lesscarbs-gurkmeja

Gurkmeja – varför du bara måste älska det!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Gurkmeja. Något jag och min kropp älskar väldigt mycket.  Du kan äta den, borsta tänderna med det och massa annat spännande. Varför du också borde älska den ska jag berätta mer om nu!

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja tillhör ingefärsväxterna, är en tropisk ört som med fördel odlas på varmare breddgrader. Den är väldigt vanlig i Indisk matlagning, vilket jag upplevde på alla de matlagningskurser jag gått när jag besökt Indien (hela fem gånger har jag varit där).
Den gula färgen kommer från curcumin. Det är också den som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Den är en av våra absolut starkaste antioxidanter, och den är supervanlig inom folkmedicinen för att motverka inflammatoriska åkommor, värk och smärta.

Gurkmeja-kompisar

Det bästa är att kombinera ditt dagliga intag av D3 (D-vitamin) med gurkmejan, eftersom de älskar varandra och samarbetar bland annat när det gäller att stärka makrofagernas effekt i hjärnan (makrofagerna är de där som äter upp främmande celler som bakterier)

Och du glömmer väl inte K2 som jag skrev om tidigare för att stärka skelettet? Det är också viktigt för att stärka levern och för blodets förmåga att levra sig.

Om du exempelvis gör Guldmjölk (recept nedan) är det viktigt att du tillsätter lite svartpeppar. Här kommer nämligen en till kompis. I svartpeppar finns piperin, som ökar upptaget av curcumin med närmare 2000 %. Och det behövs inte mycket för att de ska reagera såhär positivt med varandra!

Du ska äta gurkmeja eftersom:

 • Det stärker din matsmältning
 • Hjälper till i arbetet att rena blodet och stödjer levern
 • Ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
 • Blockerar bildningen av AGE-komplex som skadar vävnader, exempelvis skador på ögonen som grå starr/blodhet men även hjärnskador som leder till Parkinson och Alzheimers sjukdom.
 • Minskar inflammation
 • Ger mer flexibla leder, och minskar svullnader hos dem som har exempelvis MS.

Dosering

Ät gärna 1 msk per dag. Jag föredrar kapslar, då det blir lite väl strävt och starkt i munnen att svälja ner 1 msk pulver. 🙂 Det spelar ingen roll om du intar det kallt eller varmt. Den blir alltså inte förstörd vid upphettning.

Som naturlig tandblekare

Jag älskar vita tänder, men jag älskar inte starka frätande medel hos tandläkaren eller i ”hemma-kit.” Varför skulle jag köpa dessa när jag har en naturlig tandblekare i köksskåpet? 🙂 Vill du ha vitare tänder gör du så här:

 1. Fukta tandborsten
 2. Doppa tandborsten i gurkmeja (pulver)
 3. Borsta tänderna
 4. Låt verka cirka 5-10 minuter
 5. Borsta sedan tänderna som vanligt

Vissa upplever resultat direkt, andra kan behöva upprepa dagligen någon vecka innan man märker skillnad. Var försiktig så du inte spiller gurkmeja på saker du är rädd om eftersom det färgar av sig. tandborsten blir sjävklart gul, men tänderna blir vitare så det känns ju helt okej tycker jag!

Gör du egen tandkräm kan du blanda i lite gurkmeja i den också och använda dagligen.

Gurkmeja

Gurkmeja-pasta och guldmjölk

Om du gör egen gurkmeja-pasta kan du använda den i matlagning genom att tillsätta den i soppor, grytor och i marinader. Du kan också göra guldmjölk. Då blandar du ca 1 tsk pasta med ungefär 3 dl valfri mjölk som kokosmjölk/mandelmjölk och smakar upp med exempelvis kanel, kardemumma, lite chili och vanilj. Tillsätt gärna en stor klick kokosolja. Drick på kvällen så kroppen hinner ta till sig alla härliga näringsämnen under natten.

Gurkmejapasta

 • 1/2 dl malen gurkmeja
 • 1 dl vatten
 • 1/2 tsk svarpeppar (gärna från kvarn)
 • 2 msk kokosolja

Gör så här:

 1. Koka försiktigt gurkmeja och vatten på svag värme 8-10 minuter. Om det är på väg att koka torrt tillsätter du lite mera vatten.
 2. Tillsätt svartpeppar och kokosolja.
 3. Låt svalna, förvara i glasburk i kylen. Den håller cirka två veckor.

Recepttips

Du kan strö gurkmeja på exempelvis blomkålsris för att ge den en vacker gul färg. Du kan ha den i smoothie, grytor och göra något av dessa recept:

Gurkmeja

gurkmeja

Köp tillskott/ingredienser på Bodystore.com

Ofta finns en rabattkod att hämta under fliken Erbjudanden och rabatter, så kolla in det innan du beställer!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

19 kommentarer

Låter ju super! Finns något negativt med gurkmeja? ”Biverkningar”? Tillfällen man ska undvika gurkmeja, t.ex. Graviditet?

Tack för en bra blogg!

Som med alla örter och naturliga preparat kan för stor konsumtion eller konsumtion tillsammans med olika läkemedel ge negativa effekter. Man måste helt enkelt kolla sina mediciner och hur det samverkar. Det jag vet är att vissas magar, speciellt om du är känslig kan bli lös. Du ska inte behöva vara orolig om du håller dig till eller under daglig dos. Kram!

Måste jag göra pastan om jag vill göra guldmjölk? Kanske räcker det att direkt dosera en knapp tesked till mjölk tillsammans med kryddning och värma på? 🙂

Provade just att göra guldmjölk med pastan och mandelmjölk! Det landade riktigt gott i magen – det känns som att hela kroppen ler och slappnar av. 🙂 Tack för tips och recept!

Har du tips på hur man kan använda färsk gurkmeja? Länge velat prova, men vet inte hur. 🙂

Blir verkligen inte tänderna gula av gurkmeja? Så som det färgar av sig på annat och på fingertoppar och som knappt går att får bort. Kan du inte filma när du borstar med gurkmeja och bevisa att de blir vita? Jag känner ett stort motstånd mot att testa detta.

Haha vad gullig du är. Jag lovar att jag inte ljuger. Det skulle vara väldigt opassande mot alla mina läsare. Men jag kan filma på story någon dag till att börja med. 🙂

Hej, såg ett program med Mosly på svt för något år sedan, där testade man gurkmeja.
Man testade två grupper på gurkmeja, den ena gruppen åt den som kostillskott och den andra åt i lagad mat. Resultatet var entydigt, gurkmeja har en posetiv effekt på kroppen men, endast då man åt kryddan i lagad mat. Troligen aktiveras de nyttiga ämnena när gurkmeja blir varm.

Jag tror också att kvaliteten på tillskotten spelar stor roll hur de producerats. Men det är ju alltid grymt om man äter den i mat, te, guldmjölk eller liknande. Hälsningar Fanny

1 matsked svår att svälja? Man strör det över maten om du inte visste det. Jag tar 1-2 tsk gurkmeja per måltid med knivsudd svartpeppar. Det ger en läckande bra effekt.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök