giftfri

Varför du ska undvika kemiskt framställd Citronsyra

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag brinner för ren och naturlig mat och tänkte att jag kan dela med mig av mina kunskaper i det här ämnet. Det är ju fånigt att jag sitter på så mycket kunskap som bara jag ska ta del av. Jag delar hemskt gärna med mig eftersom jag vill att flera ska få upp ögonen för att leva rent och naturligt. Vi börjar med den jag verkligen ogillar mest. Citronsyra som vanligen benämns med E-numret E330 (finns flera E-nummer, se fler i inlägget)

Citronsyra är en helt biokemisk produkt som inte har något med saften från citroner att göra. Framställs genom att svampar och mögel, bland annat svartmögel Aspergillus Niger matas med en sockerlösning, ofta framställt av majs. När svamparna och möglet “äter” sockret produceras bland annat citronsyra. 

 

Aspergillus
Ser smarrigt ut va? Mums med svartmögel …

 

Det verkar som att industriellt framställd citronsyra skapar korsreaktioner med andra ämnen och eldar på andra allergier som pollen- och pälsdjursallergi, men även eksem och andra hudproblem. Är du känslig för mögel ska du absolut undvika citronsyra!

 

Skeptiker får gärna testa själva och se om detta har påverkan på din hälsa. Jag har varken skrivit en avhandling om detta eller jobbat på en fabrik som tillverkar citronsyra. Jag har testat själv, jag har läst och talat med andra som har blivit hjälpta av att undvika citronsyra. Vad jag vet finns ingen större forskning på att detta är vetenskapligt belagt, vem skulle ha intresse av att bekosta den? För mig är det egentligen en självklarhet att undvika onödiga tillsatser, och denna är enligt min mening en onödig sådan. Naturlig citronsyra från citroner funkar minst lika bra, men är betydligt dyrare.

Många vittnar genom egna upplevelser att de blivit sympotomfria från sina allergier om de uteslutit citronsyra. Dessa personer har alltså inte allergi mot riktiga citroner. Kemisk citronsyra finns i mängder av produkter några exempel (jag tar även upp icke-lchf/paleo alternativ eftersom jag vet att många ger resten av familjen ”vanlig mat”:

 

 • Kryddblandningar
 • Ketchup/senap/dressingar/färdiga såser
 • Krossade tomater/tomatpuré
 • Buljong
 • Torkad frukt
 • Juicer, läsk och saft
 • Godis
 • Glass
 • Smaksatt yoghurt
 • De flesta hud och hårvårdsprodukter
 • Städprodukter
 • Tvätt- och sköljmedel
 • Kosttillskott och mediciner
 • Ofta i gröna oliver, läs noga
 • Fryst fisk
 • Färdiga köttbullar och liknande halvfabrikat

Exempel på saker som innehåller citronsyra som man kanske inte tänker på:

 

Dessa oliver (och väldigt många gröna framförallt) innehåller citronsyra.
Dessa oliver (och väldigt många gröna framförallt) innehåller citronsyra.
Dessa och alla andra i olja jag kollat på innehåller citronsyra. Välj de ekologiska torkade och lägg in dem själv istället!
Dessa och alla andra i olja jag kollat på innehåller citronsyra. Välj de ekologiska torkade och lägg in dem själv istället!
Hemsk fisk det här Pangasius. Ska skriva ett inlägg om bara den. Den ska undvikas till varje pris eftersom den odlas i diken, och innehåller mycket gifter plus att odlingarna utarmar markerna. Bojkott!! Många frysta fiskar och skaldjur innehåller citronsyra, pass på!
Hemsk fisk det här Pangasius. Ska skriva ett inlägg om bara den. Den ska undvikas till varje pris eftersom den odlas i diken, och innehåller mycket gifter plus att odlingarna utarmar markerna. Bojkott!! Många frysta fiskar och skaldjur innehåller citronsyra, pass på!

Jag är extremt känslig för citronsyra har jag märkt. Mina handeksem blossar upp över natten och jag får blåsor och sedan sår som tar veckor att läka. Jag rekommenderar starkt att undvika detta för att få ett friskare och renare liv, även om du inte äter lowcarb alltså, jag är extra noga när det gäller mina barn eftersom deras kroppar är känsligare än vuxnas.

Dessa E-ämnen ska du undvika: E330, E331, E332, E333 och E380.

Citron och naturligt framställd citronsyra har alltså inte denna effekt och påverkan på kroppen. Om citronsyran är naturlig står det oftast på innehållsförteckningen eftersom det ses som ”något extra”. Det är nämligen mycket dyrare än den kemiskt framställda som är superbilligt och därför mycket vanligare.

Jag handlar ofta via Bodystore som har mycket skönhetsprodukter och mat utan kemisk citronsyra, i min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här

 

Kryddiga fröbollar

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

134 kommentarer

Lägger inte några värderingar i bastemat. Men blir fundersam när det framgår att citronsyra framställs kemiskt !!!
Mögelsvampar är ju biologiska och även alla sockerarter vi har

Tack för de här inlägget, ska följa inläggen om naturlig mat lite extra. Speciellt nyfiken blev jag på pangasius mal filé är det samma som man tidigare bara kallade pangasius filé? Den konstaterade vi att min dotter var allergisk emot för 5-6 år sedan då hon fortfarande gick på förskolan. Vi hade köpt ett storpack av denna fisk och när hon kräktes för tredje gången på 3 veckor började jag kolla våra matlistor mycket riktigt vi hade ätit denna fisk på kvällen vid varje tillfälle ca 18:00 och ca 22:00 kräktes hon och tömde magen helt. När magen var tömd så återhämtade hon sig direkt, hon har reagerat på fisk en till gång tror vi, men annars kan hon äta vanlig fisk utan problem.

Vad märkligt, jag trodde verkligen att jag svarat på din kommentar, men kan inte se mitt svar, bäst att jag svarar igen!

Det Pangasius kan ha olika namn, så det är den. Låter hemskt för din dotter. Det är ju en riktigt ruggig fiskproduktion, och egentligen bara bra att hon reagerade, kan inte vara mycket nyttigheter i den, snarare tvärt om. Kram!

Citronsyra som inte har nånting med citron att göra E 330 ger också upphov till muncanser hos barn , har nu också förekommit hos äldre mycket farlig

Hej! Jag undrar om D vitamin med olivolja.På flaskan står det 1-4 drp men du rekommenderar 10 drp är det rätt? Mvh/ Elisabeth

Det är rätt. Jag rekommenderar dos för att optimera hälsa, inte undvika brist. Du riskerar överdos om du äter över 40 000 IE under lång tid. 5000 IE kan jag alltid rekommendera utan att sett uppmätt blodvärde. Kram Fanny

Hur kan du alltid rekommendera 5000 IE när European Food Safety Authority angett den övre toleransgränsen till 100 μg (4 000 IE)?

Var har du fått att 5000 IE är alltid okej att rekommendera? Du kan ju skada folk med dina rekommendationer!

Här en en nyanserad artikel för den som vill veta mer från Läkartidningen, skriven av Håkan Melhus, professor, överläkare, institutionen för medi­cinska vetenskaper och Karl Michaëlsson, professor, överläkare, institutionen för kir­urgiska vetenskaper.

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/06/Tillskott-av-D-vitamin-kan-gora-mer-skada-an-nytta/

Det har jag fått rekommenderat via min utbildning till kostrådgivare att jag alltid kan rekommendera den dosen. Sedan är det självklart upp till var och en att anpassa efter sitt eget behov.

Åh tack så jättemycket för inlägget! Mer liknande! Nörden i mig mår otroligt bra av sån här information *smiley med hjärtögon*.

Hej. Den citronsyran som finns vid kryddorna, e300, där det står att det är äkta, stämmer det? Rekommenderas ju av flera nutritionsexperter vid förkylningar.?

Tack,

Undviker citronsyra sedan några år tillbaka, men har inte kollat vare sig fisk eller oliver i tron att det var ”rena”. Så fel jag haft. Nu blir det koll på även dessa varor.

Jag är ju inte superkänslig mot citronsyra, men tycker att jag borde undvika den och använda riktig citron eller andra bra varor istället.

Hej, bra inlägg! Är det naturligt när det bara står citronsyra? Och inget E.

Nej det kan man inte lita på. Eller snarare du kan utgå från att den är kemisk. Det står oftast cironjuice eller från äkta citron om det är det, eftersom det är dyrare och mer exklusivt.

Hej
Har för mig att tillverkarna ”inte behöver” skriva ut om det är E330 utan att det räcker att skriva citronsyra. Fruktansvärt fult trick…

Ja det är verkligen fult! Därför är det bäst att utgå från att det är ”den dåliga” varianten… Annars får man mejla och fråga, men det brukar vara mycket kryptiska svar. 🙂

Väldigt bra att du tar upp detta! Jag gick i flera år och hade nässelutslag på hela kroppen. Läkarna kunde inte svara på varför och inte jag heller tills en kollega påpekade att det kunde bero på citronsyra. Och efter att jag börjat utesluta så mycket det går (svårt med allt för det finns ju för sjutton i nästan alla livsmedel!) Så har mina nässelutslag försvunnit helt! Sjukt att man ens får lov att ha sådana tillsatser i mat och allra värst är det ju att det till och med finns i ekologiska produkter som t.ex ekologisk saft.
/Hannah

Vad tråkigt att höra, men samtidigt roligt att höra att du mår bra nu! Jag har hört jättemånga liknande berättelser som din och blir upprörd när folk menar att det är placebo. Exempelvis åt jag E330 av misstag hos min farfar och fick en allergisk reaktion och kraftiga eksem i min hand. Dagen efter kollade jag på allt jag ätit och visst var det citronsyra. Hur kan det vara placebo när man inte ens vet om det lixom. HAHA. Om man blir bättre utan är det ju den bästa placebon som finns! Stor kram till dig 🙂 <3

Hej! Tack så mkt för bra info du ger. Har jättemkt problem m kliande utslag i händerna, självsprickor mm. Har senaste året uteslutet en mängd produkter å har periodvis blivit mkt bättre. Men att citronsyra kan påverka var nåt nytt. Nu ska det rensas bland alla produkter igen ? En fråga om hudvårdsprodukter, har du nått bra tips på ”rena” produkter, tvål o rengöring etc? Tack återigen för ditt engagemang o goda recept ?? Kram

Ja gör det! Jag håller faktiskt på att sätta ihop ett sånt inlägg, med rena produkter, så håll utkik i bloggen framöver! 🙂 Kram.

Det ser jag verkligen fram emot! 😀 experimenterar själv med honung, salt och olika oljor bl.a. Tycker att det måste gå att tvätta oss själva och hemmet/kläder i tvättmaskin/disken i diskmaskin med samma bra produkter som vi stoppar i oss! 😉

Jag tvättar kläderna med linoljesåpa och tar en skvätt ättika som sköljmedel. Vid Vittvätt tillsätter jag bikarbonat i tvättmeddels-facket. Bästa resultat ?
Astrid

Hej igen! Vill bara säga att sen jag gick inför att rensa bort citronsyran ur mat o hudvårdsprodukter har jag lyckats bli fri från min eksem ?? Märker på en gång när jag ätit nåt som innehåller det. Tack för din info ?? Finns en bra facebook-sida som hjälpt mig mkt oxå till att undvika citronsyra-produkter eftersom det är så dolt i mängder av varor!

Så roligt att höra! Verkligen tack att du tar dig tid att skicka meddelande och berätta detta. Många som tror att detta är hittepå. Alltid bra att backa upp det från fler medsystrar. <3

Hej, >Såg när jag tittade på innehållsförteckning på Magnesium, flytande mineraltillskott att det innehåller magnesiumsalter av citronsyra. Är det med citronsyra typ E330, E331, E332, E333 och E380?

Det brukar vara ett annat ord för magesiumcitrat, och det är nästan alltid den dåliga citronsyran som används, och de brukar inte kunna garantera att den är fri från svartmögel. Jag skulle byta magnesium! Kram!

Hej, kan du inte skriva om fler dåliga tillsatser, typ glutamat verkar riktigt läskigt!

Hej!jag har haft urtikaria mellan 1982 – 2004 uppehåll till 2011 då det började igen alla prover visar att jag har en infektion i kroppen men dom hittar inte vad det är. Det som är konstigt är att allt försvinner under sommaren förutsatt att jag solar. Utslagen gör mig snart tokig dom finns överallt på kroppen och kliar något vansinnigt. Har provat att utesluta först allt utom kokt fisk och ris kryddat med salt i 3 veckor. När inte det gjorde någon skillnad uteslöt vi också fisken och saltet och åt bara kokt ris i 3 veckor. Inte det heller gjorde någon skillnad.så här sitter man med sin jäkla klåda och river om nätterna så det går hål på kroppen?

Urs det låter inte bra. Det låter som att du bör se över din tarmhälsa. Huden är ju tarmens spegel. Har du exempelvis testat pro- respektive prebiotika? Syrade grönsaker, smörjande fetter och bra protein? Undvika omega 6. Detta är saker jag kommer på sådär direkt. 🙂 Kramar

Enligt den här artikeln på Livsmedelsverkets hemsida kan man se att den citronsyra som används inom EU, inte är framställd av mögelsvamp. Det har varit förbjudet sedan 2012.
Vidare står det att man får en allergisk reaktion så reagerar man på proteiner, och citronsyra är inget protein. Så då undrar man om det kan vara något annat i citronsyran som folk reagerat på. Allergi mot citrusfrukter är för övrigt väldigt ovanligt och brukar oftast utlösa irritation på huden när man hanterat citrusfrukter. Kanske har det med kemikalier att göra. De är ju tungt besprutade om det inte är ekologiska frukter.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

Vänligen
Karina

Hej!

Forskning från Livsmedelsverket som källa ger jag inte mycket för. De tycker exempelvis att margarin och lättprodukter är bra och att fett orsakar hjärt/kärlsjukdom. Inte så modern syn med andra ord. Eftersom citronsyra inte är framställt av citrusfrukt har de inget med varandra att göra. Jag kan bara tala av egen erfarenhet och från andra vänner/bekanta och forkning jag läst att många reagerar på kemiskt framställd citronsyra. Självklart gör inte alla det, men om man har problem med allergi skadar det ju inte att testa att vara utan. Kram och tack för din kommentar.

Skulle du kunna hänvisa till den forskning du hävdar att du har läst, vore mycket uppskattat, och det kanske är underförstått men då inkluderas ex. inte nyhetsartiklar. Utan riktig forskning av vetenskapligt erkända utgivare av forskningsrapporter, sk peer rewied (oberoende och expertgranskat material) där slutsatserna är underbyggda av ex. kvantifierbara resultat som skapar generaliserbarhet och inte någons åsikter eller som du säger ”egen erfarenhet”. För helt ärligt och med all respekt så utgör ju varken din eller min ”erfarenhet” något som helst värde ur ett vetenskapligt perspektiv. 🙂

Jag jobbar med holistisk hälsa, baserat på vad kroppen upplever och hur den reagerar på olika ämnen. Om ett test skulle visa att jag tål gluten men jag inte klarar av att äta det kommer jag att undvika gluten, som ett exempel. Punkt slut. Jag tycker inte att din ton känns så trevlig och peppande, och kommer därför inte lägga ner någon tid att söka artiklar till dig. Är du intresserad får du gärna leta själv eller anlita mig på konsulttimme så kan jag söka åt dig. Ha en fin dag!

Jag håller med dig Mertsi. Det Fanny presenterar som fakta verkar mest bygga på hörsägen och egna åsikter snarare än vetenskapligt fastställda resultat. Precis som andra konspirationsteorier (en populär nu är att 5G-master sprider covid-19) så åberopas känslomässiga reaktioner genom att visa en bild på svartmögel trots att citronsyran inte ens framställs på det viset. En väldigt opåläst grund och vilja att se sina egna känslor som fakta.

Om man läser texten noga märker man att det står att man inte får använda såna stammar av mögel som producerar toxinerna, dvs gifter, vid framställning av citronsyra.
Använder man vid produktionen mögelsvampar som INTE producerar gifter är det alltså helt tillåtet.

Precis… Jag har hört, mött och sett för många exempel där E330 ställt till det att jag vägrar tro att det är ”helt ofarligt”.

Tack för att du delar detta med Citronsyra igen. Jag får fruktansvärda eksem på händer och fötter och det tar veckor att få bort det……. Jag blir förbannad och tycker att det är respektlöst mot oss konsumenter att ha mage att servera denna skit ?

Men du vet att det bara är inbillning va? Det är inte möjligt att reagera på detta ;)) Vi borde skicka bilder när vi råkat få i oss det. Styrkekramar till dig!

Tog lång tid innan jag förstod att citronsyra gav mig handeksem. Lurigt och svårt att helt undvika ibland..

Tack vilken bra artikel!
Detta ska jag dela för när jag berättar för andra tror de liksom inte på mig – att det är så illa ’finns det i mat så är det väl inte farligt’… och fisken sen 🙁
Jag försöker undvika fulcitronsyran men som sagt det finns i nästan allt.Tack än en gång.

Läs fakta här
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

Det är fakta, inte åsikter.
Att använda mögel för framställning av mat är inget konstigt eller något man börjat med nu helt plötsligt.
Man använder inget mögel som producerar toxiner och utan mögel skulle ni inte ha antibiotika heller.

Läs på innan ni publicerar sånt som bara gör folk dummare än vad dom redan är.
Publicera era källor om var infon kommer ifrån. Fruktansvärt dålig källkritik och av nån anledning så tror folk på allt dom läser bara för det är en ”må bra blogg”

Tack för din kommentar. Jag är en högutbildad person som tack vare yttrandefriheten får dela vad jag vill i mina kanaler. Du får gärna komma hem till mig och smörja in mina såriga händer när jag av misstag får i mig citronsyra. Livsmedelsverket ger jag inget för direkt. Där kan vi snacka köpt forskning. Jag vänder mig gärna till medicinska publiceringar och läser forskning. Vi får alla tycka olika, men om jag reagerar starkt på ett visst ämne vill jag självklart dela med mig till mina läsare. det är inte som att jag får sår i händerna för att jag vill eller tycker att det är roligt att inte kunna använda mina händer. Du får absolut tycka och tro vad du vill, men låt mig dela mina erfarenheter och kunskaper bäst jag vill. Hälsningar Fanny

Jag ser gärna att du refererar till den medicinska forskning som du hänvisar till och med risk för att trampa någon på tårna så undrar jag om du syftar på din 40 dagar långa (effektiv tid) utbildning till kostrådgivare när du utger dig för att vara en högutbildad person? Av nyfikenhet hur många artiklar eller avhandlingar som expertgranskats har du skrivit om detta ämne? Om svaret är noll får du gärna länka till några som har det. Jag må ha jättefel, med visa det då. Transparens och ifrågasättande är grunden i all modern forskning, något du faktiskt borde känna till om du de facto var högutbildad. 🙂

Tack för dina synpunkter! Jag har läst över 250 HP inom olika områden utöver min utbildning till kostrådgivare (som är längre än kostutbildningen läkare får) Jag anser att ifrågasättande är just det jag gör i detta inlägg.

Visst finns det annat som vi använder som är gjort från mögel, men det är också många som inte tål tex penicillin (ett sorts antibiotika) och det är gjort från mögel. Så den jämförelsen kan man inte göra. Tål man penicillin är det bra, och gör gott för en, tål man inte måste man undvika det. Kanske samma med just E330.

Du tog orden ur mun på mig Helena 🙂 Jag är allvarligt allergisk mot penicillin, alltså så att jag fått åka ambulans till sjukhus, så det är ur vetenskaplig synpunkt (som vissa gnällspikar här tjatar om) INTE bra med mögelsvampar för alla. Så måhända att även om det inte är toxiner i citronsyran , så kan vissa ändå reagera med hudbesvär och dylikt pga att det är MÖGEL av viss form i citronsyran. Forskning är inte enbart sådan forskning som när gubbar i ett laboratoriet framställer. Forskning är också erfarenheter av mängder av människor som upplever samma sak. Vissa människor är besatt av idén att saker och ting måste ha en avhandling eller dylikt för att vara sant. Finn ut sanningen själv genom att testa vad ni mår bra av! Precis som Fanny gör. Heja dig Fanny.

När det gäller allergi kan jag tala om att mina två, idag vuxna, barn har varit pollen- och gräsallergiker sedan de varit små, numera är helt besvärsfria sedan några år tillbaka.
Anledningen är att de under den känsliga perioden undviker allt som har citronsyra i sig. Det är inte alltid lätt eftersom så gott som alla matvaror idag innehåller citronsyra. Matvaror med citronsyra i klarar sig längre i butikshyllorna så det handlar bara om pengar för producenterna.
Så fort de råkar få i sig bara ett uns citronsyra under den här perioden kommer besvären tillbaka direkt och det tar ca 24 timmar för dem att bli besvärsfria igen.
Så för allergiker av olika slag, testa att helt utesluta citronsyra ur kosten.

Försöker oxå utesluta citronsyra , gömmer sig i mkt men äter man ren mat så klarar man sig. Men det är svårt när man ska äta på restaurang.
Jätteintressant att läsa om detta, tack?

Tack för din kommentar. Kul att du i alla fall uppskattar inlägget, även om vi är överens om att citronsyra inte är så trevligt. Kram!

Skrämmande, men så informativ läsning. Nu ska här kollas på alla förpackningar! Tack för att du engagerar dig och delar med dig!
Lena

Hej! Om man nu vill försöka utesluta så mycket citronsyra som möjligt, vad ska man välja för alternativ? Eftersom citronsyran verkar finnas i allt.
Tack för ett intressant blogginlägg!
/A-L

Välj så rena livsmedel som möjligt och läs på förpackningarna. Ex soltorkade tomater kan man köpa torkade EKO så kan man lägga in själv, många oliver innehåller inte citronsyra med mera. Bara läsa och sedan hålla sig till de produkterna. Kram och lycka till!

Hej Fanny, tack för ditt inlägg (om än lite sent läst) 🙂

Vet du om det finns citronsyra normalt sett i annan fryst fisk/räkor? Ex torsk.

Tack! Mvh Eva-Stella

Tack för ditt inlägg. Jag har nyligen förstått att mina hudproblem är orsakade av citronsyra. Svårigheten är ju att det finns dolt i så otroligt mycket.
Följer gärna din blogg. Är LCHFare sedan flera år tillbaka. Enkelt då jag också är
glutenintolerant.
Kram
A

Ja jag vet! Jag mår också så mycket bättre utan. vad roligt att du hittat hit. Du är varmt välkommen. Kram Fanny

Det lurigaste med just citronsyra är att de inte behöver uppge att det innehåller det. Det anses (ännu) inte som allergent och måste därmed inte uppges som innehåll om det används som ett hjälpmedel. Tex används citronsyra när man framställer rapsolja (varmpressad) men det uppges inte för det är inget innehåll utan bara ett hjälpmedel. Därmed kan man tänka att allt som innehåller rapsolja innehåller också citronsyra. Och rapsolja är ju inte det enda exemplet det finns många fler fällor att gå i.

Ja jag vet.. Och även smaklös kokosolja… Men det verkar jag inte alls reagera på, medan jag åt pesto en gång hos min farfar med citronsyra och fick en kraftig reaktion värre än vanligt. Det är så lurigt det där!

Intressant artikel..
Jag undrar. Varför använder de citronsyra överallt. Varför har man det i tex saftrecept? Har det konserverande effekt? Bevarar det färgen? Eller? Vad kan man själv använda istället om det står citronsyra i ett recept som tex saft??
Mvh
Elisabeth

Hej! Det används som antioxidationsmedel för att förlänga hållbarheten, men även för smak i vissa fall. Du kan hoppa över citronsyran i saft och frysa in saften istället. Då behövs inget sådant. Kram!

Jättebra skrivit. Jag har undvikit cs i 2 år men har totalt missat att det finns i fryst fisk. Kan du precisera lite hur vet man vilken fisk? För det är väl inte all fryst fisk.

Det är bara att läsa på innehållet. Jag skulle nog påstå att de flesta inte innehåller det, men läs alltid för att vara säker. Lycka till!

Om det är citronsyra men reagerar på så finns det ingen skillnad på ”naturlig” och kemiskt framställd citronsyra. Alltså borde man reagera på båda eller ingen. Får man en reaktion av den ena men inte den andra så beror det alltså på någonting annat.

Citronsyran som framställs är alltså samma citronsyra som finns i citronsaft.

Jo det är det det gör, och i så fall har du missat hela poängen att det är skillnad mellan citronsyra i saft och den som är kemiskt framställd. Hälsningar Fanny

Ursäkta dubbelposten.

Tyvärr så har du missat min poäng. Det är inte citronsyran i sig som är olika. Det är helt omöjligt. Citronsyra är ett rent ämne, en molekyl med CAS nummer 77-92-9. Det går helt enkelt inte att särskilja mellan ”naturlig” och kemiskt framställd citronsyra.

Meningen ”Citronsyra är en helt biokemisk produkt som inte har något med saften från citroner att göra. ” låter som att du menar på det är citronsyran som skiljer sig vilket är falskt.

Om man får en reaktion på kemiskt framställd citronsyra så måste det därför vara någon förorening och inte själva citronsyran. Tycker att du borde klargjort det i texten då du hela tiden pratar om citronsyra som boven.

Om det är citronsyra men reagerar på så finns det ingen skillnad på ”naturlig” och kemiskt framställd citronsyra. Alltså borde man reagera på båda eller ingen. Får man en reaktion av den ena men inte den andra så beror det alltså på någonting annat.

Citronsyran som framställs är alltså samma citronsyra som finns i citronsaft.

Tack för detta. Jag visste att jag läst något om citronsyra men detta var verkligen tydligt och informativt.

Tack för din kommentar. Vad roligt att höra. Det glädjer mig att mina texter ger dig som läsare något värdefullt. Kram Fanny

Hej! Min dotter reagerar på citronsyra å får eksem å klåda. Finns ju E331 i många pålägg. Vad äter du för pålägg? Skulle gärna vilja få tips på matvaror som inte har citronsyra i sig. Tack på för hand!

Finns det? Vad är det för pålägg? Hm. Barnen äter eko leverpastej. den innehåller inte det, sedan blir det mest nötsmör, banan, kall kyckling och sådant på mackorna. Jag är ingen mackperson, då jag lätt överäter det. Det är min stora trigger. Jag kan fota när jag handlar nästa gång, så kan jag visa lite jag köper. 🙂

Intressant!
Du nämner att det finns naturlig citronsyra. Har aldrig sett det. Vet du. SR man kan få tag på den?
Med vänlig hälsning,
Kerstin Jürss

Det finns men det är väldigt dyrt att framställa. Om du vill ha till typ saft kan du ta mer riktig citron och sedan frysa in saften/sylten eller vad du nu ska göra så behöver du inte konserveringsmedel alls. Kram

Hur skiljer man på naturlig citronsyra och kemiskt framställd? Låt säga att man har två prover av de båda. Hur tar man reda på vilken som är naturlig? Hur skiljer de sig åt?

Det kan du inte se med blotta ögat. Förmodligen reagerar man på restprodukter från tillverkningen, och dessa kan du inte se. Här måste man testa sig fram. Skillnaden mellan den naturliga och den kemiska ligger ju i tillverkningsprocessen. Hälsningar Fanny

Citronsyra är däremot kanon att använda i städning, det den borde användas till inte att äta.

Jag tillhör den skaran som nu börjar se ett klart samband mellan citronsyra och mina hudproblem.
Varför ska Livsmedelsverket och även Äkta Vara förneka dessa problem?

Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Citronsyra produceras även naturligt i kroppen.
Citronsyra, E 330,  är en livsmedelstillsats som används som antioxidationsmedel. Antioxidationsmedel tillsätts mat för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas (oxidera). De gör också att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A, D, E och B2 bevaras bättre. tänker att det behöver inte vara svart eller vitt, att leva så hälsosamt som möjligt är inte för mig att ta bort! allt!! med tanke på att det mesta tenderar att nästan bli fanatiskt…ju djupare man tittar in påvad som helst så kan man analysera fram allt möjligt ”med hjälpav fakta” beroende på vad man är ute efter. / tänkte bara.=)man lär sig något nytt varje dag, men ta till er var och en genom att ta vad ni behöver och av eget sunt förnuft.09 / intressanta läsningar :=) men citronsyra är inte farligt, finns 100000 tals andra ämnen i allt som är viktigare att undvika.=)

Absolut att det finns naturligt, men dessa är inte kemiskt framställda och bearbetas inte med svartmögel. Det är den stora, och slående skillnaden. Ingen har pratat om att ta bort allt, utan att ta bort E330 om man besväras av allergi. Det kanske inte är farligt, men om man reagerar på det, som väldigt många gör, varför ska man fortsätta äta det då? Jag har ingen lust att få händerna fulla av blåsor och kliande sår, och mamman till barnet med grov allergi som helt är borta efter att de slutat med CS känner nog att det fungerar helt och fullt för dem eftersom de har fått tillbaka ett normalt liv. Alla har rätt till sin åsikt, men om man märkt en skillnad när man uteslutit en sak, är det det allra viktigaste för mig, och många av mina läsare. Man behöver inte bevis i form av forskning, egen självkännedom och kroppskontroll räcker fint. /F

Har läst detta om CS med stort intresse och skall försöka få mina allergiska barnbarn att undvika CS på prov!

Det låter som en klok idé, att testa skadar ju absolut inte. Men det finns i sååå mycket, även schampoo/tvål och liknande. Kram!

Min son är helt fri från sitt handeksem sedan han slutade äta syntetisk citronsyra för flera år sedan. Tog två veckor för eksemet att läka ut, för det var hemskt, men sedan dess helt problemfri. Underbart!

Själv har jag varit utan pollenbesvär lika länge. Det fick jag på köpet när vi slutade äta syntetisk citronsyra i vår familj.

Det funkar!

När du skriver inlägg som dessa så bör du ange källor. Även penicillinet är gjort av mögel. Det betyder inte att det är farligt. Fin blogg men inlägg som dessa bör ha vetenskapliga källor för att bli trovärdiga.

Folk som dessa är inte intresserade av källor, utan går bara på känselargument och skrämsel propaganda.

Okej, tack för dina synpunkter. En källa kan också vara verkliga upplevelser, som du ser bland kommentarerna finns det flera.

Sitter här och läser dina inlägg och börjar förstå ett och annat. Har handexem som är värst på höger hand. Kliar och får sprickor som smärtar ordentligt. Blir nu väldigt nyfiken på vad allt jag stoppar i mig inehåller. Garanterat en massa citronsyra. Det blir till att göra en ordentlig koll i morgon. När jag tänker efter så får jag klåda när jag har använt citronsyra. Ska absolut se vad som händer om jag undviker det. Tack så mycket för all fin information du delar med dig. Kram. Marie

Ett tips bara – allting som heter något med citrat är citronsyra, till exempel magnesium citrat kosttillskott är magnesium + citronsyra. Såg att du rekommenderade det i en annan artikel.

Hej! Jag är medveten om detta men jag reagerar inte alls på citrat. Det funkar bra för mig, hoppas du får en fin vecka. Hälsningar Fanny

Intressant!!
Fryst fisk….. visste inte det kunde va citronsyra i den…. pangasius har jag vetat länge man inte ska äta men är det citronsyra i vanlig fryst torskfilé typ Findus?? Hur vet man?

Hej,
Vet du om man kan reagera på andra sätt av citronsyra än med eksem? Jag har börjat ana ett eventuellt samband mellan mina (ursäkta) vattniga diarréer och cs, har du hört talas om det tidigare?
Vänligen,
Karin

Är ingen expert eller doktor men problemet jag ser med E330,331,332,333 och E380 är att de alla binder koppar och järn vilket är viktigt för kroppen. Och citronsyra bildas även naturligt i kroppen. Så jag skulle vilja påstå att folk som lätt mår dåligt av dessa E-nummer ovan borde kontrollera sina koppar och järn nivåer och öka dem istället för att jaga citrater om deras koppar och järn nivåer är låga. Och fertila kvinnor med sina menstruationer förlorar olika mängder blod vilket också ökar behovet av koppar och järn för att återskapa det blod som försvinner. Har man eller får svårläkta sår kan det också bero på låga eller på gränsen till låga värden av koppar och järn i kroppen.
Det är lättare att öka koppar och järn än minska citrater. ?

Hej! Snubblade in på denna blogg då jag är på jakt efter information om just citronsyra. Jag har i hela mitt liv varit känslig, både fysiskt som psykiskt, och efter en rejäl hals,host,feber och trötthetsinfektion tidigt i våras som helt enkelt aldrig har gett med sig helt, har fortfarande hosta, så har en hel del andra åkommor börjat rada upp sig. Har börjat nysa flera ggr om dagen, är konstant snorig, hostar tillochfrån, klåda på flera ställen på kroppen och på vissa områden så jobbig klåda, speciellt på natten, att det blir riktiga sår. Har i periferin hört talas om denna citronsyra och den senare tiden har jag haft på känn att det nog kan vara den utan att veta något om den eller dess tillverkningsprocess. Har i min jakt på information läst att den även kan ”torka ut” slemhinnorna i mag-och tarmkanalen och att det tar död på massa goda bakterier. Är främst nyfiken på om du har hört fler som har fått hosta av citronsyra som symptom också. I övrigt vill jag tacka för ett bra inlägg och Hejja på dig lite extra då jag vet att den som jobbar för förändring i dom flesta fall får höra en hel massa okvädesord, Är själv Vegan sedan 5 år tillbaka så jag vet hur det kan låta 😉 Kram

Mycket viktig information! Utan mög(l)et slipper jag eksem, utslag, mjäll, sveda m.m. Så bra att fler får veta att man kan slippa lida i onödan! Tack för att du kämpar, Fanny!

Hej Fanny, jättebra att du skriver om det här! Det är bedrövligt att vi som drabbas måste ”bevisa” att vi har rätt, genom forskning som inte finns. Således får man ingen riktig hjälp hos hudläkare. Jag fick mjukgörande kräm med citronsyra i och kortisoncreme. Det finns säkert många personer med olika problem (eksem, magont, andningsbesvär m m) som inte vet att det beror på kemisk citronsyra. Hudläkare vet inte och ger bl a mjukgörande kräm med citronsyra i.

Jag har blivit superkänslig inte bara mot citronsyra (E330) utan även mot produkter som innehåller ingredienser som på något sätt har tillverkats med hjälp av citronsyra (eller citrat m m). Tandkräm t ex. När man ringer till producenterna får man bara svar på det som man redan vet. De kan inte utesluta att det finns spårämnen.

Jag undrar om det verkligen är svartmögel som orsaker problemet, eftersom jag enligt allergitest hos allergologen inte var allergisk mot svartmögel.

Det finns inte bara i:
-E330-333, E380, E1505, men även i:
-E472c
-sojalecithine (i choklad m m)

Jag har blivit av med ekzem (och får det direkt tillbaka när jag får i mig citronsyra), behöver inte längre ta antihistamin mot pollen (-och kvalster, pälsdjur).

Hej Fanny, jättebra att du skriver om det här! Det är bedrövligt att vi som drabbas måste ”bevisa” att vi har rätt, genom forskning som inte finns. På grund av att det inte finns vetenskaplig forskning kunde t ex min hudläkare inte hjälpa mig. Jag fick mjukgörande kräm med citronsyra i och kortisoncreme. Det finns säkert många personer med olika problem (eksem, magont, andningsbesvär m m) som inte vet att det beror på kemisk citronsyra. Hudläkare vet inte och ger bl a mjukgörande kräm med citronsyra i.

Jag har blivit superkänslig inte bara mot citronsyra (E330) utan även mot produkter som innehåller ingredienser som på något sätt har tillverkats med hjälp av citronsyra (eller citrat m m). Tandkräm t ex. När man ringer till producenterna får man bara svar på det som man redan vet. De kan inte utesluta att det finns spårämnen.

Jag undrar om det verkligen är svartmögel som orsaker problemet, eftersom jag enligt allergitest hos allergologen inte var allergisk mot svartmögel.

Det finns inte bara i:
-E330-333, E380, E1505, men även i:
-E472c
-sojalecithine (i choklad m m)

Jag har blivit av med ekzem (och får det direkt tillbaka när jag får i mig citronsyra), behöver inte längre ta antihistamin mot pollen (-och kvalster, pälsdjur).

För 5 år sedan fick jag tipset att undvika den kemiskt framställda citronsyran för min astma. Det var en process att plana ut alla produkter (mat, dryck, hygienartiklar, rengöring) men är nu fri från astma sedan 3 år tillbaka.
Ett annat vanligt namn på syran är citric acid.
Om jag av misstag får i mig citronsyra får jag små sår i munnen. Min känsla är att om t ex alla barn med allergier av olika slag, skulle få äta, dricka och använda produkter fria från CS, skulle nog läkemedelsbolagens aktier rasa…….men barnen skulle förmodligen må mycket bättre?

Tack för intressant artikel. Jag har inte lyckats hitta citronsyra som inte är gjord på mögelsvampen och skulle gärna vilja ha tips på märke och var det går att köpa. Tack på förhand 🙂

Hej?! Jag skulle så gärna köpa naturlig citronsyra men hittar inte! Kanske inte finns att köpa längre? Tänkte först och främst att använda när jag gör flädersaft,men kanske finns något bättre alternativ som blir lika gott? Min son blev förresten HELT av med sina såriga,öppna sår över hela kroppen när vi uteslöt allt med citronsyra??!! Tack för din ovärderliga kunskap du delar med dig av❤️!!

Hej! Vad jag blir glad för din kommentar! Så härligt att din son mår bättre nu! Vid känslighet för citronsyra ska man undvika: E330, E331, E332, E333 och E380. Vinsyra innehåller E334 så det borde ju funka? Mamma sa att man kan byta citronsyra mot vinsyra, jag vet dock inte om man reagerar på den på samma sätt som dessa ovan? Men kanske värt att testa? Kram Fanny

Hej! En citronsyremolekyl är en citronsyremolekyl oavsett hur den är framställd, och kroppen märker ingen skillnad. Korrekt framställd citronsyra är 100 % ren Tänk på att citronsyra används i läkemedel, och en striktare kontroll än läkemedelsverket får man nog leta efter). En person som väljer att undvika citronsyra kommer följaktligen att sluta använda/äta ett antal produkter, vilket innebär att personen ändrar om hela sin kost. och slutar med en rad andra substanser samtidigt, Att då hävda att hälsan förändrats tack vare att man slutat med just citronsyran (som är molekylärt identisk med citronsyra utvunnen ur citroner) är bara naivt. I tilläg till detta har vi fenomenet placeboeffekt, som kan man vet skapa fysiska förändringar i kroppen.

Jag tycker människor ska sluta hämta bekräftande information från bloggar skrivna av människor som inte är utbildade i ämnet, och istället lita på peer-reviewed, godkända, publicerade studier. Om du behöver dra ut en tand, går du till en bloggare eller tandläkaren?

Med vänlig hälsning,
En som arbetetar med, och varje dag träffar, kemister som hanterar citronsyra

Äter jag något med citronsyra börjar det klia i ansikte och ögon inom ca 10 minuter. Ungefär efter två dygn får jag finnar över hela kroppen och huden kliar efter bad/dusch. Det tar ca 2 veckor för de här symptomen att gå över. Min dotters tränare som är i 70-års åldern gick till sin hudläkare pga svår atypisk exem över hela kroppen. Han fick besked om att prova att utesluta citronsyra av hudläkaren, inte för att det finns evidens utan för att det är beprövat att det kan ge exem. Exemen och de enorma problemen försvann.

Du kan skrika och gorma hur mycket du vill om hur det teoretiskt inte är möjligt att kemiskt framställd citronsyra skapar problem, men i slutändan är det praktiken och inte teorin som bestämmer. Stämmer det i praktiken men inte i teorin får man ändra teorin.

Det sagt så är det inte alla som är allergiska mot citronsyra, och är man inte allergisk finns det ingen anledning att utesluta det.

Upptäckte precis att Sempers mjölkersättning innehåller citronsyra! Var tvungen att googla och kolla vad jag läst om detta innan och kom in på din text! Blir ju mörkrädd över att de stoppar det i bebisars modersmjölksersättning ??

Citronsyra som finns i kroppen är inte detsamma som kemisk framställd citronsyra som kommer från svartmögel svampen Aspergillus Niger. Jag blir riktigt allergisk av kemisk framställd citronsyra eftersom det eldar på min pollenallergi. Dessutom är man mögelallerisk som jag är mot mykotoxiner så ska man definitivt undvika citronsyra. Livsmedelsverket påstår att samma citronsyra tillverkas i våra kroppar, men våra kroppar producerar inte svartmögel. Riktig citronsyra kommer från citrusfrukter och har inget med kemisk framställd citronsyra att göra. Jag är multiallergisk så jag har även pälsdjursallergi, mögelallergi, gräsallergi, björkpollenallergi och gråboallergi. Citronsyra gör ju så att mina andra allergier eldar på. Och citronsyra är även på Sighi histaminlistan att undvika. Googla SIGHI listan det är den enda listan som man kan följa. Citronsyra eldar på allergi genom att frisätta histamin. Biogena aminer är något som också orsakar en massa besvär. Tyramin som finns mycket i ost med. Är man allergisk mot katt kan man även få korsallergi mot fläskkött vilket jag upplevt.

Min läkare sa att ”Ja är du mögelallergisk ska du definitivt undvika citronsyra för dom flesta som inte tål citronsyra är igentligen allergisk eller känslig mot mögel.”

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök