skelett

Läsarfråga: Har kroppen förmåga att laga ett urkalkat skelett?

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Här kommer en spännande läsarfråga om urkalkat skelett. Det är många som undrar hur man kan stärka sitt skelett. Väldigt intressant fråga som jag tror många funderar kring. Här kan du läsa mitt svar och mina rekommendationer.

Jag har ätit mejeriprodukter och säd samt rökt i många år och är naturligtvis orolig för att mitt urkalkade skelett skall bli ännu skörare. Det vore bra och värdefullt om du i ett nyhetsbrev ville skriva om eventuell möjlighet att reparera ett urkalkat skelett genom att ändra dieten till mat som inte kalkar ur benstommen.

Mitt svar på frågan

Kroppen är fantastisk på det sättet att man alltid kan göra saker för att den ska må bättre och blir hel. Vi är skapta att leva ett friskt liv, och många gånger är det våra kostvanor och levnadsvanor som ger oss problem som i detta fall urlakat skelett. Att sluta röka är såklart superbra, grattis till de hälsovinster som man får tack vare det.

Detta kan du göra för att stärka ditt skelett

  • Bygg upp din muskelmassa. Musklerna skyddar skelettet. Efter 40 är det extra viktigt att bygga upp sina muskler eftersom man redan då börjar tappa muskelmassa och speciellt eftersom vi har ett så stillasittande liv som vi har idag
  • Tillskott av D-vitamin. D-vitamin hjälper upptaget av Kalcium och fosfat från tarmen för att mineralisera det till skelettet. Daglig rekommenderad dos är 4-5000 IE varje morgon sept-maj. Vistas man mycket inomhus under sommarmånaderna finns det goda skäl att fortsätta året om.
  • Ät magnesium. Magnesium behövs för att kroppen skall kunna absorbera kalcium. Det styr upptaget och utnyttjandet av kalcium. Om man har mycket kalcium och lågt magnesium kan man inte få in kalciumet i skelettet, oavsett hur mycket kalcium man äter. Som grunddos rekommenderar jag 400 IE per kväll. Dosen kan behöva justeras uppåt, man brukar rekommendera max 800-1000 IE/dygn. Magnesium fungerar även avslappnande och rogivande, så har du problem med sömnen kan det verkligen göra underverk. Eftersom det fungerar avslappnande kan det påverka magen, så ta det gradvis. Välj produkter med innehåll som slutar på -at, exempelvis magnsiumcitrat, det har bäst tillgänglighet i kroppen.
  • Vitamin K2 är också viktigt för att lagra in kalciumet i skelettet så det inte hamnar i mjukdelar eller i leder. 1800-4000 IE per morgon kan vara en vettig dos.

Kalcium i maten

Letar du efter mat som innehåller mycket kalcium rekommenderar jag följande livsmedel som med andel.

  • Oskalade sesamfrön 1160 mg /100 g
  • Persilja 340 mg /100 g
  • Grönkål 157 mg /100 g
  • Spenat 93 mg /100 g
  • Broccoli 62 mg /100 g
  • Vitkål 42 mg /100 g

Rekommenderade recept

Här är några utvalda recept som passar dig som upplever symptom som kan förekomma i samband med urkalkat skelett.

Mjök ger starka ben?

Att mjölk ger starka ben är inte helt sant. Jag brukar istället rekommendera mindre mejeriprodukter över lag, eftersom de kan ge liknande negativa påverkan på tarmen som gluten. Hur mycket mejeriprodukter och andra kalciumrika livsmedel du än äter kommer det inte att stärka skelettet. Du behöver hjälpa kalciumet att tränga in i skelettet. Det gör du enligt mina rekommendationer ovan.

Rekommenderade kosttillskott

Jag har sammanställt några kosttillskott som jag rekommenderar. Klicka på länken nedan så kan du köpa dem på Bodystore, alla länkar är Adlinks.

 


Omslagsbilden/cover photo har jag lånat här, thanks :)’

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Tack för jättebra tips, har själv haft samma funderingar, så jag jag ska definitivt ta till mig dina tips. Länklistan kan behöva lite stavningskontroll:)

Härligt Lotta, kul att kunna hjälpa till. Tack för tipsen med listan, min dyslexi och jag såg först inte vad du menade, men efter kanske 10 ggr såg jag felstavningarna. 🙂

Hej Fanny,
Toppen inlägg, tack.
Min fråga gäller mängder; vet att D-vit. skrivs med IE, men magnesium och K2 har jag alltid stött på som IE. Därför min fråga, hur ska jag tänka här? Min K2, MK-7, från Healthy Origins ska man ta 1 kapsel á 100 mcg (undrar om det är samma som mg? Hur ska man förvandla detta till IE? Samt min magnesium från Thorne är också mg, hur förvandlar jag detta till IE?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök