix för över 50 kr när det är så enkelt och betydligt billigare att baka själv. Jag skulle ALDRIG köpa ett färdigt LCHF-bröd eller fröknäckemix. Jag kan inte motivera den kostnaden, för hur många minuter tjänar jag på att inte blanda ihop något och baka själv? Kanske några minuter. Absolut. Men jag har inte ett så hektiskt liv att varje sekund är dyrbar. Jag lägger hellre 5 minuter extra de få gånger jag ska baka 🙂

 

Lesscarbs tipsar om goda bröd att göra själv

Här kommer några goda bröd som är enkla att göra själv:

pofiberbrod
Här ser du pofiberbröden 🙂
Lesscarbs Snabba bröd
Här ser du Lesscarbs snabba bröd

 

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

17 kommentarer

Jag har en fråga om detta. ”Alla” pratar om gluten nu och det finns många glutenfria produkter som industrin utveckat för att haka på trenden. Men visst är det väl så att gluten inte täcker in allt som är spannmål? Om jag som keto, lchf are vill äta spannmåsfritt bröd är det verkligen bara att undvika gluten då? Är inte tex majsmjöl och annat glutenfritt men innehåller spannmål? eller är det jag som rör till det? 🙂

Det räcker ju såklart inte att bara undvika gluten, men du kommer långt med det. Vissa menar att gluten är okej inom LCHF men det får jag inte ihop. Men LCHF innebär ju också att undvika stärkelserika livsmedel som ris, baljväxter och andra spannmål som majs exempelvis. Keto och glutenfria bröd rakt av går ju inte ihop. Hoppas jag inte heller röde till mitt svar, haha.

Hej!
Du glömde STENÅLDERSLIMPA från Kungsörnen som finns bl.a. på större ICA och DOMUS.
Mix där man tillsätter 3/4 dl rapsolja, 4 ägg och lite salt. Min favorit!
Jag har diabetes 2 sedan snart 30 år. Är snart 70.
Ätit LCHF de senaste 6 åren efter att ha lyssnat till kostdoktorn, och är ”frisk” igen med utmärkta värden säger min entusiastiska (kvinnliga) doktor.
Hej från Roland

Finns flera jag ”glömde”. 😉 Jag brukar också baka den typen av bröd, jättegott! Vad roligt, hoppas att din läkare kommer att rekommendera kosten vidare till andra patienter! Kram från Fanny

Tack för alla dina inlägg! Det är alltid så intressant att läsa det du skriver. Mycket informativt och peppande!

Om man är en lat slusk som verkligen inte orkar baka bröd, vad ska man då köpa?

Jag förstår inte vilket bröd du föreslår om man nu inte vill baka.
Länken går till ett brödmix som måste bakas.
Finns det att köpa färdigt?

Eller vilket bröd menar du?

Tack för receptet på Lesscarbs snabba bröd! Har graviditetsdiabetes och mitt blodsocker höjdes knappt efter att jag åt av det brödet.
Äntligen gott bröd till frukost!

Tack för denna sida. Så bra gjord. Jag har ätit ett LCHF-bröd sen jag började med dieten på 90-talet. Hittade receptet i en av Skaldemans böcker. Man ska ha 12 ägg och rätt mycket riven ost och keso till smeten. Men det har fungerat bra under alla år. Men börjar bli lite dyrt med alla ägg och 500 g riven ekologisk ost. Så tack för alla recept som jag kopierat och ska testa.

Har dock en fråga. Jag har börjat med fröknäcke och skafferiet dignar av alla påsar. Men jag undrar över uppgiften om kolhydratinnehåll. Fröknäcke innehåller ju en massa frön och dessa skulle ju bli kolhydrater om de hamnade i jord. Varför har inte fröna också hög kolhydratprocent? Eller far de genom tarmen och tas inte upp där? Detta problem har gjort mig lite försiktig. Kan du svaret så är jag evigt tacksam.

Why not recommend something that is a lesser evil, not everyone is doing strict keto.
Its the same story everywhere, no one has really quantified bread properly, its either zero carb or evil,
It all sounds a bit binary.

” Då missar man en viktig sak. LCHF är alltid fritt från spannmål.” Vad är det för hittepå och flumflum? LCHF = Low Carb, High Fat. Säger inte ett dugg om det är spannmål eller inte.
Sluta flumma och smutsa ner vetenskapen om lågkolhydratkost med påhittade regler för att förminska personer som inte är ”renläriga som jaaaaaaag”..
LCHF säger INGENTING om spannmål. färgämnen, E-ämnen, Gluten. LCHF säger något om Kolhydrater och Fett, oavsett om det kommer från spannmål, lax, smör, kanelbullar, godisbitar eller vad!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök